It seems javascript is either disabled or not supported by your browser.

Anticiparea iti salveaza tabla!

Adăugat de GeluCJ
Raportează ca șters! 57

Un clip legat de circulatia in sensul giratoriu si parcurgerea acestuia pe prima banda (B1), chiar daca nu este parasit la prima sau la a doua iesire. Sunt cazuri in care e dificil a se proceda altfel, incepand cu incadrarea si continuand cu schimbarea de banda necesara in interiorul sensului giratoriu.

Multi dintre cei care se afla pe o banda superioara e.g., B2 nu se asigura corespunzator in dreapta la iesire si ajung in situatia de a nu acorda prioritate de trecere celor de pe o banda inferioara e.g.. B1. Aceasta manevra poate genera incidente de trafic, uneori soldate cu tamponari. Daca insa reusiti sa anticipati neacordarea de prioritate a celui din stanga Dvs., puteti evita neplacerile ulterioare de ambele parti.
Succes si atentie in giratoriu!

Localizare:

View Larger Map

27 comentarii

 1. Sfat: renunta la benzinaria aia, are preturi nesimtite 😀 5 bani/l in plus fata de cea de pe Turzii (de obicei). In cativa ani castigi un plin 🙂

 2. @ghitaCJ, esti offtopic:P

  Ca sa nu incomodeze pe nimeni ala trebuia sa mai faca un tur si sa se incadreze cat mai aproape de bordura din dreapta. Daca o pisca inaintea ta si semnaliza dreapta incadrandu-se in fata ta si iesea, era un pic mai bine decat a fost.

 3. Doar 1 clip pe zi e voie? 😀 Scria undeva si nu am vazut?

 4. Mda , cam asa se intampla , chiar azi am avut discutia cu maicamea . Ea cand a dat de permis , acum mult timp in urma . Ea pana cand i-am zis credea ca daca-i pe banda 2 si iese la dreapta are prioritate chiar daca ala de pe banda 1 merge in continuare spre iesirea urmatoare ,deoarce ea a invatat ca cei de pe banda intai trebuie sa faca mereu prima la dreapta si ca nu are nici o vina daca se intampla ceva . I-am zis ca s-a mai schimbat regula asta si i-am explicat ce si cum stau treburile in sensul giratoriu si ca daca ceva se intampla era vina ei ca nu s-a interesat, am si primit o replica interesanta , ceva de genu ” Nu toata lumea se pricepe la internet ca tine si sa gaseasca toate modificarile aduse ” aici nu am mai stiut ce sa-i zic … Asa a fost atunci cand a dat ea de permis cu cei de pe prima banda si nu stia ca trebuie sa dea prioritate etc etc.

 5. 1-bonusul- intratul in benzinarie pe interzis nu cred ca e un capat de tara, daca nu mergi ca bizonu’
  2- a ratat excelent giratoriul, dar a pus semnal! 🙂
  iar la trei vb aia: „…tu speli, noi calcam!”

 6. In unele cazuri cand sensul este mic unde intrarile si iesirile sunt foarte aproape ar fi idiotic sa fii obligat sa iesi la prima cand intri pe prima banda si imediat esti in dreptul primei iesiri. In acelasi timp nu ai cum sa ai masina pe banda 2 care sa vrea sa iasa, asta daca ai acordat prioritate celor din sens, regula spune ca treb sa acorzi prioritate tuturor indiferent pe ce banda se afla. Daca ai acorda prioritate, ai avea loc sa te incadrezi din mers pe o banda mai sus. Totodata cand vrei sa parasesti drmul pe care te afli si esti pe banda 2-3, ce spune regula? Asigurat, semnalizat, acordat prioritate celor de pe benzile cu care te intersectezi si pe urma iesi, de pe drumul respectiv. Ce spune toata lumea, ca sensul giratoriu e ca un drum cu prioritate in forma de cerc, desfaceti cercul si aveti un drum normal, regulile sunt aceleasi.

 7. @ghitaCJ La 6 lei si ceva pe litru, cu 5 bani in plus sau in minus in buzunar, nu merita sa mergi pana pe Turzii. Poate cand plec spre Turda 🙂

  @Paul Ai procedat bine si poate ai evitat ca in viitor sa faca o manevra care sa o puna intr-o postura delicata: vinovata pentru neacordare de prioritate, pagube materiale, suspendare permis de conducere si test suplimentar de cunostinte rutiere. Asta pe langa complicatiile cu asigurarile si reparatiile din service.

  @mccdrive E o parere personala, nu o anumita obligatie in acest sens. Din respect pentru ceilalti colegi, consider ca un clip pe zi e de ajuns. Toata lumea are aceleasi drepturi sa posteze clipuri si nu e corect ca cineva incerce sa monopolizeze pagina principala 🙂 Pentru mine, azi/ieri a fost o exceptie generata de discutia de la “Legislaţie rutieră: Sensul giratoriu“, unde clipul a fost folosit ca suport video pentru sustinerea afirmatiilor.

