Aparent minore, dar consecințele?

Adăugat de T.C.
Raportează ca șters! 21

Alege să îți pese!

Ce mai caută lumea:
 • Reguli de circulaţie opresc pe Contransens

27 comentarii

 1. Minore .. dar importante. Multi .. nu le inteleg 🙂

  P.S: Normal .. ” + „

 2. Consecintele pot fi un poc, urmat sau nu de amiabila sau alte drumuri (0:35), timp pierdut in trafic din cauza „avariatilor” (1:37) etc. multe plecand de la ignorarea unor chestiuni elementare in circulatie si de ce nu, chiar de la o lipsa de bun-simt 🙁
  +

 3. Nu inteleg de ce ai luat atatea minusuri.

  • Eu nu inteleg de ce l-a injurat pe ala care a semnalizat pe unde o ia si se intreaba cine i-a dat carnetul… Omul a circulat regulamentar.

  • În primul rând nu a înjurat nimeni pe nimeni.
   Apoi când o să știi obligațiile pe care le ai la schimbarea direcției de mers o să înțelegi că omul chiar nu a circulat regulamentar!

   Georgyc …. Aceasta este nivelul din păcate :(.

  • Cred ca minusurile sunt pentru faza de la 0:35.

   Se vede clar ca omul e pierdut, cauta ceva, o adresa. Te pomenesti ca tu ai vrut sa il depasesti si in mijlocul depasirii sa virezi stanga??? Si crezi ca tu esti cel care ar fi procedat bine???

   Da, a semnalizat prea din scurt… Atat. Sa i se taie capu’! („cine ti-a dat tie carnetu'”, auzi…)

   Da! Exact! Asta este nivelul. Daca pentru atata lucru ai sarit pe claxon, asta este nivelul, din pacate!

  • Exact cum spune Bobby, omul pare pierdut. Tu cand esti pierdut prin niste stradute, cautand adrese sau alte stradute, stii din timp pe unde o iei?
   Inainte de a schimba directia, omul semnalizeaza. La a doua faza chiar a semnalizat din timp… Asa ca si-a luat permisul pe bune. Dar daca nu stim sa mai avem rabdare… Cat timp a pierdut dupa el? Cat timp dureaza toata faza? 20 de secunde? Cate ar fi putut face in timpul asta…

  • Art. 116
   (2) Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, … se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor.

   Art. 112
   – Conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu braţul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.

   Art. 120 – (1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
   a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;

   În traducere liberă:
   Aveam tot dreptul să depăşesc acolo (sper că nu aduci iar în discuţie obligativitatea revenirii). Ciudat că iar vorbeşti despre depăşire.
   Claxonul a fost perfect legal, scurt de atenţionare, fără niciun alt motiv.

   Semnalizarea din scurt .. ATAT? Adică exact ceea ce am vrut să demonstrez. Superficilitatea cu care lumea tratează unele aspecte legale, fapt care poate să aibă consecinţe asupra altora. Da ştiu, ţine de educaţie sau mai bine zis lipsa ei, dacă alegi să nu îi respecţi pe cei din jur. Legile sunt făcute logic.

   emo_hool nu e vb de 20 s. Situaţia se putea lejer transforma în 2h pierdute la asigurări şi 2 zile pierdute prin service. Te asiguri în oglindă când faci stânga sau te asiguri doar la ce îţi vine din faţă? Crezi că pe constatare ar fi scris că sunt eu vinovat că el era pierdut? Îţi garantez că stă în blocul spre care a făcut dreapta. Nu, nu a semnalizat nici a doua oară corect. A semnalizat fix la fel, cu 2 m înainte de efectuarea manevrei – de unde şi reacţia mea adică, încă unul care a luat carnetul,cel mai sigur învăţând grilele, sau tocind teoria, fără să facă nicio conexiune între lucruri.
   Acum fiecare vede filmul şi concluzionează cum poate el mai bine.

  • @Trafic Craiova Ca de obicei, tot detaliile fac diferenta 😀

  • Penibil!

