23. Extrema urgenta a politiei

Adăugat de Artie
Raportează ca șters! 101

Filmat intr-un sat de munte din judetul Suceava.
…  cum sa faci sa nu intarzie copilul la scoala.

28 comentarii

 1. N-am inteles. Fara detalii egal cu zero.

 2. Daca nu aprindea girofarul, nu vedea copilu’ cand vine tata dupa el si statea afar’in frig si racea !

 3. Ar trebui trimisa filmarea la seful lui.Sa vada ce fac subalternii cu masina de serviciu.

 4. Nu aud sirena. De ce i-ai acordat prioritate?

  • Ca sa ii dai prioritate nu trebuie sa auzi sirena

  • Nu aveau sirena, i-am dat prioritate din obisnuinta – cand vad girofar nu stau sa ma intreb ce arde, dau prioritate si gata.

  • nu trebuie sa auzi sirena…la volan trebuie sa vezi..ca s-ar putea sa ai muzica la maxim si sa nu mai auzi nici ce iti zice copilotul

  • Eu stiu ca daca nu au in functiune si semnalele acustice (pot sa citez si din regulament daca credeti ca e nevoie), atunci e fix-pix, nu beneficiaza de prioritate. Doar girofarul il folosesc pentru a fi vizibili in caz de un accient, un blocaj, cand escorteaza un transport agabaritic… Daca sunt in misiune, si sirena. Daca nu e sirena, nu e urgenta, nu e misiune. Dupa cum s-a vazut si in cazul de fata.
   @ananas, legat de muzica tare – sunt destui care s-au ciocnit in intersectii cu ambulante in misiune pe care nu le-au auzit din cauza muzicii. Dar daca unii asculta muzica atat de tare incat sa nu-l auda nici macar pe cel din dreapta… La volan trebuie si sa auzi, nu doar sa vezi. Sirena o auzi inainte ca ambulanta/masina de politie/pompieri sa intre in campul tau vizual. Asa ca da un pic mai incet.

  • Art. 32 OUG 195/2002 alin. 1 spune ca trebuie sa acorzi prioritate la semnalele luminoase albastre.

  • @elcraft De acord, acolo este precizata semnificatia diverselor culori folosite la girofaruri (rosu, albastru, galben):
   http://www.trafictube.ro/legislatie-rutiera/ordonanta-urgenta-nr-195-12-decembrie-2002/#art32
   Art. 32. (1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitive de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:
   a) lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului;
   b) lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere; […]

   Mai departe insa sunt precizate conditiile in care se face oprirea sau acordarea de prioritate:
   http://www.trafictube.ro/legislatie-rutiera/ordonanta-urgenta-nr-195-12-decembrie-2002/#art37
   Art. 37. (1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.

   (2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore. […]

   Mai mult:
   http://www.trafictube.ro/legislatie-rutiera/hotararea-guvernului-nr-1391-2006/#art91
   Art. 91 – (1) Semnalele mijloacelor speciale de avertizare, luminoase şi sonore se folosesc de către conducătorii autovehiculelor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, republicată numai dacă intervenţia sau misiunea impun urgenţă.
   (2) Semnalele mijloacelor de avertizare luminoasă pot fi folosite şi fără a fi însoţite de cele sonore, în funcţie de natura misiunii ori de condiţiile de trafic, situaţie în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulaţie prioritară.
   (3) Se interzice utilizarea semnalelor mijloacelor de avertizare sonoră separat de cele luminoase.

  • @GeluCJ, +

  • Este precizat ce obliga, scrie clar ca respectiva culoare obliga, nu scrie nimic de semnal acustic in propozitiile alea si daca intr-o parte scrie un lucru si in alta parte scrie alt lucru, atunci cred ca e normal sa decizi in ordinea prioritatii legilor sau abordarea precauta (atata timp cat nu e absurda).

  • @elcraft Poate sa apara o usoara confuzie din acest punct de vedere. Insa deoarece exista si alte articole in legislatia rutiera care trateaza si extind ideea exprimata initial in art. 32 precizand aspecte suplimentare, nu te poti raporta sau opri numai la acesta.

  • Legile ar trebui sa fie clare, oricare ar fi ele, nu sa creeze confuzii si contradictii. Alte articole nu extind, ci anuleaza logica articolului respectiv. Daca eu dau peste articolul ala, ar trebui sa ma iau dupa el. Si altii la fel, si poate si soferi de vehicule prioritare la fel. Atunci nu e pe undeva normal sa te iei dupa numitorul comun? Ce te faci daca nu-i functioneaza goarna, sta la coada?

  • @elcraft De acord, legile si regulile ar trebui sa fie cat mai clare ca sa fie intelese usor de cei carora li se adreseaza. Chiar daca dai peste articolul respectiv, nu te poti opri numai la el, pentru ca legislatia rutiera nu consta numai intr-un articol, iar teoretic, ar trebui sa le stii pe toate cand primesti permisul de conducere 😆
   Pe de alta parte, trebuie luate in considerare si precizate suplimentar diverse situatii care pot sa apara. De exemplu masina Politiei poate sa semnalizeze prezenta unui accident pe drum si sa fie cu girofarurile in functiune pentru a atrage atentia de la distanta. Evident, nu foloseste sirena si nici n-are nevoie de prioritate.
   La fel, poate la un moment dat sa intre in fata unei coloane de masini (venind de pe un drum lateral) si circuland mai lent cu girofarurile in functiune, sa calmeze traficul si sa reduca viteza de deplasare a coloanei la apropierea de un loc periculos (calamitate naturala) sau un accident recent anuntat prin statie.

  • Si la fel de teoretic ele se bat cap in cap. Nu e doar o completare. Felul cum e formulat unde am indicat eu spune foarte clar ca obliga la prioritate. Din A rezulta B. Logica simpla.

 5. da dar daca nu are sirena nu esti obligat sa ii dai prioritate totusi

  • Art. 32 OUG 195/2002 alin. 1 spune ca trebuie sa acorzi prioritate la semnalele luminoase albastre.

 6. Dar poate se intamplase ceva la scoala si au fost chemati.

 7. In ce sat e? Frumos peisajul

 8. Nu se aud semnale sonore?!,
  E doar un cocalar de cacat care merita o amenda pentru utilizarea ilegal a unor semnale luminoase.
  Daca e vreun sefulet de la centru sa vada filmul si sa isi mai ridice putin nivelul de ghertoi pusi la punct pe anul 2016.

 9. In mod normal, daca cele presupuse sunt reale, ar urma o demisie… intr-o tara civilizata… in a noastra… urmeaza o dezmintire + urmarirea celui care afecteaza imaginea unei institutii serioase 🙂

 10. @Artie Poate nu era atat de mare urgenta daca n-aveau si sirena in functiune 🙂 +

 11. Daca varianta corecta este cea spusa de tine, domnul politist ar trebuii sa ia somaj:)
  @Artie . Peste vreo 2,3 saptamani sa postezi cand te opreste politia:). Ai grija sa nu fii urmarit:)

Adaugă un comentariu

Pentru a posta un comentariu pe Trafictube.ro, trebuie să te autentifici. Nu ai cont? Înregistrează-te!