pharmacie en ligne

trafictube forum » Legislatie

Probarea video in instanta / Split topic de pe pagina principala

(15 posts)

Tags:

1. Thomas
    Member
    Posted 3 months ago #

In ordinea aparitiilor pe site:

1. Rupeleasa Marius Catalin Rahova 93
    Nu vreau sa supar pe nimeni sau sa dau eu vesti proaste dar… desii sunt fan trafictube.ro la un proces nu se cam iau in calcul aceste filmari si va spun si motvul desii si mie mi se pare unul idiot ” nu este un aparat omologat si certificat sau autorizat de politie” cum e radarul pe care il stiti toti :D

2. Thomas
    @Rupeleasa Marius Catalin Rahova 93: Ti-am mai raspuns parca si pe alt subiect tot legat de un accident filmat: SE IA IN CONSIDERARE LA PROCES (judecatorul decide inainte daca se accepta proba, iar pana acum nu am auzit sa nu se accepte). Acolo depui filmarea bruta care poate fi testata de expert al celeilalte parti si se ajunge la concluzia ca este neprelucrata, etc. Sunt proceduri, etc. dar SE ACCEPTA.
    De asemenea, camerele de filmat de pe stalpii din orase NU sunt omologate, dar se accepta filmarile ca probe in procese.

3. Rupeleasa Marius Catalin Rahova 93
    @Thomas ok am inteles,ms pt explicatie :-bd

4. doctor faust
    @Thomas
    Ai dreptate dar doar partial.
    Nu vorbi categoric despre ceea ce stii relativ. Discutia despre admisia ca si probe a inregistrarilor audio video este indelung tratata in C.p.p si C.p.c si nu e chiar asa de simplu.
    Cert e ca daca s-ar ajunge in instanta ar putea-o prezenta ca si proba ramanand la decizia judecatorului.
    Ce cred multi ca stiu apropo de “mijloace omologate” e vorba de SANCTIONAREA faptei unui conducator auto ce incalda o prevedere a Codului Rutier bazata DOAR (exclusiv) pe o inegistrare obtinuta cu un mijloc de inregistrare audio-video neomologat. Asta e imposibil.

5. Thomas
    @doctor faust: Care parte din “judecatorul decide inainte daca se accepta proba…” nu a fost clara?
    P.S. Personal am prezentat de 2 ori la proces filmari si au fost acceptate. Cunosc persoane cu camere pe bord care au prezentat filmarile accidentelor si au fost acceptate. Asta ca idee.

6. doctor faust
    @Thomas

care parte din “Exista reglementari clare in Codul de procedura penala/civila cu privire la admisia ca probe a inregistrarilor obtinute cu echipamente audio/video”? nu ai priceput-o? sau simteai nevoia de a mai scrie un post?

Diferenta dintre ce spui tu si ce spun eu este asta:

TU – Inregistrarile audio-video pot fi folosite ca probe in instanta si judecatorul decide inainte (!?) daca se accepta proba – FALS

EU – In anumite conditii CLAR prevazute in C.p.p si C.p.c ANUMITE inregistrari audio-video pot fi folosite ca si proba intr-un proces iar admterea (SI INTERPRETAREA) lor ramane la aprecierea judecatorului de caz.

“personal” = 0, nu inseamna nimic , asta ca idee.

7. Thomas
    @doctor faust: Nu stau sa fac cu tine ping-pong pe termeni bombastici aici. Nu discutam de omoruri sau alte cazuri grave, ci de accidente/incidente rutiere unde se aduce filmarea ca proba. Majoritatea aud la TV de “mijloace omologate” si ignora aceasta dovada video, care uneori e picatura care conteaza. Asta ca sa scriem pe intelesul tuturor.

Pentru continuarea discutiei pe teme juridice, te invit pe avocatnet, unde o vedeta dintr-unul din clipuri a intrebat fix acelasi lucru, iar raspunsul avocatilor il vei regasi acolo -> http://tinyurl.com/3zwfbmq

8. doctor faust
    din pacate pentru tine legea e lege indiferent de ce doresti tu sa aduci in discutie.

dupa cum am spus mai sus nu se pot da sanctiuni bazate exclusiv pe o astfel de inregistrare, si anume, obtinuta prin mijloace neomologate. asta e clar.

ca anumite inregistrari pot fi si anume admise este corect dar depinde f. mult de inregistrare de fapta de judecator de foarte multe lucruri.

link-ul prezentat este irelevant in discutie.