   T.C.: Te rog abţine-te! Te mai rog să faci un exerciţiu simplu: Presupune prin absburd că tu eşti cel care NU are dreptate. Având ipoteza aceasta în cap citeşte-ţi comentariile să vezi ce părere îţi faci despre cel care le-a scris.

   (sper că nu aduci iar în discuţie obligativitatea revenirii)
   Sigur ca da! Esti obligat sa revi pe banda! Crezi ca TU esti exclus? Ti-a dat @GeluCJ derogare? Cine ti-a dat tie permis?

   T.C.: Plecam de pe b1 intram pe contrasens si reveneam în urma virajului pe banda de pe care am plecat b1. Q.e.d.

   Cat de ridicoli sunteti voi astia care va legati de numarul de metri pentru semnalizare, dar voi nu vreti sa respectati o obligativitate. Daca pierdeai 2h era strict din cauza ta (adica din cauza nerabdarii tale!)

   T.C.:Părerea ta, că nu se respectă obligaţia!

   Omul a semnalizat prea din scurt, dar n-a tras de volan. Este fals ce spune @Huffy. A semnalizat, a stat. A vazut ca un nerabdator s-a gandit sa depaseasca printre blocuri (perfect legal, dar nu inteleg graba asta de 2 lei), si poate se astepta si la celalalt. A vazut ca „l-a injurat” (claxon inutil) si si-a vazut de treaba.

   T.C.: Ţi-am explicat eu mai sus ceea ce a vrut Huffy să spună dar tu nu prea vezi pădurea de copaci. Adevărul este că obligativitatea semnalizării din timp pentru tine este ceva minor-aşa cum am arătat că este pentru mulţi.

   Claxonul a fost degeaba! Ilegal. Nu ai rezolvat nimic cu el. Nu s-a oprit din claxonul tau, nu ai evitat nimic cu claxonul. Ai evitat ceva cu, ai ghicit, frana. Iar acel ceva era strict din graba ta.

   T.C.: Evident că Mafalda ştie mai bine ca mine motivul pentru care am claxonat eu. În altă ordine de idei eu am călcat şi frâna pentru că am impresia că doar claxonul nu duce mereu la evitarea unui pericol.

   Nu e ciudat deloc ca iar vorbesc de depasire. Am intalnit oameni aici care se dau mari cunoscatori ai legii dar nu este asa.
   Eu cred ca ajut, atrag atentia, ca multi meg in turma aici pe TT. (bine, nu te ajut pe tine, ca tu esti inchistat in prostia aia debitata acum cativa ani pe forum).

   T.C.: Tu poţi să crezi tot ce vrei, între timp aş aprecia şi te-aş ruga momentan să te rezumi la sistemul de votare la filmarile mele la care crezi tu că am greşit.

   Deci depasire ilegala, claxon ilegal. Habar n-ai, tu consideri ca n-ai gresit.
   „Cin’ ți-o fi dat ție carnetu’ bă?” @Trafic Craiova?

   T.C.:Ilegale le consideri tu.

   Putea sa te invete ca putina rabdare nu strica 😉

   T.C.: Este dreptul meu să mă grăbesc (deşi aş zice să nu dorm pe mine) şi atâta timp cât nu încalc drepturile alotra NIMENI nu are niciun drept să mă priveze de la exercitatul drepturilor. Nu poţi înţelege acest lucru? E strict PROBLEMA ta.

   Aa, si sa nu uit, pentru cei care nu stiu sa citeasca legea, sa dau citat:
   Art. 118 – Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
   a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precede nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau stânjeni circulaţia din sens opus;
   b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
   c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficientă faţă de vehiculul depăşit;
   d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţiale după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

   T.C.: Încă o dată demonstrezi că logica nu este punctul tău forte: Crezi că aceia care nu ştiu să citească legea vor înţelege citind citatul tău? Citat adică reproducere fidelă. Logic era să explici, să expui cu alte cuvinte, nu să citezi.

   Sunt extrem-ectrem de curios cum explici tu ca asa ceva nu se aplica la tine. Nu se accepta: ca asa zice @GeluCJ 😉

   T.C.: Deşi ţi-am explicat mai sus că aş fi respectat obligativitatea vreau să îţi reamintesc fatpul că nimeni de aici nu este dator să îţi dea ţie explicaţii. De aici ar trebui să deduci logic faptul că eu unul nu o să-ţi mai ofer explicaţii prea curând.