  @ABC Era si asta o varianta (ma refer la primul comm). Din punctul meu de vedere, ca sa nu mai faca sensul inca o data, putea frumos sa acorde prioritate, treceam si apoi isi continua drumul, mentinandu-si banda de circulatie. Iesirea spre str. Fabricii are doua benzi, putea sa iasa si pe B2. Daca faceam sensul in paralel cu el si ieseam tot pe-acolo (s-a mai intamplat), el iese pe B2, eu pe B1, toata lumea fericita ca nu ne intersectam 🙂

  @bogdanb Daca eu si altii mai putem ocoli 20 m ca sa intram pe unde trebuie, ei de ce nu pot? E un indicator mare acolo cu „Accesul interzis”. Si daca tot a intrat in stil bizonic, atunci sa o lase mai moale, nu sa vina direct peste mine (vezi ocolirea de la 0:09).

 8. Vrei sa dormi… Imi place editarea, trebuie sa ma inveti sa editez si eu, NEAPARAT.

  1. Observati unde se termina trotuarul si unde e zebra? 2 metri distanta intre cele doua.
  2. 2:40 Nenea are stergatoare pentru abtibilde, mi se pare ceva logic. Abtibildele trebuiesc curatate non stop sa se vada reclama.

 9. TraficMadrid

  Stiti ce ar zice haterii? :)) : De ce ai iesit direct pe B2 daca in giratoriu erai pe B1? Huh? (un mic apropos) 🙂
  +

 10. inteleg argumentatia ta Gelu, si cred ca intr-o lume civilizata si responsabila, soferii se pot intelege. Din punctul meu de vedere, atat timp cat eu LA INTRARE sunt angajat gresit, ca tine, si pe banda 2 am o masina in paralel, care vrea sa iasa pe a doua iesire, pozitionarea mea facandu-i imposibila schimbarea benzii in giratoriu pentru o iesire corecta, ii dau prioritate sa iasa. E o chestie de bun simt, eu sunt incadrat gresit la inceput, eu trebuie sa cedez.

 11. @florin, daca tu esti incadrat gresit la fel e si el incadrat gresit pe o banda superioara.

 12. @abc – traiectoriile recomandate la circulatia in giratoriu spun ca daca vrei sa iesi pe prima… stai pe B1, in momentul in care tu iesi dreapta, cel de pe B2 cu semnal se incadreaza pe B1 si iese pe a 2-a la dreapta. La fel cel de pe B3, trece consecutiv B2, si B1 ca sa iasa pe a 3-a. Vezi ca sunt niste planse destul de clare… Intrebarea mea pentru voi este: In afara de bun simt, ce ma impiedica pe mine sa fac giratoriul la infinit pe B1 cu 70km/h si sa va cer la toti sa-mi dati prioritate?

 13. Andrei Theodorescu

  @Paul – nu cred ca s-a schimbat nimic vis-a-vis de sensul giratoriu.
  @florin – de acord cu tine

 14. @anubaral Ha-ha, buna observatia cu stergatoarele de reclame 😀

  @TraficMadrid I-as ruga sa urmareasca putin configuratia intersectiei, vizualizand geotag-ul din descriere si sa faca un tur virtual prin giratoriul din cart. Marasti 🙂

  @florin N-as risca sa zic ca eram incadrat gresit. Parerea mea este ca eram incadrat cat se putea de OK atunci, respectand indicatoare, marcaje etc., conform situatiei din teren a giratoriului si a conditiilor momentane de trafic din zona. Ca asta difera de plansele care se prezinta de obicei in Scoala de soferi sau de indicatiile generale facute pentru alegerea „traseului recomandat”, este adevarat, dar reprezinta un alt aspect pe care am dorit sa-l pun evidenta aici.
  Nu trebuie confundate bunul-simt, politetea rutiera sau „mica intelegere” care mai apare uneori pe drum intre soferi cu necunoasterea sau nerespectarea regulilor de circulatie, inclusiv acordarea prioritatii de trecere.
  P.S. In conditii de trafic intens, mai ales pe timp de zi, nu poti sa zici altceva decat „Multumesc!”, daca dupa un timp de asteptare se milostiveste cineva de tine si te lasa sa iesi din benzinarie 🙂

 15. Ce-i drept, puteau sa puna pe B1 marcaj inainte si la dreapta si pe B2 inainte si la stanga,avand in vedere la ce trafic se formeaza in acea zona de dimineata pana pe la 6-7 seara…

 16. @RAA Da, insa se manifesta lipsa de interes si de vointa. Discutam cumva de aceeasi Administratie care de mai bine de doua luni de zile imi spune ca propunerea de realizare a marcajelor de ghidare in pta. A. Iancu in directia C. Dorobantilor este „in analiza”? 🙁
  http://www.trafictube.ro/noi-unde-circulam/comment-page-2/#comment-205112

 17. Mai exista o ghidare foarte prost facuta acolo langa Mc Donalds in Piata M.V,cand vrei sa faci dreapta sa mergi catre Str. Cuza Voda(daca vi pe langa Republica),unde ai marcate „3 benzi de dreapta”care se transforma in 2 chiar inainte de trecere sau mi se pare,nu prea vad bine marcajul,sper ca am pus bine geotagul ala.


