It seems javascript is either disabled or not supported by your browser.

Cine este vinovat?

Adăugat de nick_john_2355
Raportează ca șters! 39

Inainte sa-i fie lovita oglinda celui cu masina, cel din masina l-a scuipat pe cel cu motocicleta.

18 comentarii

 1. pff, greu de decis, nu stim ce se intampla in spate inainte de toata aventura de la semafor, cu toate acestea, ca un roman adevarat am pareri si nu ma tem sa le impartasesc !!!

  Avem totusi dovezi circumstantiale, doua numere de prahova, deci posibil amandoi, baiatul cu masina mai marcheaza niste puncte bonus cu statia, skoda (masina celor care vor, dar nu au ajuns niciodata directori), plus ceasul de neam prost cat juma de mana si antebrat de cetatean minoritar.

 2. Dupa atitudinea de cocalar, gen lovit oglinda si fugit pe rosu, tind sa cred ca retardul pe doua roti avea ceva sa-si reproseze…ca sa nu mai zis de modul in care goneste…

 3. Oglinda nu a fost rupt cat se vede restul ce a facut sigur nu se face si poate sa fie amenintare, dar ce a facut ala cu masina este mai grav. Linia continua, permisul deja e pierdut, apoi intra intentionat cu masina in celalalt amenintare, accident intentionat si alte.

  • A am uitat a trecut pe rosu asa si permisul lui se duce, daca cineva trimite filmarea la politie.

 4. Din momentul în care a deschis portiera maşinii motociclistul a devenit agresor şi trebuia bătut cu casca în gură până i se disipau fumurile din cap.

  • Si care lege iti permite sa faci aia? Sigur nu este ok sa deschida usa, dar ce ai face tu nu are nimic cu aia ce a facut el, adica deschiderea usi.

  • Art. 19
   Legitima apărare

   (1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.

   (2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.

   (3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.

  • Nu e chiar asa simplu Bronto… si chiar daca i-ar fi dat un pumn soferului, legitima aparare trebuie sa fie proportionala cu atacul, deci nu ai voie sa-l calci in picioare ci doar sa-i dai inapoi un pumn sau eventual doi… Asta-i legea la noi, nu e ca la americani.

  • Adică trebuie să aştepţi să-ţi spargă capul şi apoi poţi să i-l spargi şi tu? Hai să nu fim absurzi, ai voie să-i aplici orice tratament care duce la îndepărtarea pericolului, chiar dacă asta presupune să-l incapacitezi temporar. Tocmai de aceea legea specifică „fapta prevăzută de legea penală”. Basme de genul „nu e chiar aşa” au apărut tocmai din zona infractorilor, în scopul de a intimida apriori victimele şi a le limita capacitatea de ripostă.

  • Nu este absurd. Multi oameni se bazeaza pe legitima aparare fara sa citeasca legislatia de fapt. Se considera legitima aparare doar daca asta e ultima solutie si nu mai exista alta cale de a inlatura pericolul. Daca sari la bataie categoric NU este legitima aparare.

   Daca esti atacat si iei bataie e clar cine e agresorul si se cerceteaza ca atare. Dar daca agresorul tau are de suferit in urma altercatiei tu din victima esti cercetat ca si un agresor. Asa ca se deschide dosar de cercetare penala ptr vatamari sau mai grav lovituri cauzatoare de moarte.

   Practic, prin dovezi, certificate medicale, martori si alte cele va trebui sa demonstrezi fara indoiala urmatoarele:
   – ai fost atacat
   – ai avut motiv intemeiat sa crezi ca siguranta sau viata ta (sau a celor din jur) este in pericol
   – nu ai putut obtine ajutor
   – nu ai putut sa te distantezi de el
   – nu ai putut sa pui un obstacol intre tine si agresor
   – nu ai putut sa imobilizezi atacatorul sub nici o alta forma

   Daca toate conditiile de mai sus au fost indeplinite urmeaza intrebarea cea mare; metoda ta de aparare a fost direct proportionala cu forta atacului? Daca nu, poti sa indeplinesti toate conditiile si tot nu se considera legitima aparare.

   La pct 2, „imediat şi injust”, se refera la faptul ca este actual, neplanificat si nu ti-ai dat seama din timp ce se intampla. Daca ti-ai dat seama in timp util si nu ai facut ce am scris mai sus iarasi nu mai e legitima aparare.

   Din cauza asta la pct 3, prin „pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit” cuvantul imprejmuit are un rol foarte important. Asta inseamna ca atacatorul sta intre tine si libertate si singura cale de scapare e sa il confrunti. Daca nu este imprejmuit (chiar daca este proprietate privata) si poti fugi din nou, NU este legitima aparare.