 4. Trebuie sa-i intelegeti si pe „desteptii” astia care dau semnal in timp ce vireaza. Oamenii au mainile lipite de volan la ora 10 si 14, deci nu au cum ajunge la maneta pana nu rotesc covrigul :))).

 5. Tocmai @Trafic Craiova, se putea transforma in 2h daca nu ai rabdare alea 20 s. Chiar nu mai stim sa avem rabdare? Trebuie sa fim mereu agitati si nervosi? Ala care schimba directia trebuie sa se asigure si din fata si din spate. Dar si ala care vrea sa depaseasca are aceeasi obligatie. Il vezi ca se taraie pe niste stradute, ai putina rabdare la intersectii, ca acolo poate vede strada pe care o cauta. Poate pierzi 5 secunde facand asta, dar poti castiga 1 ora, 59 de minute si 54 de secunde…

 6. Mama Doamne, de la o singura intrebare/nelamurire, ce ditamai discutia s-a creat. Chiar ca-i pacat.

  Daca omul pune 302321 faze din trafic, si la una n-a avut rabdare dar n-a facut nimic ilegal, ci celalalt, ii dam minus. Asa ati justificat voi minusul mai pe scurt? Ma refer la @Bobby si @emo_hool .

  Daca da … „grozav”.

  • Eu credeam ca e vorba de incercare de educare a participantilor la trafic prin acest site. De civilizare a lor. Nu am spus ca a facut T.C. ceva gresit (in afara de tentativa lui de a taia curba marlaneste). Omul ala a semnalizat si cand a intrat pe strada aia (care mie imi pare laturalnica, printre blocuri). L-a depasit inainte nervosul ala. Apoi a semnalizat si s-a bagat si el. Trebuia sa il lase pe T.C. sa se bage inainte? Asa era normal? T.C. semnalizeaza dupa ce trece de indicatorul acela de trecere de pietoni. Tipul putin mai in fata. Ce distanta e intre locul in care semnalizeaza T.C. si tipul din fata? Aprox. o lungime de masina. Cativa metri. Dam cu indulgenta 5m? Asa ca pana la urma despre ce vorbim aici?
   I-am dat minus pt ca are multe clipuri bune, si trebuie sa continue asa, nu sa puna material doar de dragul de a pune. Situatia de mai sus nu isi are justificare aici, ba din contra, din punctul meu de vedere, il pune pe el intr-o lumina mai proasta. Si e pacat.
   Drumuri bune!

  • @georgyc, exista o obligativitate sa revi pe banda cand termini depasirea. Autorul nu o intelege. El este de parere ca incepe o depasire pe o strada si o termina pe alta strada si este in regula, uita-te la raspunsul lui. Si tu esti de acord cu asta?

   Pentru mine asta este o mare lacuna in cunostinte de circulatie si o sa o critic, indiferent cine o face.

   Este ilegal si sa claxonezi fara motiv. Dupa mine, ca gravitate a faptei, este cam la fel daca claxonezi cand nu trebuie, ca atunci cand semnalizezi mai tarziu decat trebuie.

   Unii oameni o iau prea personal. N-am nimic cu autorul, personal. Bine, incep sa imi formez o parere despre el, dar nu asta este subiectul postarilor mele. Eu comentez, critic sau apreciez actiunile prezentate. Pe aceea cu claxonatul pentru ca n-a avut rabdare o gasesc penibila. Daca mi s-ar intampla mie (si este posibil, ca si eu sunt om, ma enervez si uneori ma grabesc) nu m-as afisa cu ea, si n-as incerca sa arat celorlalti ca celalalt este singurul vinovat.

   Paranteza: Ca sa vezi cat de personal o ia, mi-a cenzurat cuvantul „penibil”… Sunt foarte putini cei care reusesc sa nu ia o discutie prea personal si sa nu recurga la atacuri la persoana/cenzura inutila. Discutia e „lunga” din cauza lui, ca s-a apucat sa imi raspunda „inline” in textul meu.

