Camera auto Xiaomi Dash Cam 1S

Produs din oferta Xiaomag.ro

319,00 lei

319,00 lei

Vezi detailii

Semafor rosu + verde simultan

Adăugat de GeluCJ
Raportează ca șters! 12

Ce faci cand semaforul in directia in care doresti sa te deplasezi indica atat rosu cat si verde simultan?
O intrebare in aparenta dificila, cu un raspuns simplu: vino in Cluj-Napoca, pe Calea Motilor si fa ca noi 🙂

Ce mai caută lumea:
  • https://www trafictube ro/semafor-rosuverde-simultan/
  • ce facem cand avem rosu la semafor
  • daca ai intermitent la dreapta trebuie sa stai la pietinu daca nu sunt

24 comentarii

  1. Ai rosu de mers la dreapta, deci nu ai prioritate. Totusi, daca intersectia este goala, poti sa mergi la dreapta.

  2. @zaqk Cam asa. Dar in momentul in care am verde intermitent la dreapta, este clar ca nu am prioritate si trebuie sa cedez, in cazul acesta pietonilor care traverseaza si au verde simultan cu mine.
    Atunci ce rost mai are sa imi tina rosu in functiune cand in afara pietonilor nu mai exista alti participanti care vin de pe alte directii?

    Intersectia asta goala? Poate noaptea tarziu … 😉

  3. @zaqk: asta e o noua regula de circulatie: daca e rosu poti sa treci dar nu ai prioritate?

  4. Se numeste „Verde intermitent”. Se pare ca nu ai fost prin alte orase (si nici nu ai citit codul rutier). Este des folosit pentru a fluidiza circulatia: chiar daca este rosu pentru inainte, cei care vor sa faca la dreapta pot sa isi continue drumu, fara sa stea la semafor, desigur, dupa ce dau prioritate.
    Nu este „Rosu + Verde simultam”, sunt 2 semafoare separate (pentru inainte si la dreapta)

  5. @GeluCJ: Si daca ai verde plin la dreapta si pietonii au verde tot trebuie sa cedezi. Utilizarea verdelui intermitent este pentru a fluidiza circulatia. Din descrierea ta inteleg ca din pozitia in care ai filmat puteai sa te duci la dreapta sau la stanga. La stanga evident ca nu poate fi verde intermitent (eventual in Anglia si alte tari similare) si ramane dreapta. Iar pentru situatiile in care ai spatiu si timp sa te bagi la dreapta este verdele intermitent.
    @ana: alegere proasta de termeni. Ideea este ca rosu te obliga sa stai. Dar verdele intermitent iti acorda dreptul sa patrunzi in intersectie daca aceasta este goala – cu alte cuvinte, nu ai prioritate de patrundere in intersectie tu care vii de pe verde intermitent fata de cei care au verde plin.

  6. @zaqk: nu stiu despre tine, dar eu daca as avea pentru aceeasi directie un semafor rosu si unul verde intermitent as considera ca rosul plin bate verdele intermitent, si m-as abtine sa trec. macar pentru ca tin la permisul meu, si pentru ca in instanta „obiceiul locului” nu tine ca proba…

  7. @ana: dar verdele intermitent tocmai pentru aceasta este facut: sa fluidizeze circulatia! Este solutie general acceptata in o gramada de tari, nu doar la noi.
    Uite aici un raspuns de la politia romana:
    http://zaqk.wordpress.com/2009/10/12/semaforl-intermitent-punctul-de-vedere-legal/
    Motivul pentru care am intrebat asta a fost o alta discutie privind comportamentul la verde intermitent din care am fost lasat sa inteleg ca toata lumea are propriile impresii despre el, impresii care nu au legatura cu legea.
    Citez din reaspunsul politiei:
    <<>>

  8. Probabil ii defect semaforul. Ana are dreptate, nu mere :))

  9. @ana:
    A disparut citatul… interesant cu tag-urile astea :))

    ,,Când semaforul este însoţit de una sau mai multe lămpi care emit lumina intermitentă de culoare verde sub forma uneia sau unor săgeţi pe fond negru către dreapta, acestea permit trecerea numai în direcţia indicată, oricare ar fi în acel moment semnalul în funcţiune al semaforului.”

