trafictube forum » Diverse
Stilul de a conduce
(81 posts)-
Eu vreau sa stiu care e pararea voastra. Vreau sa vorbim despre stilul de a conduce cu o mana pe volan si celalta pe schimbator si despre stilul de a conduce cu ambele maini pe volan in oras sau in afara.
Eu ca incepator(5 luni XP si 1500km+) in afara conduc normal, cu ambele maini si cand e necesar sa schimb viteze, dar revin cu ambele maini pe volar, dar in oras eu m-am dezobisnuit de a conduce cu ambele maini pe volan si aprox 90% din timp eu conduc numai cu o mana si celalta pe schimbator.
Eu intreb deoarece tatal meu zice ca nu e bine deloc, el zice ca in oras se conduce tot timpul cu ambele maini pe volan, cu o mana pe volan se conduce doar in afara, la viteze constante, curbe lente,aceasta e pararea lui,Pararea voastra care este?
-
Cu ambele maini pe volan tot timpul! Asa se conduce. In plus posibilitatea de a pierde controlul volanului este mai mare la viteze mai mari (de ex. explozie pe roata fata) cand iti poate fugi volanul din mana sau atunci cand incerci sa eviti ceva brusc si intri in derapaj e tare greu sa redresezi masina cu o mana.
-
un articol bun de inceput. apoi iti recomand cartea lui titi aur :)
http://www.motorstory.ro/2011/03/pozitia-corecta-la-volan/ -
A, asta cu o mana am uitat sa completez, doar la viteze de 30-40km/h, mai mult de atata, cu ambele maini.
-
Eu cu ambele mâini pe volan (la 9.15), indiferent unde mă aflu.
Am carnetul de aproape 3ani (~70000km) și în primele luni conduceam like a boss (o mână la 12.00 pe volan, cealaltă pe cotieră/schimbător).
Asta până când am participat la niște cursuri de conduită preventivă/sportivă și unde mi s-a arătat cât de periculos poate fi.
În timpul pierdut să treci mâna de pe schimbător pe volan, poți evita un accident.
Ziceam că e absurd, nu durează nici măcar o secundă, nu schimbă nimic, dar când am trecut de la cursul teoretic la cel practic am văzut cât de mult contează jumătatea aia de secundă.
Dacă te-ai obișnuit așa, va fi greu să-ți schimbi obiceiul și să circuli mereu cu două mâini pe volan(cel puțin mie mi-a luat câteva luni).
Acum mi se pare aiurea rău cu o singura mână, parcă nu e natural. :)) -
eu intotdeauna cu 2 maini. si am fost pus in situatii in care am reusit sa evit lucruri neplacute tocmai pt ca am tinut mainile cum trebuie pe volan. cu o mana e aproape imposibil sa imprimi o miscare scurta si precisa masinii la momentul potrivit pt a evita obstacolele.
http://www.trafictube.ro/varful-rampa-capcana/
cum eviti asta cu o mana pe volan?
asa am condus din scoala de soferi. am stiut de la inceput care sunt avantajele si ce se poate face daca ai o pozitie corecta. si acum cand imi reglez scaunul si volanul am grija sa imi ajunga la incheietura mainii. -
@tictac multumesc, o sa citesc si o sa invat cum trebuie/ce este necesar.(again, father wins)
-
@Mircea07 instructorul de la scoala de soferi nu ti-a zis degeaba sa tii 2 maini pe volan. Chit ca e oleak de munca sa duci mana la schimbator in oras, gandeste-te ca o sa te obisnuiesti sa conduci doar cu o mana si dupa aceea o sa conduci asa si inafara orasului, iar la vitezele alea e mai greu sa controlezi masina cu o singura mana....