9. Thomas
    @doctor faust: Cine naiba a scris ca EXCLUSIV cu o filmare din asta se rezolva totul ? Tu mai si citesti la ce dai reply ?
    P.S. Voi muta discutia pe forum, pentru a evita poluarea inutila aici.

2. foxx
    Member
    Posted 3 months ago #

inregistrarile audio - video ,de orice fel , pot fi folosite ca probe in instanta daca sunt acceptate de judecator, ex : camerele de supraveghere din traficul rutier , gari , metrou, banci, atm nefiind omologate de institutul national de metrologie.
    anul trecut ,niste hoti de componente de la CFR, au fost identificati, prinsi si condamnati in baza unor inregistari video de la o camera de supraveghere de langa gara campina si coroborate cu inregistrari din trafic DN1 ( nu cele de la radarele fixe !! ) cu masinile lor folosite la furat.

3. ©AGENTUL
    Agent Șef
    Posted 3 months ago #

Filmarea prin orice mijloace neomolagate nu sunt luate in considerare,dar pot constitui probe si se poate tine cont de ele.

4. vali petcu
    şofer agresiv
    Posted 3 months ago #

mulţi confundă justiţia cu poliţia.

5. ics
    Moderator
    Posted 3 months ago #

sau invers

6. pocris
    Member
    Posted 3 months ago #

Daca imi permiteti as vrea sa luam in discutie si un aspect conex subiectului: Faptul ca filmezi/postezi [publici] imagini cu persoane din trafic nu incalca cumva dreptul la imagine?

Nu am resit sa gasesc un text de lege edificator, dar ma gandesc ca nu degeaba Google StreetView sau Norc blureaza fete si numere de inmatriculare?!

Daca s-a mai discutat, se poate sterge!

7. ZeeKo
    Member
    Posted 3 months ago #

@pocris: ba da si toata lumea de aici se expune pericolului de a fi citata in instanta pentru ca au filmat diverse persoane sau masinile acestora fara ca ele sa-si fi exprimat expres acordul in legatura cu asta. Bineinteles ca vor veni probabil altii si vor zice "si politia cand filmeaza, ne cere acordul", dar singura diferenta intre politie si omul de rand care filmeaza e ca politiei ii este dat voie sa faca asta. Daca ar fi sa largim orizontul acestei probleme, am intreba si daca filmarile pe care cineva le face in concediu nu reprezinta o violare a dreptului la imagine a altor persoane, dar aici deja o dam in extrem pentru ca filmarile de concediu si filmarile in trafic sunt cu totul si cu totul diferite si au alt scop.

8. ics
    Moderator
    Posted 3 months ago #

Decizie CNA nr. 80/2002
    Art. 4.
    (1) Inregistrarile continand imagini sau/si convorbiri ale unei persoane nu pot fi difuzate decat cu acordul acesteia.
    (2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care:
    a) demersurile jurnalistice raspund unui interes public justificat;
    b) inregistrarea este incidentala si este realizata in locuri publice.

L.E. Pentru explicarea termenului de "incidental" nimeni de aici nu filmeaza pe cineva anume ci isi filmeaza propriile calatorii. Persoanele respective intra in obiectivul camerei incidental

Cand te manifesti in spatiu public iti afisezi "imaginea". Camera de filmat nu surprinde lucruri ascunse ochiului celorlati privitori care se afla in acelasi timp in acelasi spatiu.

9. ZeeKo
    Member
    Posted 3 months ago #

CNA vorbeste despre inregistrarea incidentala, iar inregistrarile care sunt pe site nu prezinta nici pe departe un astfel de caracter.

