Accident usor

Mai jos gasesti pasii de urmat si cateva sfaturi in cazul unui accident rutier usor (fara victime). Pentru sfaturi legate de accidentele cu victime, click aici.

Secunda 2

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa ramai calm, oricat de greu ti-ar fi. Poti sa fii speriat sau nervos, dar e in interesul tau sa iti pastrezi capul cat mai limpede si sa nu prelungesti degeaba toata situatia.

Coboara din masina si incearca sa evaluezi rapid situatia: primul si primul lucru de care trebuie sa te asiguri e daca s-a lovit cineva. Daca e vreo problema, suna fara ezitare la 112 pentru politie si salvare. Daca nu stii unde te afli, intreaba trecatorii pe ce strada sunteti. Daca nu e nimeni lovit, nu suna la salvare doar de dragul de a suna si, mai ales, nu “inflori” povestea astfel incat sa te asiguri ca este trimisa o ambulanta sau politia cu gandul ca il pedepsesti pe celalalt sofer. Exista posiblitatea sa intarzii ajungerea unei ambulante unde chiar este nevoie de ea. Foarte important este ca, daca este nevoie sa mergi la spital, sa nu asculti de nimeni care iti zice sa nu. Exista credinta generala ca daca mergi la spital pentru o aspirina, soferul vinovat va primi automat dosar de cercetare penala, lucru ce nu este intocmai adevarat: soferul vinovat va primi automat dosar de cercetare penala daca totalul zilelor de ingrijire medicala depaseste 60 de zile. Pentru orice perioada mai scurta de atat, victima trebuie sa depuna plangere scrisa, pe baza unui certificat medico-legal.

Daca toata lumea este in regula, gandeste-te cine pare a fi de vina si cat de evidenta este vina. Ideal este sa ai un telefon cu care poti sa filmezi si sa prinzi repede cateva cadre cu masinile in pozitia in care s-au oprit. Inca nu stii ce fel de om este celalalt si s-ar putea sa iti fie folositoare o filmare mai departe. Exista posibilitatea ca celalalt sa minta pentru a schimba vina pentru a nu fi nevoit sa scoata bani din buzunar. Tot asa sunt oameni care nu considera ca au gresit si o sa dea vina pe tine din diverse motive.

Foarte importanti mai sunt si martorii. Daca sunt oameni in jur care au vazut ce s-a intamplat, vorbeste cu ei si ai grija sa iei de la ei numele complet si numarul de telefon. Ti se va cere aceasta informatie cand completezi declaratia la politie si/sau la asigurator. Martorii trebuie sa fie persoane terte care nu au o legatura directa cu vreunul dintre soferii implicati (de exemplu, un martor nu poate sa fie: o persoana care se afla in una dintre masinile implicate, o ruda a unuia dintre soferi sau proprietarii vreunuia dintre masinile implicate).

Urmeaza evaluarea sumara pagubelor. Daca e o atingere usoara si masina e deplasabila, scoate-o in afara carosabilului sau trage-o cat mai aproape de marginea drumului. S-ar putea ca masina sa intre in crash mode. Daca se intampla asta, de obicei, se reseteaza incercand sa pornesti motorul de doua ori.

Discutia cu celalalt sofer

Calmul si rationamentul sunt esentiale aici si ideal ar fi sa stabiliti vina atunci, pe loc. Daca celalalt sofer este o femeie, exista posibilitatea sa fie mai speriata. Odata, am fost martor la un accident usor in care femeia din masina lovita a plans in hohote 10 minute. Tot asa, exista posibilitatea ca soferita cealalta sa fie foarte confuza in legatura cu ce s-a intamplat si cu starea de dinainte a masinii: la un moment dat, am agatat bara unei masini si soferita nu a stiut sa imi zica daca am rupt eu bara respectiva sau daca era rupta dinainte. Daca ai gresit, incearca sa fii corect si sa nu profiti de situatie. Daca e vina ei sau e culpa comuna, explica-i clar de ce.

Revenind, exista trei situatii posibile legate de vina:

1) Vina (culpa) ta: soferul celalalt mergea regulamentar si tu, printr-o manevra ilegala, ai creat o stare de pericol care a condus la lovirea celor doua masini

2) Culpa comuna: ambii soferi, prin efectuarea unor manevre ilegale au creat o stare de pericol. Aici este inclus si mersul peste limita de viteza, care poate si, cel mai probabil, va fi luat in considerare la o eventuala ancheta ulterioara

3) Vina celuilalt: daca tu mergi regulamentar si celalalt creeaza o stare de pericol printr-o manevra ilegala.

In acest document, la pagina a treia, poti sa gasesti o serie de situatii si cum se atribuie vina in fiecare dintre ele.

Daca nu cadeti de acord in legatura cu vina

Trebuie sa mergeti la politie, pe raza sectorului sau localitatii unde a avut loc accidentul. De exemplu, in Bucuresti, exista cate un birou de accidente usoare pentru fiecare sector. Deci, afli in ce sector esti si unde se afla acest birou, te uiti pe ce strada s-a intamplat accidentul si cu ce strazi se intersecteaza in apropiere (e important pentru ca va trebui sa treci in declaratia de la politie: strada pe care te aflai, la intersectia cu ce strada s-a intamplat si care era directia de mers). Din momentul producerii accidentului, ai 24 de ore sa mergi la politie si nu este neaparat sa mergi impreuna cu celalalt sofer. De asemena, nu conteaza ordinea in care mergeti si asta nu o sa influenteze decizia politistului. Daca te prezinti dupa cele 24 de ore, vei avea automat suspendat permisul si o sa primesti si o amenda. Daca masina ta este lovita in timp ce era parcata, iar tu nu te aflai in masina, nu se mai aplica regula celor 24 de ore si te poti duce oricand dupa aceea la politie (asta daca nu te-au cautat ei deja).

La politie, trebuie sa ai la tine buletinul, permisul, talonul masinii, asigurarea RCA si, ideal, masina. Ajungi acolo si ceri un model de declaratie. Fiecare sofer trebuie sa completeze separat cate o declaratie in care sa explice cat mai obiectiv ce s-a intamplat, cum s-a intamplat si unde s-a intamplat. La baza hartiei trebuie desenata o schema standard, iar un model pentru schema trebuie sa fie afisat la avizierul biroului de accidente usoare.

Declaratia i se va inmana politistului, impreuna cu actele mentionate si orice alte probe relevante (cum ar fi filmarea cu telefonul de care vorbeam mai sus). Politistul se va uita pe ambele declaratii, pe acte si pe probe, iar apoi va face o proba cu etioltestul (chiar daca te-ai dus dupa 23 de ore de la accident). Apoi va pune cele doua masini una langa alta (daca ati mers impreuna) pentru a compara daunele. Daca nu ii este clar, politistul poate cauta si dovezi suplimentare, cum ar fi filmari ale camerelor video din zona accidentului. Daca ii este clar din ce are in fata, politistul va da un verdict, va sanctiona pe unul sau pe amandoi soferii cu amenda sau suspendarea permisului (dupa caz) si va elibera dovezile de reparatie. Teoretic si legal, niciun service nu iti poate repara masina fara o autorizatie de reparatie, asa ca, daca iti gasesti masina lovita in parcare si vrei sa o repari cu bani cash, trebuie sa mergi la politie si sa declari lovitura (apropo, o sa primesti o proba de etilotest si in cazul asta).

Daca celalalt sofer este gasit vinovat, trebuie sa primesti urmatoarele lucruri: autorizatie de reparatie, copie dupa asigurarea lui RCA, dupa permisul, buletinul si talonul lui. Exista posibilitatea sa nu fie nevoie de toate copiile, dar e bine sa le ai, mai ales daca repari pe CASCO, cu regres.

O ultima nota in legatura cu mersul la politie este ca politistul nu te poate refuza, oricat de mica este tamponarea si nu te poate obliga sa faci amiabila. Am citit despre cazuri in care politistul a zis ca nu e obligat sa elibereze autorizatia de reparatie si le-a spus soferilor sa faca amiabila. Asta se intampla pentru ca politistul incearca sa scape de completarea unor hartii. In aceeasi idee, politia nu va veni la fata locului decat daca este un posibil accident cu victime (si asta pentru a face masuratori si alte investigatii). In caz contrar, soferii trebuie sa se deplaseze la sectia de politie, iar pentru un accident fara victime, nu se vor face masuratori.

Daca nu esti de acord cu solutionarea cazului de catre politist, poti contesta decizia si contraventia la judecatorie, in termen de 15 zile.

Daca nu esti sigur in legatura cu vina

Pot exista situatii in care sa nu stii sigur daca e vina ta sau a celuilalt (sau culpa comuna). Recomandarea in cazul acesta este sa mergeti la politie si sa prezentati faptele obiectiv, iar agentul constatator va decide. Nu te lasa intimidat sau convins de celalalt sofer ca este in totalitate vina ta, daca tu nu esti 100% sigur de asta. Intotdeauna daunele in urma unui accident vor fi costisitoare si poti intalni oameni care ar face orice sa nu scoata bani din buzunar. Un exemplu bun este acest filmulet, in care autorul pretinde ca cealalta soferita si-a recunoscut vina (posibil si prin intimidare, dupa atitudinea autorului).

Daca ati cazut de acord in legatura cu vina

Nu este neaparat nevoie sa mergeti la politie, dar trebuie sa fii foarte atent. Sa presupunem ca este vina celuilalt sofer. Prima intrebare este unde are asigurarea RCA. Exista sanse foarte mari ca asigurarea lui sa fie facuta la un asigurator ieftin (Asta, Euroins, Carpatica etc) si aici trebuie sa te gandesti foarte bine: este posibil ca rezolvarea dosarului sa se taraganeze si se va cauta despagubirea unei sume cat mai mici. Daca alegi sa mergi la politie si se va stabili acolo vina, rezolvarea dosarului va dura mai putin, dar tot vei avea probleme cu suma aprobata. Despre asta, putin mai jos.

Daca nu vreti sa mergeti la politie trebuie completata o constatare amiabila. Constatarea amiabila se poate face numai daca in incident au fost implicate doar doua masini. Scopul constatarii amiabile este simplificarea procesului in cazul unui accident rutier fara victime si rezolvarea situatiei fara interventia politiei. Mai trebuie stiut ca, chiar daca v-ati pus de acord asupra vinei, cel care va stabili culpa in final este agentul constatator. Cel mai probabil, totusi, va intreba cine este vinovatul si, daca ambii soferi sunt in acord, va merge pe aceeasi idee.

Ar fi trebuit sa primesti formularul de constatare amiabila cand ti-ai facut asigurarea RCA – gasesti un model aici, la pagina a patra. El o sa fie pus intr-o carticica care contine si instructiunile de completare. Formularul in sine este format din doua foi identice si trebuie scris doar pe prima foaie, iar pe cea de-a doua foaie se va copia automat ce s-a scris pe prima foaie (e foaie autocopiativa). In stanga formularului va completa unul dintre soferi, iar in dreapta va completa cel de-al doilea (nu conteaza ordinea). Foarte important, daca te hotarasti sa faci amiabila si celalalt sofer isi recunoaste vina, pe formularul de constatare amiabila, in rubrica de observatii din dreptul informatiilor lui, celalalt sofer sa scrie, cu majuscule, “Imi recunosc vina” si sa se semneze. De asemenea, asigura-te ca iei o copie dupa asigurarea respectivului.

Imediat dupa completarea formularului trebuie sunat la asiguratorul soferului vinovat pentru o programare (majoritatea nu va vor primi fara programare). La ora programata, spre deosebire de politie, este recomandat sa va prezentati amandoi (ca sa mearga mai usor), impreuna cu masinile implicate in accident. Aici se vor completa si se vor prezenta aceleasi acte ca la politie (in afara de etilotest :) ). Agentul asiguratorului va deschide dosarul si va face fotografii masinilor. Ai grija sa faca fotografii sa se vada toate defectele aparute in urma tamponarii (sau cat mai multe dintre ele).

Dupa completarea actelor, cel mai probabil ti se vor oferi doua optiuni: reparatia intr-un service din reteaua proprie a asiguratorului (daca e vorba de asiguratori ieftini, cel mai probabil sunt service-uri de cartier) sau reparatia in regie proprie. Reparatia in regie proprie inseamna ca ei iti vor da banii si tu mergi in orice service sa iti repari masina folosind acea suma. De obicei suma este prea mica si nu acopera reparatia in sine. De exemplu, am primit de la Carpatica, pentru o zgarietura pe bara, 450 de lei, iar pretul reparatiei in service era de 800 de lei. Suma se calculeaza in functie de uzura masinii si de un pret mediu de reparatie pentru fiecare marca in parte. Suma pe care o ofera nu este finala si se poate negocia/schimba. Mie mi-au oferit cei de la Carpatica 340 de lei initial, iar apoi au crescut la 450 de lei.

La deschiderea dosarului, se intocmeste o lista de piese necesare si de ore de manopera. Ideal este ca ea sa fie facuta in prezenta unui mecanic auto cu experienta. Daca exista probleme cu aceasta lista, va fi nevoie sa fie ceruta o reconstatare care va dura ceva timp si nu este garantat sa fie rezolvata favorabil. Pe de alta parte, incearca sa te documentezi putin inainte despre defectele comune la tipul de lovitura pe care a primit-o masina ta. Eu am avut un accident si la constatare au stat patru mecanici langa masina, au facut o lista de trei pagini de piese si tot au ratat foarte multe.

Dosarul trebuie investigat si aprobat de catre asigurator in maxim 10 zile de la data depunerii hartiilor. Daca asiguratorul suspecteaza o frauda in legatura cu dosarul, pot face propriile investigatii in legatura cu ce s-a intamplat. Aceste investigatii pot sa dureze maxim 90 de zile. Dupa aprobarea dosarului, asiguratorul este obligat sa faca plata in 10 zile. La mine, cei de la Carpatica au facut-o dupa trei luni. In cazul in care se intarzie, trebuie dat un telefon mai intai la ei, unde sa li se mentioneze de CSA si, daca nu rezolva in 24-48 de ore, deschis o sesizare la CSA.

Chiar daca nu vrei sa mai repari masina dupa tamponare (daca, de exemplu, este o zgarietura prea mica), tot trebuie sa completezi, impreuna cu soferul celalalt un formular de constat amiabil pe care apoi sa il duci la asiguratorul tau.

Reparatie pe CASCO cu regres pe RCA-ul vinovatului

Ai posibilitatea, daca ai o asigurare CASCO, sa iti repari masina pe acea asigurare, iar asiguratorul tau sa isi recupereze apoi banii de la RCA-ul vinovatului. Recomand varianta asta pentru ca, de obicei, asigurarea CASCO nu o sa iti faca probleme cu banii si o sa poti sa iti repari masina intr-un service pe care sa il alegi tu. De recomandat este sa cauti un service cu decontare directa, ca sa nu fie nevoie sa intervii intre discutiile service – asigurator. Decontarea directa inseamna ca service-ul va cere banii direct de la asigurator si ca iti vor elibera masina cand asiguratorul isi da acceptul de plata, nu cand vireaza banii.

