1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Situatie semafor plus indicator

Discussion in 'Legislație Auto' started by Cu.pluta.sunt.dus, 5 March 2013.

 1. Din acest clip postat de GigiMoka la topicul despre rusi s-a ridicat o intrebare: cine are dreptate ?


  http://www.youtube.com/watch?v=capaVljnbKU (16/18, pagina 46)

  In mod normal amindoi avind verde, cel din fata cedeaza (prin regula de circulatie) pentru ca face stinga (discutat si rediscutat).


  Dar cel care filmeaza are un indicator de cedeaza si un panou aditional cu configuratia drumului cu prioritate.


  La noi in Romania articolul 31 spune ca ordinea de prioritate este:


  d) semnalele luminoase sau sonore;


  e) indicatoarele;


  f) marcajele;


  g) regulile de circulaţie.

  Si atunci cine are dreptate prin prisma ordinii de respectare ? cel din fata --d) + e)-- sau cel care filmeaza --d) + g)-- ?

  Mutati va rog la legislatie, nu stiu de ce apare la stiri, poate m-am grabit.
   
 2. Tommy

  Tommy șofer

  Indicatorul este valabil doar în cazul în care semaforul nu funcționează. Drumul cu prioritate (când semaforul nu funcționează sau nu există) este cel luat de șoferul care venea de pe contrasens.
   
 3. bighi89

  bighi89 șofer

  In ceea ce ma priveste vinovatul este cel care filmeaza asta daca au amandoi verde, in caz contrar nu cred ca mai trebuie sa discutam.
   
 4. flaviii.cj.bh

  flaviii.cj.bh șofer

  Dupa cum se vede in filmare, cel care filmeaza este pe drumul secundar, cel care nu filmeaza avea prioritate .
   
 5. freddy

  freddy șofer

  Daca o luam babeste:


  - daca se bat in semafoare, e egalitate, amandoi avand verde. Prima repriza se termina 1-1.


  - daca se bat in indicatoare, castiga cel care nu filmeaza. Meciul se termina 2-1 ptr. el.
   
 6. In Rusia nu stiu cum e... dar la noi :


  "ART. 59


  .......


  (2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta."


  (HG 1391 din 2006)

  Si nu se precizeaza nicaieri "daca indicatoarele nu stabilesc o alta ordine". Deci, dupa mine, regula prioritatii de dreapta bate indicatoarele atunci cand se vireaza spre stanga si semaforul da drepturi egale de patrundere in intersectie.
   
  ing.tudor likes this.
 7. Asta era si dilema: regula de circulatie bate indicatorul ? Articolul 31 nu specifica cazuri particulare (intersectie de ex.) deci nu ar trebui sa bata.
   
 8. Vlad7

  Vlad7 șofer

  nu va uitati la indicator. Semaforul functioneaza.
   
 9. Conform codului rutier din Romania, vinovat este cel care schimba directia de mers spre stanga. In momentul in care exista semafor, nu se mai tine cont de indicatoarele de prioritate/pierdere a prioritatii (e ca si cum ele nu ar exista).
   
 10. florin

  florin șofer

  @mariusbuz - eu unul nu stiu sa citesc rusa la comentariile de pe youtube dar nu cred ca cel care face stanga trece pe verde, sunt sigur ca rusii nu au revolutionat codul rutier... acolo, e mai mult ca sigur o intersectie cu semafor in 3 timpi, drumul cu priorite plus 2 pentru secundare.


  Pe filmare, inainte de impact, la secunda 12.. pe dreapta si stanga, plan apropiat, sunt semafoarele de pietoni pe rosu, si... daca te uiti atent se vad culorile si pentru masini, si dreapta si, mai important STANGA si mai important DREAPTA rosu
   
 11. florin, nici eu nu (mai) stiu asa bine ruseste si folosesc G translate. Ceea ce am intrebat a scris si autorul la descriere, ca cel din fata a declarat ca era pe drum prioritar si ca ar avea dreptate.


  De la inceput am presupus ca si cel din fata a venit pe verde, altfel discutia nu mai avea sens, asa cum a zis si bighi.


  De fapt, problema e mult mai simpla, art. 59 cu (2) În intersecţii (nu se specifica, deci orice tip), conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreaptă.
   
