1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Obligatia de a permite parasirea intersectiei... sau nu?

Discussion in 'Legislație Auto' started by RebounD11, 27 April 2016.

?

Cine e vinovat?

Poll closed 25 May 2016.
 1. masina portocalie - nu a permis dubei sa paraseasca intersectia

  3 vote(s)
  20.0%
 2. duba - nu a respectat marcajele de obligare

  7 vote(s)
  46.7%
 3. duba - a intrat pe rosu

  5 vote(s)
  33.3%
 4. masina portocalie - nu a respectat obligatia de a nu intra in intersectie daca prin aceasta ar bloca

  0 vote(s)
  0.0%
 1. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  Se da intersectia urmatoare: https://goo.gl/maps/q2XBHZMCgSw

  Mai jos e stilizata putin, dar e 100% conforma cu situatia din teren in ceea ce priveste marcajele si indicatoarele existente, daca ignoram ca exista o linie de tramvai acolo si nu luam in considerare trecerile de pietoni, pentru ca pietonii ua fost maxim deranjati vizual si pentru ca tramvaiul nu are nici o treaba cu situatia data:
  [​IMG]

  Pe scurt:
  - duba face stanga - practica curenta acolo, care blocheaza banda aceea in spate pentru ca verde pe directia aia e verde si la cei din fata in acelasi timp, iar cand se face rosu abia se poate face stanga pentru 1-2 secunde cat e timpul in care se face verde pentru masina portocalie. Acestea fiind spuse, nu se poate stabili exact daca duba a intrat in intersectie inainte sau dupa ce s-a facut verde pt masina portocalie, deci puteti considera oricum, doar sa argumentati cu tot cu presupunerea notata.
  - masina portocalie pleaca pe verde si vrea sa faca stanga.
  - ambele semnalizand, se ciocnesc usor in mijlocul intersectiei.

  Cine e vinovat si de ce?

  Cand expira sondajul sau se strang minim 10 voturi o sa spun si cum a interpretat Politia si judecatorul ulterior (pentru ca decizia Politiei a fost contestata si inversata in instanta). In situatia masinii portocalii s-a aflat un prieten anul trecut in vara.
   
 2. Bestia

  Bestia șofer

  Am votat ca duba a trecut pe rosu cu prezumptia ca masina portocalie nu a intrat intentionat in duba.
  Daca duba era in intersectie si masina portocalie porneste dupa 1-2 secunde nu aveau cum sa se loveasca numai daca era intentionat sau soferul din masina portocalie absolut indiferent la ce se intampla in intersectie.
  Ar mai fi varianta in care duba era trecuta de semafor dar in spate de tot, dupa care a accelerat brusc sa vireze stanga ... timp in care masina portocalie porneste, incepe sa vireze stanga si nu mai vede ca din dreapta duba sprinteaza in loc sa astepte urmatorul verde.

  Daca a intrat intentionat in duba, atunci e alta situatie si s-ar schimba si votul meu. Dar oricum e foarte ciudata situatia si banui ca deznodamantul nu a fost unul corect, cel putin din punct de vedere moral. Moral oricum ar trebui sa fie duba pentru ca are marcaje cu obligatoriu inainte, semafor si obligatia de a nu bloca intersectia in caz ca e aglomerat.
   
 3. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  @Bestia: pot sa confirm ca nu a intrat intentionat in duba :)

  P.S.: Vezi ca ai votat doar in scris nu si in poll :D
   
 4. Bestia

  Bestia șofer

  Am votat si in poll, inainte de a redacta postul. Mi-a si aparut graficul dupa, iar acum pot doar sa imi schimb votul :)
   
 5. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  A aparut si la mine :) Cand am scris comentariul nu arata nici un vot.
   
 6. BQGD@N

  BQGD@N șofer

  1. duba - nu a respectat marcajele de obligare
  2. duba - a intrat pe rosu
  Am votat duba - a intrat pe rosu, pentru ca daca nu a fost premeditata lovirea dubei, restul situatiilor nu se aplica, folosind doar logica. Desi trebuia sa fie si nerespectarea marcajelor inclusa in aceeasi varianta. Daca respecta marcajele si/sau semaforul nu se intampla evenimentul.


  1. masina portocalie - nu a permis dubei sa paraseasca intersectia- aici duba nu avea ce cauta in pozitia aia , daca era pe banda ei atunci se putea aplica.

  2. duba - nu a respectat marcajele de obligare- asta se aplica, duba trebuia sa mearga inainte si sa nu blocheze intersectia.

  3. duba - a intrat pe rosu- ca si varinata de mai sus, conducatorul era din zona si stia mersul intersectiei si a fortat mica fereastra de a face stanga acolo.

  4. masina portocalie - nu a respectat obligatia de a nu intra in intersectie daca prin aceasta ar bloca- prin a bloca se intelege ca intersectia ar fi plina de masini si nu ai mai putea inainta nimeni, aici nu cred ca e cazul pentru ca era evident ca nu are unde merge si intentie nu este.
   