-
deci da..eu nu am multi km dar dupa primul an am inceput si eu sa conduc prin oras la viteze mici cu o mana deoarece fac manevre destule mestecand in schimbator...dar la drum intins chit ca-i autostrada sau drum european,etc... 2 manute! le mai aduc aminte si la cunostinte sa tina ambele maini pe volan cand trec de 70 km/h...sunt situatii cand imi place si in oras sa merg cu 2 maini...si am avut situatii cand a trebuit sa trag stanga apoi dreapta de volan si spre surprinderea mea..eram cu ambele maini pe el si a fost destul de usor sa controlez masina
-
Eu nu pot sa conduc cu 2 maini pe volan, nu pot si gata (recunosc, nici nu m-am chinuit)
Prin urmare, in mare parte a timpului (inclusiv sau mai ales pe autostrada, la viteze mari) am o singura mana pe volan (pe la 10-11) si cealalta pe schimbator (daca e nevasta in dreapta, daca nu, un pic mai in dreapta). Mana dreapta ajunge pe volan doar cand miros o situatie delicata sau cand trebuie efectiv sa trag de volan.
Acum dati cu oua.
P.S. Banuiesc ca depinde foarte mult si de directia masinii, cat de tare/moale/precisa e.
-
În oraș îmi este imposibil să țin și dreapta pe volan - este mai tot timpul pe schimbător/cotieră.
Țin doar stânga la ora 9.
La drum lung ambele mâini pe volan la 9:15. -
facem un tutorial trafictube cu folosirea corecta a volanului?
Care te bagi? Ne vedem in parcare la Billa din Drumul Taberei si ii facem si noi o surpriza lui Razvan cu un film misto. :)(va rog din tot sufletul meu de copil, nu-mi mai dati link la ala cu Titi Aur in care prezinta metoda lui pentru raliuri, nu e buna pentru strada)
-
eu m-as baga :D.
tutorial pozitia la volan, franare, manevre de evitare, supravirare,testul elanului, chestii d'astea :P. trebuie o parcare mai mare si cu ocazia asta ne mai "antrenam" si noi. :D -
Un sfat: La viraje nu mai bagati mana in volan. E atat de gresit si la un moment-dat o sa va dati peste maini urat de tot. :)
Cat despre maini, ambele pe volan, indiferent de viteza. Doar daca nu sunteti un ceafa-lata, atunci e ok cu o mana. In caz ca derapati si muriti nu ii pare nimanui rau. -
Ca să nu-l las pe carco singur, recunosc şi eu: întotdeauna stau cu mâna stângă pe volan (10-11) şi mâna dreaptă pe schimbător. Dacă se merge bară la bară, mă aşez şi mai comod pe cotieră. Ştiu că nu e o metodă agreată, ştiu cum ar fi corect şi când nu mă simt în siguranţă deplină (condiţii de vizibilitate redusă, polei, ceaţă, etc) adopt poziţia "din şcoală".
Fac asta pentru că aşa m-am învăţat, mai mult din comoditate (plus că n-am avut Dacie, să trag şi cu dinţii de volan). În 50.000+ km făcuţi pe maşina asta n-am avut niciodată probleme în situaţii limită.
-
Frate Bloghita, numa ce-am zis sa nu mai dati filmul cu Titi Aur si ai si sarit cu el. E o prostie de film, pentru oras nu e buna metoda, e ok pentru raliuri, unde esti anuntat de copilot gradul virajului care urmeaza si stii traseul.
-
dap, mana in volan e o prostie cat casa. se folosea la masinile vechi, fara servo, aveai forta mai mare.
-
E mai buna metoda de tras-impins de volan decat bagatul mainii in volan. Eu am pus videoul pentru a vedea cum se manevreaza covrigul, nu cu podul palmei. Tragi asa ca el cand virezi brusc, cand ai timp si iei curba usor te adaptezi... mie mi-a fost de ajutor :)
-
@Knox, @Carco, nu va las nici eu singuri :)
La scoala de soferi am stat pironita cu ambele maini pe volan si era un chin.
