Adaugă comentariu

18 comentarii
  1. Pasagerul tau, din pacate, exprima exact gandirea alora care dupa un accident baga scuzele de genul: „nu m-ai vazut ca semnalizez” sau care te injura cand le atragi atentia ca au gresit.

    Mare + pentru clip si pentru descriere. Rolul site-ului e educativ si ar fi frumos ca reclama buna si un site bun sa atraga SI EDUCE pe cat mai multi ca cel din clip.

    • Imi pare rau de discutiile din ultima perioada… m-au determinat sa ma reapuc de postat dupa o perioada lunga in care am strans material, banal pentru unii 🙂 dar pentru care nu am mai avut timp de editare.

  2. Se pare că majoritatea a rămas pe dos, nu numai că apreciază lucrurile anormale că și normale, dar se și chinuie să le copieze întocmai. Păcat! +

  3. Cred ca s-a oprit momentan sistemul de votare, din cauza presupuselor fraude „electorale”… Asteptam sa vedem ce spune conducere! 😀

  4. Ei e miez, bre…li se cuvine. Un cap de pod li se cuvine de minune. Dambovita, la Ciurel, numa sa fie singuri in coaja lor adusa din Bulgaria.

  5. Zici ca „s-au autoeducat asa si la banii astia” – adevarat ce spui, ca s-au invatat asa si ca ei cred ca li se cuvine, dar nerespectarea benzilor nu tine de bani, tine de felul de a gandi. Soferii cu orice fel de masina pot sa taie benzile, fie ca e mai scumpa, fie ca nu, la fel si in cealalta „extrema”, soferi cu orice fel de masina pot sa aleaga sa respecte benzile, asa cum ai facut tu. Sau la ce te-ai referit cand ai zis „banii astia”?
    Foarte buna discutia.
    +

    • „Jnapanii astia”… Nu ai esti departe ca e tot legat de bani :)) de obicei astia sunt cei carorali se cuvine totul…

  6. Ţin să te contrazic. Situaţia este logică nu normală! Este logic, acum că site-ul a crescut, să apară tot felul de specimene aici, dar nu este nimic normal în asta.
    🙂 +

  7. Majoritatea sunt ca el, si nu vreau sa sune ofensator. Majoritatea se uita la noi astia care conducem corect si care facem 2-3 manevre in plus la parcare ca sa nu-i incomodam pe altii ca la niste geeks care se chinuie aiurea sa fie politically correct. Vezi mesajul lui, go with the flow. Cand toti merg gresit, daca tu incerci sa mergi corect risiti sa te busesti si sa fii vazut ca cel care merge neregulamentar.

  8. Nou

    Comentariile partenerului tau de trafic sunt cam puerile, ”de ce te agiti’ daca te lovea ala cu mercedes-ul pe partea lui sa vezi cum sarea la bataie eventual… multi vad putini cunosc.

  9. Din cate am putut vedea cu ochii mei, in Europa exista doua mari modele comportamentale la volan, cumva la extreme unul fata de celalalt: modelul sa-i zicem Berlin-Viena si modelul Istanbul-Napoli. Sa stiti ca fiecare are avantaje si dezavantaje. Primul e strict, dar foarte rigid, si neamtul este cel mai putin intelegator sofer din lume – e in stare sa-si zgarie deliberat masina daca asta e pretul pentru prioritatea lui sfanta. Modelul turco-napoletan pare aiuritor, nimeni nu respecta prea mult regulile, dar oamenii sunt mai atenti si mai inclinati sa-ti faca loc in traficul supraglomerat.

    Noi, in Romania, zici ca am luat ce e mai rau din ambele modele. La noi se circula cu un soi de incrancenare teutona, in ciuda legii dar si in ciuda „micii intelegeri” turcesti. Suntem mai indisciplinati ca turcii si mai rai unii cu altii decat sunt nemtii. In Berlin traficul e scortos si rigid, dar se respecta legea, , in Istanbul domneste mica intelegere si un soi de haos semi-organizat, dar oamenii sunt mai intelegatori si mai amabili unii cu ceilalti. M-am adaptat destul de repede si la un model, si la celalalt, dar nu ma pot adapta la nesimtirea si rautatea romaneasca. Oriunde in Europa m-am simtit mai relaxat si mai insiguranta decat pe soselele patriei, si asta imi da de gandit. As vrea sa putem schimba ceva cu TraficTube, in acest sens.

    • Se vede ca nu ai fost la Viena in ultimul an calendaristic 🙂

      Poti sa o scoti de pe lista modelelor stricte si rigide. Nu stiu cum se compara cu Bucurestiul din aceeasi perioada, dar fata de anii trecuti cand era o placere sa conduci in Viena indiferent de aglomeratie, parca s-or mutat pe stilul romanesc in timp ce ai nostri (cel putin aici in vestul tarii) s-or mai civilizat un pic. In Viena, la ultimele 3 drumuri – si cand zic drumuri ma refer la excursii de mai multe zile pana la o saptamana, nu weekend, nu perioade de sarbatoare – am fost:
      – claxonat ca nu imi tin banda desi el era cel care mergea intre benzi si le taia
      – claxonat pentru ca bagasem in marsarier chiar daca nu m-am deplasat nici un milimetru (vroiam sa ies din parcare)
      – blocat in parcare in randuri repetate de idioti care habar nu au sa parcheze si nu ar nimeri locu’ daca ar fi cat Casa Poporului
      – aproape scos de pe drum de catre cei care fortau depasirea cand se repliau, intotdeauna respectiva depasire se facea fara semnal

      Trecand peste asta, cam peste tot pe unde am umblat recent in strainatate, cei mai idioti soferi erau cu numere de Austria si din aia 90% cu numere de Viena (si am fost in zone cu multi turisti rusi deci masini de Rusia, apropo de perceptie). In Slovacia de exemplu au fost 3 accidente pe care le-am prins la putine minute dupa ce s-au intamplat, toate cauzate de soferi de masini cu numere de Viena.

  10. @Rebound – sunt, ca sa zic asa, modele ideale, ca orice model. La limita, gasesti tot felul de exceptii si intr-o parte si in cealalta. E vorba de ansamblul general… Dar am fost sincer cand am vorbit de relaxarea pe care o simte orice sofer roman normal la minte cand trece granita, inclusiv spre Bulgaria, Turcia, Serbia…. Cred ca pentru noi e mai usor sa ne descurcam, cum am zis, in Istanbul, decat unui neamt. Dar dupa ce treci de socul imbulzelii si stii sa-ti folosesti oglinzile, se dovedeste mai usor sa sofezi in capitala Turciei decat in capitala Romaniei pentru ca nu simti acea competitie rautacioasa ca la noi. Nu te mai simti amenintat, pur si simplu… In fine, recomand tuturor experienta 🙂

    • Eu incerc sa iti zic ca legat de Viena, ce zici tu e limita… modelul il gasesti pe TraficTube la clipuri din Bucuresti 😀

Vezi si...