Din pacate, pentru asta este recomandat sa mergi la politie pentru stabilirea vinei. Apoi, nu mai este nevoie sa mergi cu cel vinovat la constatare si altele. Sunt asiguratori (ca Generali, daca nu ma insel), care iti permit reparatia cu regres pe baza constatarii amiabile. Tot asa, sunt unii asiguratori la care nu trebuie sa platesti fransiza daca faci reparatie cu regres.

Aici, ca sa nu fie probleme cu asiguratorul celui vinovat, asiguratorul tau iti va cere copii dupa toate actele soferului vinovat (buletin, permis, talonul masinii si RCA-ul), asa ca este bine sa le ai dinainte. Un politist cu experienta se va ocupa de asta, dar este mai bine sa fii si tu atent ca ai tot ce iti trebuie.

Mica intelegere

NU. Nu este recomandat sa va “intelegeti” la bani, oricat e de tentant. Daca esti vinovat si respectivul iti cere o suma de bani pentru reparatie, ca sa nu va mai „complicati” cu asigurarile, nu ai nicio garantie ca o sa se opreasca acolo si ca a doua zi nu o sa vina sa iti ceara si mai multi bani sau ca nu o sa se duca la politie ca sa isi ia autorizatia de reparatie si tu vei ramane fara permis si cu amenda, pentru ca nu ai declarat accidentul in 24 de ore. Daca s-a intamplat, asuma-ti-o si rezolva pe cale legala. O sa stai mult mai linistit si ai toate sansele sa se rezolve mult mai repede.

Daca cel vinovat te roaga sa nu mai mergeti la politie sau sa faceti constatare amiabila pentru ca o sa iti repare el masina, cu atat mai mult, pentru ca, cel mai probabil, el va cauta sa o repare ori la vreo cunostinta ori pe bani foarte putini, iar rezultatul o sa se vada.

Probleme posibile

Este posibil, daca este vinovat si daca cel pagubit are probleme cu recuperarea pagubei de la asigurator, sa fii dat in judecata tu. In cazul unui eventual proces, nu iti face griji pentru ca vei fi substituit de catre asiguratorul tau (pagubitul va ajunge sa se judece cu asiguratorul). Dupa un accident, daca esti asigurat RCA, nu ai nicio obligatie financiara fata de cel pe care l-ai lovit.
Ce mai caută lumea:
 • accident usor
 • in cat timp se declara accidentul
 • in cat timp se anunta accidentul rutier

145 comentarii

 1. Foarte bun articolul!
  PS: 1.ce se intampla daca se merge pe amiabila initial apoi vinovatul nu te insoteste la asigurator sau unde mai trebuie sa fie prezent?
  2. au trecut 24ore si vinovatul isi schimba parerea despre asumarea raspunderii?
  3. constatatorul de la rca-ului vinovatului ii tine partea asiguratului si au trecut cele 24ore?

 2. Foarte bune intrebarile, o sa le adaug la posibile probleme posibile. Ce e de zis inainte de toate e ca exista niste riscuri intotdeauna cu constatul amiabil. Si cu cat sunt mai mari daunele cu cat, cu atat e mai probabil ca asiguratorii sa iti faca probleme.

  Pe scurt:
  1. Asiguratorul poate da verdictul si fara vinovat, dar e foarte important sa fie completat foarte bine constatul amiabil, sa te asiguri ca toate datele sunt corecte (atat datele de identificare ale masinii celuilalt cat si datele lui). Nu ai voie sa ii ceri copie dupa buletin, dar il poti ruga sa ti-l arate. Tot asa e important sa scrie pe constat ca isi recunoaste vina. Este foarte bine sa ai martori pe care asiguratorul sa ii poata suna
  2. Vinovatul poate zice ce vrea, asiguratorul trebuie sa fie obiectiv si sa dea verdictul obiectiv. Trebuie sa ia in considerare toate probele prezentate si toti martorii. Ceea ce ma duce la:
  3. Daca asiguratorul ii tine partea vinovatului, tot ce poti sa faci e sa ii faci reclamatie la csa si apoi sa ii daii n judecata

 3. Merci Kio de promptitudine. Cu alte cuvinte, concluzionand tot ce este scris pe pagina asta, voi incheia amiabila DOAR daca accidentul se intampla intr-o zi lucratoare, dimineata, atat eu cat si celalalt sofer avem timp liber si disponibilitate de a merge la diferite birouri, si cel mai important atitudinea amandurora este potrivita.
  In orice alt caz la Politie ca nu vreau sa risc sa raman cu paguba sau cu carnet suspendat, iar de avocati si instante mi-am facut plinul anul acesta pentru toata viata.

 4. cam da. desi nu e scris in legislatie, se recomanda sa te duci la asigurator in termen de 24 de ore, tocmai in caz ca sunt probleme: http://www.constatulamiabil.ro/169_procedura-in-caz-de-accident.html

  acum, depinde si de asigurator. pe mine Carpatica m-au programat dupa vreo 10 zile de la incident

 5. Am avut un accident acum 2 luni, eu am fost pagubitul. Am mers la asiguratorul celui vinovat, in speta Astra, si initial au vrut sa ma programeze dupa 8 zile. Am mers a 2a zi si am luat bon de ordine si s-a rezolvat intr-o ora. Si nu recomand constatarile amiabile. Sa va spun si de ce: daca nu esti vinovat depinzi de cel care ti-a facut bucuria….trebuie sa mearga si el sa dea declaratie la asigurator si, de cele mai multe ori, asiguratorul va dori sa vada ambele masini, iar cel vinovat poate sa se strambe si ori n-are timp, ori masina nu e deplasabila, ori pur si simplu a bagat-o deja in service la reparat (are voie? Nu, evident!). La politie ai e clar: 24h si ambele masini, dupa care obtii autorizatia de reparatie

 6. Salut,eu am avut o tamponare usoara acum 4 zile si am facut amiabila crezand ca este in totalitate vina mea, insa domnul de la constatari a spus ca amandoi suntem de vina si o sa fim despagubiti 50-50%,iar domnul cu care am avut tamponarea vrea sa mergem la politie,are rost sa mai mergem dupa atatea zile?As dori un rasp cat mai rapid va rog.Multumesc

 7. @toni o sa ramaneti amandoi fara carnet daca mergeti acum la politie pentru ca nu ati declarat accidentul in 24 de ore. Celalat sofer poate apela la CSA (sau ASF cum se numeste acum) daca se considera nedreptatit.

  Ideea e ca agentul constator are o lista de situatii pe baza careia judeca fiecare caz (vezi aici, la pagina 3). Si, daca e culpa comuna, e culpa comuna, chiar daca un sofer e mai vinovat ca altul.

  Oricum, suna o situatie mai speciala la tine. Deci, ce s-a intamplat?

 8. Buna ziua.
  Am si eu o mica problema.Inainte de sarbatori am avut un incident neplacut in trafic.
  Am lovit din spate o masina(opel) si am „reusit” sa o imping si in urmatorul autovehicul aflat in fatza lui(dacia).Am completat amiabila cu cel din fatza mea insa problema se pune in felul urmator.
  Pe cel cu Dacia l-am rezolvat avand reparatii minore de facut.Ceea ce ma intereseaza e daca la asigurari nu o sa fie problema cu reparatul opel-ului in fata si daca exista vreo modalitate sa ma „oblige” acum dupa mai bine de o saptamana de la incident.De declarat o sa declaram amandoi ca in fata lui era un Jeep si am lovit o bara de protectie si nu a avut nimic si a plecat.
  Mentionez ca a fost si politia la fata locului desi nu a fost chemata de noi si cand am zis ca rezolvam amiabil au plecat fara declaratii sau alte complicatii.

  Ideea e ca stiu ca sunt probleme multe cu asigurarile desi problemele le va avea persoana careia i-am dat asigurarea vreau sa stiu exact ce sa vorbesc cand ma duc la ei.

 9. Daca sunt mai mult de doua masini implicate, nu aveti voie sa faceti amiabila si accidentul trebuie declarat la politie (politistii aia plictisiti ar fi trebuit sa va zica asta). Daca nu ar fi foat dauna din fata a opelului, nu prea ar fi avut ce zice cei de la asigurari

  Acum, nu stiu cum o sa se comporte asiguratorul, dar cel mai bun caz pe care il vad aici e sa repare doar spatele, iar cel mai rau e sa refuze toata dauna, moment in care trebuie sa il gasiti pe cel cu dacia si sa mergeti toti trei la politie, sa declarati accidentul si sa predati carnetul ca n-ati fost in primele 24 de ore. Mai e solutia sa nu bagati si dauna din fata pe lista de reparatii si sa o rezolvi din buzunarul tau.

  In orice caz, tine-ne la curent cu ce se intampla, te rog

 10. Politia nu s-a bagat pentru ca ala cu Dacia a zis ca din partea lui el „nu exista” si probabil nu au vrut nici politistii sa ne faca o bucurie de sarbatori.

  Daca declar ca el e intrat cu fata intru-o bara de jeep care nu a avut nimic si ala a plecat se mai considera tot accident in lant?

 11. Andrew Longaver

  Felicitari celui care a postat aceste informatii. Ieri am avut un accident mai mic, insa cu daune vizibile. O domnisoara nu mi-a acordat prioritate virand stanga pe banda mea (aveam prioritate, fiind pe bulevard), si am lovit-o cu partea stanga fata. Masina ei nu a suferit nimic, iar a mea aripa indoita, zgariata, far spart, bara fata in bucati. Mentionez ca am un Ford Focus din 2000. A inceput cu cearta, cum ca am intrat intentionat in ea etc. Avea 7 persoane in masina (Ford Focus din 2004) dintre care 2 copii de max 2 ani, care erau tinuti in brate. Am incercat sa o calmez si i-am explicat ca este in favoarea ei sa nu mergem la politie ci sa rezolvam pe cale amiabila. Am rugat-o sa scrie la observatii ca isi recunoaste vina. Am urmat dupa aceea punctele de reper, scrise in acest articol, care mi-a venit de foarte mare folos. Azi am fost amandoi la asiguratorul ei(Euroins), si am facut declaratiile si actele s-au duplicat + poze. Astept in a 10-a sa mi se comunice rezolvarea dosarului, si am zis ca repar in regie proprie. Urmeaza sa vad cand se va face plata. Va rog sa comentati daca am procedat corect sau nu. Multumesc

 12. @AlexRoAr ideea e ca cei de la asigurari vor sa evite o frauda si sa repare o masina si in fata cand ea a fost lovita in spate (din punctul lor de vedere, masina putea fi lovita in alt accident), asa ca o sa fie nevoie de a treia masina. In principiu, cand te duci cu o dauna, ei o sa caute sa repare doar ce ai provocat tu si o sa puna masinile una langa alta sa vada ca se potrivesc loviturile. Daca a treia masina nu exista din orice motiv, ei nu o sa va creada pe cuvant si o sa refuze sa repare, pe motiv ca nu e din acelasi incident. Si daca e din acelasi incident, o sa va zica ca trebuie mers la politie pt constatare

  In mod normal nu sunt adeptul solutiilor de genul, dar pt ca situatie e cum e, cred ca e mai bine sa declarati ca a dat cu ea intr-o bordura, perete, caine (atentie ca si un daca ai lovit un parapete si l-ai strambat se considera ca e si un al treilea pagubit in accident – gen CNADR si trebuie mers la politie)

  @Andrew Longaver da, cat se poate de corect. si acum astepti. posibil sa te taraganeze putin si o sa iti ofere mai putini bani decat o sa ai nevoie (pentru ca e euroins). trebuie batuti la cap si adus aminte ca exista CSA (sau ASF cum s-o mai numi acum) daca se intampla asta

 13. Da, Kio nici eu nu sunt adeptul chestiilor de genu.Nu vreau sa fiu ca toti taranii vanatori de tepe de la noi din tara.Cred ca judecand drept o sa declar doar spatele si fata o fac pe banu meu.E spoilerul, un far si foarte putin tinichigerie in coltul capotei.Nu poate sa coste foarte mult.

  Nu vreau sa risc sa ajungem la politie sa iasa rau pt amandoi.

 14. Da…scopul meu nu e sa tepuiesc pe nimeni ci toata lumea sa fie impacata.Mai ales ca e vina mea.

  Cred ca cel mai bine e sa declar ca am lovit spatele si atat.Restu sa ii fac pe banii mei.Oricum e vorba de spoiler, un far si foarte putina tinichigerie.

  Nu stiu daca partea cu bordura e valabila…ar trebui sa schimbam si locul aciidentului si in mod sigur trebuie sa fie vorba de altceva decat o bordura ca nu iti poti lovi capota in colt in bordura.

 15. Andrew Longaver

  @Kio acum astept, dar o sa scriu aici ce s-a intamplat la final. Multumesc si drumuri bune

 16. Buna din nou.
  Astazi am fost la asigurari.Pentru cazul meu am ajuns la concluzia, dupa ce am vb si cu un politist de la circulatie ca cel mai bine e sa declar doar spatele si sa ii fac fata pe banii mei.

  Oricum am auzit numai de rau despre Euroins deci o sa ma rog pentru bietul om pe care l-am lovit sa nu aiba bataie de cap.

  Multumesc pentru sfaturi si keep up the good work :)

 17. buna ziua.
  acum o luna jum. am lovit masina unei prietene,eu fiind de vina. masina este acum in service,se repara pe casco.
  poate casco sa ma dea in judecata pt a mi lua banii pt reparatii? casco e la UNIQA!!

 18. @lupishor1108 depinde foarte mult de contractul de casco. Spre deosebire de RCA, contractul de casco e unul comercial, cu termeni care difera de la asigurator la asigurator. Daca in contract se specifica ca masina poate fi condusa de mai multi soferi, atunci nu e nicio problema. Oricum, probabil ca nu avizau dauna daca se incalca acel contract, deci cred ca nu o sa fie cazul de dat in judecata

 19. buna ziua, am si eu va rog nevoie de un raspuns cat mai obiectiv va rog mult.
  In data de 14 dec 2013 am fost implicat intr-un accident de ciruclatie, in urma caruia au rezulatat 4 masini lovite dintre aceastea cea mai grava a fost a mea, nici in momentul de fata nu am masina reparata.
  Soferul care a produs accidentul era baut avea o alcoolemie de 0.70 cand a fost pus la politie sa sufle in etilotest si dupa aceea am inteles ca aceasta a fost dulba la momentul cand i-a fost recoltat sange.
  Acuma eu in urma accidentului am suferit o problema la mana dreapata si am fost envoit sa imi bag mana intr-o atela gipsata, timp de 2 saptamanii.
  Soferul care m-a lovit acuma o da de gard raud e tot se face ca el nu mai stie nimica, si ca sotia dansului va cere in instanta o expertiza …

  In afara de faptul ca mi-a stricat tot concediul si ca am pierdut bani de concediu pe care apucasem si l-am achitat am si disconfortul de a merge perpedes mai bine de o luna.

  Saptamana viitoare urmeaza sa ma duc la medico legal sa scot acel certificat stiu ca am la dispozitie 60 de zile, nu am fost pana acuma sa il scot pt ca am si un job care nu prea imi permite si am mai avut de alergat si cu sotia care este insarcinata.

  cum ma sfatuiti sa procedez si ce ar trebuii sa fac pentru ca nu am de gand sa il las fara sa-i cer nici un ban.
  Nu ca as avea nevoie de bani nu vreau sa fiu inteles gresit dar omul asta nu a avut nici macar bunul simt sa vina sa semneze anexa B, iar dansu a spus ca pe el nu il intereseaza de problemele noastre si ca sa ni le rezolvam cum putem fiecare.

