It seems javascript is either disabled or not supported by your browser.

Cum se intra in giratoriu mai nou

Adăugat de Kata
60

Nu tu lumini … nu tu asigurare si tot el cu gura mare, adormitul.

14 comentarii

 1. Numa’ de curiozitate: ai semnalizat intrarea si intentia de a iesi din sensul giratoriu?

  • Intrarea, neaparat sa semnalizezi intrarea in giratoriu. Ca niciodata nu se stie cin’ te prinde si te urecheaza.

  • Atat intrarea cat si iesirea !

  • adevarul e ca schimbi directia de mers la intrarea in sensul giratoriu, nu e ca si cum ai pe altundeva sa o iei decat intrand in sens

  • @destroyerul: Daca parasesti sensul la prima iesire, intrarea in sens se semnalizeaza cu semnal dreapta. In rest, cu semnal stanga.
   Practic nu semnalizezi intrarea in sine, ci traseul pe care il vei urma in sens: daca ramai in sens la prima iesire, sau nu.

   Logica asta cu „nu e ca si cum ai pe altundeva sa o iei decat intrand in sens” e pana la urma valabila pentru orice intersectie, de la doua drumuri in X, pana la cele complexe…

   Fiindca pana la urma, „nu e ca si cum ai pe altundeva sa o iei decat intrand in intersectie”, insa semnalizezi deja INAINTE de a ajunge in ea, ca sa stie ceilalti ce urmeaza sa faci cand treci prin ea, mai exact pe care ramura o parasesti.

  • Scuze, l-am raportat din greseala pe Andru. Faceti ceva cu raportarile astea ca prea sunt asezate la indemana greselii.

   @DriveTM, ce zici tu e mai mult o conventie. In giratoriu semnalizezi schimbarea benzii (inclusiv semnalizare dreapta cand vrei sa iesi).

  • @Kata Legal deocamdata se semnalizeaza doar iesirea (dreapta) sau schimbarea de banda stanga/dreapta in sens. Optional, daca doriti sa dati niste indicatii suplimentare altora fara a-i induce in eroare, se poate si „stanga”.
   Daca insa se merge pe directia „inainte” in sens, semnalizarea „stanga” n-are rost si poate crea confuzii 🙂
   +

  • Chestia asta a ajuns mult prea departe!
   Multi cred ca este obligatoriu semnalul de intrare… si cum soferii de azi sunt lenesi si nu fac lucrul decat pe jumate, nu mai semnalizeaza decat intrarea si opresc semnalul ca sa iasa… A devenit o adevarata problema lipsa semnalului la iesirea din giratoriu si principala cauza este prostia asta inutila de semnal de intrare.
   Iar cand prima iesire din giratoriu este inainte si nu la dreapta, vezi cretinii, pe banda doi, cu semnal de stanga… si iti vine sa le dai in cap atunci cand dupa 5 metrii semnalizeaza iesire (cel mai fericit caz).

  • Ii văd deseori pe cei cu școala de șoferi..semnalizează atât intrarea cât si iesirea in sens…eu aici sa fiu sincer nu am semnalizat intrarea cu semnal stânga..ci doar iesirea..cu semnal dreapta…de obicei cand „țin drept” in sens si nu schimb banda nu semnalizez…însă observând pe respectivul cum a ieșit de la Dedeman din parcare fără lumini…am dat semnal dreapta dar degeaba

  • GeluCJ, nu toate giratoriile au o ieșire pe „drumul drept”. Pot avea 7 intrări/ieșiri. Recomandarea era să folosești semnalul stânga până în momentul în care ajungi în dreptul ultimei ieșiri pe lângă care vei trece și acolo să schimbi cu semnal dreapta pentru a anunța că vei părăsi intersecția la următoare ieșire.
   Din punctul meu de vedere și ținând cont că este doar o recomandare această semnalizare stânga (atunci când nu vorbim de schimbarea benzilor în intersecție), dacă nu vei semnaliza stânga și atunci când mergi „înainte” vor presupune că ești unul dintre cei care nu semnalizează niciodată. Atunci când semnalizezi stânga chiar dacă mergi „drept”, cei care vor să pătrundă din dreapta, știu sigur că nu vei ieși prin stânga lor.
   Cu alte cuvinte, trebuie folosită o regulă pentru semnalizarea stânga folosită în mod preventiv, astfel încât să poată fi aplicată în toate intersecțiile cu circulație în sens giratoriu indiferent de configurația ei. Direcția „înainte” într-un giratoriu, poate însemna a 2-a sau chiar a 3-a ieșire, în unele cazuri.

   Părearea mea. 🙂

  • @Bobiţă Adevarat, configuratiile sensurilor giratorii pot fi destul de diverse, iar nr. de intrari iesiri poate fi atat mai mic, cat si mai mare fata de modelul obisnuit cu patru intrari/iesiri. De acord, sunt giratorii la care „inainte” inseamna a treia iesire:
   https://www.youtube.com/watch?v=EugoAFnrmp4
   la fel de bine cum exista giratorii in care prima iesire este pe directia „inainte” sau a doua iesire este „la stanga”:

   E mai putin important nr. de intrari/iesiri, mai importanta e dispunerea acestora in raport cu directia de intrare locala a unui vehicul.

   Recomandarea respectiva (corect, e doar o recomandare nefiind o obligatie) poate fi aplicata si are efecte mai ales atunci cand obisnuit spus (dar nu corect 🙂 ) „se vireaza la stanga”, adica se foloseste de exemplu a treia iesire din patru sau se intoarce. In rest, indiferent de nr. de intrari/iesiri semnalizarea stanga nu-si are rostul, pentru ca se va iesi in prima jumatate a giratoriului.

   Astfel ajungem la un fel de „regula” simpla si generala de aplicat. Pe scurt, giratoriul e vazut ca un ceas avand la „ora 6” intrarea locala a vehiculului si la „ora 12” jumatatea giratoriului. Daca iesirea din sens se face undeva in prima jumatate descrisa de „ora 6” -> „ora 3” -> „ora 12” nu se semnalizeaza stanga, ci numai dreapta la iesire.
   Daca iesirea din sens se face undeva in a doua jumatate a giratoriului descrisa de „ora 12” -> „ora 9” -> „ora 6” si doresti sa indici acest lucru altor participanti se poate semnaliza stanga cu rol informativ, iar apoi dreapta la iesire.
   P.S. Aici:
   https://www.trafictube.ro/wingman/ (1:41-1:55)
   e un exemplu de semnalizare stanga fara rost. Initial am crezut ca de cca 2 km era incadrat pentru „la stanga” 😆

 2. Joc:
  Scuze, l-am raportat din greseala pe elcraft. Faceti ceva cu raportarile astea ca prea sunt asezate la indemana greselii.

 3. In Germania…Astia semnalizeaza doar ierirea…niste idioti dupa parerea mea

  • darrelldimebag

   Mi-ai luat vorba din gura, in Elvetia la fel ca in Germania

Adaugă un comentariu

Pentru a posta un comentariu pe Trafictube.ro, trebuie să te autentifici. Nu ai cont? Înregistrează-te!