It seems javascript is either disabled or not supported by your browser.

Depășiri sau devansări?

Adăugat de razvanbb
Raportează ca șters! 35

Am strâns 23 de manevre. Sunt redate la viteza reală pentru o mai bună analiză. Clipul are aproape 15 minute. E şi un test de rezistenţă pentru comunitate. 🙂
Manevrele sunt numerotate pentru a putea fi comentate mai uşor.
Am introdus şi un sondaj pentru a avea şi nişte rezultate.


[polldaddy poll=4026892]

33 comentarii

 1. ce tare e 5. ce dădea in ea ala cu audi.

 2. mah, de fapt chestia vizeaza crosetatul, crearea de situatii periculoase prin mers hoatic si tare pe toate partile, dar la modul asta nu-s probleme. Nu zice nicaieri de distante, adica daca merg pe 2 in spatele unuia si nu se da si eu trec pe 1 si dupa aia o tin un kilometru pe 1 si dupa aia cand reintru tot el e in spatele meu, dar la 500 de m distanta, care e treaba?

  pe autostrada trebuie sa invete si prostovanii nostri odata sa nu mai stea pe 2 degeaba, ca nici canale nu sunt pe 1, nici strazi laterale unde se pot bloca in aia care fac viraj sau ies in drum, nu mai au nicio scuza

 3. pune si optiunea „nu am avut rabdare”

 4. @carco Mi-am dat seama ca rezultatele nu vor mai fi relevante daca adaug si „nu am avut rabdare”. Am scos optiunea. Sorry 🙂

 5. de curiozitate, cu ce viteza mergi constant pe autostrada?

 6. nu ma dau rotund ca stiu legislatie, insa „in 99% din cazuri” eu incerc sa respect ce am observat in alte tari EU.

  Eu zic ca nu conteaza cum numiti procedura depasire/devansare – insa am fost invatat de persoane diferite si care nu erau chiar terchea berchea in tara lor ca in IT, DE, AT pe autostrada pentru a putea „trece inaintea unei alte masini” pe autostrada, se foloseste DOAR BANDA din stanga ei. Daca e sofer cu „șăpcuță / chipiu” si crede ca merge pe „pista măsii” se asteapta in spatele lui pana binevoieste sa treaca pe o banda inferioara. Acolo politia de autostrada daca te vede ca opresti voit coloana ca ai tu chef sa mergi cu 100 km/h cand banda din dreapta era libera te ia la intrebari si de obicei ramane cu amenda usturatoare.

  Totul porneste de la prezumptia ca cu cat te aproprii de axul drumului cu atat banda de rulare este de viteza mai mare. Implicit trecerea pe o banda unde vitezele de rulare sunt mai mici, nu implica riscuri pt cel care decide sa mearga mai incet. (stiti povestea cu unghiul mort, etc – si la viteze de >100 km care sunt timpii de reactie ?)

  my 2 cents
  In US/Canada, pt ca aia sunt mai vărzet – zic eu – benzile nu au indice de viteza, in general fiecare circula cu ce viteza il taie capul.

 7. Putin offtopic, apropo de Vimeo
  ce constat eu mai nemultumitor fata de youtube este ca nu poti sa dai filmul mai inainte, merge tot cum vrea el.

 8. @camionagiu – vezi sa ai ultima versiune de flash player (ver 10).
  Apoi vimeo merge ok la sarit la un moment anume in timp, doar ca minusul e ca inainte trebuie sa se incarce in cache tot filmul.

  Pe youtube merge din prima sa dai la ultimele x secunde din film, si incarca de unde ai cerut tu, pana la sfarsit. La vimeo vad ca intai incarca tot, apoi te „plimbi” pe unde vrei cu cursorul

 9. asta ziceam si eu

 10. Dar de ce s-a trecut de la youtube?

 11. Toate au fost devansari. Nicio depasire.

 12. @Pingu Nu te cunosc si nici n-as vrea sa declar public ca merg cu 70… maxim 80 km/h. 🙂

 13. eu na gasesc de unde s-a scos fasa cu „devansarea” – in legi/cod rutier eu nu o gasesc.

