Cu aceasta ocazie, vreau sa „deschid” un nou capitol „Educatie rutiera„.
Nici bine nu s-a dat jos din masina parintilor ca tasneste dintre masini, fara sa se uita o clipa daca masinile stationeaza sau sunt in miscare si ca totul sa fie complet, o taie pe diagonala, printre masini.
Singura vina o au parintii, orice ati spune.
Scria Cetin aici, printre altele, de ce nu se mai aplica vorba „cum era pe vremea mea”. Si eu ma jucam pe strada si fugeam de colo-colo fara sa ma asigur si fara sa stiu ceva despre trafic. Singura diferenta este ca atunci pe strada unde ne jucam erau maxim 1-2 masini (!) parcate … ca de circulat nu are rost sa vorbesc. Se asternea praful pe asfalt la cat de circulata era strada respectiva.
Acum, situatia e cu totul alta. Sunt mult mai multe masini pe strada, iar pericolul este mult mai mare. Ce vreau sa subliniez aici:
Cu timpul, ai mei au inceput sa imi spuna sa am grija pe afara ca incepeau sa circule din ce in ce mai multe masini. Ma urmareau de pe geam si normal ca la inceput nu ascultam de parinti. Cum vedeau ca fug fara sa ma uit in jurul meu, cum ma pedepseau si nu ma mai lasau afara (pedeapsa suprema 🙂 ) Si uite asa am invatat sa ma asigur si sa fiu mai atent.
Vor mai urma … din pacate.
25 comentarii
Cel putin ăsta e singur, de capul lui, dar vad pe linga scoli multi parinti traversind aiurea și în fugă cu copiii de mînă. Ce să invețe atunci, cum să fie smecheri în drum spre cimitir?
Eu aici dau vina si pe cel cu Fordul. L-a durut in paispe ca s-a oprit pe trecerea de pietoni si nu s-a obosit sa se uite daca ii vreun pieton cand a pornit.
Daca oprea inaintea trecerii avea mai multe sanse sa il vada pe copil inainte sa se apropie mult de masina. Dar tocmai asta trebuie invatati cei mici : sa nu se bazeze pe altii ca ii vor vedea. Sa fie ei atenti.
LE* Si sa nu procedeze ca si copilul din clip, desigur.
@RebounD11 Cati nu fac la fel 🙁 Se duc la „aspiratie” dupa cel din fata si raman pe trecere, blocand-o. Daca trecerea era libera, poate copilul ar fi folosit-o, dar asa a trebuit sa ocoleasca masina (din pacate a ales sa treaca prin fata) si-a taiat-o in diagonala.
P.S. Pe sensul opus, pe jumatate de trecere era si cel cu Peugeot-ul rosu (0:23).
@GeluCJ : Copilul putea traversa frumos si regulamentar prin fata masinii mele. Exact cum a procedat domnul respectiv de la 0:31. Dar cand nu iti inveti copii ce si cum, s-ar putea sfarsi nasol.
„Nu incalzeste pe nimeni ca soferul e vinovat sau copilul e vinovat sau amandoi sunt vinovati, daca se ajunge la spital cu oasele frante.” Asta spune tot. 🙂
@GeluCJ: Si sa nu uitam de acel Golf albastru de pe trotuar exact intre trecerea de pietoni si intrarea la spital. Sa nu cumva sa poata trece mai mult de 1 pieton pe trotuar pe-acolo… iar daca e cineva in scaun cu rotile, sa o ia pe strada, ca poate o fi vehicul daca are roti.
@DTC: cand erai de varsta lui cati copii stii (incluzandu-te pe tine) care gandeau trecerile de pietoni? Cand traverseaza copilul Focusul blocheaza toata trecerea, domnul apare in cadru cand copilul e la jumatea sensului celalalt. Iar cand tinta lui e si mai in fata nu te astepta la varsta lui de clasa primara sa se gandeasca sa ocoleasca prin spate. Ar trebui sa vedem plusurile aici:
– tatal a oprit fara sa opreasca circulatia si nici nu a simtit nevoia sa il lase din masina direct in banca cum se obisnuieste acolo.
