It seems javascript is either disabled or not supported by your browser.

Anti-poc #7

Adăugat de GeluCJ
Raportează ca șters! 66

Cateva intalniri mai putin placute cu unii dintre participantii la traficul rutier, soldate doar cu niste claxoane si „urari de bine” (cenzurate).

13 comentarii

 1. Acolo la sensul din Observator (primul pentru cei ce nu stiu zona), poti strange material de ore intregi pentru ca lumea crede ca e „prioritate de stanga”. Cat despre intersectiile la care drumul prioritar nu este drept si eu am grija pt ca multi merg pe „prioritate de drum drept”.

  • magnnum_carcam Nu pot sa te contrazic 🙁 Acesta e doar un exemplu din multe faze asemanatoare care se produc acolo.
   Privit in sens invers, zilele trecute eram pe B2 spre iesirea folosita de Smart si-n stanga aveam un taxi care dorea sa continue spre Calea Turzii (in jos) cu semnalizarea stanga in functiune. M-am oprit, dar pana nu i-am facut semn: „Hai dom’le du-te odata ca trebuie sa ies si eu din sens!” nu s-a aventurat. Ma gandesc ca stia omul ce poate pati acolo 😆

 2. Cătălin Tănase

  Stai ca tre’ sa apara aia care o sa-ti explice ei ca de fapt tu ai gresit la prima faza, ca nu erai incadrat bine :))

  • @Cătălin Tănase Se poate intampla si asta 🙂 In acest caz am putea avea probabil o discutie interesanta legata de marcaje, obligatii, incadrare, parcurgerea sensului giratoriu, asigurare la schimbarea directiei de mers si altele asemanatoare 🙂

 3. Salut Gelu, o intrebare pentru prima faza: nu se acorda prioritate vehiculelor care circula deja in sens la intrare? Eu sunt de parere ca in caz de accident pe baza filmarii erai vinovat pentru ca cel cu Smart circula deja in sens inaintea ta.

  • Vehiculele care circula in sensul giratoriu au prioritate fata de cele ce urmeaza sa intre in sens. In momentul filmarii atat Gelu cat si cel cu Smart-ul erau intrati in sens de ceva vreme, iar in caz de accident se aplica neasigurare la schimbare de banda, marcajul in acel sens giratoriu fiind, ai ghicit, giratoriu (circular).
   Ca si exemplu: daca eu intru in sensul giratoiu pe banda din interior si ma invart de 3 ori, ar inseamna ca la iesire orice vehicul ar trebui sa-mi acorde prioritate pentru ca eu am intrat inaintea tuturor?

  • Asta am spus si eu, pe baza filmarii se vede ca Smart circula deja in sens in momentul in care intra in sens Gelu, cu filmare Gelu vinovat la politie sigur. Fara filmare cel cu Smart nu poate demonsta ca circula deja in sens inaite deci se aplica la politie neasigurare la schimbare de banda. E exact ca si ultima faza cu Gelu deja in giratoriu.

  • @Bogdan_Cj In momentul in care cel cu Smartul vrea sa iasa din sensul giratoriu, autorul circula deja in sens, deci cel cu Smartul era vinovat pentru neacordare de prioritate la schimbarea benzii (cu sau fara filmare). Se acorda prioritate vehiculelor care circula deja in sensul giratoriu doar la intrarea in sens, nu pe toata perioada parcurgerii lui.

 4. @Bogdan_Cj Te salut Bogdan! Ai dreptate, prioritatea de trecere se acorda tuturor vehiculelor care circula in sensul giratoriu, indiferent de banda pe care circula sau daca acestea efectueaza o anumita manevra in sens, de exemplu o schimbare a benzii de circulatie.

  Dar … si aici apare un mare DAR, asa cum prevede legea aceasta prioritate de trecere se acorda doar la intrarea in sensul giratoriu!
  https://www.trafictube.ro/legislatie-rutiera/ordonanta-urgenta-nr-195-12-decembrie-2002/#art57
  „Art. 57.
  […]
  (4) În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie. […]

  si
  https://www.trafictube.ro/legislatie-rutiera/hotararea-guvernului-nr-1391-2006/#art135
  Art. 135 – Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii: […]
  d) când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cel care circulă în interiorul acesteia;

  Mai departe in sensul giratoriu se aplica restul regulilor obisnuite de circulatie cum sunt cele privitoare la semnalizare, asigurare la efectuarea oricarei manevre de schimbare a directiei de mers etc.

