Cuvânt înainte:

Despre circulația prin intersecțiile cu sesns giratoriu (mai pe scurt aici giratoriu) s-a discutat și s-a scris mult. Totuși, mulți nu știu cum se face.

Încercăm aici, în câteva capitole, să acoperim cadrul legal și abordările recomandate circulației în sensul giratoriu.

Cadrul legal

În codul rutier, despre sensul giratoriu, se reglementează în mod direct următoarele (restul drepturilor și obligațiilor se reglementează în ideea circulației pe drumurile publice):

Art55 încadrează sensul giratoriu în categoria intersecțiilor dirijate:

Art55. Intersecţiile sunt: a) cu circulaţie nedirijată; b) cu circulaţie dirijată. În această categorie sunt incluse şi intersecţiile în care circulaţia se desfăşoară în sens giratoriu.

Art57 reglementează noțiunea priorității în sensurile giratorii:

Art57 (4) În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie.

Alte aspecte legale, drepturi și obligații

Indicatorul de sens giratoriu este încadrat din punct de vedere legal în grupa indicatoarelor de obligare. Acest lucru ne spune că în interiorul sensului giratoriu avem o direcție de deplasare circulară în jurul „insulei” sensului giratoriu. Mai exact urmăm direcția de mers dată de săgeți. Deci, la intrare, precum și în interiorul sensului giratoriu direcția de mers nu se schimbă, este mereu înainte. Acest aspect îl putem înțelege și din definiția indicatorului (unde spre deosebire de alte indicatoare din această categorie nu se menționează nimic despre schimbarea direcției de mers):

Se amplasează înaintea unei intersecții cu sens giratoriu sau pe zonă circulară din mijlocul intersecției. La întalnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să acorde prioritate vehiculelor care circulă în interiorul intersecției.

Pentru o bună înţelegere a sensului giratoriu încercaţi să îl priviţi ca un drum desfăşurat cu sens unic, care se intersectează cu străzi fără prioritate doar din partea dreapta:

sens desfasurat

Drepturi

Având în vedere că, așa cum este menționat în lege (Art55), sensul giratoriu este o intersecție dirijată avem dreptul de a efectua depășiri în sensul giratoriu.
Automat înseamnă că nu este interzisă schimbarea benzii într-un sens giratoriu.
Avem dreptul de a intra de pe orice bandă și de asemenea de a ieși de pe și pe orice bandă (deși recomandat este de pe b1, o să explicăm mai jos)

Obligații

Pe lângă obligația de a ceda trecerea (Art57) restul obligațiilor, se deduc din Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006:
-în sensul giratoriu, ca dealtfel în orice interscție, este interzisă oprirea voluntară a autovehiculului (Art. 142 pct f)
-deoarece în sensul giratoriu avem dreptul de a schimba banda, suntem obligați să ne asigurăm că manevra se poate executa în siguranță și trebuie să semnalizăm schimbarea de direcție;
-deoarece în sensul giratoriu avem dreptul de a afectua depășiri, avem obligația să respectăm normele cu privire la depășire;
-deoarece când ieșim din sens schimbăm direcția de mers, trebuie să ne asigurăm că manevra se poate executa în siguranță și trebuie să semnalizăm;
-în sensul giratoriu trebuie respectată direcția de mers indicată de marcajul pe bandă (dacă asemenea marcaj există) Art83;
-în sensul giratoriu trebuie respectate marcajele de ghidare (în cazul în care acestea există). Direcția de mers este atunci dictată de marcaj și nu mai este circulară.

Greșeli frecvente

Cele mai frecvente greșeli se datorează necunoașterii legislației în vigoare. Vom încerca să enumerăm mai jos o parte dintre cele mai des întâlnite greșeli dar și să demontăm câteva mituri rutiere care s-au propagat în mod inexplicabil:

 • Încadarea pe benzi la intrarea în sensul giratoriu.

Sunt foarte mulți șoferi care nu știu să aleagă corect banda de intrare. Vom dezbate în amânunt acest aspect în următorul capitol cu recomandări.

 • Prioritatea la ieșirea din sensul giratoriu – MIT

Există printre noi şoferi care citesc şi interpretează în mod eronat textul legii. „vehiculele care circulă în interior au prioritate”. Texul legii înă nu se termină aici. Complet este  „vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă„. 

