1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Folosire girofar

Discussion in 'Legislație Auto' started by 2011Ascanio, 10 June 2013.

 1. 2011Ascanio

  2011Ascanio șofer

  O intrebare pentru cunoscatori: masinile garzii financiare au voie sa foloseasca girofarul? Mai concret: astazi, venind spre casa la un semafor ne ajunge din urma o masina de la garda financiara. Neavand rabdare isi porneste girofarul. Semnalele acustice nu. Pornim de la semafor, incerc sa accelerez mai puternic sa ma pot da pe prima banda, sa-i fac loc. El bine mersi cu 40-50 la ora. Ma trag inca de doua ori dar el (mergand cu girofarul in continuare) nimic. Incetineste in spatele meu. A treia oara aproape am oprit. Atunci a trecut de mine. Ajunge la o alta intersectie unde .. bazaie un pic din sirena si atat. A depasit masinile trecand peste linia continua, pe rosu si contrasens la un semafor. In spatele lui un vw civil. Mi s-a parut ca sunt impreuna. Revenind cu intrebarile: au voie ei legal sa foloseasca girofar? Au voie respectiv au prioritate folosind in trafic intens doar girofarul, nu si sirena? Din cate stiu, masinile de la MAI au voie cu girofar rosu-albastru, cei de la Politia Locala cu albastru. Dar garda financiara nu.
   
 2. Reply To: Folosire girofar

  normal ca au voie, ca nu e pus acolo doar de design. nu au comis nicio ilegalitate. Traim in Romania, treziti-va !!!
   
 3. icsulescu

  icsulescu șofer

  Reply To: Folosire girofar

  Au voie, dar fara semnale acustice nu au prioritate.

  http://www.trafictube.ro/legislatie-rut ... 002/#art32

  (2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:

  b) pentru lumina albastrã – autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontierã, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, serviciului de ambulanţã sau medicinã legalã, protecţiei civile, Ministerului Apãrãrii Naţionale care însoţesc coloane militare, unitãţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pazã, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplaseazã în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţã;
  (3) Autovehiculele prevăzute la alin.(2) lit.a) şi b) trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare.
  (41) Pe autovehiculele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, inscripţionate vizibil cu denumirea şi sigla instituţiei din care fac parte, pot fi instalate dispozitive luminoase cu mesaje variabile, de care se poate face uz pentru oprirea în trafic a autovehiculelor în scopul exercitãrii atribuţiilor de control specifice, potrivit legii.

  (Garda Financiara e in subordinea ANAF)
   
 4. 2011Ascanio

  2011Ascanio șofer

  Reply To: Folosire girofar

  Multumesc de raspuns. Deci "adevarul" e la mijloc. Fara sirena era doar un profitor, un smecheras. El mergea cu 45-50 la ora doar cu girofarul prin jumatate de oras. O sa postez si filmuletul cu el cand ajung la editare.
   
 5. pocris

  pocris șofer

  Reply To: Folosire girofar

  La manifestarile sonore din clipul de mai jos, fara lumini albastre pornite [era o salvare] eram obligat la ceva?
  I-am facut loc sa ma depaseasca pe stanga, dar nu a vrut, iar eu nu aveam de gand sa ma avant in giratoriu ca nu am girofar! :D

  http://www.youtube.com/watch?v=6mR2O2pM ... e=youtu.be
   
 6. icsulescu

  icsulescu șofer

  Reply To: Folosire girofar

  Folosirea semnalelor sonore speciale fara cele luminoase e interzisa.
  http://www.trafictube.ro/legislatie-rut ... 006/#art91

  Bine, esti in tara in care politia iti spune ca se folosesc conuri pentru devierea circulatiei la oprirea pe autostrada, conuri care evident ca lipsesc cu desavarsire sau sunt imaginare ca centrul intersectiei :D .
   
 7. 2011Ascanio

  2011Ascanio șofer

 8. bighi89

  bighi89 șofer

  Reply To: Folosire girofar

  Eu stiu ca trebuiesc sa fie impreuna semnalele acustice cu cele luminoase, altfel nu ma misc neam din drum.
  Partea ciudata e ca au tot aparut masini cu girofar albastru + semnale acustice pe loganuri(diverse culori), suv-uri(nu mai stiu marca) dar toate aveau numere uzuale, ca oricare altii, au voie?
  Eu nu prea ma misc din calea lor doar daca sunt coloane sau politie, ambulanta etc...
   
 9. Reply To: Folosire girofar

  @bighi: Nu ai de unde să ştii cui aparţin dacă nu au însemne oficiale nu ? În mod normal te dai la o parte cînd auzi şi vezi şi iei hotărîrea ce faci pe urmă. Tu ţi-ai îndeplinit obligaţia şi te-ai ferit. Dacă e un abuz îl semnalezi şi mai departe se iau măsuri (teoretic).
  Dacă eşti mai bazat (a se citi vînos) ia-te cu ei în gură şi zi-le de ce nu te-ai dat la o parte.
   
 10. Foloseste cineva girofar (de fapt stroboscop) alb / alb (semana cu cel de aici https://www.youtube.com/watch?v=nyqId42SPfg , doar ca alb/alb in loc de alb/portocaliu) ? Daca nu e nici o institutie, exista legislatie care sa sanctioneze utilizarea unui astfel de semnal luminos ?
   
 11. Dadi

  Dadi șofer

  @Club Kia Romania

  O.U.G. nr, 195/2002

  c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

  Art.101. (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
  10. montarea la autovehicul, remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate;

  Art.112. (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
  d) vehiculul circulă cu defecţiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate;

  Deci nu mai departe de politia rutiera.
   

Share This Page