  Va multumesc si astept un raspuns de la dvs.

 20. Buna ziua,

  Situatia pare mai complicata. Neaparat trebuie sa mergeti si sa scoateti acel certificat medico legal. La 0.70 alcoolemia nu e infractiune, deci va primi inapoi carnetul dupa 90 de zile. Daca veti depune plangere, impreuna cu certificatul medico-legal, dupa acele 90 de zile, carnetul ii va fi suspendat pe perioada cercetarilor (fiind inlocuit cu o dovada de circulatie). Si in acelasi timp il puteti da in judecata pentru daune, dar daunele hotarate de un judecator vor fi mai mici decat daca il convingeti sa va intelegeti si, cel mai probabil, vor fi suportate de asigurator. Pentru asta, va sugerez sa cautati un avocat specializat in accidente auto si sa ii expuneti cazul. El va va putea spune ce puteti face. Puteti gasi unul pe Google, iar discutia preliminara, de obicei, nu va costa nimic.

  Partea cu expertiza pare a fi ca sa va descurajeze.

  Legat de partea cu intelesul, legea mai are o portita care va permite sa va intelegeti pentru o suma de bani. Daca respectivul e de acord sa dea acea suma de bani, trebuie sa mergeti la un notar si sa inregistrati tranzactia, iar apoi sa mergeti la politie si sa semnati ca nu doriti sa se continue cercetarea si ca nu aveti pretentii de la respectivul. In momentul acela se va da neinceperea urmaririi penale. Atentie ca dupa ce semnati aceasta declaratie, respectivul nu va mai avea nicio obligatie fata de dumneavoatra si nu va puteti razgandi.

 21. Buna seara azi mergeam pe banda 1 regulamentar , iar pe banda 2 un tip a franat brusc , iar cel din spatele lui ca sa-l evite a intrat pe banda mea fara sa se asiguri si l-am luat de toata frumusetea . Omul si-a recunoscut vina si am facut o amiabila . Am procedat corect ?

 22. Da, ati procedat corect. Banuiesc ca oricum a fost haos la birourile de accidente usoare astazi.

  Vedeti mai sus in text pasii urmatori in cazul amiabilei (la sectiunea „Daca ati cazut de acord in legatura cu vina”) si caile prin care puteti ataca o eventuala decizie nefavorabila a asiguratorului (daca este cazul, bineinteles)

  Despre ce asigurator este vorba?

 23. city insurance ,dar e mai complicat baieti nu au sediu la mine in oras vin odata pe saptamana pentru constari , deci deocamdata doar am complatat foile

 24. Eu n-am să înţeleg niciodată de ce nu se poate da o sută de lei în plus pentru un RCA la o firmă mai serioasă şi toţi caută „cel mai ieftin”.
  Dacă pui în balanţă suma aia cu timpul, nervii şi banii pierduţi în caz de accident ieşi mai cîştigat de o mie de ori. Probabil că nu avem educaţie pentru aşa ceva.
  Pot să fie Euroins, Carpatica sau Astra campioane la plătit dosare, nu-mi fac asigurare la ei nici să ma plătească.

 25. nici allianz nu mai despagubeste pe RCA, cauta motive ca sa respinga dosarul. ca nu corespunde dinamica, sa vedem poate e culpa comuna etc. ori i-a lovit criza pe toti, ori si-au angajat inspectorii de la carpatica :)

 26. Buna,
  Am o problema. Acum 2 zile un tai a intrat pe banda mea si am fost obligat sa trag dreapta si sa intru intr-un morman de zapada. A recunoscut vina, am fost la asigurator dupa 48 de ore, am incercat sa completam amiabila si Euroins-ul a zis ca nu ma poate despagubi pentru ca taiul nu are nicio problema si sa merg la politie. Chestia e ca au trecut peste 48 de ore, asa ca lucrul asta e exclus. Masina mea nu are avarii mari, doar bara si laterala usor indoite. Eu aveam pe cineva in masina. Cum sa procedez? Sa ma duc la euroins si sa insist sa completez amiabila, indiferent de ce zice agentul constatator? Apoi sa astept rezolutia? Alta varianta nu am… Sau am?

 27. Daca taxi-ul nu are nicio avarie, niciun asigurator nu o sa despagubeasca. Problema este ca nu a existat contact intre masini. Din punctul de vedere al asiguratorului, masinile nu s-au atins niciodata si evenimentul nu a existat si orice incercare de cerere de despagubire o sa fie considerata frauda. Tot din punctul lor de vedere, la fel de bine ai fi putut sa dai 50 de lei unui taximetrist ca sa iti repari o dauna pre existenta.

  La politie daca mergeti o sa ramaneti amandoi fara carnet (sigur nu o sa fie o varianta preferata de taximetrist) pentru ca nu ati declarat accidentul in 24 de ore. Aici o sa se inregistreze o declaratie pe proprie raspundere de la amandoi si, probabil, taximetristul, o sa fie sanctionat cu o amenda (pentru neasigurare la schimbarea directiei de mers). in acest caz, asiguratorul nu mai poate refuza despagubirea. Mai multe detalii aici: http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_110216/ACCIDENT-cu-vinovat-dara-fara-impact-Se-despagubeste.html

 28. Buna ziua, in data de 05-02-2014 ora 11 am avut un acident minor. Eram parcat intro parcare pe partea dreapta pe o strada cu sens unic. Dupa ce m-am asigurat si am iesit cu masina Renault Clio din parcare, inainte de a demara de pe loc un FORD Ranger m-a lovit in spate spargandu-mi bara si indoind capota porbagaj. Acesta se deplasa din partea stanga a drumului cu sens unic pe o straduta virand stanga. Avand indicatorul de STOP, acesta s-a asigurat doar din partea dreapta pt ca era sens unuic si in partea stanga nu s-a mai uitat urcandu-se pe mine. Dupa ce am coborat sa constat daunele acesta a dat Fordul inapoi neavand timp sa fac poze la masini in ce pozitie erau. El avea bara din fata cazuta, iar in cateva momente dupa si-a montat-o la loc incepand sa fie agresiv fizic si verbal ca l-am acidentat. L-am inregistrat cu telefonul mobil si fotografiat atat pe el cat si masina. L-am rugat sa imi dea asigurarea nu a vrut si a parasit accidentul. Am fost la Politie am declarat acidentul si am atasat pozele. Cat trebuie sa astept pt ca nu am primit nici un raspuns pana acum. Ce trebuie sa fac . Va rog sa ma ajutati daca e posibil. Multumesc !!!

 29. @mitrutz: Acum trebuie astepti decizia politistului. O sa il cheme si pe celalalt sofer ca sa dea o declaratie si va decide vinovatia unuia sau altuia dintre voi sau culpa comuna. Asta o sa depinda foarte mult si de avariile suferite de masini (unghiul loviturii etc). Nu stiu sa iti zic cat dureaza, dar poti sa suni sau mergi si sa intrebi in ce stadiu se afla toata treaba

 30. Am sunat astazi si mi-a spus ca nu s-a prezentat nimeni… au trecut deja 24 de ore. Maina apartine EON(electrica)…bara din spate e sparta in partea dreapta exact cum a virat el stanga …Tot ce trebuie sa fac e sa astept… Multumesc mult de sfat. Mai tin sa precizez ca el nu are avarii pt ca si-a pus imediat bara dn fata, dar avand un troliu in fata m-a avariat doar pe mine.

 31. Buna seara
  An data se 05, 02 ora 05:10 an afara localitati intro curba pe dreapta an sensul meu de mia fost acrosata oglinda de un alt vehicul care a taiat curba si nu a mai putut redresa vehiculul pe banda sa de mers!
  Pagube mkinore, oglinda si geamul lateral spart!
  Celalalt vehicul nu sa oprit, parasind locul accidentului!
  Eu transportam muncitori.Am pornit cand am vazut ca celalalt sofer nu sa oprit sa transport muncitori la lucru urmand sa aflu cine era celalalt sofer.
  Avand ruta respectiva an fiecare zi stiam cu cine ma antalneam aproape an fiecare zi respectiv cu vehicolele a 2 firme de transport marfuri.
  Am sunat la acele firme si una dintre ele mia confirmat ca chiar a avut pe ora si ruta respectiva vehicul si mi a dat numarul soferului asiguranduma ca daca vehicolul lor este vinovat vom rezolva pe cale amiabila .
  Lam sunat pe sofer care mia confirmat ce deja stiam, ca el este vinovat si luni, adica astazi o sa facem actele pentru antelegere amiabila!
  Azi ansa cand neam antalnit am ramas cu un gust amar an gura, firma nul lasa sa foloseasca polita de rca.
  Va mentionez ca la politie fiind si sambata nu mam dus dar mai ales sa nui fac rau soferului penrtu fuga de la locul accidentului!
  Facere de bine e f*tere de mama!!!
  Propunerea lui este sa ne reparam unul altuia masina!
  Martori am.
  Culpa comuna, deobicei asta da politia la daune oglinzi!
  Dar daca nu evitam iesind pe partea dreapta de pe drum ne lovea an plin!
  Cei de facut?

 32. Cazul pare de competenta politiei, dar daca mergeti acum o sa ramaneti amandoi fara carnet pentru ca nu ati declarat accidentul in 24 de ore. Din ce ati povestit, nu cred ca ar fi dat culpa comuna politia.

  Singura solutie buna acum ar fi amiabila, dar soferul vinovat trebuie sa completeze hartia de amiabila, sa isi recunoasca complet vina si sa se prezinta la asigurator pentru ca acesta sa puna masinile una langa alta.

  Sfatul meu e ca, daca mai patiti ceva similar in viitor, sa va prezentati la sectia de politia de pe raza localitatii in care s-a produs accidentul (chiar si in weekend), chiar daca nu stiti numarul vinovatului si sa declarati accidentul. Ulterior, daca ii aflati numarul de inmatriculare, puteti sa veniti sa il puneti la dosar.

  Ideea declararii unui accident este ca trebuie sa existe o evidenta in cazul in care se intampla ceva mai rau. De exemplu, daca un pieton este lovit si soferul fuge de la locul accidentului, exista posibilitatea ca politia sa organizeze filtre pentru gasirea vinovatului. Daca prin filtru trece o masina cu o oglinda rupta si accidentul nedeclarat (fie printr-o amiabila sau la politie), politistii au tot dreptul sa suspecteze ca acea masina a fost implicata in accident. La fel si in cazul in care, sa zicem, ati lovit masina in parcare: daca nu intentionati sa o reparati, trebuie sa mergeti sa declarati dauna la asiguratorul la care aveti RCA-ul

 33. Buna seara! Sunt autoarea unui accident rutier fără victime in care au fost implicate trei mașini. A venit poliția si i-a întrebat pe toți dacă sunt victime ca sa știe dacă poate sau nu mișcare mașinile. Cei din mașina din mijloc au spus ca nu au nimic si nu vor sa îmi facă dosar penal. Polițistul i-a mai întrebat încă o data dacă sunt Loviți sau nu la care a primit răspunsul ca nu au nimic. Mașinile au fost trase pe dreapta, declarații, fiola, puncte, amenda tot tacâmuri dar cei din mașina a doua spun ca sa cheme ambulantă ca pe tip i-l doare mana. Vine ambulantă care doar i-l lansează pentru a tine mana dreapta si pleacă. Pleacă mașina trei, pleacă si poliția, ramân eu cu mașina doi așteptând pe cineva sa m-a trateze. L-am întrebat cât vrea. I am oferit o suma pe care nu a accepat-o si susține ca îmi aduce facturi… I am propus sa mergem atunci la doctor dar a refuzat pe motivul ca are șapte zile la dispoziție. își mai poate întoarce declarația ? Multumesc

 34. In momentul in care a fost chemata ambulanta, a venit si a acordat ingrijiri medicale, a devenit accident cu victime. Acum depinde foarte mult de ce a scris cel ingrijit in declaratia de la politie. Daca a declarat ca nu doreste sa se inceapa urmarirea penala asupra dvs, atunci se inchide dosarul pe loc, primiti carnetul inapoi si asta a fost, nu mai are dreptul sa se razgandeasca.

  In cazul unui accident cu victime, persoana care a avut nevoie de ingrijiri medicale are 60 de zile sa mearga la IML, sa isi scoata un certificat medicol legal care sa ateste numarul de zile de ingrijiri si sa depuna plangere. Va puteti intelege perfect legal cu acea persoana pentru a-i oferi o suma de bani daune, dar asta trebuie facuta numai in prezenta unui notar (valabil in cazul accidentului cu victime, nu recomand sa dati bani niciodata pentru a rezolva daunele intr-un accident fara victime). Daca nu doriti sa ii dati acea suma de bani, persoana poate depune plangere, se incepe cercetarea si veti ramane fara carnet pe durata anchetei (cateva luni spre cativa ani), mi se pare ca se circula cu o dovada pe care trebuie sa o reinnoiti lunar in localitatea in care a avut loc accidentul, iar singurul mod prin care acea persoana poate cere bani poate fi prin dat in judecata (alta procedura care dureaza cativa ani), dar suma care poate fi obtinuta asa e infima.

  Daca trec 60 de zile si nu s-a depus nicio plangere cu un certificat medico-legal, dosarul se inchide. Cercetarea ar fi continuat automat doar daca se depaseau 60 de zile de ingriji medicale (ceea ce nu cred ca e cazul aici). Sfatul meu este sa asteptati, sa il lasati pe individ sa va caute el, sa vedeti ce pretentii are si, daca nu sunteti de acord, sa le refuzati fara alte discutii (exclus sa ii explicati care e procedura pentru a depune plangere sau orice va poate dezavantaja).