– copilul nu a tasnit direct din masina pe partea aialalta, cum fac de exemplu toate pisi HR-iste sau casiere din Business Center in 700. Copilu a mers pana la trecere, a evaluat situatia si a ales si traversat rapid fara sa o lalaie.
„Nu incalzeste pe nimeni ca soferul e vinovat sau copilul e vinovat sau amandoi sunt vinovati, daca se ajunge la spital cu oasele frante.”
Perfect adevarat, dar imi pare rau ca am asteptari mult mai mari de la soferi si adulti decat de la un copil. Am vazut oameni care au ramas fara carnet pentru mai putin decat ce a facut cel cu Focusul si vad foarte putini concentrati pe problema aia 🙂
@RebounD11 : E treaba soferului cu Fordul unde a oprit si este de competeta organelor abilitate sa il disciplineze daca de buna voie nu vrea.
Insa eu vreau sa subliniez aici faptul ca, la sfarsitul zilei, mai bine mergi pe picioarele tale acasa.
Da, ala cu Fordul nu are prea multa minte. Sau probabil are, dar era concentrat pe altceva decat la condus. Dar eu, cand voi avea prunci, voi avea mai mult grija de copii mai ales cand vine vorba de trafic.
Bun, copilul nu a sesizat ca e mai periculos sa treci prin fata unei masini (venind din lateralul ei) decat sa treci prin spatele ei. E copil.. nu te poti astepta sa gandeasca ca un om adult. Dar tot nu mi se pare ok reactia lui de a traversa strada in fuga. Ca esti pe trecere, ca nu esti pe trecere nu traversa in fuga! Mai ales intr-o coloana de masini unde vizibilitatea este mult mai redusa.
Iar de cei parcati pe trotuar acolo, din nou, e treaba organelor competente. Acolo se parcheaza asa de ani de zile. Chiar inainte sa inceapa santierul la noul corp al spitalului de copii. Dar nu am vazut pe nimeni care sa vina si sa sanctioneze. Si eu lucrez in 700 si de multe ori nu gasesc loc de parcare. Uneori ajung sa las masina si la mall. (cazuri extreme) Dar na… pentru unii e greu sa mearga pe jos.
„Da, ala cu Fordul nu are prea multa minte. Sau probabil are, dar era concentrat pe altceva decat la condus.”
E de la firma de paza… sunt mai mari sanse sa nu aiba. 🙂
„Dar nu am vazut pe nimeni care sa vina si sa sanctioneze.”
Eu am vazut, dar prea rar. Am sesizat de 2 ori (o data un politist de la rutiera si o data de la locala) legat de ocuparea trotuarului acolo si in 5 minute se apucasera de pus autocolante si scris P.V.-uri.
Stii unde lucrez eu, si stii ca am un liceu aproape, crede-ma cand iti zic ca copilul ala a fost de 10x mai precaut decat 90% din parintii si copiii din zona mea… ca dovada exact linkul la articolul din Tion 🙂
nu avea cum sa il vada ta-su, ca e oprit pe locul de handicap, deci e o persoana cu handicap. (ma rog, oprire scurta sa zicem ca e ok doar cat se da jos pasagerul).
Deci e numa’ un pic handicapat ta-su daca a oprit numa’ un pic pe locul de handicapati??
Nu e oprire daca imbarca sau debarca pasageri, daca nu incurca circulatia prin manevra. In cazul lui nu e obligatoriu sa fie nici cu nici fara handicap, fiind perfect legal ce o facut atata timp cat nu o venit cineva cu handicap care sa vrea sa parcheze acolo in timpul debarcarii copilului. Nu va luati de maruntisuri aiurea 🙂
rebound, poti te rog sa-mi definesti oprirea?
dar stationarea?
care este diferenta dintre acestea?
@jgyprime:
„care este diferenta dintre acestea?”
Vreo 5 minute 🙂
Art. 63. (1) Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staţionare.