  • Pentru amandoi:

   Da, autorul vazand o masina aproape imobila care mergea agale inainte (da, inainte mergea pentru ca nu semnaliza), avea dreptul sa depaseasca si sa faca stanga.

   Voi ce-ati fi facut daca ati fi avut o masina stationara pe banda voastra, in dreptul intersectiei unde ati fi vrut sa faceti stanga? Ati fi asteptat Craciunul (avand in vedere ca acum este Pastele)?

   Chiar trebuie sa insisti inca o data cu chestia aia cu „revenirea pe banda trebuie sa fie incheiata ca sa fie o depasire”? Si daca va intreba cineva ce asteptati acolo ati fi raspuns: „pentru ca daca depasesc nu pot reveni pe banda mea, deci incalc regulile de la depasire deci nu pot depasi”?

   N-a facut cine stie ce chestie respectivul, atat de grava incat sa primeasca suturi in fund, dar atentie: nici nu le-a primit oricum. Autorul a incercat sa faca un exercitiu si sa arate ca si cele mai marunte lucruri pot provoca lucruri mai grave.

   Pentru ca n-a semnalizat, cel de dinainte era cat p-aci sa-l ia in aripa (de unde stii tu ca s-a asigurat inainte sa dea stanga de volan asteptand sa treaca masina albastra intai? Poate era cu ochii in GPS-ul din dreapta, sau harta, sau cu ochii dupa numerele blocurilor, numele strazilor, etc, si daca facea stanga mai devreme iesea un poc din cauza lipsei acelei semnalizari. Iar apoi autorul era sa faca acelasi lucru, deoarece respectivul a pus semnal in dreptul intersectiei.

   Si ia spuneti-mi mie voi: zicand „ia uite-l ma”, „cine ti-o fi dat tie carnetul ba?” spuse in propria masina inseamna ca l-a ranit cumva pe ala? A fost ceva exagerat? A fost vreo injuratura/insulta?

   Apoi te legi de acel claxon scurt de nici 0.3 secunde. Serios? Ala v-a mai deranjat? Dumnezeule. Acel claxon a fost facut sa-l atentioneze pe respectivul ca era sa faca o prostie mare. Daca are efect sau nu, n-ai de unde stii. Vrei sa spui ca tu, Bobby, intotdeauna cand dai claxon, la tine are efect, nu? Pentru ca claxonul tau este atins de mana lui Dumnezeu sau ce? Cum poti sa spui chestii de genul asta, ca claxonul autorului n-a rezolvat nimic si sa-l „certi” pentru asta? Daca baga mana in claxon timp de 5 secunde, ziceam, dar asa …

   Si ca ultima chestie: da, daca intr-o discutie tu poti sa il faci pe interlocutor penibil doar dintr-atat atunci scuza-ma, dar ai stat degeaba intr-o alta tara, aparent mai civilizata, iar daca noi doi aveam o discutie fata in fata si ai fi spus acelasi lucru, m-as fi intors si as fi plecat din cauza nesimtirii tale, mai ales ca vad ca insisti ca ai fost neindreptatit ca ti s-a cenzurat acel cuvant (stai linistit, ca ti se vede in continuare, ceea ce e mai rau pentru tine, ca n-ai scuze pentru ce-ai zis, fiind dovezile in continuare).

   Pe scurt: @Trafic Craiova Daca dai un claxon de 0.3 secunde, esti la fel de periculos ca cel care da stanga de volan in mijlocul intersectiei, semnalizand tot de aceeasi perioada de timp (0.3 secunde). Asa vor cei doi sa spuna cica.

   Iar celelalte lucruri pe care le-ai scos in evidenta, 2 soferi care au blocat toata circulatia in acea intersectie datorita opririi neregulamentare, este totul sters cu buretele, chiar nu mai conteaza pentru ca ai avut „nesimtirea” sa dai un claxon scurt si sa te intrebi cine i-a dat carnetul. Foarte trist intr-adevar.

