1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Cum te incadrezi corect si cine s-ar face vinovat pentru accident?

Discussion in 'Legislație Auto' started by RebounD11, 10 November 2016.

 1. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  O discutie recenta despre sensurile giratorii mi-a adus aminte de o alta problema de interpretare pe care o am in trafic si anume numaratul benzilor si obligatia inscrierii pe o anumita banda in anumite cazuri particulare.

  Cazul 1. Marcaje de delimitare a benzilor + marcaje de obligare
  [​IMG]
  Pe ce benzi se vor inscrie cei doi? Daca ambii vor pe aceeasi banda si se ating cine e vinovat?

  Cazul 2. Doar marcaje de delimitare a benzilor
  [​IMG]

  Pe ce benzi se vor inscrie cei doi? Daca ambii vor pe aceeasi banda si se ating cine e vinovat?

  Cazul 3. Iesire din sens giratoriu cu mai multe benzi marcate
  [​IMG]

  Ambii vor sa iasa la urmatoarea iesire. Pe ce benzi se vor inscrie cei doi? Daca ambii vor pe aceeasi banda si se ating cine e vinovat?
  (ignorati faptul ca benzile in afara giratoriului sunt prea mari... nu sunt eu mare artist :) )

  As vrea sa imi spuneti in fiecare caz cum ati proceda si de ce, si atat argumentarea actiunilor voastre cat si argumentarea vinovatiei in raspunsul la partea a 2-a a intrebarilor as vrea sa fie pe baza legislatiei.
   
  Last edited: 14 November 2016
  anukoi likes this.
 2. anukoi

  anukoi șofer

  Interesante situatii. Am sa incerc niste raspunsuri.
  1. Strict legal, cei doi ar trebui sa se inscrie pe prima banda dupa efectuarea virajului, dar ar fi stupid. Pentru fluidizare, masina verde - B1, masina portocalie (sper ca am nimerit culoarea :) ) - B2. La partea cu "atinsul" n-am variante :( dpdv legal.
  2. Situatia e cam aceiasi, desi s-ar putea aplica (poate cam fortat) art. 107, alin. 2, lit. b). Am mentionat "fortat" deoarece intersectia, asa cum ai desenat-o tu, nu are marcaje, dar drumurile pana in intersectie, da. Daca aplicam art. respectiv, atunci cel cu masina verde nu are voie sa vireze stanga de acolo.
  3. Daca inteleg bine, iesirea se face pe un drum cu o singura banda pe sens. In acest caz, masina verde trebuie sa acorde prioritate masinii rosii, deoarece schimba banda, altfel, in caz de poc, e vinovat.
  Sper ca am fost destul de explicit!
   
 3. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  @anukoi Cam ai dreptate ca situatia nu e clara. Am editat pozele sa fie clare :)

  Strict legal trebuie sa mergi pe banda cea mai din dreapta cand e posibil... exact cum ai considerat si tu :D
  Sunt 2 variante de posibil poc, ambii pe B1, ceea ce ai zis deja ca e stupid, sau ambii pe B2, care e la fel de stupid, dar accidentele se produc intotdeauna cand cineva implicat e stupid, chiar daca doar in momentul ala.
  Mentionez ca de o situatie ca aia ma lovesc in fiecare zi in intersectia pe care timisorenii o stiu ca Michelangello, numele corect e Piata Leonardo da Vinci.

  Nu se poate aplica, ca ai marcaje... in intersectie lipsesc marcajele de ghidare. Tocmai de aia e interesanta situatia. De asta ma loveam pe vremea cand stateam in chirie, dar de atunci s-a reconfigurat intersectia.

  Am modificat ca sa nu mai fie inteles gresit :D Se face la 2 benzi.
   