  De asemenea, valoarea facturilor de ingrijire medicala in cazul unui accident cu victime trebuie rambursata de asiguratorul unde aveti RCA

 35. Buna,
  Saptamana trecuta prietenul meu a avut un accident in timp ce ne indreptam catre Timisoara. Noi circulam regulamentar (exista martori care confirma asta) si cineva a venit din fata in depasire, nu a mai apucat sa traga dreapta, noi nici atat si a distrus partea stanga a masinii (aripa roata, oglinda parpriz). Am sunat la 112, a venit politia. Cel care s-a bagat in noi era beat, avea 0,78 alcoolemie prin urmare a primit si dosar penal. Politistul i-a spus prietenului meu, ca fiind baut cel care s-a bagat in noi, nu o sa putem repara masina pe asigurare si trebuie sa intentam si noi proces. Este adevarat? Adica noi nu vrem decat sa avem masina reparata, exista vreo lege, vreun articol care spune ca nu se despagubeste in caz ca era baut? sau depinde de firma unde are el asigurare? Sau o alta intrebare se poate face pe asigurarea noastra? si asigurarea noastra sa ceara bani de la el/ asigurarea lui. PS nu are nicicare CASCO. Va multumesc

 36. Buna,

  Din pacate eu nu am experienta cu asa ceva. Cred ca cel mai bine este sa contactezi asiguratorul RCA al vinovatului si sa vezi ce iti zic si, in functie de asta, si un avocat. Problema cred ca ar fi ca vinovatul va fi declarat vinovat legal la sfarsitul cercetarilor (un an sau doi) si ei s-ar putea sa se lege de asta ca sa nu despagubeasca acum, ci atunci cand o sa fie declarat vinovat

  Tine-ne la curent, te rog, cu ce se intampla

 37. Salutare.
  Buna ziua.
  Din pacate in data de 18.02.2014 am fost implicat intr-un eveniment rutier fara victime. Am fost lovit in partea din spate a masinii de catre cel din spatele meu, acesta fiind lovit la randul lui de soferul altei masini. Soferul ultimei masini si-a recunoscut vina, am declarat accidentul la politie, biroul de accidente usoare din sectorul 1. Soferul vinovat conducea o masina inmatriculata in Franta si avea carte verde eliberata de catre GMF ETAMPES. Am incercat sa gasesc identificarea corespondentului pentru asigurarea celui vinovat si mi-a aparut urmatorul mesaj: „La data accidentului, asigurătorul introdus de Dvs. nu are un corespondent desemnat pe teritoriul României.
  În această situaţie vă rugăm să vă adresaţi la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R).”
  Sa incerc un telefon la ei sau o vizita, ma pot lamuri ?
  Multumesc.

 38. Salut, am fost implicat intr’un accident zilele trecute. Un tip a iesit dintr’o parcare direct in fata mea pe banda a 2-a. Am fost la politie, i-au suspendat permisul pe 60 de zile, dar in procesul verbal a metionat ca nu isi recunoaste fapta si ca nu e de acord ca eu sa ii folosesc asigurarea ca sa imi repar masina. Mi s-a spus sa astept cele 15 zile in care el poate sa conteste PV. Dar dupa astea 15 zile imi repara asigurarile masina? Sau e necesar sa il dau in judecata pentru ai obtine acordul ?

 39. Judecata.
  Data viitoare cand dai peste un astfel de specimen, sa-i rupi oasele.

 40. @kid106 politistii de la accidente usoare vad destul de des faza asta, dar ei stiu ca sunt putini care chiar contesta decizia. daca totusi o contesta in alea 15 zile, atunci o sa trebuiasca sa astepti termenul de judecata (care o sa fie cam peste un an). In timpul asta, asigurarile nu o sa repare nimic, pentru ca se considera ca nu e stabilita vinovatia. La judecata, daca omul nu vine cu vreo proba sau vreun argument nou (si 99% nu o sa vina), judecatorul o sa-l expedieze in 2 minute. Daca ai casco, iti sugerez sa repari pe casco si asta este. Daca nu ai casco, iti poti repara masina din banii tai, si dupa ce se rezolva contestatia, o sa depui hartiile la asiguratorul celui vinovat si o sa iti iei banii de la ei (atentie sa ceri si sa pastrezi absolut toate hartiile de la service: devize, facturi, scheme)

 41. Am fost unde e asigurat (Euroins), m-au trimis la service sa mi se faca constatare, doar ca mi s-a zis ca daca deschid dosar de dauna inainte sa treaca cele 15 zile, ma vor pune pe 90 de zile de ancheta. Am zis ca astept 15 zile, iar apoi o sa pun presiune cu un cabinet de avocatura ori pe cel care a provocat accidentul ori pe cei de la asigurari.

 42. o sa dai banii degeaba pe avocati. poate, maxim, sa il sperii pe vinovat sa nu depuna contestatie. in rest, totul e conform legii. vinovatul are dreptul legal de a depune contestatie, iar asiguratorul are dreptul legal de a cerceta 90 de zile

 43. Am sa astept 15 zile, iar apoi am sa vad ce se poate face…problema e ca vroiam sa inscriu masina, iar daca asiguratorul decide ca va cerceta timp de 90 de zile, imi voi putea repara masina pe banii mei ? Sau pot prelungi dovada primita de la politie ?

 44. Despre ce dovada este vorba? si daca te referi la inmatricularea masinii, adica trecerea de la numere rosii la numere permanente, nu ar trebui sa ai nicio problema sa mergi sa o inmatriculezi atata timp cat ai dovada de la politie, pe care oricum scrie daunele vizibile

  in orice caz, tine-ne la curent cu ce se intampla, te rog, ca sa poata beneficia si altii din experienta ta

 45. Masina momentan e inmatriculata pe Austria. Am impus-o pe mine ca sa imi vina mie banii de la asigurari. Am inteles ca dovada de reparatie primita de la politie se poate prelungi atat timp cat am nevoie. Mai am asigurare valabila pana in 1.04.2014, iar apoi am sa scot numere rosii. Pana prin 05.04.2014 ( atunci ar fi 15 zile) nu pot face nimic.

 46. Buna azi am avut un accident usor ieseam cu masina cu spatele din parcare si am zgariat alta parcata si pe a mea am vorbit cu propietarul si a spus ca o sa ma sune cand sa ii aduc bani dupa ce vede cat costa .daca propietarul masini lovite nu ma suna sau ma suna dupa cateva zile mai sunt obligat sa ii platesc ceva ? Cat timp are la dispozitie sa mearga la politie ? Daca ma suna peste 3-4 zile dupa ce l-am lovit si nu mai vreau sa ii platesc ce poate face ?

 47. Ce vrei sa spui ? Cate zile su timp are la dispozitie omul sa faca ceva impotriva mea ?

 48. Pentru un sofer care isi gaseste masina lovita in parcare nu se mai aplica regula celor 24 de ore in care trebuie sa se prezinte, deci, practic, are cate zile vrea el la dispozitie

  ce zice Iuda e ca trebuia sa folosesti RCA-ul ta, fie prin amiabila, fie prin mers la politie si, in niciun caz, sa nu incerci sa mergi la mica intelegere. acum, practic, esti la mana lui si poate sa iti ceara cat vrea si cum vrea, iar tu poti sa-ti pierzi carnetul daca el merge la politie (pentru ca nu ai declarat accidentul in 24 de ore)

 49. Multumesc de raspuns .totusi ma gandesc ca are un numar de zile si el sa merga sa faca plangerea ma gandesc ca dupa o luna nu mai poate

 50. Salut. Eram stationat la intrarea pe o straduta, langa bordura, dar cu spatele masinii pe o trecere de pietoni. De pe strada principala, un alt autoturism a facut dreapta pe straduta si m-a acrosat usor, infundandu-mi putin aripa de pe partea stanga spate. Intrebarea mea este urmatoarea. Pot face amiabila cu celalalt sofer sa imi fac aripa pe RCA-ul lui, sau este culpa comuna, eu fiind cu spatele pe trecere?

  Multumesc!

 51. Cel mai probabil culpa comuna, pentru ca erai parcat ilegal

 52. Stationat… nu parcat. Daca asta e culpa comuna… inseamna ca eu pot sa imi iau o dacie din 1900 toamna si sa ii ating pe toti cei parcati ilegal???

  Intreb. Nu dau cu paru’
  Sunt dispus sa platesc amenda pentru parcare pe trecere… dar asta inseamna ca ar trebui sa le fiu recunoscator celor care au trecut pe langa mine fara sa ma acroseze cat am stat stationat?
  Asta nu mi-e clar

 53. nu conteaza daca etationat stationat sau doar oprit pentru doua minute. erai oprit unde nu trebuia. amandoi ati facut ceva ilegal care a dus la o tamponare. Tu daca nu opreai acolo, el nu te atingea si el nu stiu la ce se incadreaza, dar are o parte din vina

  poti sa-ti iei o dacia din 1900, dar tot o sa fie culpa comuna daca intri in aia parcati ilegal si tot o sa platesti o amenda

  si da, ar trebui sa le fii recunoscator celor care nu te-au acrosat

 54. Buna ziua! Vreau sa va povestesc ce mi s-a intamplat, in urma cu aprx 2 luni am avut un accident rutier, soldat cu o victima, m-ai exact a avut mici probleme la clavicula, victima a refuzat internarea…deci ca urmare ce se poate intampla? M-ai am o saptamana pana la indeplinirea celor 60 de zile! Dupa cate zile se face dosar penal? Cum se procedeaza dupa cele 60 de zile?

 55. Termenul de 60 de zile reprezinta numarul de zile de ingrijiri medicale dupa care incepe automat cercetarea penala. Daca nu a fost cazul de cele 60 de zile (si nu a fost), cel vatamat trebuie sa depuna plangere pentru a se incepe aceasta cercetare. poate depune aceasta plangere in termen de 60 de zile de la data incidentului, dar trebuie sa o insoteasca de un raport medico-legal care atesta numarul de ingrijiri medicale. daca nu depune plangere in 60 de zile, nu mai incepe cercetarea

 56. Ma bucur foarte mult ca am gasit un articol care explica atat de bine ce si cum trebuie sa faci in caz de accident. Din fericire nu am avut pana acum accidente, dar e bine sa stii cum sa reactionezi. Doar un singur lucru nu imi este clar – poate este o intrebare cu un raspuns evident pentru unii, dar eu as vrea sa stiu sigur. Atunci cand hotarati sa faceti amiabila si decideti ca este culpa comuna, pur si simplu completati rubricile necesare si la observatii treceti „culpa comuna”? Si apoi faceti schimb de copii ale asigurarilor? Nu imi este foarte clar ce se intampla cand e culpa comuna.. Multumesc anticipat pentru raspuns!

 57. Buna seara! Astazi, cand ieseam din parcare am lovit usor aripa unui autovehicul parcat in strada, in spatele meu. Nu vrea intelegere amiabila ptr ca nu are ITP pt masina, deci nu e deplasabila decat pe platforma la asigurator. Vrea in schimb 200 lei ptr reparatie. Daca declar la politie accidentul in 24 h mi se suspenda permisul ptr neacordare de prioritate? Ce ar trb sa fac?

 58. @Petruta23 Nu ii dati bani. Fapta se incadreaza la neasigurare, nu la neacordare de prioritate, deci nu se suspenda permisul. Mergeti la politie in maxim 24 de ore de la fapta si declarati accidentul. Daca masina celui lovit era parcata neregulamentar, se va da culpa comuna. Parca amenda de neasigurare era in jur de 360 de lei, din care platiti jumate in 48 de ore, deci mai putin decat a cerut individul. Daca ii dati bani, va expuneti la alte riscuri si santaje pe care poate sa le faca respectivul. In plus, sunteti in ilegalitate pentru ca orice accident trebuie declarat fie la asigurator, fie la politie. Inca un lucru de mentionat este ca cel lovit, fiind parcat, nu este nevoit sa mearga in 24 de ore la politie, dar dvs da.

  @Elida, buna intrebare. nu stiu raspunsul, dar daca il afli, te rog revino si il punem aici

 59. @Petruta23 , nu iti suspenda nimeni permisul pentru asa ceva.Problema este daca tu vrei sa-i dai asigurarea nu daca el vrea sau nu.De ce? Vorbeste cu asigratorul si vezi cat o sa-ti creasca asigurarea anul viitor daca ai eveniment inregistrat si despagubit.S-ar putea sa te trezesti cu o crestere mai mare decat cei 200 de lei pretinsi de proprietarul masinutei avariate.Pe de alta parte, daca nu faceti amiabila, indiferent de motiv, ai obligatia sa anunti evenimentul la politie.Din punct de vedere legal, este posibil ca el sa nu fie despagubit de RCA-ul tau, pe motiv ca la data producerii evenimentului, nu avea ITP-ul valabil (probabil nu are nici RCA).Sunt multe chichite legate de despagubiri, mai ales in situatii de genul acesta.Cel mai bine, este sa vorbesti cu inspectorul de daune de la societatea la care ai RCA-ul si sa vezi cum iesi mai rentabil din punct de vedere financiar.Succes!

 60. @ Petruta23 – nu inteleg un lucru: daca omul era parcat, cum poti crede ca nu i-ai acordat prioritate?! E o gluma?! In ceea ce priveste refuzul celuilalt, nu sunt un expert, dar nu cred ca trebuie sa se prezinte cu automobilul avariat la asigurator. Sfatul meu: in niciun caz nu-i plati cei 200 lei. Daca refuza amiabila, du-te la politie.

 61. @ Kio – felicitari pentru acest post! Am o sugestie: poti insera informatii privind http://www.fpvs.ro/ si ajutorul pe care acestia il asigura celor care au suferit daune in urma unui accident cu autor neidentificat sau neasigurat? Multumesc!

 62. @vineri12 foarte buna ideea, mi-am pus pe lista de to-do-uri. daca ai vreo experienta cu asta, da-mi, te rog, un semn, pentru ca eu nu stiu decat la nivel teoretic

 63. M-a ferit Dumnezeu, dar am gasit aici ceva concret: http://www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_190570/Masina-lovita-in-parcare-recuperare-daune-de-la-FPVS.html#axzz30Odmy9ne

 64. Va multumesc! Am mers la sectia de politie din sectorul meu si dl politist de la Relatii cu publicul mi-a spus ca sfatul lui este sa-i dau banii respectivi, caci daca nu imi pierd permisul. Maine dimineata voi merge la politie si voi anunta accidentul, incadrandu-ma inca in cele 24 h.

 65. @Petruta23 dl politist sigur era politist ? inseamna ca e dobitoc daca ti-a spus sa-i dai bani.

 66. @Petruta23 , maine poti sa-i spui si „domnului politist” de la Relatii cu publicul capoate sa-si ridice tinuta de portar de la spalatorie.Cum naiba sa-ti pierzi permisul daca atins o masina parcata si ai declarat evenimentul in termenul legal?Din punct de vedere legal, nimeni nu te poate obliga sa platesti dauna din buzunar.Totusi o dauna mica, este de preferat sa o platesti din buzunar, decat sa te trezesti cu asigurarea dublata in anul urmator, dar asta nu te scuteste de anuntarea tamponarii la cea mai apropiata sectie de politie(biroul tamponari).Varianta cea mai legala, este „sa-i arunci” asigurarea in fata, iar daca societatea de asigurari la care ai incheiata polita RCA nu vrea sa-l despagubeasca pentru ca nu are ITP, est fix problema lui.

 67. Inca o data multumiri ptr raspunsuri!
  Accidentul s-a intamplat intr-un oras din Ilfov. Ploua torential, am parcat pe un loc, m-am razgandit, am iesit si buf. Avariata usor masina cealalta. Proprietarul nu era acasa, a iesit nora, am asteptat sa ajunga proprietarul. Acesta mi-a transmis insa prin sotie, de data aceasta, ca e mai bine s-o rezolvam la mica intelegere si sa-i las 200 lei. Nu am acceptat, am vb la telefon din nou cu proprietarul si i-am spus ca mi se pare normal sa-i dau asigurarea. intr-un final a acceptat, urma sa ne intalnim incepand cu 5 mai, insa in drum spre casa m-a sunat ginerele acestuia care voia musai banii.
  Initial am refuzat din nou, apoi am mers la o circa de politie din apropiere, politistul mi-a sugerat sa dau banii, in caz contrar complicandu-se lucrurile, suspendandu-mi-se chiar si permisul ptr 30 zile. Chiar a spus ptr neacordare de prioritate. Am facut ochii mari iar dumnealui a spus” Pai, nu-i asa doamna, ia mai ganditi-va putin, ati iesit in strada si n-ati acordat prioritate”. N-am mai gandit prea mult si l-am sunat pe ginere spunandu-i ca-i dau banii.
  Am sunat in orasul respectiv, am rugat pe cineva sa duca banii, omul cunoastye bine locul si familia, insa acesta a refuzat sa finalizeze fara martori. Daca ma expune totusi la santaje si marlanii ulterioare?!
  Asa ca ginerele a sunat din nou, suparat ca nu a primit banii iar in concluzie asatzi merg la politia de acolo si declar evenimentul. Problema este ca nu au ITP si probabil nici asigurare. Dar e treaba lor.