  • @georgyc
   Atata timp cat tu nu cauti altceva decat sa ataci persoane, cum faci cand ma numesti pe mine nesimtit, tu nu o sa intelegi niciodata ce inseamna civilizatia, aparenta sau nu.

   Nu am numit pe nimeni penibil. Asta vezi tu in mod eronat.

   La intrebarile tale:
   1. Daca in fata mea merge o masina agale, chiar in dreptul unei intersectii intre blocuri unde eu vreau sa virez, astept. Da, asta fac, in timp ce semnalizez: astept sa treaca agale de intersectia aceea, avand in vedere ca nu am timp sa depasesc astfel incat sa revin pe banda inainte de intersectie. (Si pentru ca sunt si nesimtit, nici nu claxonez, na!). Contra-intrebare: daca in loc de viraj la stanga ar fi fost dreapta, ce ar fi facut autorul?
   2. Daca masina respectiva este oprita acolo, in mijlocul strazii, atunci merg incet pana ajung in spatele ei. Abia atunci, daca observ ca intr-adevar e oprita acolo, parcata sau cum o fi, normal ca depasesc si fac viraj, pana atunci, pana nu m-am apropiat, nu am de unde sa stiu ce se intampla. Probabil asta as si mormai: „ce face asta?”, sau „ce se intampla aici?”… Pentru ca nu sunt clarvazator, nu stiu ce se intampla si nu iau decizii pe presupuneri…

   In civilizatia asta (aparenta?) unde traiesc eu claxoanele pentru asa ceva sunt in general privite ca ridicole si penibile. (sper sa nu consideri ca am spus ca esti penibil si ridicol, ca nu asta am spus!!! 😉 )

   Ah! Si tot multumita civilizatiei in care traiesc, claxonul meu are intr-adevar efect! Am testat asta de curand, intr-o situatie in care eu nu mai aveam timp sa fac nimic ca sa evit o coliziune cu o masina care mergea cu spatele catre mine. Claxonul meu a fost: tit-tiiit, si masina repsectiva s-a oprit INSTANTANEU, pe loc, IMEDIAT (ca atinsa de Dumnezeu 😉 )
   Asa ca un claxon folosit degeaba de catre autor, desi nu e „mare branza”, cum se spune, ajuta la ne-civilzatie. In situatia de aici, claxonul acela a fost o branza la fel de mare ca semnalizarea tarzie a celuilalt. Adicatelea, „rade ciob de oala sparta”.

   In plus, trebuie sa ma crezi si naiv (sau chiar prost) daca tu sustii ca acel claxon a fost de evitare, cand el a fost dupa ce totul fusese deja evitat. Claxonul respectiv a fost minim de frustrare, dar dupa ce cuvinte „spuse in propria masina” a aruncat, eu il consider mai degraba un mod de a il face pe celalat sa „le auda” si el. (Mai pe scurt, claxon-ocara sau claxon-injuratura – actiune penibila in viziunea mea).

   Stiu ca e greu sa intelegi ce spun cand tu traiesti in lumea aceea. Vazute din afara (din civilizatie), faze din astea sunt penibile. Vazute din interiorul ne-civilizatiei, unde daca se aude un claxon nu se mai uita nimeni (unii poate se si gandesc, la ce sa ma uit, pare departe, o fi vreun frustrat), normal ca tie iti par normale si firesti.

   In caz de coliziune, sunt curios cum ar fi aparat el asta: „pai mergea incet, deci am vrut sa combin depasire cu viraj stanga, ca nu am avut rabdare sa il astept sa treaca 2-3m de intersectia respectiva”.

   Daca autorul facea cum a facut cel din fata lui, depasea ca sa mearga inainte, mai era cum mai era, dar asa, cand stia ca el vireaza stanga acolo, pur si simplu a fost un alt grabit. L-a mancat sa se grabeasca 2s, mai mult a pierdut, graba strica treaba, etc… vezi titlul 😉

  • PS: nici nu stie cum se face o depasire. Si asta, my friend, ESTE GRAV!

