(scris de zoso în septembrie 2010, revizuit în 2015)

Cum ajung filmele din camera video pe trafictube.ro?

 1. Filmez cu DOD LS430W, care produce fișiere în format MP4, la 1920×1080.
 2. După fiecare fază din trafic, acopăr lentila camerei cu degetul pentru 2-3 secunde, pentru a marca evenimentul și a putea identifica ulterior situația. E o metodă simplă și rapidă.
 3. Deschid filmele cu MPEG Streamclip, un progrămel gratuit, şi apăs săgeata > de două ori, moment în care începe derularea la viteză dublă a filmului. Când văd ceva ce merită pus pe site, opresc, derulez înapoi, merg la Edit » Select In, merg apoi până la final şi selectez Edit » Select Out. După care merg la Save As şi îi aleg un nume edificator.
 4. Nu mă opresc după fiecare fază, continui derularea până termin fie câte un fişier mare, fie toată excursia.
 5. Filmuleţele rezultate le deschid cu Sony Vegas Movie Studio HD, un program de editare video care costă doar 45$. Acolo am creat un şablon pentru filme (cartonul galben de la început, textele, watermarkul) pentru a nu fi nevoie să le refac de fiecare dată.
 6. Movie Studio HD e un program uşor de folosit (atenţie, nu Sony Vegas PRO, ăla e mult prea complicat pentru ce am eu nevoie). Arunc fişierul video pe un track, pe altul am watermarkul, pe altul textele, muzica dacă e nevoie şi gata. O serie de intro-uri ajutătoare găsiți aici.
 7. La procesare export în HD, tot în MP4, cu setarea SONY AVC/MVC la 1280×720. Filmulețul astfel creat îl urc pe YouTube şi de acolo pe site.

Pentru orice alte probleme, nu ezitaţi să întrebaţi pe forum.


Ghid pentru editori

 1. Watermark pe imagini. Nu e neapărat nevoie să scrieţi “trafictube” pe el, puteţi scrie orice, pentru că televiziunile au prostul obicei să fure tot ce prind, puneţi un semn distinctiv pe clipuri pentru a evita mizerii ulterioare.
 2. Folosiţi procedeul benzilor negre pe filmare.
 3. Cum punem taguri. Pentru a păstra cât mai curat şi ordonat totul, vă rugăm să puneţi tagurile în felul următor: localitate, marca maşinii, acţiune. De exemplu “Brașov, bmw, depășire” (fără diacritice sau litere mari). Sigur, puteţi fi creativi cu taguri de genul “meltean, idiot, bucureștean, loganist”. E indicat să folosim taguri pentru că nu avem foarte mult text şi google nu prea are ce să mestece.

 


Procedeul video

La cererea publicului, iată un ghid video rapid pentru procesarea filmuleţelor:

Ce mai caută lumea:
 • prOGRAM FILMARI CAMERA VIDEO
 • cum incarci un video pe trsfictube?
 • program editare video pt camera de bord