Deci pentru faptul că un şofer circulă pe o bandă superioară (mai în interior) nu înseamă că are prioritate făţă de cei care circulă pe benzile inferiore. Prioritatea este doar faţă de cei care urmează să pătrundă.

Alţi şoferi au impresia că dacă au intrat în sens înaintea vehiculului care circulă paralel cu ei pe o bandă inferioară  au priroritate la ieşire (ei au fost deja în sens deci au prioritate faţă de ceilalţi pentru că au pătruns în urma lor). Nici acest lucru nu este adevărat. Textul legii reglementează prioritatea strict faţă de momentul intrării în sens. Cu alte cuvinte odată intrat în sens, un vehicul este egal din punct de vedere al priorităţii cu restul vehiculelor care se află deja în sensul jiratoriu.

prioritate de iesireÎn imaginea alăturată vinovat de accident este conducătorul autoveicului roşu pentru neasigurare la schimbarea direcţiei de mers.

Ce a greşit? Atât încadrarea pe benzi (detaliem în următorul capitol) şi nu a ştiut că trebuie să îl lase pe albastru să îşi continue drumul.

Atenţie nu contreză numărul de benzi la intrarea în sens, în interiorul sensului  sau la ieşirea din sens.

Mai exact, la poliţie, situaţia arată cam aşa:accident

 

 

 

 • Semnalizarea stânga – MIT

Mulţi şoferi semnalizează stânga atât la intrarea în sens dar şi în interiorul sensului giratoriu. Unii dintre ei chiar şi când părăsesc sensul.

Conform legii nu există nicio obligaţie cu privire la semnalizatul stânga în sensul giratoriu. Un autovehicul semnalizează, în general, schimbarea direcţiei de mers. Am explicat mai sus faptul că în sensul giratoriu direcţia de mers se schimbă la ieşirea din sens şi acesta este motivul pentru care se semnalizează dreapta.

Să analizăm următorul caz:

semnalPresupunând că semnalizaţi stânga de la intrarea în sens şi până la ieşire, cum mai semnalizaţi depăşirea zonei de accident?

Prezenţa semnalizării stânga nu aduce niciun plus valoare traficului. Nu ajută pe nimeni cu nimic. Logica este: am semnal dreapta mă îndrept spre ieşire (sau schimb banda spre dreapta). Mi-am arătat intenţia, cei care doresc să patrundă în sensul giratoriu sunt obligaţi să mă lase să îmi finalizez manevra.

Nu am semnalizat nimic, înseamnă că îmi menţin direcţia de mers, continui în sens, oferind astfel posibilitatea celor care pătrund în sens şi doresc să îl părăsească la prima ieşire, să se încadreze paralel cu mine (sau, dacă sunt pe prima bandă să aştepte). Mai mult chiar, de multe ori, în practică, poziţia autovehiculului nu permite observarea semnalizării stânga.

 

 

 

 • Străpungerea sensului

TAIERE

Nu puţini sunt cei care merg drept în sensul giratoriu, intrând peste autovehicule din stânga lor. Traseul corect pentru autovehiculul de pe prima bandă este cel verde.
Prima manevră pe care o efectuaţi în timpul pătrunderii în sensul giratoriu este să luaţi volan dreapta pentru a vă înscrie pe direcţia de mers circulară.

Următoarea mare greşeală (şi este mare pentru că duce la blocarea traficului) este strict legată de această străpungere şi nu de puţine ori este efectuată de şoferii care străpung sensul giratoriu

 

 

 

 

 

 

 

 • Prioritatea în sens

prioritate

Din ce în ce mai des, şoferii avansează puţin câte puţin până blochează banda de pe drumul cu prioritate, forţând astfel oprirea celor cu prioritate pentru a le permite lor intrarea. Acelaşi fenomen se întâlneşte şi la pătrunderea în sens.

A se observa cum autovehiculul roşu blochează întreaga bandă de circulaţie pentru a acorda prioritate de trecere autovehiculelor de pe banda a doua.

În mod ironic autovehiculul şi-ar putea continua deplasarea fără să aştepte după autovehiculele din a doua banda, dacă ar urma traiectoria verde.