Cand am "scapat" singura am stat cu stanga pe volan si cu dreapta pe schimbator, indiferent de drum. Si nu e vorba de smecherie, pur si simplu nu pot sta cu ea pe volan.
O tin atarnata de schimbator, o tin in poala , de saptamana viitoare o voi tine pe noua cotiera, oriunde numai pe volan nu. Ma incurca, sincer.
Acum, recunosc, nici nu zbor cu 180 pe autostrada, poate atunci as tine-o pe volan.Ma ajut de ea la viraje, atunci cand e cazul. In genral, mana mea dreapta e dedicata schimbatorului si cam atat...
Iar metoda "podul palmei". Masina mea (si a multora, de altfel) are servo directie. Daca sunt in parcare la Cora si vreau sa parchez, de exemplu, de ce nu pot roti volanul asa? Cu ce pun in pericol siguranta mea si a altora?
Recunosc, pe dacia veche a tatalui meu (pe care am si facut "practica" in primii ani) , cel putin cand eram pe loc, abia invarteam de volan, in niciun caz nu foloseam podul palmei :))) -
Faza reala: un sofer de camion (om cu sute de mii de km pe camiona) s-a dus sa-si ia si E-ul, ca sa mearga pe Tir.
A picat examenul la traseu, i-a zis politistul ca n-a tinut ambele maini pe volan. :)))))))))) -
Camionagiu++ (referitor la metoda din filmul cu Titi Aur). Eu aplic metoda aia, instictiv (fara sa "calculez"), doar cand ma invart in jurul blocului, unde stiu toate cur<del>v</del>bele si mana se duce singura in pozitia optima.
Exceptand pacatul cu netinutul mainii drepte pe volan, in rest: nu bag mana'n volan, nu (prea) folosesc podul palmei, "mulg" volanul (adica trag de el, nu imping).
@Mihaela, eu n-am observat vreo diferenta (in directie) intre 120 si 180km/h.
@Camionagiu, pai cred ca multi am pica examenul daca nu ne-am impune/nu am fi atenti sa conducem ca la scoala. Eu prima data am picat traseul pt. ca am asteptat sa fac stanga pe linia de tramvai (la autogara Filaret), manevra ce, bineinteles, o fac frecvent (si nu doar eu) si acum.
-
@Carco, te cred pe cuvant. Cu mai mult de 140 nu am mers niciodata , cu mine la volan. :)
-
Foarte bine, Mihaela! Astia sunt nebuni pe trafictube, si mai au si bani gramada, isi iau BMW-uri si le rup.
-
:)) da, si le mai inmatriculeaza in Bulgaria. Chitrosii :D
-
In oras si chiar si inafara localitatilor cand se merge foarte lejer sau cand e foarte aglomerat merg cu mana stanga pe volan, la ora 9, iar daca am terminat cu schimbatorul pe dreapta o pun undeva in jurul orei 5 sa zicem, desi uneori o tin acolo mai mult de forma si practic sta pe piciorul drept.
Desi sunt dreptaci de fel, in mana stanga am cred mai multa incredere si cu ea ma descurc mai bine, si la volan, si la bicicleta, unde m-am format asa cu multa vreme in urma. Uneori mi se umezesc palmele (transpira) din cauza sistemului neuro-vegetativ, atunci pentru maxima siguranta pun ambele maini pe volan.
Cu podul palmei nu pot manevra masina actuala de niciun fel pe loc sau la parcat, odata cu trecerea la anvelope de iarna (de la 225mm la 205mm) se roteste o idee mai usor volanul, insa tot nu e suficient sa-mi iasa ca la meseriasi.
