It seems javascript is either disabled or not supported by your browser.

Lectie in giratoriu

Adăugat de Huffy
Raportează ca șters! 53

Se zice ca ziua de 13 aduce ghinion. Un amic (sa-i spunem X), a  ajuns ieri la concluzia ca norocul sau ghinionul si-l face omul cu mana lui. In clip este prezentata o situatie similara la intrarea in sens, dar diferita la iesire fata de ceea ce a patit un amic putin grabit, care a inteles gresit regulile de circulatie in sensul giratoriu.

Pe de o parte a avut ghinion, pe alta parte a avut noroc. Art 57/4 – In intersectia cu sens giratoriu, vehiculele care circulă în interiorul acesteia au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție . Desi X a trait cu impresia ca daca intra in giratoriu pe B1 si merge mai repede decat cel (sa-i spunem Y) aflat deja in giratoriu, dar intrat in sens din alta directie si aflat pe B2, Y isi pierde prioritatea. Spre mare lui uimire, ieri a aflat ca nu este tocmai asa. Prioritatea se acorda celui aflat deja giratoriu, pe toata suprafata sensului, indiferent de viteza sau de banda pe care circula acesta. Din fericire, in urma „intalnirii” celor doi, s-a facut doar un mic transfer de vopsea intre masini. X o tinea pe a lui ca nu este vinovat, iar Y isi sustinea punctul lui de vedere. In urma confruntarii in fata unui agent de circulatie, X a fost sfatuit sa incheie amiabila cu Y daca nu vrea sa ramana pieton, mai ales ca Y a prezentat filmarea de pe camera pe care o avea montata in masina, filmare cu care a dovedit ca se afla in giratoriu cu mult inaintea lui X. Degeaba se trezeste cate un „cocos” sa se bage ca musca in fundul calului, pentru ca in momentul in care totul este inregistrat si se face dovada ca cel considerat vinovat de catre „cocos”, era deja in sens, cocosul devine un fel de gaina, care daca nu este dispus sa plece creasta (incheie amiabila), se trezeste lasat fara pinteni (permis).

Ghinion ca a interpretat legea dupa cum a crezut el si noroc ca a dat de un politist dispus sa discute cu ambele parti implicate si sa explice in amanunt cum sta treaba in giratoriu d,p.d.v legal, fara sa-l lase fara parmis. Explicatia babeasca oferita de politist pe scurt, pe langa Art 57/4, a fost ca atata timp cat o masina se afla in intersectie, indiferent ca este vorba de giratoriu sau intersectie in cruce, cel aflat in afara intersectiei, trebuie sa-i permita celui aflat in intersectie sa paraseasca intersectia. Dupa explicatiile babesti primite de la politist, X si-a dat seama unde a gresit si a incheiat amiabila cu Y.

Tot respectul pentru politistul respectiv si pentru felul in care a tratat problema. Nici una din partile implicate nu avea cunostinte la politie si nici nu erau din localitatea sau judetul respectiv.

Animatie grafica.

„Declaratia” amicului X.

Ce mai caută lumea:
 • exemple de circulatie in intersectii complicate
 • sens giratoriu cu 3 benzi
 • https://www trafictube ro/lectie-giratoriu/

150 comentarii

 1. Mda. Pentru ca, si asta nu stiu multi soferi, prioritatea se stabileste inainte de intrarea vehiculelor in intersectie, si ramane aceeasi in interiorul intersectiei.

  • Măi oameni buni încetați cu aberațiile!! Dacă situația este cea din animație da, vinovat este X dar nu pentru neacordare de prioritate. Dacă așa a afirmat milițianul atunci singurul ghinion din data de 13 a fost discuția cu un milițian incompetent.
   Să o luăm logic legal:

   Art 57
   (4) În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie.

   De aici deducem că dacă X nu este în sens el, nu are prioritate față de Y care este în sensul giratoriu.
   Hai să vedem acum când anume trebuie cedată trecerea:

   Art 135 Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
   d) când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cel care circulă în interiorul acesteia;

   Da, când urmează să pătrundă ȘI ATÂT. Restul e circulația pe benzi.

   După spusele unora dacă în sens intră de pe aceeași stradă și concomitent X pe b1 și Y pe b2 paralel și amândoi ies pe la ieșirea nr 2. care are doar o bandă pe sens ce se întâmplă? X că a trecut primul cu roata de bordură?

   Exemplu clar aici:http://www.trafictube.ro/faci-ceva-2/

   Legea este clară în ceea ce privește. Prioritatea se judecă la INTRAREA în intersecție nu și ÎN INTERSECȚIE. De ce? Tot legea ne dă răspunsul. Ai indicator de cedează atunci NU AI VOIE SĂ INTRI în intersecție dacă obligi pe altul care are prioritate să frâneze sau să te evite. Deci repet în interiorul unei intersecții nu se mai judecă nicio prioritate.

   P.S.
   Am comentat aici să se vadă – nu neapărat ca răspuns ptr. colegul Kor pe care îl stimez. Aceasta nu implică faptul că nu pot să îl contrazic.

  • E adevarat ca in giratorii chestiunea e mai delicata. de aia am si inceput cu „Mda….” 🙂

   Totusi, @Trafic Craiova, strict in ceea ce priveste prioritatea in intersectii, ma vad nevoit sa te contrazic. De fapt sa corijez putin ce ai spus tu: „Legea este clară în ceea ce privește. Prioritatea se judecă la INTRAREA în intersecție nu și ÎN INTERSECȚIE. „ – asertiune cu care, in continuare, nu sunt de acord.

   Situatie: Ma apropii de intersectie semaforizata pe verde intermitent si vreau sa virez la dreapta. Conform legii, trebuie sa dau prioritate tuturor celor in drept, deci si celor care vin din fata, din sens opus, pe verde plin, si vireaza la stanga lor

   OK, am intrat in intersectie si incep sa vireaz dreapta. Din stanga vine o masina care a virat stanga, de pe celalalt sens, si se afla si ea in INTERIORUL intersectiei. Dupa cum vezi tu lucrurile, odata ce sunt deja in intersectie, nu se mai aplica ce era valabil INAINTE de a intra in intersectie, deci acum eu, care intrasem pe verde intermitent, brusc am prioritate de dreapta. Asa sa fie? 🙂 Ma indoiesc profund…

  • Kor, NU AI VOIE SĂ INTRI în intersecție dacă acolo sunt deja autovehicule care au verde (în cazul expus) și care ar trebui să te evite dacă ai intra. Deci nu înțeleg exact unde vrei să ajungi.
   Odată ajuns în intersecție prioritatea e clară (era stabilita încă de la intrare)
   nu mai avem ce discuta despre prioritate de drepata, de semafor, de indicatoare.
   Odată intrat în intersecție scopul tău este să o părăești cât mai repede. Vrei să rămâi să apară altul, chiar nu înțeleg exact situația expusă.

  • @Trafic Craiova – ba intelegi 🙂 , dar incerci sa eviti .

   Intersectia poate fi destul de mare, sau sa aiba o atare configuratie, incat cel care patrunde in intersectie pe verde intermitent sa fie primul care patrunde, deci are voie sa intre, dar cel care vine din fata pe verde plin si vireaza la stanga sa, sa intre al doilea si, cu toate acestea, sa ajunga amandoi la iesire in acelasi timp. Nu e chiar o raritate, mai ales daca cel care intra pe verde intermitent trebuie sa acorde prioritate pietonilor care traverseaza pe verdele lor, pe strada care se dechide spre dreapta.

  • Nu evit nimic. Tot îmi este greu să îmi imaginez situația. Dacă tu ai intrat în intersecție și nu ai obligat pe nimeni să te evite atunci nu mai este nimic de discutat. Că ești complet înscris în intersecție și te-ai oprit să dai prioritate pietonilor este altă discuție clarificată probabil DOAR ÎN CAZ de accident de:
   Art.57 Alin 3. cu blocarea intersecției.

   Caz concret aici.

  • Nu merge chestia cu blocarea / deblocarea intersectiei, pentru ca ambii sunt IN intersectie, si fiecare a intrat legal, deci fiecare dintre ei ar trebui lasat sa o deblocheze. Ori, daca ambii au intrat legal, ambii ar trebui sa permnita celuilalt sa elibereze intersectia, care din ei are, totusi, prioritate?

  • Dă-mi un sample pe maps că eu nu pot să vizualizez situația expusă. Nu pot să-mi imaginez cum ar putea ajunge amândoi simultan la ieșirea din intersecție.

  • Hai ca simplific si mai mult situatia. Doi soferi patrund intr-o intersectie. Legal, amandoi. Dar, in interiorul intersectiei, se vad nevoiti, ca sa paraseasca intersectia, sa imparta cumva una dintre iesiri, pentru ca nu au loc amandoi. Cum judeci tu prioritatea fiecaruia? In functie de ce semnalizare (semne de circulatie, marcaje, benzi sau semafoare) aveau fiecare inainte de a intra in acea intersectie? Sau, odata intrati in intersectie, nu mai conteaza ce aveau ei inainte ci doar, sa zicem (exemplul meu cu vere intermitent) prioritatea de dreapta? Cum poti sa-ti pierzi prioritatea pe care o aveai inainte de a intra in intersectie, la cativa metri dupa ce ai intrat efectiv in ea? Aceasta e intrebarea. Nu cred ca iti trebuie un desen, dar, daca chiar il vrei, imi voi face timp sa ti-l si fac.

   Inca o data, prioritatea se stabileste imediat INAINTE de a intra intr-o intersectie, in functie de, in ordine: semnele politistului, culoarea si semnificatia culorilor semaforului, semnele de circulatie, marcaje. Tot ceea ce faci intr-o intersectie e determinat de ceea ce vezi imediat inainte de a intra in ea. Sigur in „real life” mai intervine si mica intelegere, dar, canonic vorbind,asa inteleg legea. Gresesc undeva?

   OK, cu giratoriul sunt probleme, sunt de acord. Mai ales intr-un giratoriu larg, cu multe benzi, in care eu, cel putin, sunt foarte atent la schimbarile de banda in interior si, mai ales, la iesire. Din precautie, daca nu de altceva. Dar nu sunt de acord si cu punerea la indoiala a axiomei prioritatii la intrare.