 68. Te-ai complicat. Cel mai bine mergi si declara la politie inainte de cele 24 de ore si incearca sa eviti contactul cu ei chiar si telefonic.
  La faza asta ” Pai, nu-i asa doamna, ia mai ganditi-va putin, ati iesit in strada si n-ati acordat prioritate” sa nu cumva sa se cunoasca politistul cu cel avariat si sa incerce sa te intimideze.

 69. Indivizii nu vor sa-si repare masina, vor bani. Mergi la politie daca nu ai facut-o deja si blocheaza numerele respectivilor daca ai posibilitatea.

  Mai zic o data, daca masina era parcata neregulamentar, este culpa comuna.

  Iar pe politistul de la relatii cu publicul ignora-l pentru ca e un motiv pentru care e acolo si nu in alta parte.

  Stai strong, ca asa inveti. Daca o sa mai fie o data viitoare o sa-ti dai seama daca indivizii sunt pe capatuiala sau chiar vor sa-sibrepare masina

 70. Buna ziua

  Cum pot obliga vinovatul unui accident usor in care s-a facut constatare amiabila ( a recunoscut vinovatia ) sa mearga la asigurator pentru a completa formularele necesare ? Mentionez ca eu am fost la asiguratorul la care vinovatul are RCA ( Euroins) si am aflat ca nu se aproba dosarul pana nu merge si el pentru a da aceea declaratie.
  Multumesc

 71. Salut, am si eu o problema in legatura cu un accident si pe acest blog am observat oameni care au habar si care cred ca ar putea sa-mi dea un pont corect. O sa va povestec ce am patit: Am avut un accident intr-o intersectie, eu fiind pe bulevard (drumul principal), celalalt facand intr-o intersectie o manevra de intoarcere la stanga printr-o bucla in intersectie. M-a lovit din partea dreapta eu fiind pe drumul inainte, el dupa ce a facut manevra de intoarcere in intersectie, nu s-a oprit sau asigurat daca se afla cineva pe partea carosabila si a intrat frontal in partea mea dreapta. Am facut amiabila la rugamintea lui ca sa nu-i ia permisul (idiot eu!), mi-a promis ca a 2-a zi merge cu minte la societatea „carpatica” pentru deschiderea dosarului de dauna. Ce credeti a 2-a zi idiotul vine cu tacsu si imi spune ca „vor” la Politie. Am zis OK. La politite au venit clar convinsi ca l-am pacalit pe baiat si ca defapt eu as fi vinovat si ca era in stare de soc si ca am facut presiuni asupra lui (doamneee!!!). Idiotul nu-si mai recunoaste vina. Desigur politia nu poate interveni pt ca a fost semnata amiabila. Am fost la asigurarea lui sa deschid dosarul de dauna si omul si-a bagat in service din a 2-a zi masina. Cei de la asigurari au zis ca ei din amiabila (schita) nu inteleg mare lucru. Dupa multa cearta la asigurari (baiatul nu vroia sa se mai prezinte) l-au fortat sa vina sa dea o declaratie si maine ma voi duce si eu. Problema mea cea mai mare este ca am impresia ca inspectorul ii tine partea baiatului (daca considera ca nu este el vinovat, de ce si-a bagat masina in service a 2-a zi si fara constatare de reparatie, cica ar fi facut-o intr-un final a 3 zi). Sunt sigur ca desi am un dosar complet cu toate actele lui, constatare costuri reparatie de la firma autorizata, declaratie completa/detaliata (cu art. din lege cum a incalcat realizarea manevrei de viraj in intersectie dirijata) firma de asigurari imi va respinge dosarul. Am vreo alta optiune de a-mi apara drepturile? in afara sa dau in judecata? si daca dau in judecata, pe cine dau? pe baiat sau firma de asigurari? in caz de respingere ca ar fi urmatorul pas pentru mine (reparatia costa 85mil)?

 72. @mustata, cei de la asigurare au nevoie sa vada masina respectivului ca sa se convinga ca ea a fost implicata in accident, pentru a evita o frauda. Doar ca nu e problema ta daca ala se prezinta sau nu. tu mergi, deschide dosar, iar ei au 90 de zile in care pot sa investigheze. daca refuza sa despagubeasca, le poti face reclamatie la ASF

  @alx_cla e delicata situatia ta. avand in vedere suma care este in joc, fa rost de un avocat cat mai repede si implica-l in toate discutiile pe care le ai cu vinovatul si cu asiguratorul. La asigurator vei completa oricum alta schema a accidentului, iar loviturile de pe masini (masina ta) vor confirma dinamica accidentului. De asemenea, pune avocatul sa ia legatura cu service-ul unde si-a facut reparatia pentru ca este ilegala reparatia fara aviz de reparatie. avocat specializat in daune auto gasesti pe google

 73. Este foarte educativ acest site, si, de regula, cand am vreo nelamurire (auto), o deslusesc aici.
  Eu prin accident usor inteleg tabla indoita, cel putin. Ce se intampla cand este vorba de o zgarietura, sa zicem? Nu foarte adanca, undeva la aprox. 20 cm lungime pe aripa laterala. Ce se intampla in acest caz? Sa zicem ca mergi pe banda ta frumos, vine unul care vrea sa schimbe banda, nu se asigura si iti produce o zgarietura. Iti da asigurarea pentru atat? Te baga cineva in seama la asigurator pentru o zgarietura? Sau lasi frumos zgarietura acolo, de decor?
  E posibil sa fie o intrebare stupida, dar chiar sunt curioasa sa aud o parere. Multumesc!

 74. Elida, nu e o intrebare stupida deloc, iar raspunsul este ca da, te baga in seama. Practic pentru orice fel de dauna ai dreptul la despagubiri, iar legea spune ca trebuie declarat absolut orice incident, fie la un asigurator, fie la politie. Daca e sa luam un caz ipotetic: cineva vede ca ai o zgarietura si trebuie sa isi repare o parte din masina, asa ca merge la politie si declara ca l-ai lovit. tu, daca nu ai declarat zgarietura nicaieri, nu ai cum sa demonstrezi ca nu i-ai facut-o

  ps: o zgarietura pe masina mea costa 800 de lei la reprezentanta asa ca as merge sa iau banii de la rca-ul respectivului fara sa clipesc

 75. Buna seara. Am si eu o intrebare : azi, cand ieseam cu spatele dintr-o parcare, am zgariat o masina parcata. Am asteptat sa apara proprietarul, am incheiat amiabila cu el, si cei de la constatarile de daune ne-au programat la inspectorul lor de daune , maine la ora 10. Eu i-am spus celuilalt conducator auto ca nu pot sa merg la ora respectiva (distanta fiind de 40 de km intre orasul meu si cel unde se afla biroul respectiv) si i-am zis sa vorbeasca cu cei de acolo sa aleagaa alta ora, dupa ora 13 cand pot sa ajung. dar asigurarile au spus ca , constatarile se fac pana la ora 12. Ce risc daca nu ma pot prezenta in aceeasi zi cu omul la constatari ? Pot merge eu intr-o zi si el in alta zi ? Multumesc

 76. Update: Am fost la asiguratorul lui dupa cele 15 zile, nu am plecat de acolo pana nu mi s-au facut poze si toate cele, iar la sfarsit i-am dat numaru’ tipului cu care am avut accident si acesta i-a spus ca a facut contestatie. Data procesului e pe 19.06, sa speram ca ii se va respinge cerere. Revin cu amantunte dupa data de 19.06

 77. Salutare…
  Acum cateva saptamani sa va povestesc patania. Masina mea parcata. Vine o masina, parcheaza langa mine, se da pasagerul jos si „poc” in aripa mea. Rezultatul…o julitura de 20x30mm. Cobor la masina , vb cu soferul…si refuza rezolvarea pe cale amiabila, ca nu e tb lui si sa plateasca pasagerul. Am plecat numai eu la politie in 24 ore. Trec 3 saptamani si ma suna politia sa ma intrebe daca am rezolvat cu masina.
  Raspunsul meu. NU.
  Mai trec vreo 4 zile, si il sun pe agentul ce se ocupa de caz si imi spune ca Soferul refuza sa inmaneze documentele……pasagerul tb sa plateasca…va com tine la curent cand avem ceva…
  Ce este de facut daca nu am nimic de la acesta????

 78. urmatorul pas ar fi ca politia sa-ti spuna sa apelezi la un avocat, deci de aici slabe sanse sa faci ceva
  Era buna asigurarea casco acum, poate ii faceau aia un bine si-l dadeau in judecata

 79. Dar politia nu imi poate emite un proces verbal in care sa precizeze clar cine a fost vinovat…si eu sa ma duc la asiguratorul lui???

 80. Ca sa ne intelegem sa nu fie confuzii: soferul a refuzat inmanarea documentelor politiei desi a recunoscut ca masina lui a lovit….
  Vinovatul a spus ca tb sa plateasca pasagerul…sa vb eu cu ala..
  DAR….masina lui a lovito pe a mea…nu pasagerul cu mana, cheia pietroi, intelegeti…
  CUM POATE REFUZA INMANAREA DOCUMENTELOR POLITIEI??? nu este sanctinat, nimic??

 81. Eu zic sa mergi sa le spui ca nu isi fac treaba domnii.

  Pentru nelegitimare exista amenda si iti poti petrece niste ore la sectie. Si nu pasagerul trebuie sa plateasca, cand lasi pe cineva in masina esti strict responsabil.

  Cam asta trebuia sa faca politistul Art. 79 alin. (1) lit (b) Conducatorii de vehicule implicati intr-un accident de circulatie in urma caruia au rezultat numai avarierea vehiculelor si/sau alte pagube materiale sunt obligati sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.

  Art 102(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
  neindeplinirea obligatiilor prevazute la art.79 in cazul implicarii conducatorului de autovehicul intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale;
  clasa a IV-a: de la 810 la 1.800 de lei

 82. Off, doar in pic: Doi sadici conduceau un tir. La un moment dat vad un autostopist .
  1- Îl luam si pe asta ?
  2- Da.
  Cei doi intra din plin în el facându-l zdrente.
  La fel se întâmpla si cu un al doilea. Mergând dau de un popa ce facea autostopul.
  1- Pe asta îl luam.
  2- Nu ,ca e pacat sa omorâm un om al bisericii. Pe asta îl bagam lânga noi.
  dupa ce l-au luat pe popa vad un alt autostopist. Temându-se de popa si de mânia lui Dumnezeu încearca sa-l evite dar când se uita în oglinda îl vad facut varza.
  Popa: Daca nu deschideam portiera pe asta îl ratati !

  Cine poarta responsabilitatea opririi si a ce decurge din aceasta ? Pedalele si butonul de descuiat usi sunt la sofer. Asa ca domul militian sa se recunoasca invins.

 83. Am fost intr-o situatie similara la un moment dat: un pasager din masina mea a deschis portiera fara sa se asigure. La politie eu am luat amenda si eu am dat rca-ul

  Incearca sa faci putina presiune la politie si sa ceri o intalnire cu un superior

 84. buna…am avut si eu un incident ieri dupamasa… un taximetrist era in intersectie pe strada „a”….eu urma sa intru tot pe strada „a” …am trecut frumos prin fata lui la o distanta considerabila, am virat frumos la stanga si …hop ….m-am trezit cu o imbrancitura in usa spate stanga. paguba nu e mare, dar domnul a incercat sa ma scoata pe mine vinovata. a zis ca el era oprit si eu nu am virat destul si ca eu l-am atins pe el. Eu nestiind cum sa procedez, mi-am chemat sotul la locul incidentului. Domnul i-a povestit si sotului ” eu eram in intesectie , doamna a virat si poate si eu am mers putin in fata”…si sotul l-a oprit si a intrebat : ce inseamna poate am mers si eu putin in fata?….taximetristul a incercat sa se scoata ca numai din greseala a zis asa…..asa ca am mers la politie. politistul a zis ca pentru paguba asa mica e mai bine sa semnam amiabila. pana la urma omul s-a convins ca nu are nici o sansa sa scape basma curata asa ca a acceptat amiabila. faza e ca el ne-a dat copia lui dupa asigurare si numarul lui de telefon ,dar nu am completat acolo pe loc amiabila. in orasul nostru cei de la constatari de la asirom nu vin decat o data pe saptamana. Trebuie anuntata firma de asigurari prin telefon despre accident, este un termen limita in care poti sa declari accidentul sau trebuie mers cu amiabila in ziua in care vine constatatorul la noi in oras si asa rezolvam totul?