-
@Knox, @Carco, @Mihaela nici eu nu va las singuri. In general prin oras merg cu 1 mana pe la 9-10 (12 mi se pare mult) si una pe schimbator insa in functie de conditiile de trafic si anticiparea unui pericol iminent. Am avut o situatie in care mana pe schimbator aproape m-a scapat de accident ( ca degeaba am bagat a 3-a s-am calcat-o ca manjii mei erau la pascut pana sa plec am facut poc:)) ). In general cand cresc viteza incep sa pun mainile amandoua pe volan (asta daca nu butonez radioul,tableta sau sparg seminte) :))))
-
@Trafic Zalau depinde de masina. Eu parcarile in 99% din cazuri le fac cu mana stanga (podul palmei) , dreapta pe dupa tetiera din dreapta si uitandu-ma in spate si in oglinzi.
-
@Camionagiu eu ma bag :) daca se accepta si masina de imprumut :D tot sunt in zona :) dar sa dai si ceva detalii :D
-
Eu am incercat azi cum era in linkul dat de tictac(tot cu scaunu drept, asezat, tot tot) si dupa cat am condus in oras si am respectat in prop de 75%, concluzia este urmatoare: din punct de vedere general, e mai bine, ai control mult mai mare fata de o mana, dar te oboseste incredibil la spate(chiar daca mergi numai 15 minute prin oras/semafoare etc) si iti creaza o stare de plictiseala. Iar din punct de vedere personal, consider e buna ideea, dar trebuie sa te dezobisnuiesti de vechiul stil, inca creierul meu transmitea maini drepte sa puna mana pe schimbator :) Sa vedem ce o fi cu viitorul...
-
Si sunt totusi curios de cursuri care zicea Iulian, de unde se gaseste/se practica?
-
Asta cu poziția corectă la volan am învățat-o pe propria piele, mai bine zis, spinare. La un moment dat, după aproximativ o oră de mers ajungeam să mă omoare spatele. Nu a fost așa de la început, dar spatele meu s-a deteriorat cu timpul. Concluzia: spatele drept - volanul sub încheietura mâinii la ora 12. Conduc așa de aproape 3 ani. Durerile de spate au dispărut complet.
-
la traficul infernal din capitatala,mai ales cand vin de la munca si tai Bucurestiul in 2,din cartierul Militari(carco stie) in Colentina,stau cu mina stinga la ora 9,mina dreapta pe schimbator,cand depasesc 60-70 km/h chiar si in localitate,ambele maini le am pe volan,la ora 09:15,alaturi pun si o imagine cum si unde ar trebui sa tinem mina pe volan
este doar parerea mea!
-
Nu ziceam de clasicul clip al lui Titi Aur, ci de cartea asta http://controlauto.ro/ e 25 lei, cred ca oricine si-o poate permite.
Mai era una veche de prin 70-80 foarte buna dar nu mai stiu detalii ... O gasisem scanata, daca imi amintesc numele revin.
Cursuri de conducere defensiva stiu ca se tin in mai multe locatii din tara, parca razvanb facuse doua din ele (Buc, Cj) si poate da mai multe informatii. Preturile sunt mari dar si cunostintele dobandite sunt valoroase. Cand prind un buget pentru asta cu siguranta voi participa.
-
@tictac, asta: http://www.scribd.com/doc/36366390/Arta-de-a-Conduce-Automobilul-de-Petre-Cristea
Ref. la cealalta (unde Titi Aur e doar pe coperta / indrumator, autor e Norin Pausan), eu m-am oprit la "pozitia la volan" (si n-am mai continuat-o, sa o caut sa incerc sa o termin).
-
Eu ma inscriu in clubul ilegalistilor care merg cu o mana pe volan si cealalta pe cotiera. Daca depasesc 120 (numai pe autostrada pentru ca in rest merg cu 4 -5 km/h peste maxim 9) tin ambele maini pe volan. "Compensez" un pic prin faptul ca eu conduc cu manusi si am o aderenta enorma pe volan, (manusi piele si volan piele). Ma simt chiar ciudat cand nu mai conduc fara manusi (trebuie sa le schimb pe cele de vara si singurele care imi plac sunt de la ..bleah...catalin botezatu).