Si ca sa nu ma intrebi si de ce nu ii oprire ce o facut ala, acelasi articol, dar mai jos:
(2) Nu se consideră oprire:
a) imobilizarea vehiculului atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane, dacă prin această manevră nu a fost perturbată circulaţia pe drumul public respectiv;
Daca vroiai definitia din DEX: „încetare a unei acțiuni, a unei mișcări, rămânere pe loc;”, dar nu cred ca o amenda o sa inceapa cu „In conformitate cu articolul … din DEX…” 🙂
corect.
mai demult nu era in lege chestia asta cu debarcatul.
chiar m-am uitat mai demult pe carticica aia mica cu legislatia de acum ~20 de ani si nu era.
Daca tot veni vorba :
http://www.tion.ro/fetita-la-spital-dupa-ce-a-fost-calcata-de-o-ambulanta-in-misiune/1717986
„Fetița de 12 ani, spun polițiștii, a încercat să traverseze strada fără să se asigure. Mai mult, copila avea căști în urechi și asculta muzică, povestesc martorii.”
Combinatia perfecta pentru un accident.
Asta e mai degraba un exemplu de asa nu la educatie rutiera la copii:
http://www.tion.ro/fetita-la-spital-dupa-ce-a-fost-calcata-de-o-ambulanta-in-misiune/1717986
La sfarsit e un alt copil (Acum nu se mai grabeste) daca te uiti la 0:26 este copilul care trece prin fata la Skoda, chiar pe urmatoare trecere de pietonii.
Cred ca a trecut regulamentar copilul.
@FerraryTm Buna observatie 😀 Copilul de la 0:24 are pantaloni negri, geaca albastra, ghiozdan /rucsac in mai multe culori. Cel de la 0:51 are pantaloni albi si ghiozdan rosu.
@DTC Ai dreptate. Avand in vedere traficul din zilele noastre, orice parinte resposabil trebuie sa-i explice copilului pericolele la care se expune daca e neglijent pe strada. Nu incalzeste pe nimeni ca soferul e vinovat sau copilul e vinovat sau amandoi sunt vinovati, daca se ajunge la spital cu oasele frante.
+
corect.
imi aduc aminte cand eram de varsta acelui copil ca erau 5 masini pe strada si alea parcate pentru ca benzina era cu taraita…
acum efectiv nu mai poti lasa copilul sa se duca singur la scoala pentru ca, chiar daca pietonii au verde, tot se gaseste unu sa treaca pe rosu…
pe calea asta imi zic din nou of-ul:
bine ca se face in scoli religie si nu se face eucatie rutiera de baza.
nu intelegeti gresit, nu am nimic impotriva orelor de religie, problema mea este ca educatia rutiera nu este nici macar disciplina optionala in scoli, chiar si fara note sau calificative, sa fie doar o prezentare interactiva a regulilor de baza.
e bine sa invete copii sa-si faca cruce (eventual in cerul gurii) inainte sa traverseze.
dar nu e obligatoriu sa stie si modul si locul pe unde se traverseaza.
Am 2 copii (4 si 6 ani).
Credeti-ma ca i-am explicat (mai ales celui mai mare care intelege mai bine) care sunt pericolele si cum trebuie respectate regulile. I-am aratat de fiecare data cu masina de ce opresc si cand opresc si ce inseamna conduita preventiva (luat picior de pe acceleratie in dreptul indicatoarelor cu atentie)…. si degeaba!
De fiecare data cand stie ca-l vad, respecta regulile. Cand are el chef de joaca si nu-i stie ca-l vad mai are scapari. Si sincer, nu stiu cum poti educa un copil sa se comporte responsabil de fiecare data cand exista vre-un pericol.
Copilul din imagine oare procedeaza asa de fiecare data sau doar acum?
Vezi ca ai uitat un i in titlu : Copiii si traversarea.
In rest plus pentru clip.
Ai dreptate. Multumesc.
Pentru cei care nu au permis de conducere, educatia rutiera se face acasa si la scoala. Pentru cei care vor permis, sa face la scoala de soferi.