  • Credeam că ai un exemplu concret. OK am înțeles unde vrei să bați.
   Sincer mi se pare o situație teoretică care nu știu dacă s-ar întâlni în practică.
   Nu știu cum ar arăta o intersecție unde ar putea intra legal mai multe mașini și s-ar îngrămădi toți concomitent pe aceeași bandă de ieșire. Dacă intersecția este atât de mare sigur și ieșirile au mai multe benzi. Ceea ce însă cred, este că în caz de accident nu se ia în calcul doar ce semne au avut fiecare.

   Sunt de acord cu tot ceea ce ai spus despre stabilirea și aplicarea priorității în intersecție. Sensul giratoriul este un caz mai special și este tratat de Art 135 care spune că se ridică problema priorității doar la pătrundere (poți considera intersecția propriu-zisă ca fiind drumul de intrare cu sensul în sine).
   Este complet absurd să ai pretenția ca tu care ești pe b3 să fii lăsat de b2 și b1 să ieși din sens.

  • barktooth

   Atunci, inseamna ca in marea majoritate a cazurilor, discutia legata de faptul ca din giratoriu, in principiu, se iese numai de pe B1 (adica, daca vrei sa iesi de pe B2, trebuie sa dai prioritate celor de pe B1 cand iesi din giratoriu) devine inutila. Totul se reduce la intrebarea: „Cine a intrat primul in giratoriu?”
   Problema, din punctul meu de vedere, este ca se complica treaba. In caz de accident, e cam greu de demonstrat cine a intrat primul.

   Oricum, @Trafic Craiova a punctat bine: prioritatea la giratorii se discuta in Codul Rutier doar pentru intrarea in aceste intersectii (Art. 135)

   @Kor – legat si de ce spui mai jos: Codul Rutier se refera la giratoriu ca la o intersectie, dar, in general, marcajele din interiorul giratoriului sunt marcaje de separare a benzilor de circulatie, nu marcaje de ghidare in intersectie.

   Sa luam urmatoarea situatie, cu intersectie simpla, cu marcaje de ghidare in intersectie. Eu vin de pe drumul cu cedeaza, vreau sa fac dreapta, si vad ca B1 de pe drumul prioritar e libera. Pe B2 vine un alt autovehicul, fara semnal dreapta. Intru in intersectie si ma inscriu pe drumul prioritar pe B1 (care am spus ca este libera). Termin manevra (ma inscriu complet) si, peste 5 metri (sa spunem ca suntem inca in intersectie), cel de pe B2 trage dreapta ca sa intre pe B1 si ma loveste. Cine e vinovat? (presupunem ca autovehiculul de pe B2 a pus semnal dreapta de-abia dupa ce eu am terminat manevra de inscriere pe B1).

   Strict legat de clip, consider ca @Huffy era, intr-adevar, obligat, legal vorbind, sa ii acorde prioritate celui care era deja in sens, dar dintr-un alt motiv. La 0:22, cand, daca apreciez eu bine, @Huffy nu intrase inca in sens, celalalt autovehicul incepe sa semnalizeze schimbarea de banda si astfel, initiaza manevra. Eu cred ca, fara acel semnal, celalalt autovehicul nu ar fi avut prioritate atunci cand a vrut sa iasa din sens.

 2. deci daca vin pe cedeaza si fac dreapta, merg 1km pe b1 devansand un b2 lover, apoi b2 loverul se hotaraste sa faca dreapta peste mine are prioritate doar pentru ca era prezent pe drumul cu prioritate inaintea mea candva in trecut?

  sorry, daca esti adormit pe b2 in giratoriu treaba ta, dai prioritate cand vrei sa iesi; la vehiculele de pe b1 nu se mai aplica art. 57 „care urmeaza sa intre in intersectie”, pentru ca SUNT deja in intersectie si ele. de fapt se si vede in clip cum omul cu opel sau ce e masinuta aia se opreste sa dea prioritate, asa cum e si corect, doar ca a fost invitat de cel care filmeaza sa se bage.

  • @Flat – un sens giratoriu nu e un drum cu doua benzi. Este o intersectie, iar in intersectie se aplica niste reguli de prioritate, in functie de tipul intersectiei.

   Art. 55. Intersecţiile sunt:

   a) cu circulaţie nedirijată;

   b) cu circulaţie dirijată. În această categorie sunt incluse şi intersecţiile în care circulaţia se desfăşoară în sens giratoriu.

  • :)) regula se aplica pe toata suprafata intersectiei…nu pana ajungi acasa 😉

  • nu sunt convins. regula se refera la a acorda prioritate cand intri in sens celor din sens. mai departe regula prioritatii la iesirea din sens tine cont de benzi si schimbarea de directie, nu de ordinea intrarii in sens. pentru ca altfel, ordinea intrarii in sens invalideaza orice alta regula (in speta cea cu asigurarea la schimbarea benzii de circulatie/directiei de mers) si ar insemna ca unul care a intrat in sens pe la 3 jumate si s-a invartit de 17 ori poate sa faca orice, inclusiv drifturi ca „pastreaza prioritatea”. nu e chiar asa.

   politistul a interpretat in cazul amicului X invers pentru ca probabil s-a intrat in giratoriu in timp ce altul iesea, depinde f mult si unde se produce coliziunea. daca e in dreptul intrarii e vinovat cel care intra, daca e in dreptul iesirii e vinovat cel care iese din b2. daca se vede clar ca intri in b1 si accelerezi ca sa-l incurci pe unul care vrea sa iasa, e discutabil

  • Help me pleeeeaaaseee!!! Intr-un sens giratoriu, care e b1 si care e b2? stiu ca e stupida intrebarea, dar teoretic (babeste) b1 e langa bordura (in general), iar b2 e in stanga b1. Intr-un sens, bordura e… in stanga. deci unde ar trebui sa se afle b2? in stanga sau in dreapta b1? langa bordura sau la o banda distanta de aceasta? multumesc.

 3. foarte bun clipul, poate mai invata si urechistii. asta e de predat la scoala de soferi

  • urechistii, vezi exemplul de mai sus, nu invata pana nu sunt pusi in situatia de a da cu subsemnatul…

  • Soimul, Ruhestand, mai puneți mâna pe o carte de legislație. Prioritatea se decide la intrarea în intersecție și atât:
   Art 135 Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
   d) când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cel care circulă în interiorul acesteia;

 4. Bogdan Anghel

  Recunosc ca nu inteleg, poate ma ajutati cu o lamurire. Art 57/4 se refera la vehiculele ce urmeaza sa intre in intersectie. Inclusiv explicatiile „babesti” ale politistului se refera la acest caz. Dar in exemplul video cele doua vehicule se afla deja in interiorul sensului, deja cel de pe banda 1 trecuse de prima iesire. De ce sa franezi? Nu se aplica regulile generale ale circulatiei pe benzi? Adica cel aflat pe 2 nu poate iesi direct, eventual iti da prioritate.

  • @Bogdan Anghel: la momentul intrarii cameramanului in sensul giratoriu, soferul ce vine din stanga era deja in intersectie…din momentul acela trebuie aplicata prioritatea pana la parasirea intersectiei…

  • Ruhestand, complet FALS.
   Scrie clar în lege exact pe dos.

 5. alincatalin111

  e evident ce ai facut si de ce el pe b2 in sens iese tot pe banda 2 tu pe banda 1 in sens trebuie sa iesi din sens in banda 2 ca 1 era ocupata era logic sa-l lasi era banda lui 2cu 2 1 cu 1.

 6. Inteleg punctul de vedere si ca un giratoriu e o intersectie, dar un giratoriu poate sa aibe si niste dimensiuni care sa iti faca imposibil sa vezi cea mai apropiata intrare sau iesire, daramite sa iti dai seama despre cine a intrat primul ca sa poti sa il lasi sa iasa primul in cazul in care va prindeti din urma – un exemplu.

  Mai mult, daca ar fi sa interpretam asa, cineva care a dat 3 ture de giratoriu pe B2 are prioritate la iesire fata de 1 care a dat 2 ture pe B1 pentru ca a intrat inaintea lui in giratoriu? Nu cred.

  Ai prioritate in giratoriu fata de cei care vor sa intre, nu fata de cei care sunt deja acolo. Treaba cu permisul sa paraseasca intersectia e de bun simt si e normal… dar la fel e si semnalizarea ca atare a intentiei.

  Acestea fiind spuse, in clipul asta ai avut dreptate sa procedezi cum ai facut-o pentru ca in momentul in care cel cu Fiesta incepe sa semnalizeze manevra de schimbat de banda/iesire din sens tu nu erai inca in sens (stop-cadru la 0:22). Dar daca el ar fi inceput sa semnalizeze la 0:24, sau mai rau nu ar fi semnalizat deloc, era cu totul alta discutia… si asta ti-o spun dintr-o experienta a unui prieten X de-al meu in situatie similara cu cea din clip, fara semnalizare si finalizata cu poc… cu mentiunea ca eram si eu in masina cu X cand s-a intamplat, iar X era in locul tau. Concluzia politistului care din cate stiu a ramas asa (nu mai stiu exact daca a fost contestata) a fost neasigurare la schimbarea directiei de mers pentru celalalt, cum ar fi cel cu Fiesta in cazul din clip.

  • Foarte de acord, cu un singur amendament. Nu trebuia să intre în sens – legal vorbind!

  • Am revăzut filmarea de câteva ori și retrag ceea ce am spus. NU TREABUIA SĂ-I DEA NICIO PRIORITATE.

  • Spui asta doar pentru ca cel cu Fiesta a fost foarte precaut si a asteptat sa vada ce face @Huffy inainte sa schimbe banda in loc sa schimbe mai repede.

   Eu zic ca ambii au procedat corect si legal si din punct de vedere al precautiei si condusului preventiv. Singurul lucru care a avut de suferit a fost viteza manevrelor.