  • Nu mai învățați dreptul, mai ales cel penal, de pe internet sau ce din ați auzit pe la cunoștințe.
   Infracțiunea este fapta prevăzută de legea penală, săvârșită cu vinovăție, nejustificată și imputabilă celui care a săvârșit-o.
   Legitima apărare reprezintă o cauză justificativă, adică înlătură caracterul nejustificat al faptei, așadar nu mai există infracțiune.
   Legitima apărare reprezintă o ripostă a persoanei împotriva unui atac ce pune în periocul persoana, drepturile sale ori interesul general. Cel ce ripostează săvârșește o faptă prevăzută de legea penală.
   „Faptă prevăzută de legea penală” și „infracțiune” nu sunt sinonime.
   Pentru a da naștere unei apărări legitime, atacul trebuie să îndeplinească mai multe condiții:
   1. Atacul trebuie să fie material, direct, imediat și injust:
   Atacul este material când pentru realizarea lui se folosește forța fizică, instrumente, mijloace care sunt în măsură să producă o modificare fizică a valorilor ocrotite. Și inacțiunea poate reprezenta un atac. Atacul verbal nu dă dreptul unei riposte legitime.
   Atacul direct când se îndreaptă și creează un pericol nemijlocit pentru valoarea socială ocrotită. Acesta vizează raportul în spațiu între atac și valoare ocrotită. atacul nu este direct dacă există o distanța substanțială, un zid, etc.
   Atacul este imediat când pericolul pe s-a ivit, este actual sau pe cale să se întâmple. Atacul imediat este vizat de raportul în timp între atac și obiectul vizat.
   Atacul injust adică să nu aibă temei legal în baza căruia se efectuează. Riposta împotriva unui atac injust nu trebuie să fie exagerată deoarece se transformă într-un atac injust care permite, la rândul ei, o apărare legitimă.
   2. Atacul trebuie să fie îndreptat împotriva unei persoane, a drepturilor acesteia sau împotriva unui interes general, cum ar fi: viața, integritatea corporală, sănătatea, libertatea, onoarea, averea, etc. Atacul nu trebuie să fie îndreptat obligatoriu împotriva propriei persoane. Nu are importanță dacă victima putea să înlăture atacul singură sau dacă victima dorea sau nu să se apere împotriva atacului. Victima nu este obligată să fugă (și fuga reprezintă legitimă apărare).
   3. Atacul trebuie să pună în pericol valorile sociale ocrotite. Dacă în urma declanșării atacului nu este creată nicio stare de pericol pentru vreo valoare socială atunci nu mai există necesitatea unei riposte pentru a respinge un atac nepericulos.
   Și apărarea necesită respectarea unor condiții:
   1. Apărarea trebuie să se realizeze printr-o faptă prevăzută de legea penală.
   2. Apărarea trebuie să fie precedată de atac, adică atacul să fi început și să fie actual, totuși acest lucru nu înseamnă că trebuie să aștepți să fii atacat, dar simpla presupunere că agresorul va dezlănțui un atac nu dă dreptul la o apărare legitimă. Dacă agresorul a fost imobilizat și tu continui să îl ataci se va depăși legitima apărare.
   3. Apărarea să se îndrepte împotriva agresorului pentru a înceta atacaul sau a salva valorile periclitate. Apărarea se poate îndrepta împotriva vieții, sănătății, libertății agresorului, dar nu împotriva bunurilor sale.
   4. Apărarea să fie necesară pentru înlăturarea atacului. Necesitatea apărării se apreciază atât sub raportul întinderii în care aceasta poate fi făcută, cât și sub raportul intensității.
   5. Apărarea să fie proporțională cu gravitate atacului. Dacă se depășește acest lucru apărarea nu mai este justificată, dar, totuși, reprezintă un exces neimputabil. Proporționalitatea dintre atac și apărare nu este de ordin matematic și nu presupune echivalența mijloacelor.
   Nu trebuie să fim exagerați, dacă cineva îți dă o palmă tu nu-i dai cu toporul în cap fiindcă ești în legitimă apărare. Așa cum, atunci când cineva îți lovește oglinda tu nu dai cu mașina peste el întrucât, în cele mai multe cazuri, poate reprezenta infracțiunea de omor săvârșită sub forma tentativei.
   Legitima apărare poate fi depășită în cazul unor tulburări sau temeri în care se găsește făptuitorul, în acea situația fapta nu este justificată dar va fi neimputabilă.
   Depășirea legitimei apărări fără a fi aplicabilă tulburarea sau temerea reprezintă circumstanță atenuantă legală.
   Desigur, revine organului judiciar sarcina aprecierii în concret a situațiilor în care apărarea este legitimă. Țineți minte, nu polițistul spune că dacă ai fost sau nu în legitimă apărare.

  • Ps: Nu mai puneți semnul egal între o contravenție sau nici măcar cu o infracțiune. Am tot văzut persoane care încurajează săvârșirea unor infracțiuni în urma comiterii unor contraveții.

 5. Simplu, automobiliastul

 6. Caz clasic de escaladare de la maruntisuri pana la fapte foarte grave: zbierete, scuipat, atins masina, trantit portiera, pliat oglinda, accident intentionat, fugit pe rosu… etc.

 7. HaterInTrafic

  una e vandalism si alta e tentativa de omor 🙂

 8. Cand decizi sa-ti faci dreptate singur, ai gresit.

  In cazul de fata motociclistul a gresit cand a deschis usa autoturismului apoi i-a lovit oglinga, iar soferul cand a demarat incercand sa-l acroseze pe motociclist.

  Cred ca e musai sa intelegem ca noi, participantii la trafic, nu avem nici un drept sa aplicam legea sau sa ne facem dreptate singuri. Cand se va intampla lucrul asta ne vom putea numi civilizati.

Adaugă un comentariu

Pentru a posta un comentariu pe Trafictube.ro, trebuie să te autentifici. Nu ai cont? Înregistrează-te!