 7. Si eu as spune ca duba a intrat pe rosu, dar la cum interpreteaza politia legile, am votat ca "masina portocalie - nu a permis dubei sa paraseasca intersectia", chiar daca duba are ob. ianinte.
   
 8. incepatorul

  incepatorul șofer

  Am votat duba - a intrat pe rosu, dar presimt ca politia a dat verdictul ca masina portocalie nu a permis dubei sa paraseasca intersectia.
   
 9. jgyprime

  jgyprime șofer

  presupun ca ambele vehicule au intrat in intersectie cand fiecare avea verde (daca oricare dintre ele a intrat pe rosu cel ce a intrat pe rosu e vinovat daca celalalt poate dovedi asta).

  conform sagetilor din desen, eu zic ca duba nu avea ce cauta acolo.
  sa zicem ca din varii motive duba a ramas in mijloc (masinile de pe contrasens erau in coloana).
  parerea mea e ca politia va da dreptate autoturismului.

  insa daca ne uitam la semnele de pe stalpi din directia de unde venea duba: https://goo.gl/maps/yQTnEMrn2xL2 (sper ca nu am gresit "harta"), o sa vedem ca pe stalp e doar un semn de interzis la dreapta.
  ceea ce ma face pe mine sa cred ca din cauza aglomeratiei, soferul dubei nu a putut sa vada semnul de pe sosea, (sa zicem ca a stat destul de aproape in urma celui din fata sa si au plecat bara la bara).
  in cazul asta, cred ca soferul dubei este nevinovat si vina se imparte intre administratorul drumului care a desenat ceva pe asfalt si a pus altceva pe stalp si soferul autoturismului.
  in cazul asta nu cred ca politia va da dreptate autoturismului ci dubei.
   
 10. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  Nu se exclude indicatorul de interzis la dreapta cu marcajul de obligatoriu inainte.

  Sunt 2 sageti pe fiecare banda. Trebuie sa fii "neatent" rau sa nu le vezi... macar pe una. Cat de bara la bara si sincron cu cel din fata sa mergi?

  Nu neg ca poate fi mai bine semnalizata intersectia, dar pana la vina administratorului e cale lunga. Aglomeratia nu e o scuza sa nu vezi marcajele. Mergi zilnic pe acolo si bara la bara cateodata si tot vad marcajele.

  Deci cu cine votezi? :)
   
 11. JohnnieW

  JohnnieW șofer

  Pai duba ce cauta acolo ? Nu are marcaj inainte ? Asta este intersectia de pe Vladimirescu, cum vi de la Catedrala spre Sinaia/Iosefini, imediat cum cobori podul. Ma insel ?
   
 12. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  @JohnnieW nu te inseli... dar am dat geotag in descrierea topicului, chiar pe primul rand :)
   
 13. JohnnieW

  JohnnieW șofer

  Nu am văzut geotag. M-am uitat doar la fotografie. Ora târzie... :)
   
 14. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  Nu sunt nici corelate nici mutual exclusive.

  Esti pe una din caile solutiei :D

  Nici unul din conducatori nu sunt din zona. Posibil sa o cunoasca dar nu conform actelor.

  Cald. :)

  La fel de cald ca la @BQGD@N :)
   
 15. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  Nu ai vazut nici sondajul, ca vad ca nu prea voteaza lumea :D
   
 16. jgyprime

  jgyprime șofer

  Varianta inexistenta... culpa comuna... nici duba nu avea ce cauta acolo, nici autoturismul nu avea de ce sa intre daca intersectia era ocupata pentru ca o bloca si mai rau...
   
 17. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  Ok, dar pot sa iti spun ca nu a pus nimeni nici o secunda problema culpei comune. Nici cei implicati, nici politistul, nici judecatorul.
   
 18. JohnnieW

  JohnnieW șofer

  Am votat, dar presimt ca solutia a fost de fapt varianta 1. Ca la noi...
   
 19. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  Dupa cum i-am spus si lui @incepatorul esti aproape :)
   
 20. georgyc

  georgyc șofer

  Sa nu-mi spui ca prietenul tau din masina portocalie a avut o decizie in favoarea lui atunci cand Politia a decis ca duba a fost de vina ca a intrat pe rosu (varianta 3), si ca apoi cel cu duba a deschis proces si judecatorul a decis ca masina portocalie n-a permis dubei sa paraseasca intersectia (varianta 1). Ca in Romania se poate orice, avand in vedere ca nu se prea pune mare pret pe legalitatea unei masini de a fi in acel loc atunci cand trebuie sa acorzi prioritate (cazul unei intersectii cu indicator stop si accident cu o masina care merge pe contrasens, sau cel de fata cu niste marcaje de obligare).
   

Share This Page