   Cu filmarea lui @Huffy, in caz de poc, se vedea ca cel cu Fiesta a inceput manevra de iesire/schimbare a benzii inainte de a intra @Huffy in giratoriu – manevra incepe cu semnalizarea intentiei. Fara filmare sunt mai mari sanse sa iasa cel cu Fiesta vinovat pentru neasigurare la schimbarea directiei de mers datorita locului impactului in dreptul iesirii nu in dreptul intrarii. Vezi exemplul meu cu accidentul prietenului meu.

   Pe scurt, desi e dreptul tau la orice parere si schimbarea ei, aici nu e vorba de 2 participanti din interiorul giratoriului, e vorba de cine are voie sa faca manevra primul:
   – cel din sens schimbarea directiei de mers
   sau
   – cel care vrea sa intre in sens.
   Raspunsul cred ca e clar 🙂

  • Am recitit mai cu atenție ceea ce ai scris și mai exact despre 0:22.
   Ai dreptate 100%.
   Fără filmare și accident Fiesta era bună de plată.

  • Îmi place că noi discutăm aspecte de finețe dar în realitate majoritatea șoferilor cu care ne intersectăm habar nu au cum să semnalizeze și cum să circule într-un sens giratoriu.

  • Deci faptul ca semnalizezi o manevra inseamna deja ca ai inceput acea manevra? GRESIT! Semnalizezi INTENTIA de a incepe o manevra. Manevra efectiv o incepi dupa 50m in localitati sau 100m in afara lor. (legal vorbind…)
   Si cum ramane cu preselectarea pe benzi? Fiesta trebuia deja sa fi schimbat B2 pe B1, INAINTE de iesire.
   Daca semnaliza si incepea manevra de trecere de pe B2 pe B1 in momentul in care trecea pe langa autor, avea prioritate. Mai tarziu, autorul a fost om cu bun simt…

  • Mie-mi spui 🙁

   Sensurile giratorii sunt o treaba asa de buna si sunt atat de prost folosite cateodata, de imi vine sa ma apuc sa raschetez marcajele din ele si sa desenez/montez gardulete sa le fac pe toate turbogiratii 😆

   Asta ca sa nu zic si de reglementarea sa zicem mediocra. Cred ca poti numara pe degetele de la o mana de cate ori apare cuvantul giratoriu in codul rutier.

  • @nighthawk: din articolul 54 eu inteleg ca semnalizarea face parte din manevra. Sa nu intelegi ca sunt de acord ca ar exista ‘prioritate de semnal’, pentru ca vorbim de 2 persoane care ambele initiaza o manevra (in unele cazuri identica in altele diferita). In cazul aceleiasi manevre pe acelasi drum (vezi depasirea) cine semnalizeaza primul in teorie are si dreptul sa efectueze primul manevra. In cazul a 2 manevre diferite care intersecteaza treiectoriile se aplica prioritatiile definite in legislatie (intersectii, B3 > B1 etc).

   Hai sa iti fac o analogie a clipuli cu o situatie similara din trafic. Reducem giratoriul la o intersectie dirijata, mai ales ca e si incadrat ca atare si il inlocuim cu o intersectie in T unde de pe un drum fara prioritate poti face dreapta sau stanga pe drumul cu prioritate. Daca cineva semnalizeaza in intersectie intentia de a schimba banda de pe B2 pe B1 si tu inca nu ai intrat in momentul ala in intersectie, daca atunci cand intri alalalt schimba banda si faci poc esti vinovat de neacordare de prioritate.

  • @RebounD11 Semnalizarea preceda manevra, iar alineatul 2 precizeaza ca semnalizarea se mentine pe durata manevrei. deci din alineatul 2 eu inteleg ca semnalul incepe inainte de a face manevra. Deci semnalizezi INTENTIA initial si apoi efectuezi manevra. Vezi alineatul 2, de mai jos:
   Art. 116 – (1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.
   (2) Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor.

   La depasire iar e o confuzie:

   Art. 118 – Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
   a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precede nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau stânjeni circulaţia din sens opus;

   Deci in cazul in care suntem in spatele unei carute, tu in fata mea cu masina, si eu am pus semnal primul, tu trebuie sa aastepti sa depasesc eu! Mult succes in a dovedi care a semnalizat primul!
   De aici si confuzia in care daca o masina din spate incepe depasirea, sunt multi care se ofuscheaza sau se baga aiurea in fata celui care depaseste deja. Teoretic daca te pregatesti sa depasesti, mergi cu semnalul mai mult timp. Practic trebuie sa te asiguri ca altcineva n-a inceput deja manevra.

  • @nighthawk: da semnalizarea precede mnevra propriu-zisa, dar e parte din obligatiile manevrei. Daca eu stau pe banda si vad pe cineva ca semnalizeaza sa schimbe banda in fata mea desi nu e ilegal, e cel putin aiurea sa accelerez sa ii inchid fereastra. Daca eu sunt pe un drum cu ‘cedeaza’ si vad pe cineva pe drumul prioritar ca semnalizeaza sa schimbe de pe B2 pe B1, astept sa termine manevra de schimbare inainte sa ma bag in intersectie, pentru ca in caz de poc, nu doar ca oricum as fi vinovat, dar semnalul celuilalt il scoate din orice culpa sau ilegalitate.

   Cat despre aia cu ‘demonstreaza cine o semnalizat primul’, care crezi tu ca e rolul camerei/camerelor de la mine de pe masina? Nu vrea sa fur subiectul… despre asta cu depasirea am mai discutat aici.

  • @RebounD11 Ai dreptate, cu mentiunea ca daca ai „cedeaza”, nu conteaza ca ala a semnalizat B2->B1 sau nu. Tu ai obligatia sa cedezi trecerea tuturor celor care circula pe drumul cu prioritate. Ba mai mult ar trebui sa te uiti si din dreapta, ca nu cumva sa depaseasca cineva in intersectie pe drumul cu prioritate (daca marcajele ii permit). Faptul ca el semnalizeaza te ajuta pe tine sa nici macar sa nu incerci sa intri pe B1.
   Daca el are camera si intra in spatele tau, pentru ca tu te-ai bagat pe B1, desi aveai „cedeaza”. Tot tu ramai fara permis. Probabil ca asta la judecatorie, pentru ca politistul il va considera vinovat pe celalalt initial.
   Deci faptul ca semnalizezi INTENTIA iti da intaietate doar la depasire. In rest te salveaza de situatii neplacute si de amenzi, dar trebuie sa respecti si celelalte reguli!

  • @RebounD11 +1 pentru comm-ul de aici:
   http://www.trafictube.ro/lectie-giratoriu/#comment-346309
   Lipsa unor specificari mai clare cu privire la circulatia in sensul giratoriu duce la fel de fel de interpretari, date prin prisma a ceea ce exista in prezent.

 7. @Huffy
  Daca nu ai camera e greu de demonstrat ca cel de pe banda1 tocmai a intrat in giratoriu si accelerat ajungand masina de pe banda 2.

  In rest ramane cum zic politistii:
  „Sensul giratoriul cu 2 sau 3 benzi de circulaţie în sens, trebuie înţeles ca un drum în curbă, ori altfel spus un sens rotativ (se circulă în jurul rondului din mijlocul intersecţiei), iar atunci când doreşti să ieşi din giratoriu, trebuie să fii încadrat obligatoriu pe banda 1, banda din dreapta (lângă bordură).

  Dacă din nefericire te aflii pe banda 2 sau 3, ai două soluţii:

  ori te opreşti şi îi laşi pe cei de pe banda 1 să treacă;
  ori îţi continui drumul în sensul giratoriu şi te încadrezi succesiv de pe banda a 3 pe a 2 şi de pe a 2 pe banda 1, iar abia atunci poţi să ieşi din sensul giratoriu.”

 8. Bogdan Anghel

  @Ruhestand: soferul ce vine din stanga are prioritate fata de cel ce filmeaza in momentul intrarii acestuia in intersectie. Nu are prioritate pana in momentul parasirii rondului, si nu il poate parasi virand dreapta de pe banda 2, cei de pe banda 1 fiind nevoiti sa puna frana. In legislatie nu exista nimic privitor la acest lucru (poti iesi direct de pe banda 2 si ai prioritate de iesire).
  Am gasit o inregistrare ce sper sa explice neclaritatile, cazul de fata este detaliat la inceput, pana la min.2)
  https://www.pdc.ro/tv/circulatia-in-sensul-giratoriu-31

  • vezi ca in exemplu spune clar: „cand se face iesirea pe un drum cu o singura banda pe sens”…e cu totul si cu totul altceva

 9. discutiile pe tema giratoriului sunt si vor fi interminabile…LOVITI-VA (daca-mi permiteti un joc de cuvinte 🙂 ) de situatie si vedem mai apoi ce-a stabilit un organ sau altul…facem o medie si tragem concluziile 😀

 10. Parasirea sensului giratoriu se face schimband succesiv benzile pana se ajunge pe b1, acordand evident prioritate. Un sens giratoriu desfasurat arata cam asa (http://s8.postimg.org/n9u2cb0j9/sensgiratoriu.png).

  In cazul tau, eu consider ca ai intrat pe banda libera (b1), el si-a continuat drumul pe banda lui (b2), dupa care el trebuie sa iasa din rond trecand intai pe b1, de asta s-a si oprit ca sa-ti dea prioritate.

  Daca ar fi facut prima la dreapta atunci da, trebuia sa-i acorzi prioritate dar in exemplul tau, voi 2 nu v-ati intersectat decat cand erati amandoi in rond, caz in care articolul (Art 57/4 – „față de cele care urmează să pătrundă în intersecție”) nu se mai aplica pentru ca esti deja in sensul giratoriu.

  As simplifica in felul urmatori : daca la intrarea in sensul giratoriu traictoriile voastre se intersecteaza, trebuie sa-i acorzi prioritate; daca esti deja in rond se aplica ce am scris mai sus.

  • @Radu tu nu ai citit descrierea ???? Tu la cum gandesti intri in situatia domnului X,care ar fi ramas fara permis daca nu facea amiabila 😉 Daca intri in sens dupa ce ai acordat prioritate unei masini ii acorzi prioritate pana iese din sens.

  • ” Daca intri in sens dupa ce ai acordat prioritate unei masini ii acorzi prioritate pana iese din sens.”
   Da-mi si mie un articol care spune asta.