 12. Tommy

  Tommy șofer

  Bighi,. Flaviii, Freddy, sper să nu vă întâlnesc în intersecții
   
 13. freddy

  freddy șofer

  @Tommy: Cineva scrie mai sus:

  La noi in Romania articolul 31 spune ca ordinea de prioritate este:


  d) semnalele luminoase sau sonore;


  e) indicatoarele;


  f) marcajele;


  g) regulile de circulaţie.
   
 14. Dadi

  Dadi șofer

  @freddy

  Si tu ce anume intelegi din articolul ala? Am impresia ca nu prea il intelegi.


  "Daca se bat in semafoare e egalitate". Cum asa? Ce anume il face pe cel care vireaza stanga sa fie pe pozitie de egalitate cu cel care merge drept, pe aceeasi culoare?
   
 15. faptul ca au intrat amindoi pe verde le da egalitate in prioritate. Mai departe ceea ce conteaza este ce directie vor sa urmeze. Daca merg inainte sau fac dreapta amindoi sa fie sanatosi, nu se discuta. Dar cind traiectoriile li se intersecteaza apare problema prioritatii de trecere, parca si ics a spus asta.
   
 16. Dadi

  Dadi șofer

  Pai exista un amarat de articol care reglementeaza treaba asta, cand situatia nu se poate atribui altui articol care reglementeaza prioritatea:

  O.U.G. nr.195/2002


  Art.59.


  (2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreaptă.

  Deci exista semafor, iar acel semn este pus inaintea intersectiei. Prin urmare, intra in actiune articolul 31 din O.U.G. Clar, semnul nu se mai ia in considerare, datorita ordinii de respectare a semnalizarilor rutiere din acel articol.

  Daca semnul era dupa semafor, deci in interiorul intersectiei, se aplica articolul urmator:

  Hotărârea Guvernului nr.1391/2006


  Art. 57 – Conducătorul vehiculului care intră într-o intersecţie la culoarea verde a semaforului este obligat să respecte şi semnificaţia indicatoarelor instalate în interiorul acesteia.
   
 17. Puteti preciza, va rog, unde anume scrie in legislatie, ca, daca semaforul functioneaza, e ca si cum indicatoarele nu ar exista?

  In schimb:

  Art. 57 – Conducătorul vehiculului care intră într-o intersecţie la culoarea verde a semaforului este obligat să respecte şi semnificaţia indicatoarelor instalate în interiorul acesteia.

  Semaforul permite sau nu permite trecerea, nu are nici o treaba cu prioritatea, care este reglementata de indicatoare, marcaje si reguli de circulatie:

  Art. 51 – (1) Semnalul de culoare verde permite trecerea.

  Art. 52 – (1) Semnalul de culoare roşie interzice trecerea.

  Atat, nimic legat de prioritate. Si nu scoateti, va rog, legislatia din context:

  Art. 59

  ...

  (2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreaptă.

  (3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respectă numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.

  Atentie la alin. (3). O sa spuneti ca nu se zice nimic de vreun semafor acolo. Pai nici la (2) nu se spune de nici un semafor, daca e sa o luam asa. Semaforul nu reglementeaza prioritatea, am aratat mai sus, asa ca, dupa cum vad eu lucrurile, aceasta este dirijata de catre indicatoare, sau, in lipsa acestora, de marcaje sau reguli de circulatie.

  Si inca o intrebare. Toti stim ca, in intersectiile semaforizate, se aplica regula prioritatii de dreapta. De ce s-ar aplica regulile de circulatie, si indicatoarele nu?
   
 18. Dadi

  Dadi șofer

  @barktooth

  Reciteste cu atentie comentariul meu pe care l-am editat.
   
 19. florin

  florin șofer

  Va certati degeaba... situatia asta expusa de mariusbuz NU EXISTA. Daca drumul prioritar face stanga/dreapta, semafoarele se sincronizeaza pe el. Se vede clar pe filmare ca omul are verde, cel din fata, de pe drumul prioritar are automat rosu... se vede si pe semaforul de pietoni din dreapta, la secunda 12 ca cei care vin din dreapta, deci pe drumul cu prioritate au rosu (sunt 2 lumini rosii... una pietoni, una pentru soferi)
   
 20. stai-acolo

  stai-acolo șofer

  Mie nu prea imi vine sa cred ca exista toata discutia asta...
   

Share This Page