  Cazul descris de colegul nostru magnnum_carcam e relevant. Intr-adevar Smart-ul circula deja in sens, i-a fost acordata prioritate de trecere in dreptul intrarii din filmare (0:09-0:13), a trecut de aceasta si s-a indreptat catre iesire in directia Calea Turzii spre Lukoil. Daca faceam niste drift-uri in paralel cu Smart-ul de cateva ori in sens si-apoi ajungeam exact in aceeasi pozitie (0:18), iar el dorea sa iasa din sens si eu sa continui ca in filmare ce trebuia sa faca? 🙂
  P.S. Vezi te rog frumos si-un clip postat mai demult:
  https://www.trafictube.ro/shorts-9-sensul-giratoriu-atentia/

  magnnum_carcam Corect 🙂

  EYCM Sunt de acord 🙂

  • Eu consider ca articolele acestea se pot interpreta cum vrea politistul, ceea ce nu e ok. Tot aici pe trafictube am vazut acum cativa ani o faza asemanatoare in care la politie din comentariile autorului a fost declarat vinovat cel care a intrat in giratoriu.

   Oricum cel cu Smart trebuia sa se incadreze pe b1 pentru a parasi giratoriul si atunci nu mai era discutia asta 🙂

   La ultima faza atunci erai tu de vina in cazul unui impact cu autoutilitara? El era pe randul 1 chiar daca a intrat in giratoriu dupa tine deci trebuia sa ii acorzi prioritate cand ai iesit de pe randul 2?

   Asta nu imi e clar, sunt doua faze identice in care se sustine contrariul.

  • @Bogdan_Cj
   O interpretarea personala putem da oricand si la orice 🙂 Nu despre asta e vorba, ci despre intelegerea si punerea in practica a acestor simple prevederi legate de intrarea in sensul giratoriu.
   Vehiculele care circula in interior nu trebuie in niciun fel impiedicate sa o faca, nu trebuie obligate sa opreasca sau sa efectueze manevre de evitare care pot deveni la un moment dat periculoase pentru alti participanti la trafic din sens sau pot conduce la aparitia altor consecinte cum ar fi gatuirea sau chiar blocarea circulatiei.

   Politistii sunt si ei oameni si din anumite motive pot da uneori (preferabil cat mai rar) o solutie gresita. Lasand la o parte cunostintele de cirulatie rutiera si practica in meserie, furnizarea de informatii incorecte, incomplete sau contradictorii, lipsa unor dovezi clare privind incidentul sau declaratiile unor martori mincinosi ori rau-intentionati pot avea ca rezultat o apreciere eronata a dinamicii evenimentului si mai ales a cauzelor care l-au produs.

   Smart-ul nu avea nicio obligatie sa se incadreze pe prima banda pentru a parasi sensul giratoriu 🙂 In primul rand nu exista la intrarea in sens niste marcaje de obligare care sa indice numai anumite directii de urmat / iesiri de folosit. In al doilea rand la intrarea in sens sunt doua benzi, pe calea de rulare inelara tot doua si la iesire sunt de asemenea doua benzi. Doua masini pot intra frumos in paralel, parcurg giratoriul fiecare pe banda ei si-l parasesc apoi una de pe B1 si cealalata de pe B2 urmand sa se incadreze pe benzile corespondente ale iesirii fara nicio alta problema.

   Legat de ultima faza, nelamurirea poate fi rezolvata destul de usor. Neacordarea de prioritate se produce la 1:21 cand soferul autoutilitarei ii ia fata celui cu masina neagra intrat in giratoriu la 0:17 si-l obliga fortat sa opreasca (1:20) desi avea prioritate de trecere. Asta inseamana instant 30 de zile pe bara pentru tupeist daca e Politia prin zona si vrea sa-si faca datoria.
   Eu am ajuns cand raul era deja facut (1:26) si nu, n-aveam nicio obligatie sa-i acord prioritate pentru ca nu se pune problema de asa ceva. La parasirea sensului giratoriu sau schimbarea benzii de circulatie e vorba de asigurare la schimbarea directiei de mers, nu acordare de prioritate 🙂
   Daca nu-l oprea prima data pe el, nu se putea misca destul de repede si oricum ma oprea pe mine ca la 1:27. Deoarece incidentul se produce in dreptul intrarii lui in sensul giratoriu constituie neacordare de prioritate pentru ca la fel ca si cu benzile, nu mai conteaza pe care rand circuli in giratoriu cand ti se ia fata si esti obligat sa opresti 🙂

  • E clar ca cel cu autoutilitara era vinovat in caz de impact cu masina neagra pentru neacordare de prioritate la patrunderea in sens, dar judecand faza dintre tine si autoutilitara la fel ca cea cu Smart-ul atunci erai vinovat tu in caz de impact la ultima faza pentru neasigurare la schimbarea directiei de mers.