  Last edited: 11 November 2016
 4. anukoi

  anukoi șofer

  Referitor la situatia nr. 2, strict legal art. 107, alin. 2 zice asa: "La intersectiile fara marcaje de delimitarea benzilor,...", deci intersectia e luata in considerare, nu portiunile de drum pana in ea. Intr-adevar, din literele urmatoare, deoarece se refera la randuri se poate deduce ca marcajele nu exista pe portiunea de drum, nu numai in intersectie. Dar, deoarece mi se pare cam fortata varianta asta, raman la parerea ca situatia este la fel ca la punctul nr. 1: mare atentie, daca executi manevra in paralel cu alta masina.
  La nr. 3 dupa update, situatia ramane la fel: masina verde trebuie sa acorde prioritate, deoarece schimba banda, indiferent ca dupa intersectie se incadreaza pe B1 (strict legal) sau B2 (fluidizare). Daca masina portocalie "iese" direct pe B2 (presupunem ca are un obstacol, altfel nu are motiv nici legal, nici logic), masina verde trebuie sa acorde prioritate.

  Grammar nazi: stiu ca e tarziu, dar cacofoniile tot ar trebuie evitate (ca cu, aplica ca) :)
   
 5. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  Reparat cacofoniile :D

  Tocmai ca portiunile de drum pana la ea sunt luate in considerare, vezi exprimarea "La intersectiile". Nu zice "In intersectiile". Cand ajungi la o intersectie veind de pe un drum fara marcaje de delimitare a benzilor, cam asa ar trebui citit articolul. Nici in intersectia asta, de exemplu, nu ai benzi sau marcaje, dar e destul de clar unde trebuie sa te inscrii :)

  Cu asta sunt de acord tocmai ca marcajul de delimitare al benzilor continua in giratoriu iar masina verde trebuie sa treaca si peste el ca sa iasa din giratoriu.
   
  anukoi likes this.
 6. anukoi

  anukoi șofer

  Numai una, virgula nu e "reparatie". Tin minte ca doamna profesoara de limba romana ne-a "tocat" pe tema asta. :)
  Si totusi, care ar fi variantele legale?
   
 7. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  Nu mai corectez... imi asum cacofonia :)

  Pot sa iti zic parerea mea, iar in afara de ultima situatie nu pot sa zic sigur ca e si buna.

  Situatia 1 - parerea mea.
  - Verde continua pe B1, portocaliu pe B2
  - pe cale de consecinta, daca verde si portocaliu vor pe B2 si se ating, e vina verdelui, iar daca ambii vor pe B1 si se atinge vina portocaliului.

  Situatia 2 - parerea mea.
  - pentru ca ai marcaje de delimitare a benzilor, ambii au voie sa faca stanga acolo de pe ambele benzi.
  - se ajunge la situatia de la 1, deci eu cred ca e la fel. :)

  Situatia 3. - tot parerea mea, dar asta sunt sigur ca e si corecta dpdv legal, nu neaparat si moral :)
  - la iesire din giratoriu, verde trebe sa treaca peste banda 1, deci trebuie sa lase pe cel portocaliu sa isi termine manevra de iesire, indiferent ca iese pe B1 sau pe B2.
  - in caz de atingere intre cei 2, verdele va fi vinovat.
   
  anukoi likes this.
 8. anukoi

  anukoi șofer

  @RebounD11 Inclin sa fiu de acord cu tine, dar ar fi interesant de stiut si care articol/e poate/pot fi aplicate in situatiile prezentate.
   
 9. jgyprime

  jgyprime șofer

  situatia 1:
  masina galbena are dunga de pe sensul unic care merge spre stanga.
  masina verde poate iesi fie pe banda 1 fie pe banda 2 (in functie de directia pe care doreste sa o urmeze).
  masina galbena pentru a se incadra pe banda 2 sau 1 trebuie sa treaca peste 1 respectiv 2 linii desenate pe asfalt, poate sa faca asta dar trebuie sa acorde prioritate masinilor care circula pe acele benzi.
  in caz de incident, masina galbena o consider vinoata.
  daca cele 2 dungi din fata masinii portocalii nu ar exista atunci situatia ar fi putin diferita si cred ca in functie de traseele pe care le vor adopta soferii poate fi oricare dintre soferii masinilor vinovat.