 85. In primul si in primul rand, este bine de stiut ca politistul nu are voie sa va oblige sa faceti amiabila. Va poate sugera asta, dar nu trebuie neaparat sa ii acceptati sugestia. De fiecare data cand am auzit de situatia asta, a fost cu politisti carora le-a fost lene sa deschida dosarul acela de dauna la ei, sa decida vina si sa scrie amenzi

  In al doilea rand, amiabila trebuia completata atunci, pe loc, cu datele complete ale fiecaruia dintre voi si cu schema accidentului si cu semnatura soferului vinovat alaturi de textul „Imi recunosc vina”

  Abia apoi

  Trebuie contactat asiguratorul celui vinovat pentru stabilirea unei intalniri cu un agent constatator, care va analiza schema accidentului si va decide vina. Apoi dosarul va pleca spre aprobare si, eventual, catre o investigatie suplimentara de 90 de zile

  Acum, ce iti sugerez eu sa faci, daca nu au trecut 24 de ore de la incident: suna-l pe taximetrist si spune-i sa vina sa completati amiabila. Daca face cea mai mica figura, spui multumesc si la revedere si te opresti direct la politie (nu ii spui unde mergi). Acolo deschizi dosarul, chiar daca politistul protesteaza (intreaba-l in baza carei legi sau hotarari te refuza / te poate refuza doar daca aveti amiabila deja completata). De acolo, ei vor astepta ca taximetristul sa vina sa declara incidentul in 24 de ore si daca nu va veni ii vor suspenda permisul. Dupa investigatia care poate dura cateva zile spre cateva saptamani, vei primi o autorizatie de reparatie cu care vei merge la asiguratorul omului, care nu mai are vreun cuvant asupra vinei

 86. Buna . Am nevoie de o parere si de un sfat avizat referitor atit la modul in care s-a solutionat lovitura in care am fost implicata ieri, cit si in ceea trebuie sa fac raportat la felul in care politistul a ” solutionat” situatia.
  Concret, ieri , in timp ce plecam spre tara, am oprit corect la un semafor intr-o intersectie, cam la 1,5 m distanta de linia de marcaj, pe banda intîi. Aflat dupa linia de marcaj si dupa semafor, pe doua benzi ,un sofer care trecuse inaintea mea pe rosu, a dat cu spatele ca sa se incadreze in marcaj si m-a lovit cu partea lui dreapta din spate in farul din stinga fata si l-a spart. Fara nici o alta complicatie sau victima. La el nu se vedea nici o avarie. Ne-am dus la politie unde initial si-a recunoscut vina ca atrecut pe rosu dincolo de linia de marcaj si de semafor .Politistul , dupa ce ne-a testat cu etilotestuil, a tinut mortis sa mearga la locul accidentului si sa faca masuratori. S-a stabilit clar ca vina a fost a lui pentru ca a dat cu spatele . Pe tot parcursul drumului pina la locul accidentului si inapoi politistul mi-a impuiat capul cu faptul ca situatia, dupa ce va stabili vinovatul, va avea rezolvare doar in instanta. Intorsi la sediul politiei, au fost puse masinile una in spatele celeilalte, s-au facut masuratori si s-a stabilit clar ca vina a fost a lui dar a inceput sa faca scandal si sa nu mai recunoasca nimic.Toate masuratorile si momentul in care politistul a zis ca el e vinovat le-am filmat. Aici incepe problema. Politistul a inceput sa ma jigneasca spunindu-mi ca daca nu accept amiabila sint mitocana ( exact asa a spus) si in final , cind am refuzat intrebindu-l cum ramine cu raspunderea in instanta a spus ca eu nu am dreptul decit sa imi repar masina pe baza RCA-ului celui vinovat . Nu am fost de acord pentru ca asigurarea lui e la EUROINS si stiu ca se recupereaza greu sau deloc. In final politistul a intocmit : un proces verbal de constatare la locul accidentului in care a trecut eronat alte masuratori decit cele pe care i le-am indicat la locul impactului ( a trecut 2 m distanta „intre bordura si locul imactului” referitor la masina mea si 3 m referitor la masina celuilalt desi in realitate masina celuilalat se afla dupa semafor si nu in fata acestuia pe care nici eu nici celalalt sofer nu l-am semnat, un proces verbal de amenda prin care l-a sanctionat pe cel vinovat si pe care vinovatul a spus ca o sa-l conteste si o autorizatie de reparatii pe care mi-a inminat-o dar care NU E PE NUMELE MEU ci este pe numele si cu numarul masinii vinovatului.
  Ce am de facut in acest moment? Deci, autorizatia de reparatii nu este a mea, ci acelulilalt gasit vinovat, nu mi-au fost date nici RCA, nici copie dupa buletinul sau permisul celui gasit si sanctionat ca vinovat, ci doar o copie dupa procesul verbal de amenda a celui vinovat in care e mentionat numarul politei lui de asigurare fara a fi mentionata societatea . Va rog sa ma indrumati si va multumesc.

 87. Buna ziua!
  In seara zile de 4 iulie 2014, am incercat sa plec cu masina din fata blocului unde locuiam impreuna cu alta persoana(in dreapta mea, de fapt proprietarul masini).Masina (o dacia solenza)era parcata pe marginea strazi dintre blocuri(strada nu are locuri pentru parcare-se parcheaza si pe o parte si pe cealalta parte a strazi), dar cu partea stanga a masini urcata pe bordura, partea dreapta pe sosea.In incercarea de a cobori si de a pleca de pe loc cu masina, am facut o manevra gresita, m-am speriat cand s-a zgaltait masina(in timp ce cobora pe bordura)si am intrat intr-o alta masina de pe partea opusa mie(un matiz) si din matiz m-a aruncat intr-un jeep(in spatele unui jeep care se afla in fata matizului), iar jeepul a intrat in loganul din fata lui(mentionez ca toate cele 3 masini avariate erau parcate una in fata celeilate, dar jeepul era pe liber, fara frana de mana trasa).Accidentul s-a produs fara victime(MULTUMESC LUI DUMNEZEU)!!! M-am speriat am coborat si eu si insotitorul meu(insotitorul fiind proprietarul masinii), am sunat la politie,politia a venit la fata locului, si ne-a trimis la biroul de constatari accidente(toate s-au petrecut in seara aceleiasi zile-4 iulie 2014).Trecand peste discutiile cu prorietarii masinilor avariate(injurii la adresa vinovatului, reprosuri, etc), am sunat a 2 zi la cei de la Asirom pt.programare sa ne faca dosarul pt.pagube(mentionez ca masina care a produs accidentul are asigurare rca asirom).luni -07.iulie suntem programati sa ne intalnim pt.constatari daune.Soferul vinovat(adica eu, care sincer va spun nu imi doream astfel de situatie nici in ruptul capului-dar asta e)am primit amenda, puncte penalizare. Intrebarea este ce se intampla de acum incolo cu masinile avariate?asirom ii despagubeste in totalitate?eu am inteles ca sunt dator sa repar masina implicata in accident(dacia), asta e…suport…la ce trebuie sa ma mai astept de acum incolo atat eu ca sofer implicat in accident, cat si proprietarul masinii implicate in accident???

 88. buna seara, in data de 20 iulie 2014 pe la ora 16 : 30 am facut accident cu masina. Pe o strada unde erau cate 2 benzi de mers, eu mergeam pe a doua banda cand in fata mea a iesit o masina din partea stanga . Mentionez ca distanta intre noi eram cam de 20,25 de metri maxim si eu aveam o viteza de 80 km/ora cu aprox. Acest a iesit si a ramas tot pe banda a 2 desi trebuia sa treaca pe prima (cred ca asa ar fi normal, cea ce am sperat ca va face). Am franat maxim si am incercat sa ma bag eu pe prima banda dar masina din fata mea a facut si ea dreapta (cam de 2 palme) peste liniile discontinue, apoi usor spre stanga ( banda a doua) si a franat. In momentul acela a avut loc impactul intre cele 2 masini eu lovind masina din fata mea . Nu a fost cu victime sau raniti. Mentionez ca in masina cu mine mai erau 2 persoane , iar in masina din fata erau 4 ( 2 barbati si 2 femei din care o femeie era la volan). Ne-am dat jos toti din masini si unul dintre barbati a inceput sa tipe la mine ca suna la politie sa imi i-a permisu, ceea ce a si facut doar ca politia nu a venit la fata locului deoarece nu erau victime. Greseala mea a fost ca nu am facut poze la masina lui , fiind speriata dupa acel impact si a ramas sa stabilim in data de 21 iulie 2014 ce vom face. Dupa aceasta intamplare am decis sa merg la politie sa dau declaratie cu tot ce s-a intamplat deoarece consider ca nu a fost vina mea chiar daca se spune ca cel care loveste din spate este vinovat. In legatura cu masina pe care o conduceam eu este pe firma , nu este a mea ci a prietenului meu care se afla si el in masina. Are asigurare (nu casco).
  Intrebarile mele sunt : ce mi se poate intampla mie si cum se vor repara masinile deoarece, cei din masina pe care am lovit-o vor sa le dau asigurarea.
  Va rog daca puteti sa dati un raspuns si va multumesc

 89. @cristina, fara nicio alta dovada (gen o camera in parbriz) ca sa demonstrezi ca ala a fost idiot, o sa fii scoasa vinovata 100%. In acest caz, sfatul meu este sa faceti amiabila (vezi mai sus, in articol) si sa zici ca iti recunosti vina, le dai asigurarea si asta este.

  Daca vrei sa mergi la politie, o sa mai primesti si o amenda. Totusi, asta s-ar putea sa te scape de multe batai de cap cu ceilalti dupa. Daca nu faci amiabila si nu declari accidentul in 24 de ore, pe raza localitatii/sectorului unde s-a intamplat, cand vei merge la politie sa il declari, iti vei pierde carnetul o luna sau doua (nu mai stiu exact). Daca vrei, poti sa mergi sa declari singura si sa nu le spui celorlalti. Asa, cand o sa mearga sa-l declara macar o sa ramana fara carnet

 90. Am si eu o poveste… Masinuta mea (un Yaris aproape nou) sta intr-o parcare de asta toamna. Intre timp mi-a expirat si RCA-ul (nu am fost in trafic, ergo nu e obligatoriu). Insa azi au venit niste domni de la ADP sa mai sape ceva pe ici, pe colo prin parcare si mi-au lovit masina destul de nasol pe aripa stanga fata (trebuie inlocuita, plus farul, verificat partea electrica, semnalizare, etc) cu o utilitara (SURPRIZA) neasigurata. Masina mea momentan nu porneste (baterie moarta, evident). Buuunn… deci, ce e de facut? Inteleg ca fiind nedeplasabila, pot merge la politie fara ea, doar cu poze, nu? Si practic… o sa platesc singura reparatiile, din buzunar? Soferul respectiv mi-a lasat un bilet si am vorbit la telefon. E dispus sa mergem impreuna la politie. Eu nefiind de fata nici nu stiu cum s-a intamplat. Dar totusi, despagubirea ar fi… cum? La mica intelegere?

 91. Hello,

  Nu te lasa la mica intelegere, pentru ca nu prea are cum sa iasa bine. Si nici din banii tai nu trebuie sa repari. Trebuie sa mergi la politie si sa declari incidentul ca sa iti poti lua pe urma banii de la fondul victimelor strazii (http://www.fpvs.ro/). Vorbeste cu soferul respectiv sa mergeti la politie in cele 24 de ore de la producerea incidentului ca sa nu ramana fara carnet. Nu e nevoie sa mergeti impreuna, pentru ca la tine nu se aplica cele 24 de ore pentru ca masina era parcata.

  O sa existe o amenda pentru neasigurare si una pentru lipsa rca-ului, dar pe a doua nu stiu daca o sa si-o ia soferul

 92. Multumesc pentru raspuns! Intre timp, insa, treaba a devenit si mai gogonata. Am vazut utilajul responsabil, e unul mic, cu cupa pentru carat moloz. Ca atare, nu e inmatriculat si nu are nici rca, evident. Am sunat la fpvs si mi s-a spus ca singura cale e sa imi repar singura masina si sa il dau pe muncitor in judecata. Cu el a ramas ca merg dupa amiaza la politie. Poate ma lamureste cineva acolo, dar la cat interes e…
  Voi ati mai auzit de un caz similar? Deja habar nu am ce sa fac…

 93. Multumesc frumos pt raspuns.
  Am fost la politie sa ma interesez ce e de facut si mi s-a spus k daca declar accidentul si nu e pe cale amiabila o sa imi iau amenda 360 lei si 2 puncte penalizare. Desi la locul accidentului nu am fost vinovata , prin lege sunt pt ca e lovitura din spate. Asta e legea la noi….I-am dat asigurarea desi ea mi-a cerut bani cash pt casco….a fost o intreaga nebunie si cred k nici nu avea habar ce e aia asigurare. Pe viitor o sa imi iau o camera si sa sper k nu o sa mai dau de asa persoane nepasatoare de siguranta/viata altora si ca legea chiar ii va pedepsi asa cum trebuie pe cei vinovati.
  Va multumesc !

 94. In primul rand vreau sa te felicit pentru articol. Este foarte clar explicat si cred ca foarte util.

  Am fost lovit de catre un conducator auto care are RCA la City Insurance. Am fost la politie, politia l-a declarat vinovat, l-a sanctionat cu 360 RON amenda si 4 puncte de penalizare, iar mie mi-a revenit dificila operatiune de a repara masina pe asigurarea lui. Asiguratorul nu a putut sa refuze cererea mea pentru ca aveam proces verbal si autorizatie de raparatie de la politie in original, dar desi am bara fata avariata grav cei de la asigurare vreau doar sa imi carpeasca bara fata in service-ul lor. Eu am cerut o reparatie la un servici autorizat „Opel”, dar ei nu vor sa auda de asa ceva.
  Cum as putea sa imi repar masina intr-un servici autorizat Opel pe RCA-ul vinovatului ? Masina mea este destul de noua, are 17000 de Km si nu vreau sa accept reparatia la garajul lor. Din pacate nu am CASCO.

  Multumesc foarte mult pentru rspuns.

 95. @lialindestrom cred ca singura solutie este (ar fi fost) sa declari accidentul al politie cu autor necunoscut si atunci ai fi putut sa repari la fpsv

  @cristina imi pare rau ca s-a intamplat asa, dar asta a fost cea mai buna rezolvare. cam asta e motivul pentru care mergem noi cu ochiul magic in geam

  @conty mergi la opel si ia deviz pentru cat costa cu adevarat reparatia. asiguratorii au un sablon dupa care calculeaza valoarea daunelor si o sa iti poate da, eventual, cu scandal si amenintari cu ASF-ul, o suma cat de cat apropiata de cea reala. PS: fa-ti CASCO, eu mi-am reparat dauna de 7500 de euro pe CASCO. la rca nu pupam in veci atat

 96. Buna ziua!
  Azi dimineata ,pe un drum de tara ,marginit de tufe si boscheti ,nu suficient de lat pentru a trece 2 autoturisme un sofer de pe o masina de interventii de la romtelecom avand viteza prea mare si prea grabit (probabil) nu a mai avut timp sa franeze si mi-a zdrobit partea stanga fata.(farul,coltul capotei,aripa a pliat-o si ceva tablarie de sub aripa ).

  Eu in secunda in care l-am zarit am oprit masina si ma pregateam sa bag in marsalier pentru a da inapoi si a calca tufele de pe margine pt permite trecerea lui(desigur dupa ce va fi facut si el aceiasi manevra).

  Degeaba insa pt ca omul nu avea 10km/h ca mine si cel mai important e faptul ca el a mentinut viteza constant pana in momentul cand a fost prea tarziu.(cel mai probabil nu se uita la drum, cu gandul ca nu mai trece nimeni pe acolo).

  Omul a recunoscut ca nu m-a vazut (a dat vina pe boschetii de pe margine ,pentru ca era putin in curba),dar cand am intrebat cum vrea sa rezolvam a zis ca trebuie sa intrebe la firma daca poate folosi asigurarea pentru asta (casco) si ma contacteaza mai tarziu.Am facut schimb de nr de telefon si a plecat dupa ce i-am dat un levier sa poata trage aripa sa-si deschida portiera.
  Am sunat eu dupa 1 ora si a zis ca inca nu a vb cu cel responsabil de sectiunea auto la romtelecom ,dar ca cel mai probabil vom incheia o amiabila pentru a-mi repara masina in servisul de la asiguratorul lui si ca pe a lor (RTC) o vor face pe casco.
  Masina mea e o Dacia din 2000.
  Acum insa ,dupa cateva ore ma gandesc ca nu am nici o garantie ca omul va fi de cuvant si intreb aici ,pe dumneavoastra ce ar trebui sa fac?
  Va Multumesc!

 97. Acum o saptamana eram in oras. O masina a pus frana brusca in fata mea si pentru a evita o tamponare , am trecut repede pe banda cealalta , a venit un tir si doar mi-a luat oglinda. Doar masina mea a fost putin lovita, tirul bineinteles nu a avut nicio zgarietura. Acum la o saptamana am primit hartie de la politie ca am fost implicata intr-un eveniment rutier cu pagube materiale. Ce se poate intampla din moment ce tirul nu are nicio problema si doar masina mea a fost putin lovita ?