10. ics
    Moderator
    Posted 3 months ago #

Art.74 -Sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:
    a) intrarea sau rămânerea fără drept în locuinţă sau luarea din aceasta a oricărui obiect fără acordul celui care o ocupă în mod legal;
    b) interceptarea fără drept a unei convorbiri private săvârşite prin orice mijloace tehnice sau utilizarea,în cunoştinţă de cauză, a unei asemenea interceptări;
    c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane, aflată într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia.
    d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal;
    e) ţinerea vieţii private sub observaţie, prin orice mijloace, în afară de cazurile prevăzute expres de lege;
    f) difuzareade ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise sau audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză;
    g) difuzarea de materiale conţinând imagini privind o persoană aflată la tratament în unităţile deasistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, problemele dediagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe în legătură cu boala şi cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fără acordul persoanei în cauză, iar în cazul în care aceasta este decedată, fără acordul familiei sau al persoanelor îndreptăţite;
    h) utilizarea, cu rea credinţă, a numelui, imaginii,vocii sau asemănării cu o altă persoană;
    i) difuzarea sau utilizarea corespondenţei, manuscriselor sau a altor documente personale, inclusiva datelor privind domiciliul, reşedinţa, precum şi numerele de telefon ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, fără acordul persoanei căreia acestea îi aparţin sau care,după caz, are dreptul de a dispune de ele.

Art. 75 –(1) Nu constituieo încălcarea drepturilor prevăzute în această secţiune atingerile care sunt permise de lege sau de convenţiile şi pactele internaţionale privitoare la drepturile omului la care România este parte.
    (2) Exercitarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale cu bună-credinţă şi cu respectarea pactelor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în prezenta secţiune.

Art. 226 Violarea vieţii private
    (1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta, sau a unei convorbiri private, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Cand esti in spatiu public e alegerea ta cum te manifesti.Nu imi poti interzice sa ma uit la tine sau sa te ascult cand merg in spatele tau pe strada cat timp vorbesti destul de tare sa te pot auzi (fara mijloace speciale).

11. tutike
    Member
    Posted 3 months ago #

@ZeeKo
    Deci sa inteleg ca eu am voie sa imi folosesc camera video doar la mine acasa?
    Si cu draperiile trase, nu cumva sa treaca cineva prin fata geamului, ca ma da in judecata!

Dar cand se plimba ProTV-ul sau Antena3, sau Realitatea TV pe strada sa faca un reportaj, si trec cateva sute de masini pe langa reporter...

Sta cineva sa ii fugareasca pe soferii respectivi cu niste declaratii cum ca isi dau acordul sa fie filmati?
    Hai sa nu ne aberam

12. Thomas
    Member
    Posted 3 months ago #

Google - probare video instanta

Cel mai relevant (cu mici modificari si cu schimbarea de la Codul Penal) articol citit si documentat mi s-a parut acesta: http://klewos.wordpress.com/2009/11/15/despre-legalitatea-inregistrarilor-audio-video-ca-mijloace-de-proba/

In rest, pe avocatnet multi avocati sustin ca este proba in instanta.

13. ics
    Moderator
    Posted 3 months ago #

Si ca o completare: ca sa folosesti proba video in instanta prima conditie e sa filmezi, nu?

14. ZeeKo
    Member
    Posted 3 months ago #

@tutike: nu am zis ca treuie sa folosesti camera video numai la tine in casa si sa filmezi numai ceea ce vrei tu. Problema sta in continutul filmarii, in ceea ce filmezi pentru ca nu poti sa stii niciodata (in cazurile duse la extrem) cand cineva poate veni la tine si sa te intrebe senin "V-am dat voie cumva sa ma filmati?". Au existat cazuri de genul si te asigur ca nu s-au incheiat foarte placut, dar contextul filmarii era cu totul si cu totul altul.

Cat despre filmarile ProTV: sunt facute in spatiul public si nimeni nu le poate interzice asta. Daca te uiti la reportajele pe care le fac ei, ai sa vezi ca exista anumite persoane care vor sa ramana sub anonimat si cer in mod expres "blurarea" fetei si sa ramana sub anonimat. Fiecare persoana are dreptul sa ceara asta unei televiziuni. La fel si in cazul difuzarii imaginilor surprinse de aparatele radar ale politiei: ai sa vezi ca pe toate filmarile, numerele de inmatriculare ale masinilor sunt cenzurate tocmai pentru a-i garanta soferului respectiv anonimatul si identitatea.

15. Thomas
    Member
    Posted 3 months ago #

@ZeeKo , daca-ti dau exemple cu filmari FIX cu numerele puse si cu ne-blurarea fetei, de pe masinile de politie, facute publice, date la TV, etc. te gandesti mai bine data viitoare daca mai scrii atat de sigur pe tine chestii de genul:
    "ai sa vezi ca pe toate filmarile, numerele de inmatriculare ale masinilor sunt cenzurate tocmai pentru a-i garanta soferului respectiv anonimatul si identitatea. " ?

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.