  View Larger Map

 18. @RAA E bine asa? 😀
  Sunt trei benzi inainte de trecerea pentru pietoni spre Mc. Donalds, venind de la cinema „Florin Piersic” (fostul Republica :)). De fapt sunt doua + una comuna stanga/dreapta. Acestea se intersecteaza cu trei benzi care vin de pe I.P. Voitesti si apoi in apropierea trecerii in cauza se transforma in … doua 🙁 Continua asa pe str. Cuza Voda pana la cca 50-60 m inainte de semafor, unde devin din nou trei. E o placere sa circuli pe benzi in Cluj 🙂

 19. Acolo inainte de trecere trebuie sa ai ochii cat China,daca nu vrei sa te sterpeleasca careva.
  Da la o sifonare in trafic is curios care-i de vina… !? Avand in vedere circumstantele locului si lipsa marcajului…ar face bine sa mai taie din trotuar :)))

 20. @ABC Oare indienii, dintre care destui circula asa cum ii taie capul si-i loveste inspiratia, pot retine … atatea reguli? 😀

 21. catalin.ionescu.7

  @ABC, i-ai bagat in ceata cu „englezoii”tai,
  @Florin, chiar vrei sa mergi cu 70/ora in giratoriu?? rutiera ce zice?

 22. @catalin.ionescu.7 Daca privim aceleasi reguli, dar invers aplicate pentru circulatia pe dreapta, nu e chiar atat de rau 😀

 23. catalin.ionescu.7

  Intersecţiile în care circulaţia se desfăşoară în sens giratoriu sunt incluse în caregoriile de intersectii cu circulaţie dirijată.

  În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie.

  Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în situaţia când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cel care circulă în interiorul acesteia

  Intersecţiile cu sens giratoriu sunt intersecţii cu circulaţia dirijată unde se aplică regula „priorităţii de stânga” (in limbaj comun, expresie neregasita in legislatie).

  Prin urmare, vehiculele care circulă în sensul giratoriu au prioritate faţă de cele care pătrund într-o astfel de intersecţie.

  În intersecţiile cu sens giratoriu singurul indicator care îl găsim instalat este indicatorul cu aceeaşi semnificaţie „Intersecţie cu sens giratoriu”.

  În situaţia când apar indicatoare de reglementare a priorităţii „Cedează trecerea”, „Oprire”, „Drum cu prioritate” intersecţia respectivă se transformă în intersecţie cu circulaţia dirijată de piaţă gen sens giratoriu.

 24. Ati creat pe TT o idee gresita despre sensul giratoriu pe care din ce in ce mai multi oameni o adopta, aceea ca sensul giratoriu este un „drum in curba in care cel de pe cercul exterior (gresit considerat B1) are prioritate indiferent de ce iesire alege”. GRESIT! si in acelasi timp periculos.

  Este gresit deoarece:
  1. Sensul giratoriu este o definit in lege ca o INTERSECTIE in care daca nu te-ai incadrat corect de la inceput nu ai prioritate fata de cei incadrati corect;
  2. Se iroseste unul din motivele pentru care a fost inventat sensul giratoriu: fluidizarea traficului.

  Este periculos deoarece:
  1. Cel incadrat corect (de ex.cel din clip incadrat pe B2 pentru a merge inainte) de cele mai multe ori nu te vede pe B1 => accident;
  2. Smecherasii pot profita si provoca un accident in situatia de fata doar pentru a te convinge sa le dai bani sa nu mearga la politie.

  Acele cercuri concentrice nu sunt benzi intr-un drum in curba separat. Sunt puse acolo sa va ghideze traiectoria conform formei insulei. Daca Dorel era inspirat, nu marca in dreptul iesirilor. Un marcaj perfect este prezentat in filmuletul asta:
  https://www.youtube.com/watch?v=ONacAiKXe-8

  Filmuletul ar trebui vazut de toti TraficTuber-ii, dar si de Dorel. Asa ar trebui sa arate un sens marcat ca la carte.

  Desi multe sensuri giratorii si ronduri (intesectii circulare) au fost marcate in ultima vreme, mai sunt soferi care nu respecta marcajele pe motiv ca „orice insula trantita in mijlocul unei intersectii este un drum separat in care cel de pe cercul imaginar exterior are prioritate fata de toti”. Exemplu concret aici: http://www.trafictube.ro/sofer-ploiesti/

  Problema este ca multi se lasa influentati de aceste idei gresite si nu m-as mira daca Autoritatile ar da o „palma” sitului TraficTube din acest motiv. De aceea voi posta acest comment de cat mai multe ori pe TT.

  Referitor la filmuletul de fata, dpdv legal era perfect daca asteptai si te incadrai de la inceput pe B2. Insa, datorita conditiilor de trafic, ai fost fortat sa te incadrezi pe B1. Nu este perfect dar nici ilegal atata timp cat dai prioritate celui incadrat corect. Deci, nimeni nu a gresit in situatia de fata.

Adaugă un comentariu

Pentru a posta un comentariu pe Trafictube.ro, trebuie să te autentifici. Nu ai cont? Înregistrează-te!