 98. Se mai poate eventual sa fac cumva rost de numarul soferului si sa vedem exact care este problema ?

 99. Salut pe data 4 aug pe o artera aglomerata se mergea cam cu 50 la ora eu pe banda 2 un tir pe band unu a fost de ajung 3 secunde sa ma uit la tir sa nu ma agate cand am intors capu in f-ata mea s-au pus niste frane bruste si eu am intrat in spatele unei masini l-am impins pe acesta care a intrat intr-o alta masina , n-am dat jos barbatu cu prima masina nu avea nici o zgaretura si a plecat am ramas eu cu individu pe care l-am lovit si a ramas sa mergem la asigurator acesta avand avari pe bara din fata si niste sgarieturi pe fata .Dati-mi un sfat urgent va rog daca va accepta asiguratorul sa il despagubeasca . pt ca pe 5 aug la 16:00 se fac 24 de ore. Multumesc anticipat

 100. corectez=acesta avand avari pe bara din fata si niste sgarieturi pe spate. Sunt foarte stresat si nervos am mai gresit si uitate niste virgurele…

 101. @alexionut12 aceeasi problema e descrisa mai sus (chiar identic: http://www.trafictube.ro/accident-usor/#comment-242634). pe scurt, nu o sa se poata face amiabila pentru ca sunt mai mult de doua masini implicate si, daca faceti amiabila, o sa ii repare doar bara din spate, pentru ca o sa se considere ca bara din fata e din alt incident, atata timp cat ei nu pot sa probeze ca e din acelasi incident.

  Daca mai ai numarul celui din fata, a treia masina, il poti declara la politie, dar ii faci probleme ca o sa ramana fara carnet.

  In cazul de mai sus, autorul a ales sa faca bara spate pe asigurare si sa ii dea pagubitului bani pentru bara din fata

 102. Buna ziua,

  Saptamana trecuta un amic a adormit la volan si a intrat intr-un tir. Din fericire doar masina a fost avariata, tirul nu a fost avariat. La momentul accidentului au facut schimb de date si fiecare a plecat. Insa a doua zi soferul tirului nu a raspuns la telefon. De fapt cred ca nr nu a fost corect. De atunci au trecut cateva zile. Cum trebuie sa procedeze pentru a obtine de la politie autorizatia pt reparatie? Multumesc,

 103. Am si eu o problema la care rog un raspuns cat mai rapid posibil.

  Tocmai am fost implicat intr-un accident de proportii mici ce-i drept. Eu mergeam pe drum cu prioritate cu un Opel Astra si o tipa cu un BMW aa iesit cu spatele dintr-o parcare fara sa se asigure, lovindu-ma pe dreapta fata.

  Am fost la politie, am dat declaratiile si s-a stabilit ca vina e a ei, ca nu s-a asigurat la mersul inapoi.
  Toate bune si frumoase pana aici, dupa ce s-a emis adeverinta care atesta vina celuilalt conducator, nu mi s-a dat copie dupa asigurarea (de Germania) a celei cu BMW. Politistul a spus sa mi-o repar pe casco (eu avand casco loa Asirom), sau DACA VREA! conducatoarea celalta sa imi dea asigurarea (bineinteles ca nu mi-a dat-o). Ce sanse am acum? Cum trebuie procedat? Casco banuiesc ca ma v-a incarca pe mine cu ceva pentru reparatie… Mai pot intra in posesia RCA-ului de Germania in vre-un fel, sau sa merg la casco cu dovada ca nu e vina mea? Voi ce recomandati?

  Multumesc anticipat!

 104. Ai doua optiuni, dintre care eu o recomand pe prima:
  1. ti-o repari pe casco si ei o sa isi ia banii inapoi de la asiguratorul vinovatului. la unii asiguratori nici nu platesti fransiza pentru asta. Se numeste reparatie cu regres. nu ar trebui sa te afecteze cu nimic asta si e mai bine ca nu o sa tragi de bani sa repari masina. din experienta, pe casco cu regres, daca e firma serioasa, o sa-i cam doara in fund si o sa-ti dea tot ce cere service-ul

  2. Cumva afli la ce asigurator e inregistrata masina in germania, sunt 99% sigur ca au si ei o baza de date ca a noastra in care bagi numarul masinii si afli, apoi mergi aici: http://baar.ro/baar/, cauti corespondentul acelui asigurator in Romania si cu toate hartiile mergi la ei si procesul se deruleaza normal. Daca nu e un asigurator serios, s-ar putea sa nu fie tocmai ok pt masina ta (vezi articolul de mai sus)

 105. Am avut un accident acum 4 zile. M a lovit un tip si nu am mers la poliție. Am facut constatare amiabila iar tipul care m a lovit destul de rau refuza sa vina sa dea declarație la asigurări (euroins). Ce pot face in cazul acesta ?

 106. @iulyjustu: in primul rand nu trebuie sa vina el sa dea nici o declaratie la asigurator, trebe doar tu sa te prezinti cu constatu’ amiabil la asiguratorul lui. Daca EuroIns or zis ca trebuie sa vina el du-te la EuroIns si spune-le sa iti arate legislatia in care spune ca daca ai constatu’ amiabil trebuie sa fie si el acolo… si nu din regulamentul lor, ca ala ii fix-pix pentru tine. Daca nu vor suna de acolo la CSA sa ii reclami pe loc… eventual si la protectia consumatorului.

  Citeste aici, sectiunea Ce trebuie făcut după producerea daunei?.

  Ei trebuie sa iti deschida dosar de dauna. Daca au dubii legate de accident, cum s-a produs etc trebuie sa iti comunice in termen de 10 zile (acelasi termen pentru a te depagubi daca nu au dubii). Investigatia ulterioara comunicarii poate sa dureze maxim 3 luni.

  In general chiar daca vorbim de EuroIns sau Allianz sau orice asigurator, nu le cade bine reclamatia la CSA, daca o faci pe loc acolo de obicei incearca sa te imbuneze si o sa te rezolve (am avut experiente similare cu Astra). Daca nu vor nici asa, in 30 de zile o sa primesti raspuns la reclamatiile facute, si un pic inainte o sa primesti telefon de la asigurator care brusc o sa fie foarte binevoitor.

  E bataie de cap multa, si ca invatatura de minte de acuma cand te loveste unu’ ca mine (in sensul de asigurat la EuroIns, sau alte prastii de asiguratori ieftini) mergi la Politie fara discutii. De acolo primesti constat pe care foarte rar is pot/vor contesta, cel putin in ce priveste vinovatia. Oricum dupa ce se deschide dosarul de dauna mergi la un service de incredere si faci reconstatare ca sa iti gaseasca toate daunele provocate de accident si cu constatarea aia ceri despagubirile. Daca se poate tu nici nu trebe sa mai ai de-a face de la service incolo cu nimic decat sa iti iei masina reparata, ca service-ul comunica cu asiguratorul si platesc direct acolo reparatia… daca nu iei despagubirea si repari masina unde ai tu incredere. Daca nu iti ajung banii poti sa faci cerere de suplimentare a despagubirii pe baza facturii de la service. Daca a mers la Astra ma gandesc ca merge si la astia. Bafta!

 107. Asa mi au spus cei de la euroins ca daca nu vine vinovatul sa dea declarație trebuie sa astept 90 de zile si dupa se face comisie si poate ( nu 100%) sa mi bage Masina intr un service de mana a 3-a cu care lucrează euroinsul. Unde trebuie sa fac Reclamație si ce beneficii am daca fac asta ?

 108. Asa mi au spus cei de la euroins ca daca nu vine vinovatul sa dea declarație trebuie sa astept 90 de zile si dupa se face comisie. Unde trebuie sa fac Reclamație si ce beneficii am daca fac asta ?

 109. Salut am si eu o intrebare.Am lovit o masina usor si am mers la politie si a zis politia ca mai bine facem o intelegere pe cale amiabila si ne-am inteles,dupa aceea am mers la asigurari sa constate accidentu dar el a renuntat si mi-a zis ca vrea bani 400 ron in termen de 6 luni si a inceput sa ma ameninte ca daca nu ii dau banii imi face viata complicata rau si a facut amenintare si la adresa lui fica mea care are doar 1 an jumate si sotiei mele.Ce trebe sa fac in situatii de acest gen.

 110. Legal nu are ce sa ceara de la tine. Inregistreaza orice convorbire cu el si daca mai ameninta, depune plangere la politie.

 111. imi pare rau de situatia ta. mergi si fa cat mai repede si direct plangere la politie pentru amenintari. Exista o posibilitate ca dupa ce primeste cei 400 de ron sa mai ceara si sa intri intr-o situatie si mai complicata

  daca ai copia ta de amiabila cu semnatura si datele lui, esti acoperit legal

 112. @Pantea Gabriel: Daca ai constatu’ amiabil nu are ce sa iti mai ceara. Du-te la Politie (sau la Parchet ca se rezolva mai repede) si fa-i o plangere penala pentru amenintare. Daca ai cum sa il inregistrezi cand te ameninta sa ai dovada de neclintit. Mai mult ai deja (daca il ai) constatu’ amiabil si acolo ai datele lui personale. Poate fi rapid identificat.

  Pana atunci, ochii in 4 si pregatit sa suni la 112 daca face nasoale.

  P.S.: Aici trebuia luat un pic la p*** si politistu’ care in loc sa constate accidentu’ si sa dea P.V.-urile v-o zis sa va intelegeti amiabil… daca esti deja la Politie ii aproape clar ca nu v-ati inteles amiabil.

 113. salut. am si eu o nelamurire. aseara am atins o masina in parcare :) . i-am indoit up pic aripa spate. i-am lasat biletel+carte vizita. nu m-a contactat nimeni. astazi am fost la politie am declarat si mi-a dat autorizatie de reparatie. daca nu ma suna si nu se duce la politie cum ramane? imi pot repara masina? politistul mi-a zis ca acum indiferent daca el vrea amiabila nu se mai poate. daca el se duce si o face pe o asigurare casco si nu ma suna?

 114. salutare,

  astazi am avut un mic incident si anume, la iesirea din parcarea unui supermatket am intrat intr-un alt autoturims care incerca sa iasa.pagubele la mine fiind aproape 0 , iar la celalalt autoturism vreo 2 zgarieturi pe bara din fata(s-a luat lacul, fara sa atinga vopseaua).
  nefiind ceva serios am facut o constatare amiabila.
  cea ce m-a suparat pe mine cel mai mult este ca el mai avea o alta zgarietura pe bara, si bineinteles el spunea ca a aparut in urma impactului, desi eu i-am dovedit ca locul acelei lovituri era mult mai jos fata de zona de impact a celor 2 autoturisme(practic nu aveam cum sa-l lovesc acolo deoarece zona respectiva era sub bara mea)
  intrebarea mea este , are rost sa ma cert cu el/sau sa-l „parasc” asiguratorului?
  el spunea ca trebuie sa vin si eu la asigurator , cred cand o sa depuna dosarul, asa este? problema este ca masina si asigurarea este pe numele sotiei iar eu am fost soferul.
  multumesc mult.
  P.S. este primul incident, de aceea intreb.

 115. Nu *trebuie* propriu-zis, adica nu exista nimic care sa te oblige, dar ar fi bine sa te duci pentru bunul mers al dosarului. Si cand te duci, o sa se puna masinile una langa alta si o sa se vada ce e si ce nu e din acelasi incident. eu nu l-as pari, l-as lasa pe agentul constatator sa se decida singur daca e sau nu cazul sa treaca pe acelasi dosar

 116. Stimate domn,
  mi-am zgariat masina de un parapet in Italia;am dat o declaratie la politie in limba italiana din care am o copie semnata si stampilata de ei.Avand dubla cetatenie(romana si americana)m-am folosit de cea americana pentru a da acea declaratie-la ei,pentru asa ceva,nu se sinchiseste nimeni,nu exista o lege pentru asa ceva.Problema este ce fac cand ajung acasa,la Bucuresti spre a lua autorizatie de reparare de la politie-nu am casco,deci o repar pe banii mei.
  O sugestie din partea dumneavoastra mi-ar de mare folos
  multumiri cu anticipatie…………NS

 117. Buna seara! Am fost implicata astazi intr-un accident, la ora 14. a fost vina mea. am cazut de comun acord cu celalat sofer, si ramane la latitudinea mea daca ii dau asigurarea sau ii platesc daunele. Masina lui e zgariata deasupra rotii din spate si putin indoita (cativa centimetri).
  E prima oara cand sunt implicata intr-un accident, am permisul de cateva luni. Vreun sfat?

 118. Da pentru asigurare, nu pentru banii. Niciodata bani. Vezi, te rog, sfarsitul articolului de mai sus

 119. Buna ziua!Daca am decis sa fac amiabila in urma accidentului si asiguratorul celui vinovat(Euroins), nu mi-a dat niciun raspuns la dosar nici dupa trecerea celor 90 de zile, am inteles ca pot face o petitie catre ASF.Intrebarea este pot cere si despagubiri pentru intarziere in respectiva petitie?

 120. Buna ziua! Am fost implicat intr-un accident usor pe data de 14 octombrie 2014!
  S-a intamplat in felul urmator: eram pe a 3 a banda pe bulevardul mamaia in constanta, intentionand sa fac stanga pe bulevardul soveja,in fata mea se afla un autovehicul care intetiona sa faca intoarca ocolind scoarul de pe mijloc, evitand autovehicolul care intorcea fara a trece pe banda a 2 a am fost acrosat de un autovehicol care circula pe banda a 2 a si facut in acelasi timp cu mine stanga, mentionez ca banda a 2 a este banda pentru mers inainte.Am mers la inspectorul de daune al asiguratorului meu considerand ca eu sunt vinovat.Explicandu-i acestuia schema accidentului impreuna cu celalalt sofer, acesta ne-a indrumat catre politie specificandu-i celuilalt sofer ca banda respectiva era de mers inainte si nu avea de ce sa faca stanga.Mentionez ca acesta avea si ITP expirat.Dupa ce am iesit de acolo acesta mi-a cerut bani zicand ca eu sunt vinovat.Am decis sa merg la politie acesta refuzand sa mearga cu mine.Am fost la politie am dat declaratie mi s-a eliberat constatare de dauna.Dupa 3 saptamani mi-a venit acasa proces verbal de amenda cu 4 puncte de amenda si 3 puncte penalizare(360 ron amenda /180 in 48 ore) + despagubiri materiale.In proces verbal este trecut un martor care nu stiu cine este, acesta fiind la data accidentului insotit de mama acestuia.plus ca este mentionat faptul ca el circula regulamentar avand directia de deplasare inaninte.

 121. ce ma sfatuiti sa fac?sa fac contestatie la procesul verbal?