  totusi, administratorul drumului ar trebui sa fie putin mai cu capul pe umeri si sa traga niste dungi pe asfalt coerente care sa dirijeze cat mai clar circulatia...
  eventual si niste semne pentru soferii ambelor masini sa stie sa preselecteze banda de circulatie in functie de directia pe care doresc sa o urmeze.

  situatia 2:
  http://www.legislatiarutiera.ro/Legislatie/Utilizarea partii carosabile.html
  ultimul paragraf si ultima poza:
  deci masina verde nu are voie sa vireze la stanga acolo, venind de pe un drum cu sens unic, pentru viraj la stanga trebuia sa se incadreze pe banda din stanga...
  eu zic ca legea e destul de clara aici.

  situatia 3:
  clasicul sens giratoriu in care cel de pe banda 2 vrea sa iasa din sens si pe banda 1 exista o masina care poate sau nu sa ramana in sens.
  sa zicem ca ies amandoi din sens, unul de pe banda 1, celalalt de pe banda 2.
  cel de pe banda 1 poate sa iasa si pe banda 1 si pe banda 2 deoarece nu trece peste nici o linie discontinua.
  cel de pe banda 2 trebuie sa-i acorde prioritate celui de pe banda 1 (chiar si daca acesta iese din sens) pentru ca efectuand manevra de iesire din sens trece peste linia discontinua care separa cele 2 benzi ale sensului giratoriu.
  dupa cum a zis cineva tot aici pe forum ca i-a zis un politist, cel de pe banda 1 se poate invarti in sens pana-i cad rotile sau pana i se termina carburantul si tot are prioritate.
   
 10. incepatorul

  incepatorul șofer

  @jgyprime: la "cel de pe banda 1 poate sa iasa si pe banda 1 si pe banda 2 deoarece nu trece peste nici o linie discontinua." nu sunt de acord cu tine, daca dorim sa respectam 100% legea.
  Iesirea dintr-un sens giratoriu se face pe banda 1, iar apoi daca vrei semnalizezi te asiguri si treci pe banda 2.
  Din cauza faptului ca iesirea dintr-un sens giratoriu se face pe banda 1, mie mi s-ar parea normal ca cel care e pe banda 2 si vrea sa iasa din sensul giratoriu sa acorde prioritate celor care se afla in sens pe banda 1, sa treaca apoi pe banda 1 si sa iasa din sens. Ulterios, asa cum am zis mai sus, daca vrea sa fie pe banda 2, semnalizeaza, se asigura si schimba banda.
  Ca in realitate nu se procedeaza asa e cu totul alta poveste.
   
 11. jgyprime

  jgyprime șofer

  Ce lege ii interzice celui de pe banda 1 sa iasa din sens direct pe banda 2?
   
  Bobiță likes this.
 12. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  @jgyprime deocamdata o sa ma iau doar de asta:
  Nu ai citat legea. Articolul la care te referi e acesta:
  Art. 107 – (2) La intersecţiile fără marcaje de delimitarea benzilor, conducătorii vehiculelor ocupă în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:
  a) rândul de lângă bordură sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;
  b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga, sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stângă;
  c) oricare dintre rânduri, cei care vor să meargă înainte.

  Aici ai marcaje de delimitare a benzilor, deci nu se aplica partea cu randul... ca nu ai circulatie pe randuri. Figura de pe site-ul ala e gresita, ca are marcaje de delimitare a benzilor exact la capitolul la care zice "La intersectiile fara marcaje".

  In concluzie, aici gresesti. Ambii au voie sa faca stanga acolo. O sa mai iti cer lamuriri si la celelalte situatii, dar mai las un pic sa se clarifice parerile pe aici :)
   
 13. jgyprime

  jgyprime șofer

  Deci tu zici ca se poate efectua viraj la stanga de pe banda 1?
  Si daca cel de pe banda 2 merge inainte?
  Atentie insa ca masinile sunt paralele si cea de pe b1 nu vede daca masina de pe b2 semnalizeaza sau nu stanga.
   