  10. @zaqk Foarte corect.
    Dar acolo NU exista viraj la stanga. Este numai inainte pentru mijloacele de transport in comun, pe banda speciala de pe str. Memorandumului, iar noi toti ceilalti facem dreapta. Pe verde intermitent, peste pietoni (99% le cedeaza prioritate de trecere :)) si pe culoarea rosie a semaforului, care ne indica ce anume?

  11. asteptam un raspuns ardelenesc

  12. @GeluCJ: Nu stiu zona, asa ca presupun:
    Din stanga iti pot veni masini. Cand tu ai rosu, ele au verde si vin. Dar sa presupunem ca la un moment dat nu iti vine nimeni din stanga si tu ai rosu plin. Stai si astepti. Cu verdele intermitent poti sa treci. Zici ca intersectia are putine sanse sa fie goala, poate doar noaptea.

    De exemplu, noaptea la 11 semafoarele inca merg, dar nu vine nimeni dni stanga ta (sa nu imi zici ca nu se intampla) si tu stai la rosu asteptand sa se faca verde. Nu te-ai simti mai bine sa ai un verde intermitent care sa iti scurteze timpul de asteptat? Tocmai pentru asemenea situatii s-a inventat verdele intermitent.

  13. @All Ma bucur ca filmuletul a generat un asemenea val de pareri.

    @Andrei Ai dreptate, in limbajul regulamentului este „verde intermitent” si imi cer scuze pentru exprimarea de pe fondul sonor. Eu ii zic clipitor pentru ca mi se pare amuzant (parca iti face cu ochiul).
    In rest, afirmatiile tale cu „alte orase” sunt un pic hazardate, asa ca o sa trec peste ele.
    Ca exemplu, pot sa-ti spun ca daca vei ajunge sa circuli in Suedia (o tara foarte frumoasa, cu oameni linistiti), semafoarele sunt atat de inteligente si bine sincronizate incat atunci cand circulatia este mai libera, iti acorda prioritate de trecere in functie de distanta la care esti fata de intersectie pe directia de mers, luand in calcul si directia perpendiculara de pe care se apropie altcineva. Mai pe scurt: daca esti mai aproape de semafor tu, primesti verde si cel de pe directia perpendiculara care este mai departe primeste rosu si te lasa sa treci. Logic, nu?

    Revenind la clip, poate nici filmarea de noapte nu este foarte clara sa vezi ca simultan este SI rosu SI verde intermitent pe viraj la dreapta.

  14. Lucrurile fiind clarificate, ar trebui nota explicativa pentru a nu se intelege ca inca reclami prezenta celor doua semafoare generatorare de confuzii.

  15. Ce anume e clarificat? Pt dreapta a fost ROSU, si au dat drumul SI LA VERDE INTERMITENT. Ce e asa clar si logic? Pt mine nimic…

  16. emo_hool: daca aveai rosu pe inainte sau la dreapta avea sens? E aceeasi situatie, numai cu varianta in care nimeni nu merge inainte (cu exceptia autobuzelor).

  17. @zaqk Art. 51, text complet, multumesc Camionagiului

    „Art. 51. – (1) Semnalul de culoare verde permite trecerea.
    (2) Când semaforul este însotit de una sau mai multe lampi care emit lumina intermitenta de culoare verde sub forma uneia sau unor sageti pe fond negru catre dreapta, acestea permit trecerea numai în directia indicata, oricare ar fi în acel moment semnalul în functiune al semaforului.”

