1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Verde intermitent vs cedeaza trecerea

Discussion in 'Legislație Auto' started by RebounD11, 5 March 2020.

 1. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  Cine are prioritate? si de ce?
   
 2. Bestia

  Bestia șofer

  Apoi da si tu un exemplu concret, banui ca e dintr-o postare pusa de tine, imi aduc aminte ceva. Eu zic mai lasa-i pe aia care troleaza, nu iti mai bate capul :) cu/de ei.
   
 3. Bestia

  Bestia șofer

  Scurt si fara context, tablele nu au valoare intr-o intersectie semaforizata cu semafoarele in functiune. Deci, fara context, e clar, trece cel de pe verde intermitent iar celalalt asteapta.
   
 4. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  E doar o situatie pe care o vad ca pieton... trec si cu masina pe acolo dar nu m-am lovit inca de ea. Nu stiu semaforizarea exact cum e, desi cred ca e destul de greu sa ajungi in situatia asta, dar nu imposibil din moment ce am vazut 2 care aproape s-au ciocnit, dar s-a lasat cu politeturi excesive, deloc cu injuraturi, deloc cu claxoane si cel mai important deloc cu poc.

  Aici situatia de care vorbeam ("contextul" cerut):
  - locatia: https://goo.gl/maps/qyUbFV6Jg3Y1oto3A
  - situatia:
  https://i.imgur.com/zB1YnmD.png

  Legal:
  Art. 57 – Conducătorul vehiculului care intră într-o intersecţie la culoarea verde a semaforului este obligat să respecte şi semnificaţia indicatoarelor instalate în interiorul acesteia.
  Art. 59. (4) Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la acelaşi nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeţi verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-şi continua drumul în direcţia indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiţia acordării priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor care au drept de circulaţie.

  Cedeaza trecerea nu ia decat prioritatea, nu si dreptul de circulatie... asa vad eu situatia, dar recunosc ca nu as putea sa merg cu incredere pe o asemenea interpretare.

  Legat de asta:
  Daca cel cu cedeaza avea verde? Adica daca ignori tablele, de ce presupui ca nu exista semafor? :)

  P.S.: Inca o situatie, care intre timp nu mai exista si a fost rezolvata in trecut si prin marcaje, in care se putea ajunge la cedeaza vs intermitent: https://goo.gl/maps/7n7XbNpB2s1ddYBh8
   
  Bestia likes this.
 5. Bestia

  Bestia șofer

  E nasol intr-o intersectie cum zici tu, daca nu ai vizibilitate sa iti dai seama care de unde vine. In poza pusa de tine, acel cedeaza trecerea ar trebui dublat cu un semafor, ca sa fie clar ca e intersectie semaforizata. Deci parerea mea e ca de cele mai multe ori problemele apar in teren din cauza implementarii regulamentelor.
  Deci pe exemplul tau, da, intr-adevar, in caz de ciocaneala, ala de pe semafor intermitent ar fi considerat vinovat, chiar daca ala vede ca celalalt nu are semafor si ar putea presupune ca el are prioritate, desi verdele intermitent trebuie tratat ca un semn de cedeaza trecerea.
  Eu imi sustin parerea ca ar trebui dublat cu un semafor, pentru claritate.

  Interesanta speta :), uite alta:

  https://www.google.ro/maps/@46.7631...4!1se4FlIEAD2N4q9hssJ5DeVg!2e0!7i13312!8i6656

  E montat semafor normal, nu intermitent, dar doar pe strada asta. Restul intersectiei e dirijata prin stop-uri si "treceri de pietoni"... e o cretinatate maxima, in caz ca ciocaneli, sa vezi acolo cine e vinovat... fara o filmare nu poti stabili corect, atat de aiurea e intersectia aia in practica. Cand nu e aglomerat e in ordine, se circula si asta e, dar cand creste traficul e o porcarie semaforul ala pus doar pe o strada.
   
 6. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  Cred ca ala ii pentru pietoni... proasta plasare a trecerii si semaforului, parerea mea.

  Nu sunt de acord cu intermitentul ca fiind ca un semn de cedeaza. Intermitentul zice ca trebuie sa dai prioritate tuturor cu drept de circulatie, iar cedeaza tuturor celor de pe drumul prioritar. Primul lasa pe toti, atata timp cat circula regulamentar, ceilalti nu au conditionare de circulat regulamentar trebuie doar sa fie pe drumul cu prioritate (contrasens, cu spatele, nu conteaza).

  Teoretic este semafor... de aia l-am pus, si l-am pus pe verde. Cedeaza ala e in interiorul intersectiei. Iar cand esti la fata locului e destul de clara situatia.

  Am si o situatie cu verde mie si verde celor care vin din dreapta (pe unde este masina cu Unix in link), dar eu am mai in fata in intersectie cedeaza: https://goo.gl/maps/ZV4Pgsc7r9YHWyab8 dar asta este clara. Chiar nu am vazut probleme pe acolo.
   
  Last edited: 10 March 2020
 7. Bestia

  Bestia șofer

  Asa e, dar intersectiile in mod deosebit trebuie sa fie clare si usor de inteles, din prisma celor care trec prima data pe acolo, sau rar. Daca eu trec des printr-o intersectie si aia din fata bajbaie pentru ca nu e clar si trebuie sa se dumireasca, in primul rand pe mine si nu doar pe mine, ma agita iar pe ei ii streseaza inutil. Nu vreau sa zic ca trebuie sa fim toti doxa la legislatie si la interpretare, dar nu poti sa gestionezi unele intersectii ca un rebus. Ca sofer care e prima data intr-o intersectie, nu e normal sa trebuiasca sa vanezi la fiecare strada din intersectie semnele alorlalti si care au sau nu semafoare, ca sa iti poti da seama ce ai tu de facut.
  Pentru ca circulatia sa se faca fluent si in siguranta, lucrurile trebuie sa fie simple si evidente.
  Un trafic fluent inseamna poluare mai putina, stres si nervi mai putini pentru cei care circula, durata de tranzit mai mica, etc; doar beneficii... dar cat timp autoritatile fac lucrurile parca in bataie de joc, te intrebi cati capi din acele institutii is pusi in functii doar politic si nu au nici cel mai mic interes si pregatire specifica pentru a-si face datoria.
   
 8. RebounD11

  RebounD11 șofer activ

  Complet de acord.

  Nu as da vina doar pe ei. Si cand lucrurile sunt clare, cu indicatoare din timp, marcaje repetate si de obligare si de ghidare, tot se gasesc multi idioti sa le ignore si altii sa le ia apararea si sa dea vina pe mine pentru cele mai stupide si/sau inexistente motive... un exemplu.
   

Share This Page