 14. anukoi

  anukoi șofer

  In cazul acesta e simplu, cel care schimba directia de mers trebuie sa acorde prioritate.
   
  RebounD11 likes this.
 15. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  @jgyprime pentru ca la intrebarea anterioara ti-a raspuns @anukoi o sa revin la alte chestii discutabile din raspunsul tau.

  Sa zicem ca e o greseala de desen acolo (si am corectat-o :) ) Dungile nu intra asa de adanc in intersectie ... si daca ar intra, nu cred ca sunt de acord cu tine ca taiatul acelor linii intrerupte. Daca ar fi asa, intr-o situatie banala in care intri de pe o strada cu cedeaza pe un bulevard prioritar si marcat ca atare prin viraj la stanga esti obligat sa intri pe banda cea mai din stanga. Chestie cu care nu sunt de acord, nici d.p.d.v. legal (caz in care eu inteleg exact invers) nici moral, atata timp cat nu sunt fortat de imprejurari sa o fac.

  Ca sa fie clar ce vreau sa zic:
  - legal
  Art. 41. (1) Vehiculele şi animalele, atunci când circulă pe drumurile publice pe care le este permis accesul, trebuie conduse pe partea din dreapta a drumului public, în sensul de circulaţie, cât mai aproape de marginea părţii carosabile, cu respectarea semnificaţiei semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie.
  - moral - marcajul imi permite trecerea peste el atata timp cat ma asigur si exista posibilitatea sa ma inscriu acolo.

  Tu imi spui ca in cazul asta:
  [​IMG]
  traseul rosu e cel obligatoriu?
   
 16. jgyprime

  jgyprime șofer

  nu am zis ca este obligatoriu sa urmezi traseul rosu.
  dar in caz ca sunt 2 masini pe 2 benzi diferite (benzi nu randuri), dupa intersectie cea din dreapta ar trebui sa se incadreze pe banda din dreapta si cea din stanga pe banda din stanga.
  dar conform legii citate de tine, ambele masini ar trebui sa se incadreze pe banda 1.
  masina de pe banda 1 de dinainte de intersectie ce face pentru ca cel de pe banda 2 trebuie sa se duca pe banda 1?

  prima poza:
  ambii vireaza la stanga in prima intersectie si apoi merg inainte la urmatoarea intersectie (care nu se vede in poza initiala, dar am editat eu, in paint, la altceva nu ma pricep): poza1Urmare.png
  daca ambele masini vor merge inainte:
  masina galbena se va incadra pe banda 1 sau pe banda 2 si va continua drumul.
  masina verde: daca masina galbena se incadreaza pe b2: in spatele acesteia sau pe banda 1 si isi va continua drumul.
  daca masina galbena se incadreaza pe b1, masina verde o asteapta pe cea galbena sa se incadreze si apoi masina verde se incadreaza pe oricare dintre b1 sau b2 si isi vede de drum.

  masina verde va dori sa vireze la stanga (sa "se intoarca") si masina galbena va dori sa mearga inainte.
  masina galbena se va incadra pe banda 1 preferabil sau pe banda 2 si va continua drumul.
  masina verde: daca masina galbena se incadreaza pe b2: in spatele acesteia
  daca masina galbena se incadreaza pe b1, masina verde o asteapta pe cea galbena sa treaca si apoi masina verde se incadreaza pe b2 si isi vede de drum.

  masina verde va dori sa mearga inainte si masina galbena va dori savireze la stanga (sa "se intoarca").
  masina galbena se va incadra pe banda 3 preferabil sau pe banda 2 si va continua drumul.
  masina verde: daca masina galbena se incadreaza pe b2: in spatele acesteia sau pe b1
  daca masina galbena se incadreaza pe b3, masina verde masina verde se incadreaza unde-i crapa capul si isi vede de drum.

  ce zic eu aici e ca masina verde e incadrata oarecum prost pentru viraj la stanga la a 2-a intersectie si masina galbena e incadrata oarecum prost pentru mersul inainte la a 2-a intersectie...
  oricum, intersectia respectiva e si prost dirijata, dupa parerea mea ar trebui sa fie si un indicator de orientare pentru ceea ce se va intampla in urmatoarea intersectie.

  orice alta combinatie zic eu ca va avea ca rezultat niste nervi si / sau niste ligheane strambe...
   