  • Radu, aceastea sunt consecințele învățatului după grile sau din vorba-n vorba poate chiar de pe la un instructor.

   Legea este clară și am expus-o foarte clar aici: http://www.trafictube.ro/lectie-giratoriu/#comment-346185

 11. AugustinTM

  0:27…. dreapta langa seatul, leonul rosu…. fainuta caroserie gagica :))
  +

 12. Ha, pe aici stau eu 😆

  Huffy (si cine mai e din Sibiu), sti(ti) semaforul ala de la intersectia bvd (sau str) Constitutiei cu 9 Mai? Cand stai la semaforul care face spre 9 Mai, pe care banda te bagi? Eu ma bag pe banda care in mod normal te duce inainte. Dar ft multi soferi se incadreaza pe banda aia care face dreapta (spre nu stiu ce strada) si apoi se baga cu japca pe banda mea. De multe ori am trecut la mm, alteori a trebuit sa franez ca altfel se bagau in mine. Si tot ei sunt nemultumiti. O sa incerc sa fac un clip curand sa se vada mai bine.

 13. Cred ca articolul respectiv se refera doar la patrunderea in sens giratoriu. Dupa aceea se aplica circulatia pe benzi in sensul giratoriu. Si anume pentru manevra la dreapta, incadrarea se face pe B1, iar pentru stanga restul benzilor. Sunt multi care nu inteleg ca nu e legal (si nici bine pentru tabla si permis) sa faci dreapta in sensul giratoriu de pe B3, asa cum se intampla in majoritatea giratoriilor din Bucuresti.
  De altfel se vede si dupa marcaje: la intrarea in sensul giratoriu ai cedeaza trecerea si linia pana la care poti merge ca sa te asiguri, iar apoi benzile sunt marcate circular in sensul giratoriu. Ca sa poti iesi din sens trebuie sa respecti regulile de schimbare a benzii de mers.
  Deci ai facut o fapta de bun simt, dar cam atat. Soferul cu tiribomba a procedat corect cand a oprit sa-ti acorde prioritate.
  Practic dpdv legal, daca vrei sa faci misto de soferi, te duci intr-un sens giratoriu cu 3 benzi si te invarti in el pe B1. Spray cu piper, bata de baseball si alte obiecte contondente sunt recomandate a se tine la indemana.. :))))

 14. @Huffy Eu sunt de acord doar intr-o oarecare masura cu ce-ai zis. Spre exemplu, am mai avut o data o discutie despre asa ceva. Era cazul in care intri in sens in fata altuia care deja e acolo, si ala incepe sa semnalizeze dupa intrarea ta (care pentru el era iesire). Teoretic acolo ar trebui sa inceapa sa semnalizeze intentia de a schimba banda si iesi din sens (ca doar o face dupa penultima iesire). Dar fiindca tu intri inaintea lui cu un pic, mai incolo o sa-ti ceri prioritate cand ala vrea sa iasa din sens. Ceea ce nu e prea corect, tocmai din punctul asta de vedere, articolul citat de tine.

  Dar in cazul clipului de fata, deja nu prea mai e aceeasi chestie, pentru ca tu i-ai acordat prioritate la intrarea in intersectie.

  Prioritatile din intersectii se acorda in dreptul intersectiei. Si eu sincer inteleg giratoriul ca o multitudine de intersectii, nu doar una singura cu un scuar pe mijloc si o multitudine de intrari/iesiri.

  Pentru ca altfel pot da exemplu sensurile giratorii din orasul meu, unde sunt foarte mari si cu semne/semafoare in interiorul lor, si totusi sunt marcate peste tot ca un giratoriu. In cazul ala, daca careva intra in sens, si apoi dupa 3 iesiri ajunge la un semafor, unde-l ajung din urma, atunci eu trebuie sa vad in stele cand a intrat el (adica inaintea mea) si sa-l las sa iasa prin fata mea la urmatoarea iesire?

  Nu confundati situatia din clip cu posibila situatie explicata in descrierea ta si/sau expusa de mine la inceputul mesajului.

 15. Daca are semafoare , nu mai e giratoriu. Are si alte marcaje, de genul iesire de pe B3 si cedeaza daca mergi spre stanga. Sunt si intersectii rotunde care nu sunt giratorii. Trebuie urmarite marcajele de pe drum si semnele de circulatie.

 16. @RebounD11, in cazul amicului X, toata treaba s-a petrecut intr-un (mini)giratoriu de genul asta https://goo.gl/maps/Gbpwm, in care atat participantii la trafic cat si camera, au ocazia sa vada absolut orice miscare in atat in interiorul intersectiei cat si inainte sau dupa ea. Amicul X a recunoscut ca a intrat in viteza in sens si ca nu s-a gandit initial ca cel deja aflat in miscare in interiorul sensului, sa doreasca sa paraseasca sensul pe aceeasi iesire, iesire care avea o singura banda. D.p.d.v legal, daca Y nu avea camera pe masina, sau toata actiune a se petrecea intr-un sens in care nu ai cum sa vezi toate intrarile/iesirile, era scos vinovat pentru neasigurare la schimabrea benzii de circulatie, dar cu ajutorul camerei a dovedit ca el se afla deja in sens si a inceput manevra de parasire a sensului, moment in care X a venit gramada peste el. Sfanta camera ramane sfanta ! „La apropierea de o intersectie in sens giratoriu conducatorii de vehicule sunt obligati sa circule cu o viteza care sa ii permita oprirea , pentru a acorda prioritate de trecere vehiculelor care circula in interiorul intersectiei.” Amicul X a avut o viteza cu care el a considerat in momentul respectiv ca poate trece pe langa Y, in cazul in care Y ramane in sens. De data asta i-a dat cu virgula, dar macar a invatat ceva din toata treaba, chestie pe care altii nu o invata nici dupa mai multe suspendari de permis :(.
  Multa lume nu intelege sau nu vrea sa inteleaga ca, conduita preventiva te fereste de situatii neplacute.

 17. Am facut o scurta animatie grafica cu conditiile in care s-a produs tamponarea.
  X – rosu
  Y- galben
  https://www.youtube.com/watch?v=J99a-zKnp9I

 18. Ba baieti, voi ati luat-o razna!?!? Am citit pe aici niste chestii de m-am inchinat. De ce mai exista marcaj pentru separarea benzilor daca cel de pe B2 are oricum prioritate?!?!? Sa ma fereasca…

  • Ai citit descrierea? Nu este vorba de prioritatea celui de pe B1 sau B2. Este vorba de prioritatea celui aflat in giratoriu, fata de cel care urmeaza sa intre in giratoriu. Clipul este doar informativ si prezinta o situatie cu potential periculos in momentul in care se intra cu viteza intr-un giratoriu in care se afla deja un alt autovehicul. Pentru a ma face mai bine inteles, am facut si o animatie grafica care corespunde celor explicate in descriere.
   https://www.youtube.com/watch?v=J99a-zKnp9I

 19. @Huffy Acum ca ai facut si un clip, pot spune, ca sunt de acord cu tine daca cel rosu intra pana la secunda 0:06, si atunci cel galben are prioritate pentru a iesi pentru ca se afla inainte in sensul giratoriu. Dar deja clipul il arata pe cel rosu intrand dupa cel galben.

  Sa nu-mi spui ca daca cel galben oprea pe B2 si apoi dupa o vreme cand venea cel rosu si tragea dreapta de volan, avand camere pe masina (fata/spate/parti), si-ar fi reparat masina pe banii celui rosu, doar pentru ca se afla in intersectie inaintea celui rosu.

  Eu nu vad unde in acel articol se specifica ca se aplica regula asta doar in cazul giratoriilor mici unde se poate vedea cine intra si cand. Sau unde zice in legislatie ca masinile trebuie sa circule cu aceeasi viteza in intersectii (deci nu s-ar ajunge in situatia din clipul tau). Cred ca daca am vedea clipul colegului X atunci am putea sa ne dam seama daca e chiar cum ai facut tu schita accidentului sau cel rosu a intrat pana la secunda 0.06 cum am zis eu si au fost ceva clipuri pe aici.

  Caz in care da, cel care se afla in stanga ta in sensul giratoriu atunci cand intri in el, are prioritate indiferent pe ce banda se afla, si trebuie sa-l lasi sa treaca de tine pana sa intri tu (teoretic, legal). Dar lumea, vazandu-l pe B2 pe cel galben, s-ar fi bagat pe B1 inaintea lui si atunci s-ar ajunge la tamponarea din clipul tau, caz in care da, cel rosu e vinovat ca n-a avut rabdare.

  E cum am mai zis, ca in cazul in care e o intersectie normala si intri pe B1 dar cel de pe B2 schimba intre timp banda, sau doreste sa o schimbe, si nu mai poate pentru ca te-ai bagat tu pe B1 si accelerezi odata cu el. Si brusc devine obligat sa faca ceva ce n-ar fi trebuit sa o faca daca tu ai fi asteptat la acel cedeaza pana trecea el.

  Si gandesc astfel pentru ca eu nu vad clipul tau ca o intersectie de x drumuri intr-un sens giratoriu, ci ca acel giratoriu creeaza mai multe mini-intersectii cu fiecare din drumuri. Si daca am lungi acest giratoriu ca sa fie in drum drept ar fi de fapt 4 intersectii in care cel galben are prioritate fata de cel rosu daca e in dreptul intrarii lui, dar dup-aia, in restul intersectiilor care urmeaza, nu mai are, ci se aplica regulile circulatiei pe benzi. Si daca e sa ne imaginam asta, atunci cel rosu vine si intra intr-o intersectie de care cel galben deja trecuse, si cel rosu il ajunge din urma, si ii sare de pe B2 in fata.

  Ori tamponarea e cum zic eu si deci e clipul gresit ca timpi, ori politistul ala a gresit (si doar stim sigur ca ce zice politistul nu reprezinta adevarul suprem intotdeauna).

 20. Ferească dumnezeu ce mi-e dat să văd și să citesc. Vă urez succes să țineți minte toate mașinile dintr-un sens de prin străinătate cu câte 5 benzi.