 

 

Recomandări:

 • La pătrunderea în sensul giratoriu

Viteza: La apropierea de sensul giratoriu reduceţi viteza. Înainte de marea majoritate a sensurilor giratoriu este de regulă o restricţie de viteză de până la 30 Km/h.  Reducând viteza aveţi posibilitatea de a opri în condiţii de siguranţă. Nereducând  viteza sunteţi identificat rapid ca un posibil risc de către ceilalţi participanţi la trafic care sunt deja în interiorul sensului giratoriu sau care sunt pe punctul de a pătrunde în sens din dreapta direcţie dumneavoastră de deplasare.

accident 2

Să nu trăiţi cu impresia că în caz de accident vinovat o să fie mereu şoferul autovehiculului albastru. Să nu uităm că nu există prioritate de stânga. Dacă vehiculul albastru poate demonstra că a fost în sens înaintea celui roşu atunci vinovat pentru producerea accidentului este şoferul autovehicului roşu.

Reducând viteza evitaţi posibile complicaţii.

 

 

 

 

 

 

Încadrarea pe benzi: Acest aspect este unul foarte dificil pentru mulţi şoferi şi din această cauză se creeză de multe ori situaţii riscante în trafic. Regula de bază la încadrarea pe benzi este numărul ieşirii / numărul de benzi. De exemplul: pentru un caz des întâlnit de sens giratoriu, cu 4 ieşiri şi două benzi pe sens se va folosi prima bandă pentru primele două ieşiri şi cea de a doua bandă pentru ultimele două ieşri.  E o idee greşită, cu care ies mulţi şoferi din şcoală, că încadrarea pe prima bandă se face doar pentru prima ieşire.

traseu

Evitaţi traseul roşu. Evident este legal dar nu este recomandat. Observaţi cum, urmând traseul roşu se întâlnesc 3 fluxuri pe banda a doua a sensului giratoriu, iar prima bandă rămâne nefolosită. Cu alte cuvinte sensul giratoriu nu fluidizează traficul aşa cum ar trebui să o facă.

Mai mult chiar fiind pe prima bandă eliminaţi riscul de a avea pe cineva în dreapta dumneavoastră în dreptul ieşirii. Mai bine zis, aşa cum dumneavoastră sunteţi greşit (dar legal) încadrat pe banda a doua, pentru a părăsi sensul la cea de a doua ieşire, la fel de bine puteţi nimeri pe cineva pe banda întâi care vrea să părăsească sensul la cea de a treia ieşire. Aşa cum am explicat în capitolul anterior în caz de accident dumneavoastră sunteţi singurul vinovat. Aţi greşit amândoi, dar dumneavoastră sunteţi cel vinovat pentru accident.

Folosind traseele verzi eliminaţi din riscuri şi puncte de conflict şi ajutaţi la fluidizarea traficului.

 

 

 

Prioritatea: Nu aşteptaţi să se elibereze sensul giratoriu pentru a pătrunde în el. Atenţie la participanţii la trafic şi la intenţiile acestora. Puteţi ajuta la fluidizarea traficului dacă vă încadraţi corect pe bandă şi dacă înţelegeţi intenţiile celorlalţi participanţi la trafic.

prioritate nu

 

Dacă aţi observat că autovehiculul de pe banda a doua nu are intenţia de părăsi sensul folosiţi-vă de banda liberă din dreapta acestuia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Semnalizarea: După cum am explicat în capitolul anterior la pătrunderea în sensul giratoriu nu se semnalizează stânga. Singurul caz în care se foloseşte semalizarea este când părăsiţi sensul la prima ieşire, caz în care semnalizaţi dreapta.

 • În sensul giratoriu

Circulaţia în sensul giratoriu se desfăşoară conform normelor de circulaţie pe drumurile publice. Nu este nimic special de adăugat. Poate doar, pentru faptul că direcţia este una circulară ar trebui să fim mai atenţi la ceilalţi participanţi la trafic şi să circulăm cu o viteză scăzută.

 • La părăsirea sensului giratoriu

corectEste recomandat ca ieşirea din sensul giratoriu să o efectuăm de pe prima bandă a sensului. Astfel evităm riscul apariţiei unui alt vehicul în dreapta noastră. Nu este ilegal să părăsim sensul de pe una din benzile superioare, dar în caz de accident cu un vehicul care circulă pe o bandă inferioră şoferul acestuia va avea câştig de cauză.

În caz contrat riscăm conflicte care pot duce la accidente, accidente care nu este mereu sigur că se vor soluţiona mereu favorabil nouă.

iesire 1

Ce mai caută lumea:
 • banda externa in sensul giratoriu prioritara fata de banda de la ax
 • prioritate in giratoriu
 • reguli sens giratoriu