 7. georgyc, ajunsesem că cred că sunt eu defect dar bag de seamă că tu ai înţeles EXACT (100%) mesajul din spatele filmului şi al comentariilor mele.
  În acelaşi spirit crede-mă că nu are rost să continui discuţia. Nu vezi că omul susţine că este ilegal să începi depăşirea pe o stradă şi să o termini pe alta? Aceasta în condiţiile în care niciun articol de lege nu o interzice. Altfel zis dacă o stradă se termină într-o intersecţie şi tu depăşeşti pe cineva în acea intesecţie greşeşti, ptr. că în continuare e altă stradă.
  Ca idee, atâta timp cât dă cu legea pe masă dar el consideră depăşirea doar intratul pe contrasens şi în opinia lui prezenţa indicatoarelor de depăşire interzisă pe drumuri cu două benzi pe sens reprezintă doar milioane de greşeli, îţi cam faci o părere despre modul în care interlocutorul alege să interpreteze lucrurile.

  emo_hool, tentativă de a tăia curba mărlăneşte? Hai că dăduşi cu mucii în fasole.

 8. @Bobby Raspunde-mi si mie la o chestie, ca vad ca o dai in continuare cu obligativitatea conducatorilor de a indeplini concomitent absolut toate subpunctele de la depasire pentru a face o depasire in sensul legii:

  Presupunand ca autorul avea timp sa treaca prin stanga masinii din fata si nitel mai incolo sa faca stanga la acea intersectie, in cazul asta, ce manevra ar fi facut autorul din punctul tau de vedere?

  S-ar numi depasire sau … cum s-ar numi?

  Pentru ca tu spui ca nu e depasire daca nu revine in banda/sirul initial. Deci ce este?

  • Pentru ca tu spui ca nu e depasire daca nu revine in banda/sirul initial.
   Iti spun si tie ce i-am spus lui @TC. Nu am spus niciodata asta. Nu am spus ca daca nu se revine in sirul/banda initial/a nu se numeste depasire.
   Treaba aceea cu revenirea era o alta discutie, la discutia de „depasire pe benzi”, dar nu a remarcat (cred) nimeni ce am vrut sa spun acolo. Dezvolt daca esti interesat, si daca poti sa pastrezi un ton adecvat cand vorbesti cu mine (aproape ca acum 😉 )

   S-ar numi depasire sau … cum s-ar numi?
   Da, s-ar numi depasire.

   Dar cine face asa ceva nu respecta obligatiile pe care le are cand efectueaza depasirea. In caz de ceva, este vinovat, tras la raspundere. Pe scurt, cum este intotdeauna cand faci ceva care incalca obligatiile specificate de lege: ilegal. Deci depasire ilegala.

   Alt exemplu: cand intorci ai anumite obligatii. Numai in anumite locuri, trebuie sa te asiguri, sa semnalizezi, sa acorzi prioritate, etc. etc. etc. Daca incalci oricare din aceste obligatii si totusi intorci nu se numeste ca nu ai facut intoarcere, ci ca nu ai facut-o in mod legal. Intoarcere ilegala.

   Sper ca incepi sa intelegi ce spun. Daca vrei sa urmaresti ce zic eu te sfatuiesc sa citesti ce scriu eu, nu ce spun altii despre mine, pentru ca o sa iti faci impresii gresite 😉

 9. „S-ar numi depasire sau … cum s-ar numi?”
  @georgyc eu zic ca s-ar numi nesimtire.
  @TraficCraiova totusi pt ce l-ai pus pe omul asta? Doar pt ca e pierdut in spatiu, printre blocuri?
  Ai pus articolul acela cu semnalizarea. Ok, el semnalizeaza intradevar tarziu. Dar tu? Semnalizezi (cel putin asa se aude pe filmare) cu vreo 5 m in fata lui.
  Ai vrut sa faci manevra aia urata… Mie mi se pare ca tu iesi mai aiurea din ea. Si ce e mai grav e ca tie ti se pare normal si civilizat cum ai vrut sa iei curba aia.
  Pace!

Adaugă un comentariu

Pentru a posta un comentariu pe Trafictube.ro, trebuie să te autentifici. Nu ai cont? Înregistrează-te!