 21. Repet ! In cazul amicului X a fast vorba de un giratoriu mic, cu vizibilitate perfecta asupra intregului sens. Cel aflat in sens (Y) se deplasa cu o viteza care sa-i permita efectuarea „virajului” in sens, iar amicul X a intrat ca Gigi Glont, crezand ca are loc sa treaca pe langa Y inainte ca acesta sa ajunga in dreptul iesirii. Impactul a avut loc exact ca in simularea grafica pe care am facut-o, adica aproape de iesirea din sens. Pur si simplu totul s-a intamplat din cauza vitezei amicului X, lucru pe care si acesta l-a recunoscut in final. Desi regulile de circulatie sunt aceleasi pentru toate intersectiile, tamponarile/accidentele se analizeaza individual si se iau in calcul toti factorii care au dus la producerea evenimentului.

 22. Nu-mi vine sa cred ce clip am putut sa vad. :)) nu ma cert cu tine sa iti zic ca nu ai dreptate, ca degeaba, nu o sa intelegi. Asa sunteti setați. :))

 23. Salut, nu am avut timp sa citesc toate discutiile voastre, doar in mare asa.
  Ce inteleg eu din film este ca se circula intr-un sens giratoriu cu 2 benzi si se iese pe un drum cu 3 benzi (1 ocupata de masini parcate ). In cazut asta fiecare isi tine banda. Daca era un sens giratoriu cu 2 benzi si iesirea pe o starda cu o singura banda atunci se aplica Art 57/4. Sau daca tu iti continuai drumul in giratoriu trebuia sa ii acorzi prioritate de iesire.

 24. @gub, clipul postat este doar informativ. Simularea grafica corespunde mult mai mult cu realiatea, pentru ca in interiorul sensului existau doua benzi, dar iesirea respectiva era cu o singura banda in cazul amicului X.
  Mai jos se poate vedea un mail primit de la amicul X, in care explica ce si cum s-a intamplat.
  http://i.imgur.com/DS44IIZ.jpg

  • Deci cum ziceam, daca la intrarea ta in sensul giratoriu traictorile se intersecteaza, trebuie sa acorzi prioritate.
   Ceea ce ai facut tu e exagerat.

  • @Radu: citeste si comentariul meu de mai sus. Am spus acelasi lucru cu tine, dar trebuie sa vezi toata situatia. E un detaliu in clip care totusi il face pe @Huffy sa aibe dreptate in modul in care a procedat.

  • Ca sa nu fi fost discutii cred ca cel mai corect era ca cel cu Fiesta sa fi trecut progresiv pe banda 1 mai din timp, in cazul asta a stat pe banda 2 pana aproape de iesire, caz in care imi mentin parerea.

 25. Deci dupa parerea unora daca eu intru in giratoriu si ma invart vreo jumatatea de ora, nu mai intra NIMENI pana nu plec eu. Bravo mai! Si cand te gandesti ca in fiecare zi conducem langa astfel de soferi!

  • GENIAL ! :))))) +

  • D.p.d.v. legal, daca la intrarea in giratoriu, incurci in orice fel pe cel care se invarte in giratoriu de o jumatate de ora, nu ai voie sa patrunzi in sens. Acordarea prioritatii = Obligatia oricarui participant la trafic de a nu îsi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altã manevrã, dacã prin acestea îi obligã pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sã îsi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sã opreascã.

 26. Sa facem un exercitiu de imaginatie. Se da un sens giratoriu cu trei benzi. Pe banda 1 intra o masina dupa alta si toate fac stanga 360 grade, sa zicem. Ce fac masinile care sunt pe benzile 2 si 3? Se opresc sa lase masinile de pe banda 1 sa se invarta?
  Sensul giratoriu este facut sa nu se blocheze circulatia in el. Dupa umila mea parere si logica, cel care este in sensul giratoriu are prioritate fata de cel care intra in sens chiar daca cel care intra in sens are viteza mai mare in sens. Cel care este in sens trebuie lasat sa iasa din sens pe aceiasi banda pe care a intrat. Exemplu daca intri pe banda 2 iesi pe banda 2. Intrarea se face functie de directia de mers. Cazul cu 2 benzi : banda 1 dreapta si posibil inainte banda 2 inainte si la stanga. Cazul 3 benzi: banda 1 dreapta, banda 2 inainte banda 3 stanga si posibil inainte. Asta functie si de cum decide politia prin marcaje. Nu faci stanga de pe banda din mijloc, e ilogic.
  Referitor la clipul video autorul trebuia sa iasa pe banda 1 dar fiind ocupata a dat prioritate, ceea ce e corect. Daca era o singura banda de iesire tot asa, trebuia sa dea prioritate celui intrat mai devreme in sens.

  • Poti sa explici , te rog, conform caror marcaje si/sau indicatoare trebuia sa acorde prioritate celui de pe B2?
   Daca luam marcajele, ele delimiteaza sensul giratoriu (adica sunt niste benzi care se invart in cerc) si practic ai prioritate pe acele benzi atat timp cand nu le schimbi. Spre exemplu ca sa iesi din sensul giratoriu.
   Conform aceluiasi cod rutier si regulament, esti OBLIGAT sa revii pe B1 ori de cate ori acest lucru este posibil. Tiribomba putea sa revina pe B1 inainte ca autorul sa intre in intersectie, moment in care intr-adevar avea prioritate fata de autor.
   Acelasi cod rutier precizeaza foarte clar si incadrarea pe benzi, si anume, daca ai mai multe benzi pe sens, pentru virajul la dreapta, te incadrezi pe B1, pentru inainte pe B1, B2 sau B3iar pentru la stanga pe B3.
   Ce-i asa de complicat?
   Daca intri in giratoriu si stii ca iesi la prima, stai dracu’ pe B1 si iesi linistit. Daca iesi la a 2-a iesire, intri pe B1 sau B2 si dupa prima iesire schimbi banda pe B1 si apoi iesi. Daca mergi la a 3-a te duci pe B3 sau B2. Si apoi pe masura ce te apropii de iesirea dorita, te repliezi spre B, acordand prioritatecelor de pe benzile inferioare. Mai putin in cazul in care ai masini pe B3 si B1 si vrei sa treci de pe B3 pe B2, cand ai prioritate, conform aceluiasi cod rutier.

  • Dupa mine, practic marcajele din giratoriu sunt niste prelungiri ale marcajelor de pe strada de intrare catre cea de iesire, chiar daca trebuie la iesire sa le calc. In Bv au aparut in unele giratorii marcaje in vartej!!! Raman la parerea ca sensul giratotiu este o intersectie care nu trebuie sa se blocheze niciodata, exceptand cazul in care un destept face drifturi sau se invarte ca asa vrea el.
   Mai trebuie sa adaug ca sunt multe giratorii facute si marcate anapoda

  • Sper ca se clarifica situatia!

   http://www.bzb.ro/stire/reguli-noi-in-sensurile-giratorii-din-brasov-a87014

   De fapt sunt regulile normale si logice si se vrea sa nu mai existe interpretari conform unor articole din lege care nu se aplica in giratorii.

 27. Eu ma declar oficial pierdut. Intr-un clip despre giratorii ne expui cum X sau Y e vinovat in functie de cine calca ce banda in sensul giratoriu, iar acum ne vorbesti ca de fapt conteaza cine a intrat primul in el.

  Si repet: cer si eu un articol din legislatie care ne spune ca ce ne spui tu acum aici se aplica doar in giratoriile mici.

  Pentru ca, dupa ce am citit mailul colegului X (sau cine este), inteleg ca s-ar putea ca el sa fi venit cu viteza luminii si sa-l fi lovit pe Y la iesire in timp ce X deja era intrat pe singura banda de la iesire. Pana nu vad clipul cu accidentul respectiv, eu, conform schitei tale si a clipului asta, nu sunt de acord cu aceasta concluzie: prioritate o are cel care e primul in sens.

  • Pai e foarte simplu. Daca in momentul cand tu intri in sensul giratoriu, e Y deja in dreptul intrarii tale si schimba B2 la B1 (sau e pe cale sa faca asta), trebuie, conform cu art. 57, sa-i acorzi prioritate. DUPA ce a trecut si tu intri pe B1, daca el e papagal si ramane in continuare pe B2, atunci, pentru virajul la dreapta, el trebuie sa se incadreze pe B1, cu respectarea prevedilor legale referitoare la schimbarea benzilor.
   Deci momentul cheie e la INTRAREA in sensul giratoriu. Dupa acel moment, art. 57 isi pierde valabilitatea. Am explicat mai sus cum e treaba.
   X e vinovat in cazul de fata pentru ca a intrat in sensul giratoriu exact cand cel de pe B2 schimba pe B1 si trebuia sa-l lase. Daca respectivul ramanea pe B2 si la urmatoarea iesire se intampla accidentul, atunci Y era vinovat. Daca am vedea si filmul ar fi si mai bine.

  • @nighthawk Eram ironic cand am spus ca sunt pierdut. Am zis si eu asta de vreo 2 ori mai sus. Dar mersi pentru explicatiile suplimentare.

 28. Am trait s-o vad si p-asta. N-am avud rabdarea necesare sa citesc chiar toate comentariile ( cele ale lui @kor mi-au fost suficiente ) si doresc sa fac sa fac urmatoarea precizare:
  – Sensul giratoriu NU este o intersectie. Altfel s-ar fi chemat INTERSECTIE si nu SENS. Intersectii sunt caile de acces si iesire din SENS, acolo unde se aplica regulile specifice ( prioritate cei aflati in sens, cedeaza cei ce intra ), in rest, schimbarea benzilor se efectueaza ca si in cazul drumului drept.

  Modul in care a procedat Huffy a fost unul de bun simt ( foarte rar intalnit in RO ) dar care nu are fundamente legale. In cazul unui accident, vina ar fi fost 100% a celui ce s-a incadrat necorespunzator, locul accidentului fiind in interiorul sensului giratoriu si nu la intrarea in acesta.

  Sunt profund uimit si socat de lipsa de activitate a Ursului…dar inca nu e timpul pierdut.

  Toate cele bune.