Cand e iarna si zapada/polei pe jos recunosc ca nu imi iau ambele maini de pe volan si il tin mai moale ca sa pot sa o las un pic sa isi faca damblaua daca o scap. -
Eu conduc doar cu mana stanga pe volan, in oras.
Am derapat usor pe zapada in curba si tinand volanul doar mana stanga la ora 10, am reusit sa redresez masina fara probleme.
Mentionez ca daca merg pe drum drept si liber, merg cu viteza constanta si pun ambele maini pe volan.
In afara orasului merg cu ambele maini pe volan.P.S. Am dobandit obisnuinta sa conduc doar cu o mana, de cand am luat Ford-ul. Cand aveam Lada si lipsea servo-directia, conduceam cu ambele maini pe volan.
-
Acuma daca au postat majoritatea userilor activi, m-am gandit sa postez si eu:
In oras, mana stanga pe volan la ora 9-10, daca circul pana in 60-70 km/h, daca intru pe ocolitoare si depasesc viteza de 70, automat cealalta mana ajunge si ea pe volan. Iarna m-am obisnuit sa tin ambele maine pe volan ...
Daca circul inafara orasului, am intotdeauna ambele maini pe volan.
In oras conduc cu o singura mana, din comoditate, fac cam multe miscari cu mana dreapta ( bag-o , scoate-o, bag-o la loc ... precizez, nu mana :) )
-
Eu daca as merge cu scaunul perfect drept cum e in articolul ala a lui tictac n-as vedea jumatate din ce e afara din cauza acoperisului masinii. Eu unul tin scaunu putin inclinat ca sa vad si eu un semafor, un semn rutier etc. Nah, unii din noi suntem mai gloabe :)
-
@ Kharon: La fel am remarcat si eu, eu avand 1,87 e mai greu sa vad,dar nu e imposibil. Ca oricum vezi cu 100m inainte...nu cand esti in fata/stanga indicatorului/semafor.
-
scaunul - primii 2-3 ani de condus faceam plaja. acum il tin aproape drept- face mai bine la spate (si nu numai la spate).
mainile pe volan - primii 2-3 ani conduceam like a boss cu mana stanga la ora 12 si cealalta pe schimbator/cotiera. Doar afara din oras, cand erau curbe sau cand faceam o depasire imi puneam amandoua mainile pe volan. Acum mana stanga ramane pe volan la ora 10 tot timpul (mai putin la parcare - ora 12). Dreapta pe schimbator/cotiera cam 50% din timp in oras si pe volan la ora 2 50% iar afara imi iau mana dreapta de pe volan doar la schimbatul vitezelor.
ori de cate ori reglez un scaun de masina (la sofer), respect regula cu incheietura pe volan.
-
Eu conduc de obicei de pe scaunul masinii , cu inclinatia spatarului la cca 100-115 grade , sezutul lasat jos pana la maxim , centura stransa , mana stanga pe volan cu cotul pe cotiera usii si mana dreapta pe schimbator (cand voi avea cu schimbator automat, renunt la ambreiaj :D ) . Adopt pozitia asta in oras , unde mestecatul vitezelor e undeva la cateva secunde si e mult mai comod/comfortabil . In afara orasului, pe un drum lung "atac" volanul cu ambele maini la 9:15 , iar cand imi obosesc bratele (pe un drum lung ,Autostrada etc) m-i le las in poala si adopt pozitia 7:25 ce nu e chiar recomandat, dar trebe sa ma si relaxez putin la volan. Pana atunci, drumuri bune ... pe autostrada Tm -Ar...
-
Acuma daca au postat majoritatea userilor activi, m-am gandit sa postez si eu:
Ori de cate ori reglez un scaun de masina (la sofer), respect regula cu incheietura pe volan inclinatia spatarului scaunului la cca 100-115 grade .