  SUBSECTIUNEA 3. Depasirea
  Art. 45.
  1. Depasirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lânga un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule în care s-a aflat initial.

  4. Nu constituie depasire, în sensul alin. (1), situatia în care un vehicul circula mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circula pe alta banda în acelasi sens de circulatie.

  5. Depasirea se efectueaza numai pe partea stânga a vehiculului depasit. Tramvaiul sau vehiculul al carui conducator a semnalizat intentia si s-a încadrat corespunzator parasirii sensului de mers spre stânga se depaseste prin partea dreapta.

  interpretate corect, cele 3 articole de sus, spun ca nu exista depasire prin dreapta. Acum cine respecta in 100% din cazuri e altceva.

  DEPASIREA – este manevra prin care conducatorul unui vehicul il devanseaza pe un altul , aflat in mers sau imobilizat , daca prin aceasta se trece peste axul longitudinal al drumului sau peste marcajul de separare a sensurilor de circulatie. Depasirea se efectueaza de regula , pe partea stanga in sensul de mers .
  EXCEPTII – vehiculele ai caror conducatori au semnalizat si s-au incadrat corespunzator schimbarii directiei de deplasare spre stanga si a tramvaielor , care se depasesc pe partea dreapta .
  TRAMVAIELE aflate in mers pot fi depasite si pe partea stanga:
  -cand drumul este cu sens unic
  -cand intre sina din dreapta si marginea drumului nu exista spatiu suficient pentru depasire

  In toate cazurile inafara de cele 2 exceptii,depasirea pe dreapta cred ca intra la categoria contraventii.

 14. Robert Lazar

  Toate au fost devansari.

 15. Parerea mea e ca nu exista depasire pe autostrada, doar devansare

 16. pinguinu nuclear

  cred ca majoritatea celor 23 de actiuni se pot incadra (conform definitiilor ce le-am gasit eu) la ambele categorii. Pentru ca nu scrie niciunde dupa cat timp sau dupa ce distanta se revine pe banda ta de mers pentru a se putea numi depasire. Adica daca revii pe banda ta de mers dupa 8 Km, e depasire?

 17. Nu am avut răbdare să mă uit la toate, dar alea pe care le-am văzut nu se pot încadra la depășiri în sensul definit în lege datorită acestei excepții :
  4. Nu constituie depasire, în sensul alin. (1), situatia în care un vehicul circula mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circula pe alta banda în acelasi sens de circulatie.

  Nu spune nimic de schimbarea de bandă, deci oridunde sunt două sau mai multe benzi nu se poate discuta de depășire.

 18. 4. Nu constituie depasire, în sensul alin. (1), situatia în care un vehicul circula mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circula pe alta banda în acelasi sens de circulatie.

  Deci nicio depasire, evident.

 19. @off topic manevra 12 are loc la intrare in ploiesti ?

 20. Devansări toate, cauzate de melteni obisnuiti sa mearga pe ulita.

 21. cocoflender

  Prea plictisitor, nu se intelege clar cand e inceputul manevrei si seamana toate a depasiri din cauza asta

 22. depasire e sinonim cu devansare, cat despre depasire, se considera depasire atunci cand ajungi in „curul” unuia si treci pe cealalta banda (de preferat pe stanga si nu pe dreapta) pentru al depasi. NU se considera depasire cand tu mergi pe banda a doua si restul pe banda intai.