    Problema nu este cu verdele intermitent, care este clar, ci cu rosu suprapus simultan pe verdele intermitent. Daca te iei dupa litera regulamentului, rosu nu-si mai are sensul. Dar daca te uiti mai departe la art. 52, citat:

    „Art. 52. – (1) Semnalul de culoare rosie interzice trecerea.
    (2) La semnalul de culoare rosie vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, dupa caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului …”

    Deci la un anumit moment avem urmatoarea dilema: rosu dreapta interzice, simultan cu verde intermitent dreapta care permite. Ce faci atunci? Faci ca noi. Te duci mai departe cu un semn de intrebare in gand si urari de bine pentru cei care au semaforizat intersectia.

  18. GeluCJ: Art 51 prezinta semnificatia culorii verde, cu variatiile ei (plin, intermitent). 52 prezinta culoarea rosie.

    De ce pui problema asa? De ce ROSUL este suprapus peste VERDELE intermitent? De ce nu consideri – ca il codul rutier – ca verdele intermitent insoteste semaforul. Verde intermitent fara semafor nu este nimic, nu te obliga la nimic, nu iti acorda nici un drept pe cand semaforul fara verde intermitent inseamna ceva.

    Mie nu mi se pare a fi nici o dilema.

    Eventual – poate ma insel eu dar de pe film nu se prea vede – nu exista bec pentru pentru VERDE la dreapta? Tot solutie tehnica ar putea fi ca in momentul in care nu mai este rosu, verdele intermitent sa se faca plin. Nu stiu, zic si eu…

  19. @emo_hool Hai sa ne mai relaxam si sa zambim. Poate ca in final tu ai dreptate, semaforul l-o fi pus cineva pe continuu (vreun electrician meserias), la asta nu m-am gandit 😀

  20. Ca tot trec si eu pe acolo, sa-mi dau cu parerea.E obligatoriu la dreapta pentru autovehicule,doar autobuzul si troleul merg inainte.Cand e verde pentru troleu si autobuz(care merg inainte, deci nu poate intra nimeni in intersectie de pe contrasens) e verde si la pietoni.Dar cum pietonii trec majoritatea in maxim 15-20 de secunde, iar verdele tine mai mult, au pus la dreapta pentru masini verde intermitent astfel incat ele pornesc deodata cu autobuzele, dar cedeaza trecerea pietonilor, apoi trec.Dupa ce se face rosu la autobuze si la trecerea de pietoni, se face verde plin la masini.
    Daca e legal sau ilegal, nu stiu.Dar dimineata cand mergeam la scoala nu mai era asa mare coada la acea intersectie, asa ca nu ma incurca aceasta situatie

  21. Cu multumiri, pentru toti cei care si-au gasit timp sa-si exprime parerea aici: am sa postez un clip cu filmare pe timp de zi unde se va observa foarte clar ca simultan si rosu si verde intermitent indica dreapta.

  22. Ok… Eu cred ca nu ati inteles citatele din codul rutier..

    Culoarea semaforului e in clip „ROSU” pentru dreapta.. Asta stabileste faptul ca AI UN STOP. Verdele intermitent iti da doar posibilitatea de a trece in acea directie de acel STOP. Nu verdele intermitent stabileste faptul ca tu trebuie sa acorzi prioritate sau nu, ci acel ROSU (STOP).. Verdele intermitent poate la fel de bine sa fie pornit (complet aiurea) si cand semaforul e pe VERDE.. In acest caz ai avea deplina prioritate de a intra in intersectie 🙂

    Pe scurt, amplasarea unui verde intermitent fara semafor ar fi atat ilegala cat si confuza. In plus ar crea imposibilitatea de a stabili vina in caz de o coliziune 🙂

    P.S. Daca semaforul ar fi pentru toate directile si ai avea verde intermitent, ai mai fi confuz? E defapt acelasi drac..

Adaugă un comentariu

Politica de confidențialitate. În cazul în care vei bifa opțiunea de mai jos poți oricând să te dezabonezi prin butonul "dezabonare" din fiecare mesaj sau scriindu-ne la contact@trafictube.ro.