   Cat despre folosirea B1 pentru iesire din sens da, nu exista obligativitate, dar e recomandat pentru a evita incidente la fel ca cele surprinse de tine. Daca cel cu Smart se muta pe B1 dupa iesirea spre strada Observator avand in vedere ca treceau pietonii si de accea a oprit atunci te bloca pe tine sa patrunzi in giratoriu si traiectoriile voastre nu se mai intersectau, deci evita un eventual accident. La ultima faza tu nu puteai trece pe R1 pentru ca era ocupat, deci ai ales sa iesi din sens pe R2, in acest caz dupa logica din prima faza trebuie sa te asiguri la schimbarea directiei de mers si sa opresti pentru a permite autoutilitarei sa isi continue drumul pe R1 chiar daca el a ajuns acolo fara sa acorde prioritate masinii negre. Asta mi se pare mie ciudat la lege, in 2 m esti de vine dupa 2 m nu mai esti.

   P.S. In ca de impact cu autoutilitara el era lovit in stanga si tu in fata, politistul considera in acest caz ca incidentul a fost la iesirea ta din sens. Am trecut prin asa ceva si politistul nici nu a vrut sa vada filmarea si a scris in PV ca celalat nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers cand a parasit sensul doar din daunele masinilor. Circulam pe B1 si celalat pe B2 chiar in sensul giratoriu din prima faza, eu si celalat venind de pe Calea Turzii pe coborare, eu vroiam sa merg spre strada Observator si celalat pe Calea Turzii in continuare(aici foarte prostra incadrarea lui pe B2 cand avea si bretea de ocolire).

 5. @Bogdan_Cj Deci pentru cel cu masina neagra era neacordare de prioritate (vinovat dubistul) si pentru mine neasigurare la schimbarea directiei de mers (vinovat eu)? 🙂 De cand prioritatea de trecere se acorda numai celui mai apropiat vehicul de intrarea respectiva (aici masina neagra de pe randul nr. 1)?

  Nu asa merg lucrurile. Repet ce-am scris mai sus. Cat timp incidentul / accidentul se produce in apropierea intrarii in sensul giratoriu, acolo unde cel care intra trebuie sa acorde prioritate de trecere indiferent ce face / cum circula / pe unde circula vehiculul din sens e vorba de neacordare de prioritate.

  Despre neasigurare la schimbarea directiei de mers putem discuta in interiorul sensului giratoriu sau la parasirea acestuia. Poate n-am fost suficient de clar in explicatia anterioara, caz in care e vina mea 🙁
  Diferenta majora intre cele doua faze este urmatoarea: prima faza cea cu Smart-ul se petrece in apropierea iesirii din sensul giratoriu (neasigurare la schimbarea directiei de mers), iar ultima faza cu dubistul la intrarea acestuia in sens (neacordare de prioritate pentru randul 1, 2 etc.)

  Sunt de acord, pentru parcurgerea pe directia „inainte” a unui sens giratoriu e recomandata B1 daca nu exista alte restrictii, de exemplu de a folosi numai prima iesire. Insa in conditii de trafic intens ne adaptam in functie de moment. Cat timp nu e interzisa, ba mai mult duce la fluenta traficului, cu atentia de rigoare se foloseste si B2 sau chiar alte benzi superioare daca exista.

  Legat de acel incident mentionat, din descrierea ta mi se pare corecta decizia politistului. Daca tu ai intrat in sens pe B1 in directia str. Observator, iar celalalt a intrat in paralel cu tine si-a vrut s-o taie in dreapta mai departe pe Calea Turzii era obligat sa semnalizeze, sa se asigure in primul rand ca poate schimba banda de circulatie B2->B1 si apoi ca poate parasi sensul giratoriu. Legat exact de ce spuneam inainte, accidentul s-a petrecut in dreptul iesirii. El nu s-a asigurat suficient sau poate deloc, nu este vorba de neacordare de prioritate, ci despre neasigurare la schimbarea directiei de mers … poc, iar poate altadata va fi mult mai atent la astfel de faze.
  P.S. Politistul nu e obligat sa vizualizeze filmarea. Daca in schimb poate aprecia corect desfasurarea evenimentului numai dupa declaratii si urmele de pe masini si poate da solutia justa cred ca e cu atat mai bine 😆

Adaugă un comentariu

Pentru a posta un comentariu pe Trafictube.ro, trebuie să te autentifici. Nu ai cont? Înregistrează-te!