  parerea mea 🙂

 23. Ariel la comentariul 14 a citat un text care parca e chiar ala bun. Si in textul ala nu zice nicaieri de „revenire” ci doar de „iesire de pe banda de mers”. Cu alte cuvinte in momentul in care ai iesit de pe banda pe care mergeai ca sa treci pe langa altcineva e depasire. In text nu se specifica nimic de revenire („inaintea” e mult prea vag), ceea ce ar putea conduce la intrebari existentiale de genul „daca am schimbat banda ca sa ma incadrez pentru urmatoarea intersectie si in acelasi timp am trecut si de unu care mergea mai incet pe banda mea e asta o depasire?”
  Textul asta e facut de cand la noi orice sosea avea maxim 1 banda, sunt curios cum e definitia la unii d’astia obisnuiti cu 2-3 benzi de prin anii 60. Si ca sa raspund la intrebarea din post, in primele 10 am vazut vreo 10 depasiri si vreo 3 devansari (textul tinea cam mult si prindea de fapt mai multe manevre), restul n-am avut rabdare sa le vad.

 24. Oare de ce ignoră atât de mulți aliniatul 4 din articolul ăla de lege, dar aleg să interpreteze cum le place aliniatul 1 ?
  O fi chiar așa de greu de priceput că dacă mergi pe altă bandă pe același sens de mers și treci pe lângă alt vehicul legea spune clar că nu se poate considera depășire ?

 25. @Alex – pe interpretarea legii iti dau dreptate, INSA cum zici tu ca se poate merge pe autostrada NU E OK dpdv al securitatii.

  Gandeste-te la:
  1) autostrada cu 3 benzi; cam cum e intre B si OTP, unde fiecare „bigudeaza” cum vrea si vezi cate accidente sunt.
  2) cum e in tari cu civilizatie si fara accidente. Gen .de, unde chiar si in portiuni de autostrada fara limita de viteza aia nu au accidente pt ca stiu regula de baza: trecerea inaintea altei masini sau grup de masini (depasire) se face doar pe banda din stanga acesteia, SAU astepti sa elibereze banda pe care se afla in prezent.

  Experimentati pe propria piele si portofele conducerea pe autostrada „asa cum se procedeaza in RO”

 26. @Ariel
  Eu nu am zis cum se poate circula ci am răspuns la întrebarea dacă manevrele alea au fost depășiri sau nu. Conform legii actuale nu sunt.

  În ce privește restul observațiilor tale nu se poate generaliza. Unii folosesc banda 1 doar obligații de dobitoci care merg fără nici o noimă pe 2 ( sau mai mare ). Unii „bigudează” indiferent câte benzi sunt pe sens.

  Întrebarea era ce sunt manevrele alea, nu ce legi trebuie schimbate ( sau cum vor unii să le interpreteze pe cele actuale ) pentru a face deosebirea între depășiri și devansări. Apropo, ce sunt alea ? 😀

  Și aș vrea să-mi arăți și mie o țară fără accidente, pentru că Germania sigur nu e. Eu n-am auzit de accident de 256 de mașini în România ( caută pe Goolge „accident autostrada germania” ) deși sunt convins că doar lipsa drumurilor care să permită atâtea mașini la un loc este motivul acestei performanțe.

 27. @Alex – bine punctat.
  Thumbs up, tot respectul

 28. Depasirea presupune intrarea pe sensul celalalt de mers. Deci in film nu este cazul. Am in schimb o alta intrebare, dat fiind ca e vorba de autostrada:

  Se da o autostrada cu 3 benzi pe sens. Pe acelasi sens circula in paralel 2 masini pe cele 2 benzi din extremitati. Banda din mijloc este libera. In caz ca ambii doresc incadrarea simultana pe banda din mijloc, care din ei va avea prioritate in fata celuilalt … si de ce ?

  Fara „si de ce” a fost intrebare la testul de redobandire permis 13 din 15 !

 29. ce le dai pe dreapta, ce viteza aveai?

 30. @Marius Prioritate are cel care vine de pe banda 3, scrie si in legislatie….este valabil si pentru oras acelas lucru.

 31. AlwaysFresh

  eu n-as mâna asa cu copilul in masina

Adaugă un comentariu

Pentru a posta un comentariu pe Trafictube.ro, trebuie să te autentifici. Nu ai cont? Înregistrează-te!