 17. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  De ce nu ai zis asa de la inceput :) sunt de acord cu tine.

  Atunci o sa mai citez si completarea din regulament :D
  Art. 101 – Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordură. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulaţie utilizată este ocupată, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.
  Deci nu, ca daca 2 fac in paralel stanga, cel mai in dreapta va mereg pe o banda cat mai din dreapta, iar cel din stanga va merge pe urmatoarea banda, ca prima e ocupata, deci nu e posibil sa mearga acolo.

  Si eu tot in Paint le-am facut :D

  Asta e exact scenariul interesant din postarea initiala. De ce consideri ca masina portocalie (galbena daca tu vrei) are intaietate la alegerea benzilor?
  Conform art. 41 din OUG si 101 din regulament, ei tre sa se inscrie cat mai pe dreapta posibil. Dupa cum am spus si mai sus:
  - cel verde nu are cum legal sa aibe pe cineva in dreapta dupa schimbarea directiei de mers, deci e obligat sa mearga pe B1.
  - cel portocaliu are pe cineva in dreapta, sau are posibilitatea sa aibe pe cineva in dreapta, deci cel mai dreapta posibil in orice situatie fara riscuri e sa mearga pe B2.
  - orice alta inscriere ar echivala cu o schimbare a directiei de mers. Daca se ating, vinovat e cel portocaliu daca atingerea e pe B1, respectiv cel verde daca atingerea e pe B2.

  Plecand de la ce am zis aici avem celelalte situatii:
  In cazul asta, masina verde e prost incadrata. Legal trebuie sa mearga pe B1, daca vrea pe B2 sau B3 trebuie sa schimbe directia de mers si sa il lase pe cel portocaliu sa se inscrie pe B2 inainte. Cel portocaliu, doar daca vrea sau observa ca cel verde l-a asteptat sa se inscrie ca sa schimbe banda sa intoarca, doar atunci poate sa mearga pe B1, dar tot manevra de schimbat directia de mers se cheama.

  Masina galbena daca merge pe B3 se cheama tot schimbare a directiei de mers ca ar trebui sa mearga pe B2... doar ca tot in teorie si dpdv legal, nu are cum sa fie cineva in paralel cu el pe B3, deci poate sa schimbe linistit si sa mearga acolo. Daca cel portocaliu merge pe B3, abia dupa ce elibereaza B2 poate cel verde sa mearga la randul lui pe B2, el fiind obligat din nou de lege sa mearga pe B1.

  Eu ma aflu in fiecare zi in situatia descrisa in postarea initiala. Si in covarsitoarea majoritate a cazurilor voi merge ca cel portocaliu: pe B3 inscris si dupa viraj mers pe B2. Nu sunt de acord ca cea portocalie e incadrata prost pentru manevra, dar cea verde e oarecum prost pentru intoarcere. oricum ar fi in general daca vrei sa fac stanga te duci cat mai in stanga, dar daca vrei sa intorci, te duci acolo indiferent cate benzi sunt de stanga :) Sunt si de acord ca ar fi frumos un indicator care sa avertizeze lumea de cum arata intersectia. Dar vizibilitatea e buna acolo si sunt semafoare. Ai timp sa te hotarasti, ca nu prea ai unda verde decat pentru traversarea intersectiei inspre inainte.

  Cand aleg combinatia initiala tot am "verzi" care se baga peste mine pe B2 si comenteaza, ori "portocalii" care merg pe B1 ca pare mai libera cand vine "un verde" spre B1 caruia ii taie calea. Dar sunt rare situatiile astea si ar aparea indiferent de marcaje si indicatoare, ca nu ducem lipsa de smecheri :D
   

Share This Page