 122. Ati putea, dar fara o proba in plus fata de ce e acum la dosar, nu aveti mare sanse de reusita. Martor nu cred ca se mai ia in considerare daca nu e trecut in declaratia initiala. Singura sansa ar fi daca e o camera care filmeaza in zona si care sa fi filmat si incidentul. Daca nu, asta este, a adus martor mincinos si nu aveti cum sa demonstrati contrariul

 123. Buna Ziua! in cursul zilei de ieri am gasit masina lovita in parcare (far spart si capota indoita) , iar in parbriz aveam un nr de telefon scris pe o foaie…Am sunat imediat sa vad despre ce e vb si mi a raspuns un domn care afirma ca este martor, ca a vazut cine mi a lovit masina si are si nr de inmatriculare.Faptasul dupa spusele vecinului vigilent este un angajat al unei firme de salubrizare .Ce sanse am sa imi repar masina pe RCA ul vinovatului tinand cont de faptul ca exista 2 martori dispusi sa dea declaratie , in situatia in care dau de faptas si refuza sa imi dea RCA ul ?Va trebui sa intentez proces?
  Multumesc anticipat!

 124. Salut! Am avut un eveniment neplacut cu un taximetrist sambata 06.12.2014, acesta m-a lovit foarte incet in spate, am fost la politie, iar agentul ne-a sfatuit sa incheiem amiabila. Am vrut sa inchei asigurarea cu el , dar acesta a sus ca nu are asigurare si ca o face si mi-o da luni. Luni 08.12.2014 l-am sunat si mi-a zis ca el a declarat accidentul la politie si mie imi va lua permisul pt neprezentare in 24 de ore plus amenda. Am si eu o mare nelamurire: daca am fost la politie dupa momentul producerii accidentului, dar nu am dat nici o declaratie, dar agentul de politie ne-a vazut si pe deasupra mai am si martor care se afla cu mine in masina…dupa 48 de ore am fost si eu la politie deoarece individul respectiv m-a mintit se pare. Daca agentul constatator ne cheama pe amandoi la politie, conteaza opinia lui ca ne-a vazut in cele 24 de ore?

 125. @insist, asa va trebuie cand va luati dupa „spune politistul sa facem amiabila” si cand va incredeti in idioti cum ca isi vor face ei RCA-ul dupa sau in aceeasi zi. Pentru ca tocmai ai ramas fara permis 30 zile + amenda. Da, iti vei lua RCA-ul de la taximetrist (el vinovat pentru lovirea din spate), dar tu nu vei putea contesta amenda si suspendarea 30 zile primite pentru nedeclarare. Declararea insemna sa faci actele, degeaba ai fost acolo la o şuetă cu politistul. Nu are nici o relevanta.

 126. taximetrist fara rca si ai avut incredere in el. mare greseala, pacat.

 127. Salut. Am și eu o întrebare dacă puteți să mă lămuriți. Acum două zile în timp ce mergeam pe stradă deschide unu care era parcat și neregulamentar unde era semnul de oprire interzisă, usa de la șofer fără să se asigure și îmi ia oglinda de mi-a făcut-o țăndări. M-am înțeles cu omul să ne întâlnim ulterior să facem amiabilă însă ăștia de la euroins au contractelor service-uri și nu au putut să mă programeze decât joi pe 18 decembrie. Greșeala mea ca gâsca e că nu am completat amiabila și a rămas să ne întâlnim direct acolo unde să stabilească un inspector ce și cum. Acum întrebarea mea este: Dacă ăla nu mai vine, eu ce pot să fac? Dacă mă duc la accidente ușoare bănuiesc că îmi ia permisul că nu am declarat în 24h chiar dacă nu am fost eu de vină. Sau i-l ia doar lui? Sau pot să mă duc să fac o plângere la poliție, nu la accidente ușoare?

 128. salut am si eu o intrebare am fost implicat intrun accident minor cand am schimbat banda de mers si din spate a venit una tare am vazuto tarziu si am tras de volan putin dar masina ei sa sters putin cu a mea trageam mai mult dar nu am putut ca aveam masina si in stanga eream intre benzi pe sensu de mers rezultand indoirea minora a aripei fata pe partea dreapta la masina mea si indoirea unei usi tot minore din spate pe partea stanga la individa respectiva mam dat jos mam luat de ea de ce avea viteza aia si nu a putut sa puna frana in spatele meu si ma depasit prin dreapta. a luat telefonu si la sunat pe barbatuso care lucra pe o masina de gabarit depasit a politiei sau a cui apartine asa in fine. Am comentat da femeia avea relati. Am discutat si am ajuns sa rezolvam amiabil fara sa mai chemam politia pt alte cacaturi pe care le mai baga ei si alte amenzi. A venit ala si mia bagat mie vina ca din cauza mea sa intamplat. Neam certat si intrun final M-am dus cu aia la service sa evalueze pagubele (tabla usi putin indoita la jumate in partea de jos ) Ma dus unde a vrut ia la un service la care ii cunostea pe aia a evaluato ala si mia zis ca ma costa 2 mil 100 numai sa indrepte tabla plus vopsitu si restu ajungand la suma de 5milioane jumate pentru o bucata de o palma si jumate indoita minor. Am vrut sa vina la un alt service da nici de a draku nu a vrut a zis ca ia acolo vrea sa o faca ca aia se pricep auzi :-J Iam lasat copi dupa asigurare si dupa documentele necesare si a zis sa ma gandesc pana maine daca platesc suma de 550 sau o face prin asigurare. (pt ca nu are rost sai platesc 550 lei pentru nimik . Pai eu daca ii pun un magnet pe tabla si trag o indrept si aia ia 2mil 100 sa o indrepte pai e hotie pe fata frate akolo IAM zis sa mergem in alt loc si aia nu vrea la un alt service……………………………………………………………………………….

  am nevoie de un raspuns urgent. am facut o o frecare cu unu in trafic si iam turtit tabla putin Cand sa petrecut incidentu am fost de acord despre dinamica accidentului si i-am lasat subsemnatei copie du pe talon permis si asigurare (nu am semnat nimik nici un forum de constatare amiabila ) si maine ma chemat respectiva la constatare au trecut deja 4 zile. Mai am obligatia sa ma prezint acolo daca nu am semnat nimik sau ii pot baga o gaura si sa nu-mi mai poata folosi asigurarea ?
  lamuritima cu chestia asta

 129. in al doilea citat este vorba tot de persoana de sus dar mam exprimat gresit. deci am fost cu ea la evaluare sa vad cat mar costa sa o fac eu au vazuto aia nu iau dat nimic la mana iam lasat copie du pe acte talon asig si permis ca vrea as aiba ceva la mana si a ramas pe a doua zi sai spun daca ii dau bani sau ramane asigurarea. ma sunat iam zis ca ramane asigurarea deja trecuse o zi a doua zi ma suna sa imi zica ca trebe sa ma prezint luni (21/12/2014) la constatare si au trecut 4 zile de atunci nu am semnat nimic nici cand sa intamplat incidentu nici un forum de constatare amiabila a ramas asa cai zic eu daca ii dau asigurarea sau bani sa o faca acum intrebarea mea ar fi asa cum mam repetat mai sus .

  Mai am obligatia sa ma prezint acolo daca nu am semnat nimik sau ii pot baga o gaura si sa nu-mi mai poata folosi asigurarea ?

 130. eu mi-am reparat masina dupa 2 zile si din cate stiu eu , dar nu sunt sigur trebuia sa declare in 24 de ore incidentu cum nu a declarat a ramas la amiabil si acum eu daca nu ma prezint la constatare trebuie sa mearga la politie si politia o sa ne lase pe amandoi fara permis timp de o luna sau mai mult pentru ca nu am declarat incidentu in 24 h am dreptate sau gresesc undeva
  deci la ia am numai asig permisu si talonu copii du pe ele atat nici o declaratie nimic

 131. buna seara, din pacate am provocat un accident in aceasta dupa-amiaza. in fata mea o masina a franat, eu nefiind atent am intrat cu 40 km la ora in spatele ei fara sa apuc sa franez. mentionez ca masina din fata a intrat in urmatoarea care are doar un far spart. as dori sa stiu daca asigurarea RCA v-a acopreri daunele provocate de mine? nu au existat victime, iar la politie am dat declaratie cum ca eu sunt vinovat de producerea accidentului. as dori foarte mult sa imi dati un raspuns, ma simt destul de stresat din aceasta cauza.

 132. Gabriel, da, asigurarea ta o sa se ocupe de ambele masini. Singura ta problema e amenda. Apoi nu trebuie sa mai dai nimic nimanui si nu trebuie sa te prezinti la vreo constatare sau ceva similar. Daca ai dat copii dupa toate actele, evita sa te mai lungesti la discutii cu pagubitii.

  Imi pare rau ca ai patit asa in prag de sarbatori, dar cateodata de asta e nevoie ca sa fim mai atenti

 133. buna ziua am o intrebare un tip sustine ca iam lovit masina si sustine ca are 1 martor m-am prezentat la politie in termen de 24 ore pe masina mea nu se vede nici o urma tipul ma preseaza sa inchei amiabila cu el .eu ar trebui sa ma deplasez din sibiu pana in cluj pt constatare dar din cauza unei defectiuni la motor nu pot cum sa procedez mentionez ca eu nu stiu nimica cum ca as fi produs accidentul si nici sotia care a fost toata ziua cu mine in masina

 134. Buna, aveti un site foarte bun, ma bucur ca existati : ) Am avut ieri accident. Un sofer din fata a schimbat benzile fara sa se asigure si eu l-am lovit. N-am facut poze, nici martori nu-s. Am fost la politie si s-a constatat in procesul verbal ca vina a fost a celuilalt sofer. Care sofer nu recunoasete nicicum si a spus ca face constatare. Acum eu ce fac? Astept cele 15 zile in care omul poate face contestatie si daca face ce se intampla apoi? Ma duc la asiguratorul lui (nu mi-a dat asigurarea dar stiu ca o are la carpatica)? Ma duc la asiguratorul meu? Il dau in judecata (si daca da trebuie sa-mi iau avocat)? Multumesc mult

 135. Monica, daca face contestatie si nu aduce probe in plus, nu are prea multi sorti de izbanda. Si cred ca nu poate contesta decizia, ci amenda primita. Daca ai copia dupa asigurare, mergi linistita la asiguratorul lui si vezi ce zic (fara sa le mentionezi ca domnul vrea sa conteste). Nu e nevoie sa fie si el prezent.

 136. Multumesc Kio pentru raspuns. Nu am copia dupa asigurarea lui, din pacate.

 137. Buna ziua!Acum o luna de zile am fost implicat intr-un accident rutier(lovit in spate).Celalalt sofer a oprit si el s-a uitat la masina lui,s-a urcat apoi in masina si a plecat.Am fost la politie si am declarat atunci accidentul,mi-a eliberat o adev. de reparatie si mi-a zis sa revin.Soferul nu s-a prezentat in 24 de ore ,iar agentul i-a trimis o invitatie.De atunci am rvenit la politie de vreo 5 ori,dar celalalt sofer nu se prezentase.Mentionez ca eu am grila spate infundata si bara sparta.Ce masuri mai pot face eu in continuare,daca politia nu a dat de el?Mai pot sa imi recuperez paguba sau pot face plangere?

 138. Buna seara, as avea si eu o nelamurie, acum 3 luni de zile, mai exact in luna octombrie 2014 am avut neplacerea sa fiu implicat intr-un accident rutier din care au rezultat 3 masini avariate, adica a mea a unei domnisoare si a inca unui domn. Vinovatul am fost eu, din cauza unei manevre pe care am facut-o fara sa ma asigur si astfel am lovit masina domnisoare iar din impact masina domnisoarei a lovit masina domnului care de altfel deabea a fost atinsa pt ca eu circulam cu max 25km/h find in oras la ora de varf. Ambele masini erau stationate atat cea a domnisoarei cat si cea a domnului, iar cel mai sifonat am iesit eu, domnisoara avand bara spate sparta iar domnul dupa spusele lui in urma acestei tamponari i sa zgariat stopul si i sa spart suportul de la nr de inmatriculare. Am chemat politia pt ca nu au vrut sa facem constatare pe cale amiabila, politia a venit a constatat nea eliberat procesele verbale impreuna cu adeverinta de reparatie pt mine si evident cu amenda de rigoare, dupa care la cerinta domnisoarei care stia cum sa procedeze in astfel de cazuri pt ca lucra in asigurari mi-a cerut sa faca copi dupa buletinul si permisul meu, dupa talonul masini mele si dupa asigurarea mea si acelasi lucru la facut si domnul. Iar acuma dupa 3 luni de zile sunt practic hartuit de aceste doua persoane pe motiv ca domnul nu a avut timp sa isi faca dosarul de daune si pt ca a pierdut toate copile actelor mele pe care i le-am dat, ba chiar sunt si amenintat ca daca nu i le dau o sa faca ei in asa fel sa le aiba, tin sa mentionez ca domnisoara a reusit sa isi repare masina si stiu asta pt ca mia spus chiar ea. Intrebarea mea si nelamurirea mea este, ce trebuie sa fac eu in situatia asta? Trebuie sa ii dau din nou copi dupa actele mele sau nu? Am motive sa fiu suspicios sau nu, pt ca mie nu mi se pare ceva normal ca dupa 3 luni de zile sa fiu hartuit si amenintat de ambele persoane implicate in acest eveniment pt un stop zgariat si un suport de nr de inmatriculare spart, doar pt ca el nu si-a facut timp si nu l-a interesat sa fie despagubit si mai ales ca domnisoara dupa cum am spus, deja si-a reparat masina.

 139. Flavian, nu mai esti obligat sa faci nimic dpdv legal. Tu ai dat toate actele si ti-ai platit amenda. Sfatul meu este sa nu cedezi, in niciun caz, pentru ca poate sa fie paravan ca sa iti ceara bani. Din pacate am vazut si situatii cu incidente rezolvate la politie in care oamenii cereau bani ulterior, cu diverse pretexte.

  Mergi la o sectie de politie si intreaba-i ce se poate face in situatia in care esti hartuit dupa un incident rutier. De asemenea, incearca sa inregistrezi orice convorbire ulterioara, daca te mai suna.

  Si pe viitor nu iti mai da numarul de telefon, daca se mai intampla.

  Legat de amiabila, ea nu se poate incheia decat daca sunt doar doua parti implicate

 140. Buna seara,daca am iesit de pe carosabil lovind cu masina un copac de pe marginea drumului-rezultand NUMAI avarierea masini,care a necesitat transportul cu platforma- fiiind destul de rau lovita. fara nici un fel de vatamare a vreunei persoane-ce pasi trebuie urmati pentru a primi dovada-autorizatie-etc pentru reparae?Multumiri anticipate.
  PS- daca accidentul s a produs cam cu o luna in urma- si neavand martori -il pot declara..postdatat?Si trebuie sa fie si proprietarul sau dioar conducatorul auto?

 141. Iti multumesc nespus de mult KIO, pt sfatul si ajutorul acordat.

 142. hmmm…vad ca nu mai e nimeni de cateva zile sa dea vreun raspuns…..

 143. acuma daca ai stat o luna fara sa declari accidentul mai conteaza cateva zile :)

 144. @JohnSDoe il poti declara postdatat, da si trebuie sa mergi fie la politie, fie la asiguratorul tau rca sa il declari in situatia asta. scrie mai sus in ghid

  later edit: vezi ca daca ai stricat ceva gen pomul sa-l fi rupt sau sa fi sarit vreo bordura, deja e accident cu doua parti: tu si cine detine celalalt obiect afectat, administratia strazilor sau ceva de genul

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii inregistrat pentru a putea comenta.