La drumuri peste cateva mii de km conduc cu manusi si am o aderenta enorma pe volan, (manusi piele si volan piele).
In oras si chiar si inafara localitatilor cand se merge foarte lejer sau cand e foarte aglomerat merg cu mana stanga pe volan, la ora 9, iar daca am terminat cu schimbatorul pe dreapta o pun undeva in jurul orei 5 sa zicem, desi uneori o tin acolo mai mult de forma si practic sta pe piciorul drept sau pe cotiera.
In afara orasului, pe un drum lung "atac" volanul cu ambele maini la 9:15 , iar cand imi obosesc bratele (pe un drum lung ,Autostrada etc) le las in poala si adopt pozitia 7:25 ,nu e chiar recomandat, dar trebuie sa ma si relaxez putin la volan.PS pt ca tot ce vroiam sa zic eu s-a zis deja , mi-am permis sa folosesc fraze din com. voastre ;)...multumesc :))
-
Frumoasa compunere gopo :)
-
Cand eram incepator aveam o pozitie la volan de parca as fi condus avion, nu masina. In fine, intre timp m-am corectat si acum stau comod, cu spatarul ~110 grade si volanul reglat pe adancime la maxim spre mine si pe inaltime putin mai sus. Nu pot sa-mi gasesc pozitia ideala in masinile care n-au reglaj pe adancime la volan.
In oras tin volanul ori in pozitia "boss", stanga la 12 si dreapta pe cotiera/schimbator (nu-i nimic "smecheresc", pur si simplu asa mi-e comod. Cand vreau sa conduc mai tare ambele maini la 9:15.
In afara, daca e DN pun ambele maini la 9:15 si mai las cate una din ele sa se odihneasca din cand in cand, iar daca e autostrada si e liber stau cu stanga cu cotul pe usa (partea cu manerul, de la jumatatea panoului, nu sus, pe geam) si cateva degete pe volan iar dreapta se odihneste. Daca e aglomerat, din nou, ambele maini. -
eu nu tin mana pe schimbator,doar schimb si atat , daca masina nu are cotiera o tin in pauza pe picior,niciodata pe schimbator......acest text a fost scris cu cuvintele mele ;)
-
Pozitii extreme:
- dreapta undeva-n dreapta, mana stanga la 6-7
- cu dreapta in pozitia de mai sus, sa schimbi cu stangaP.S. pozitii din categoria "nu incercati asta acasa"/narozi la volan.
-
@carco A doua e stupidă rău, nu pot să cred că ar face cineva așa ceva. :))
-
Iulian, de unde crezi ca am scos-o? Recunosc ca-i destul de dificil, dar cu putin efort, se poate (bineinteles, drumuri "laturalnice" si pustii, poate un urs sa apara in fata)
O alta pozitie extrema, de tuta, mers in coloana cu volanul liber (stiti voi, cand misti masina 2-3m).
Si inca o data, "nu incercati asta acasa" ("acasa"=pe sosele circulate, iar in afara acestora, doar daca aveti acoperita prin polita Casco si circulatia in afara drumurilor publice)
-
Si intr-o nota serioasa (ca poate mai citesc si copiii), toate pozitiile astea "de relaxare" (cotul pe cotiera, mana dreapta pe schimbator/scaun/bulan, stanga la 7-8), sunt pozitii practicate cand drumul e absolut liber (singurul risc fiind o explozie la o roata).
Altfel, nu cred ca cineva (eu sigur nu) merge cu o mana la ora 7, printre tiruri, pe Dealu Negru.
-
@carco Păi așa da, să testezi. Dar să conduci în poziția aia în trafic, cu alții lângă tine... :))
PS: O poziție și mai extremă, condusul cu genunchii când o mână este ocupată cu telefonul și cealaltă cu casetofonul/schimbătorul. Pe asta chiar am văzut-o, eram pe scaunul din dreapta și mi-era frică. Rău. :D
Reply »
You must log in to post.