  • Citește cu atenție ce a scris colegul aici.
   La momentul intrării în sens a autorului Fiatul își anunțase intenția de a vira spre dreapta. Confrom definiției priorității autorul era obligat să îl lase să-și finalizeze manevra.

  • Definitia prioritatii nu face niciun fel de obligativitate fata de cei care isi semnalizeaza o anumita intentie, altfel o dam in celebra ” prioritate de semnal „.

   Din comentariu de mai sus ( cel citat de tine ) nu faci decat sa confirmi ce am sustinut si eu: in caz de accident singurul vinovat era cel ce dorea sa paraseasca paraseasca sensul giratoriu.

   Repet: sunt perfect deacord cu gestul facut de Huffy si il apreciez, insa dpdv legal nu era obligat sa procedeze astfel.

  • @leon: nu zice nimeni ca semnalul da prioritate ci doar ca poate da intaietate la efectuarea unei manevre (vezi situatia depasirii – nu ai voie sa depasesti daca cel din fata sau cel din spate si-a semnalizat intentia de a depasi a randul lui) sau iti poate schimba incadrarea culpei sau gravitatea ei – situatia clasica cu intersectie in T a unui drum cu mai multe benzi cu un drum fara prioritate, in care cel de pe B2 de pe drumul cu prioritate schimba banda in intersectie; daca o face cu semnalizare nu are nici o vina, daca o face fara este cel puin vinovat de nerespectarea regulilor referitoare la manevre, deci amendabil daca nu si culpabil pana la un punct.

   Am incercat sa explic mai sus, ca tocmai cu filmarea in fata ca dovada in caz de poc, exact semnalizarea si momentul ei il disculpa pe cel cu Fiesta.

  • @RebounD11 Semnalizarea manevrei iti da intaietate doar la depasire (dar si acolo e discutabil si greu de dovedit). In cazul de fata omul cu Fiesta a semnalizat INTENTIA, DUPA ce a trecut de intrarea autorului. (asa cum se vede in clip).
   Daca DOAR semnaliza INTENTIA, fara sa si inceapa manevra de a schimba B2->B1, in momentul cand trecea pe langa intrarea autorului, tot rau era.
   Singurul moment in care autorul nu putea patrunde in intersectie e momentul cand Fiesta trece prin dreptul intrarii autorului. Daca Fiesta ar fi schimbat banda in acel moment, autorul ar fi intrat in intersectie in SPATELE ei/lui si atunci nu mai aveam discutia asta interminabila.
   Deci greseala soferului din Fiesta e faptul ca nu s-a incadrat corespunzator pe benzi.

  • Fiesta nu era niciodata disculpat ( cu/fara inregistrare video ) de faptul ca nu se asigura la schimbarea directie de mers.

   Ca tot vad ca va pricepti, un email la Brigada Rutiera nu baga nimeni ? Chiar sunt curios cum ar motiva oricare din explicatii.

  • @nighthawk : esti cumva din Buc ?! Jur ca meriti o bere ca !

 29. corneliassy

  @leon…sensul giratoriu este o intersectie, si da, in cazul asta, cum ai spus si tu, nu a fost vorba de prioritate ci de politete

  • Defineste ” intersectie” , compara cu definitia sensului giratoriu. Apoi vi si discutam. Sensul giratoriu la origine NU este intersectie. Pe toata suprafata unui sens giratoriu sunt minim 3 intersectii, Popular il putem denumii inrsectie deoarece se realizeaza doar la confluenta mai multor drumuri ( minim 3 ) insa NU este intersectie prin definitie, este un SENS !!

  • @leon: citat din lege
   Art. 55. Intersecţiile sunt:
   a) cu circulaţie nedirijată;
   b) cu circulaţie dirijată. În această categorie sunt incluse şi intersecţiile în care circulaţia se desfăşoară în sens giratoriu.

   Nu mai vorbi prostii ca iti scade credibilitatea 🙂

  • ” circulatie dirijata……………. !!!! INTERSECTIILE !!!! în care circulaţia se desfăşoară în !!!! sens giratoriu. !!!” – citatul tau din lege !!!!!!!!!!!

   ” Pe toata suprafata unui sens giratoriu sunt minim 3 intersectii, ” – citat din MINE !!

   Vezi tu vreo diferenta ?!

   Uneori, chiar am impresia ca nu vreti sa intelegi anumite lucruri atat de evidente si clare. Nu vreau sa folosesc alte cuvinte mai grele.

   In momentul in care o sa veniti cu un citat din lege care sa spuna ca ” SENSUL GIRATORIU poate fi definit ca INTERSECTIE ( atentie , NU INTERSECTII ca cu asta am fost deacord de la bun inceput ) promit ca imi sterg contul de aici ( si chiar imi doresc sa imi demonstrati acest lucru ).

  • Conform cu codul rutier: 16. intersecţie – orice încrucişare, joncţiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spaţiile formate de acestea;
   Deci leon are dreptate, poti privi sensul giratoriu ca mai multe intersectii legate intre ele de un drum circular cu una sau mai multe benzi.
   Asa e si mai clar ca atunci cand ajungi la IESIREA din sensul giratoriu, ar trebui sa te afli pe B1, pentru virajul corect la dreapta, pentru ca practic esti la intersectia unui drum cu sens unic cu un drum cu 2 sensuri.

  • @leon: legea zice „intersectiile in care circulatia se desfasoara in sens giratoriu” nu zice „intersectiile cu un sens giratoriu”. Mai mult, zice clar ca „in” – adica in interiorul intersectiei – circulatia se desfasoara in sens giratoriu, nu „prin” intersectie.

   Sensul giratoriu in sine este o intesectie. Ca poti sa il asemuiesti cu un drum curbat cu sens unic ca sa explici regulile de circulatie in el e altceva… nu e echivalare, e asemanare.

   Un giratoriu in si/sau din care avem 5 drumuri care intra si/sau ies este o intersectie a celor 5 drumuri, nu sunt 5 intersectii a fiecarui drum cu sensul giratoriu. Daca nu ai indicatorul de sens giratoriu, se aplica indicatoarele si prioritatea de dreapta.

   Exprimarea din legislatie este la plural pentru ca se refera la toate intersectiile nu la una singura.

   Hai, ca eu nu te-am jignit nici macar subliminal… lasa intentiile de „cuvinte mai grele”, ca limba romana nu ii asa de interpretabila. 🙂

  • @RebounD11 Cred ca faci o confuzie. Daca tot sensul giratoriu ar fi o SINGURA intersectie, atunci gandeste-te ce ar insemna zona hasurata care delimiteaza suprafata intersectiei?
   Articolul din lege explica foarte clar ce inseammna intersectie si suprafata ei: orice încrucişare, joncţiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spaţiile formate de acestea.

   Deci eu suprafata intersectiei o vad, in cazul sensului girtoriu, sa fiind dreptunghiul format de fiecare intrare cu „drumul” sensului giratoriu. Din asta rezulta mai multe intersectii in sens giratoriu. Practic sens giratoriu precizeaza faptul ca traficul se desfasoara intr-un singur sens, circular pe acea portiune de drum, ca nu cumva sa se trezeasca vreun sofer sa faca stanga la intrarea in sens. Ai vazut ca nu exista indicatoare de obligatoriu la dreapta la intrari. In plus marcajele de pe suprafata intersectiei sunt de ghidare si nu au in niciun caz forma de delimitare e benzilor care exista in sensurile giratorii cu mai multe benzi. Daca ar fi cum zici tu, in sensul giratoriu ar trebuie sa fie delimitate benzile cu linii scurte, de ghidare.

  • @nighthawk:
   1. „Daca tot sensul giratoriu ar fi o SINGURA intersectie, atunci gandeste-te ce ar insemna zona hasurata care delimiteaza suprafata intersectiei?”
   Despre ce zona hasurata vorbesti? Te obliga legea sa hasurezi o intersectie?

   2. „Articolul din lege explica foarte clar ce inseammna intersectie si suprafata ei: orice încrucişare, joncţiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spaţiile formate de acestea.”
   Sa inteleg ca ii greu sa concepi ca carosabilul dintr-un sens giratoriu represinta zona de incrucisare sau jonctiune a mai multor drumuri… adica apartine tuturor drumurilor care intre/ise in/din acel sens. Dar stai…
   „Deci eu suprafata intersectiei o vad, in cazul sensului girtoriu, sa fiind dreptunghiul format de fiecare intrare cu „drumul” sensului giratoriu.”
   La tine intersectia e in forma de dreptunghi… naspa inseamna ca nu consideri intersectie nici macar una intre drumuri care nu sunt perpendiculare.

   3. „Ai vazut ca nu exista indicatoare de obligatoriu la dreapta la intrari.”
   Nu crezi ca ar fi redundante din moment ce indicatorul de sens giratoriu iti indica si directia de deplasare?

   4. „In plus marcajele de pe suprafata intersectiei sunt de ghidare si nu au in niciun caz forma de delimitare e benzilor care exista in sensurile giratorii cu mai multe benzi. Daca ar fi cum zici tu, in sensul giratoriu ar trebuie sa fie delimitate benzile cu linii scurte, de ghidare.
   Din nou confunzi o posibilitate de a foloi un tip de marcaj cu obligatia de a-l folosi. Marcajul de ghidare se foloseste doar in intersectii, nu zice ca in toate intersectiile trebuie sa se foloseasca marcaj de ghidare. Deja ma simt prost ca ii fac atata reclama lui @zoso, dar uite clipul lui cel mai faimos, in care e o intersectie care are marcaje de delimitare a benzilor nu de ghidare…. si culmea intersectia asta e un dreptunghi 🙂

   Ma repet, in lege zice „intersectii in care circulaţia se desfăşoară în sens giratoriu., nu zice „intersectii cu sens giratoriu”

  • Daca administratorul drumului nu face marcajele cum trebuie, sau, in cazul lui zoso, ala n-o fi fost drum public, nu inseamna ca sensul giratoriu se schimba.
   Mai revezi putin marcajele care se pot face pe suprafata unei intersectii si ai sa vezi ca nu ai cum sa asimilezi intersectiile in sens giratoriu cu una singura.

  • @nighthawk: deci dupa tine si intersectia asta ii marcata gresit?

   Pot sa iti mai dau multe exemple de intersectii in care nu sunt marcaje de ghidare dar sunt marcaje de separare a benzii. Spune-mi tu unde scrie ca in intersectii e OBLIGATORIU sa se foloseasca marcaje de ghidare?

  • @RebounD11 Inteleg ce vrei sa spui acum. Si exemplul tau de intersectie e foarte bun, pentru UNA din intersectiile care sunt in sens giratoriu. Daca in intersectia prezentata de tine tu vii de pe drumul cu „cedeaza”, prin fata ta trece o masina pe B2 si imediat tu intri pe B1. Dupa 20m cel de pe B2 intra pe B1 si te loveste. Cine e de vina? Evident ca cel de pe B2, pentru ca nu s-a asigurat. Asa si in sensul giratoriu.

  • @nighthawk: nu exista „UNA din intersectiile care sunt in sens giratoriu”. Giratoriul e intersectia… sper sa te lamuresti si tu si @leon si altii intr-un final. Nu mai insist pe tema asta.

   Legat de vina la ce descrii tu, ai dreptate, nu am negat si sunt de acord ca se aplica la fel intr-un giratoriu, unde zice clar ca ai prioritate fata de cei care vor sa intre nu fata de cei deja in el. Problema ii a cui ii vina cand manevra de schimbare de banda a inceput in intersectie, respectiv inainte de a intra cel cu cedeaza in ea, fie in cruce, X, T, rond sau giratoriu. Raspunsul e cel care a intrat pe cedeaza.

   P.S.: eu consider ca manevra incepe o data cu semnalizarea intentiei, pentru ca din momentul ala stii deja ca urmeaza manevra – de ce crezi ca e interzis sa depasesti daca cel din fata sau din spate semnalizeaza intentia unei manevre similare? Daca nu esti in intersectie in momentul respectiv, adica atunci cand vezi ca cel din intersectie semnalizeaza sa schimbe banda, si cu toate astea intri in intersectie, vina e a ta pentru accident si anume pentru neacordare de prioritate. Asta ar fi fost si cazul lui @Huffy in clip, daca iesea cu poc si daca politistul ar fi vazut proba video. Fara proba video, datorita posibilei locatii in care s-ar fi putut intampla, probabil ca cel cu Fiesta ar fi fost vinovat pentru neasigurare la schimbarea benzii.

  • Art. 116
   (2) Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor.

   Deci, „prioritatea de semnal” este legiferata ca sa zic asa, doar in cazul manevrei de depasire (art .118). In rest se aplica art. 116, care nu-ti da niciun drept suplimentar. In cazul de fata simpla semnalizare nu da dreptul soferului sa execute manevra fara sa se asigure ca B1 e libera.
   Deci daca e careva care semnalizeaza in fata mea, nu-i da niciun drept, dar ma punein garda ca vrea sa faca o manevra. Asta nu-l scuteste de celelalte obligatii (sa se asigure, etc). Faptul ca nu respecta mai nimeni distantele respective de 50m sau 100m e alta poveste, dar dpdv legal e foarte important atunci cand are loc un eveniment rutier. In fata judecatorului o sa conteze toate astea.

  • Am o intrebare: de unde stii tu ca semnalizarea unui participant la trafic e cea prin care isi anunta intentia sau e cea mentinuta in timpul manevrei?

   Nu de alta dar avem asta: Art. 54. (2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

  • Pai asta e si partea frumoasa. Ca nici macar nu-mi pasa daca altul semnalizeaza intentia, cu exceptia cazului cand suntem in coloana si vrem sa depasim. Cel care semnalizeaza intentia, pe langa obligatia de a mentine semnalul pe toata durata manevrei, trebuie sa se asigure ca poate face manevra in conditiile legii.
   Faptul ca un sofer semnalizeaza intentia, ma ajuta pe mine (pe unii de pe tt se pare ca nu-i ajuta, dupa cum s-a vazut prin clipuri.. 😀 ), sa-mi dau seama ce intentii are si, in caz ca apare un pericol sa incerc sa-l evit sau sa-l claxonez/blitzez pe ala (de exemplu , daca sunt in unghiul lui mort, sau il doare in cot de asigurare la schimbarea benzii).

 30. Nu stiu cum este prin alte parti, dar in Sibiu, inaintea giratoriilor sunt puse semne de restrictie de 30 km/h. Cu siguranta aceste restrictii a fost implementate pentru a evita situatiile de genul celei expuse mai sus. Dupa cum a scris si amicul X, vina este doar a lui. El a intrat in giratoriu cu viteza mult prea mare, chiar in momentul in care Y a trecut de pe B2 pe B1, iar impactul a avut loc dupa ce Y a ajuns cu toata masina pe B1. Y a procedat cat se poate de corect d.p.d.v. legal si s-a asigurat ca nu are nici o masina pe B1 in timp ce efectueaza manevra de schimbare a benzii. Practic amicul X, dupa ce a intrat cu viteza in giratoriu, a incercat sa-l depaseasca pe Y pe partea dreapta pe aceeasi banda (B1), dar nu a avut loc suficient, asa ca a franat. Pe perioada de franare a tras putin stanga ca sa nu loveasca masina parcata la iesirea din sens si reusit sa-l atinga pe Y in portiera fata dreapta. D.p.d.v legal, cel aflat in sens trebuie sa se asigure fata de cei aflati in sens, in momentul in care doreste sa schimbe banda, nu fata de cei care urmeaza sa intre in sens. Din moment ce X a recunoscut ca Y a schimbat deja banda cand el a intrat in sens, totul se poate interpreta ca neacordare de prioritate. Ca ramanea fara permis, sau se alegea doar cu o amenda in urma unei solutii mai pasnice si cu obligatia de a suporta daunele, este partea a doua.
  Din pacate, nu am cum sa fac rost de filmarea de la Y. X a luat legatura cu Y si filmarea nu mai exista. Datorita inregistrarii in bucla, camera a rescris peste fisierul respectiv 🙁 . Sincer, cred ca era un material excelent pentru trafictube.

 31. @Huffy „chiar in momentul in care Y a trecut de pe B2 pe B1, iar impactul a avut loc dupa ce Y a ajuns cu toata masina pe B1”

  Ai vazut ca a fost asa cum am zis eu mai sus? X a fost de vina doar pentru ca l-a lovit pe Y cand deja ajunsese pe singura banda iesirii din sens, ei lovindu-se la ingustare (neavand loc 2 masini pe acolo).

  Da, viteza lui a fost factorul cheie, dar nu faptul ca Y a intrat sau nu inaintea lui in sensul giratoriu. D-aia am cerut filmarea, pentru ca daca lovitura se facea inaintea iesirii respective, atunci inca erau 2 benzi acolo si X ar fi lovit pe Y ori in spate (daca Y se ducea pe B1 mai devreme fiind deci tot vina lui X), ori intr-o parte in timp ce schimba banda (Y devenind vinovat pentru neasigurare la schimbarea directiei de mers).

  Deci este 100% ce-am zis eu mai sus. N-a fost deloc vorba despre „cine intra primul in sens” ci despre niste cumul de factori. Giratoriul fiind mic spre foarte mic, atunci poate intrarea lui X cu iesirea lui Y au fost asa de apropiate incat politistul a spus neacordare de prioritate a lui X fata de Y care deja era in sens.

  Am zis-o si prima oara: daca, conform schitei tale grafice, X ar fi intrat in giratoriu pana in secunda 06 si tocmai, ar fi mers el mai lent si Y mai repejor, atunci iarasi nu as fi de acord cu aceasta, pentru ca trebuia sa-i acorde prioritate lui Y prioritate avand cel din sens, si nu ar fi trebuit sa intre atunci, si atunci Y ar fi avut prioritate sa schimbe banda din B2 in B1, dar nu pentru ca era cu 10 secunde inaintea lui in sens, ci pentru ca avea prioritate fata de cel care vrea sa intre si X ar fi trebuit sa cedeze trecerea, nu sa se bage pe B1 repede, inchizand poarta lui Y de a schimba banda legal.

  De la inceput am zis ca si eu privesc sensul giratoriu ca o multitudine de intersectii de drumuri, nu o singura intersectie cu 3-10 drumuri. Spre exemplu daca este un giratoriu pus in mijlocul unei intersectii in T, atunci vad giratoriul ca 4 intersectii de drumuri (a giratoriului cu fiecare intrare/iesire), si deci daca din dreapta intra cineva in giratoriu, eu nu trebuie sa astept sa vad ce face el, daca ramane in sens si deci trebuie sa-i dau prioritate pentru ca a intrat cu 0.5 secunde mai devreme, ci doar celor au ajuns aproape de intrarea mea deci venind din stanga. D-aia se vorbeste de prioritate de stanga in sensuri.

  E chiar culmea sa zici ca (din spusele acelui politist si deci conform legii), daca careva intra in sens in drumul din dreapta mea, si face cercuri pana la amiaza, ca tu stai si astepti, si nu ai voie sa intri pana ala nu iese din sensul giratoriu. Si deci ca noi, orice facem in sensurile giratorii in ziua de azi, intrand dupa altii, neasteptand sa iasa complet, e ilegal.

  Daca cumva te refereai la faptul ca Y din sens semnalizeaza deja intentia de a schimba banda, cum era in clipul tau, atunci da, intra in ceea ce am zis eu cu 3 paragrafe mai sus. Gata, n-are rost sa mai zic si a 4-a oara aceleasi chestii. Fiecare face acum cum doreste. Se pare ca doar camera e lucrul care ar mai putea face lumina in accidente in interiorul sensurilor giratorii in ziua de azi, avand in vedere cate pareri diferite exista. Sa nu mai zicem ca noi cei de pe TT de o tot discutam aici suntem cei care avem oaresce legi in sange dupa care ne ghidam, pe cand restul de 75% din soferii din Romania merg prin acele sensuri giratorii ca si cum ar fi curtea lor din spatele casei.

 32. Passat B6

  Chiar nimeni din cei ce au comentat ( inclusiv autorul clipului ) nu cunoaste diferenta intre SENS GIRATORIU si INTERSECTIA DIRIJATA CU SENS GIRATORIU?? Pentru ca in clip este o intersectie dirijata ( indicatoare de cedeaza trecerea la intrare in intersectie ). In aceste intersectii se circula DOAR inainte pe banda 2, inainte si la dreapta pe banda 1. Deci, ala de pe banda 2, daca vrea sa iasa din intersectie, se asigura, schimba pe banda 1, paraseste intersectia.

  • Inca unu deacord cu mine si nighthawk. Deja incep sa ma simt mai bine 🙂

  • Prin definitie intersectiile in sens giratoriu sunt dirijate. Ca sa nu existe confuzii, administratorul drumului a adaugat si semne de cedeaza trecerea, pe langa semnul de sens giratoriu.
   Si asta pentru ca la intrarea in sensul giratoriu se acroda prioritate de stanga, ca sa zic asa.
   Acum multi ani era tocmai pe dos, si anume cei care intrau in sens aveau prioritate. (regula prioritatii de dreapta). Si ca sa nu existe confuzii, au adaugat si cedeaza trecerea.
   Deci daca exista semnul de sens giratoriu, e un giratoriu.
   Daca ai in fata o intersectie care are in mijloc un scuar, e rotunda, dar NU are semnul de giratoriu, atunci resepecti indicatoarele in cazul in care exista sau regula prioritatii de dreapta! In cazul in care toti au cedeaza trecerea intr-o intersectie rotunda, dar mica, si FARA semnul de sens giratoriu, se aplica, cullmea!, regula prioritatii de dreapta, daca toti ajung in acelasi timp la intrarea in intersectie. Cei care au patruns deja in intersectie, au prioritate.

 33. @Passat B6, poate ne explici care este diferenta dintre un sens giratoriu si intersectie dirijata cu sens giratoriu. Conform codului rutier, art.55. – Intersectiile sunt:
  a) cu circulatie nedirijata;
  b) cu circulatie dirijata. În aceasta categorie sunt incluse si intersectiile în care circulatia se desfasoara în sens giratoriu.
  Toate giratoriile au inainte sau in interiorul lor indicatorul specific giratoriului:

  O intersectie care seamana cu un giratoriu, dar nu este marcata ca un giratoriu, nu este giratoriu, deci se respecta regulile de circulatie in intersectiile nedirijate. In cazul in care sunt puse indicatoare de circulatie, altele decat cele de sens giratoriu, se respecta indicatoarele respective.

 34. @Huffy Frumos oras, frumoase sensuri giratorii 😆
  Daca n-ar stationa aia pe B1 (0:32) s-ar circula mai normal. Nici macar taximetristul de la 0:20/0:27 n-a reusit sa vireze la dreapta pe prima banda 🙁
  + si pentru discutiile generate aici

 35. privernezu

  voi vorbiti serios cu ” semnalizarea cu cel putin 50 de metri inainte de efectuarea manevrei ” in sensul giratoriu ? Oameni buni , un sens giratoriu de marime normala are cat ? 57 de metri lungime ? calculand la o raza de 9 metri (3 metri / banda , 2 benzi si inca 3 metri raza „insulei”) WTF …. daca vrea sa iasa la a 2’a iesire din 4 trebuie sa semnalizeze dreapta cu aprox 30 de metri inainte sa intre in sens 😐 . Vorba aia „ce UOAMENI” :))

 36. @GeluCJ, B1 in zona respectiva este folosita ca parcare de cand ma stiu. In 20 de ani de cand am permis, niciodata B1 nu a fost folosita ca banda de circulatie si niciodata nu au fost date amenzi si nici nu s-au ridicat masini de pe zona respectiva.
  Acum, legat de parasirea unui sens giratoriu care la iesire are B1 ocupata, sunt soferi care sustin ca daca ai intrat in sens de pe B1 esti obligat sa-l parasesti tot pe B1, iar daca B1 la iesirea din sens este blocata de masini parcate ca aici , ai obligatia sa le dai prioritate la iesirea din sens celor de pe B2. Chestia asta este total gresita in cazul giratoriilor, dar este perfect valabila in alta situatie pe care o sa o prezint la final. Legea spune ca benzile se ocupa de la drepata la stanga, in functie de gradul de ocupare al acestora, avand obligatia sa revi pe B1 de cate ori este posibil – Art 42. In cazul unui sens cu iesirea blocata pe B1, indiferent de motiv (masini parcate aiurea, lucrari, etc), se procedeaza exact ca atunci cand la iesirea din sens exista o singura banda de circulatie, cel aflat in sens pe B1 avand prioritate la iesire fata de cel de pe B2. Motivul si explicatia logica – cel de pe B2 este obligat sa se asigure cand trece de pe B2 peste B1 pentru a iesi din sens si nu are cum sa vada daca cel de pe B1 a dat semnal dreapta in semn ca paraseste giratoriul, sau nu a dat semnal dreapta si isi continua drumul prin giratoriu pana la urmatoarea iesire. Intr-o situatie ideala, fiecare banda de la intrarea in sens ar fi marcata pentru o anumita iesire si toti ar fi obligati sa ocupe acea banda inainte de intrarea in acel sens, ceea ce inseamna ca sensul giratoriu se transforma in turbo giratoriu cu marcaje clare de incadrare, atat inainte cat si in interiorul acestuia. Colegul GeluCJ are un clip cu un asemenea turbo-giratoriu.

  • @Huffy Merci, nu stiam ca obiceiului locului are niste traditii chiar atat de vechi 😆 De obicei de pe M. Viteazul intram pe Rahovei din directie perpendiculara filmarii tale, insa ai dreptate, acolo pe colt se vad „parcatii” de pe banda:

   P.S. Asa prinzi strada mai libera, poate ca bonus pe cate unul care se mai asigura pe B1 😀 , dar astea sunt „distractii” obisnuite intr-un giratoriu 🙂

 37. Prioritatea in sens se acorda fix invers, sensul cu 2 benzi e ca un drum cu sens unic desfasurat in cerc. minus

  • Mda…inca unul care se uita doar la poze.Omule, citeste descriere, vezi animatia grafica si „declaratia” amicului X. Dupa cum am mai scris, clipul este doar informativ. Eventual mai poti arunca o privire peste restul comentariilor.

  • Sensul e o intersectie… dar indiferent de greselile tale de gandire sunt curios din orice punct de vedere, de ce minus?

   Daca ii sa consideri ca @Huffy trebuia sa cedeze e OK, ca a cedat iar cel cu Fiesta a incetinit sa fie sigur ca nu se ciocnesc. Si daca era cu dreptatea in mana, ce rost are tabla indoita daca se poate evita?

   Daca consideri ca cel cu Fiesta trebuia sa cedeze, din nou e OK… s-a oprit si a vrut sa cedeze, iar @Huffy a facut o fapta buna.

  • Huffy a intrat in intersectie pe B1.
   Asta inseamna:
   – putea sa mearga prin intersectie doar la dreapta sau inainte
   – oriunde ar fi mers (inainte sau la dreapta) trebuia sa iasa din intersectie pe B1

   A mers inainte, trebuia sa iasa pe B1 dar nu a putut fiindca era ocupata. El schimba banda (B1->B2), deci el acorda prioritate de trecere celui care este deja pe B2.

   Daca B1 nu ar fi fost ocupata acolo unde iese Huffy, ieseau amandoi fara sa se opreasca niciunul, fara ca vreo prioritate sa fie necesara. Doar ca Huffy iesea pe B1, celalalt pe B2.

   Simplu.

 38. Pentru a intelege (uni din voi) ce e un sens giratoriu cu 2 benzi si o banda de iesire si ca sa pricepeti cine cui acorda prioritate, urmariti explicatia de mai jos:

  https://www.youtube.com/watch?v=rJJpAHwYUrE

 39. Ma bucur sa citesc comentarii care spun ca sensul giratoriu este o intersectie, nu este drum in curba cu 4 (de obicei) intersectii, sau altele asemenea.

  Initial am crezut ca sunt ale mele, dar nu recunosteam clipul si discutia 😀

  Incet-incet… Astept (as spune cu nerabdare, dar nu ar fi adevarat 🙂 ) ziua cand nu voi mai citi pe TT ca se poate face sensul pe B1 la infinit, sau ca se poate vira la dreapta intr-o intersectie cu sens giratoriu direct de pe B2. Sau, ma rog, sper ca vor fi mai multe voci care sa contrazica asta.

  • 🙂 Ne mai dam si noi pe brazda, mai citim si noi din legislatiile altor tari, mai vedem si noi una alta. Si eu incerc acum sa-i conving pe altii kum vine kestia cu giratoriul care nu e decat o intersectie. Merge, dar merge greu…

  • „Incet-incet… Astept (as spune cu nerabdare, dar nu ar fi adevarat 🙂 ) ziua cand nu voi mai citi pe TT ca se poate face sensul pe B1 la infinit, sau ca se poate vira la dreapta intr-o intersectie cu sens giratoriu direct de pe B2.”
   As zice ca astepti ziua in care vei citi in legislatia romana ca nu se poate face sensul pe B1 la infinit sau dreapta de pe B2. Ca deocamdata oricat de aiurea suna sau contraintuitiv e, e perfect legal in anumite conditii.

   Treaba cu giratoriul fiind o singura intersectie e stipulat in lege… pana de curand am crezut ca destul de clar.

  • Am mai scris si cu alte ocazii, sunt de acord cu acel mod de-a circula. Este logic si foarte
   natural, elimina in general puncte de conflict, cu exceptia unor situatii speciale e.g., nu te poti incadra din varii motive acolo unde / cand trebuie pe B2.

   Insa … alte tari au reglementari clare in ceea ce priveste incadrarea obligatorie (!) pe benzi/randuri pentru parcurgerea sensului, semnalizarea in sens, parcurgerea sensului si/sau alte prevederi speciale, de exemplu pentru vehicule lungi sau biciclisti (vezi mai jos).

   Mr. @Bobby nu ne spune nimic de astea. La noi, din pacate nu exista (inca) asa ceva!
   Unii o dau cu nu e voie de pe B1 ca virezi la „stanga” (desi am spus ca nu exista real „stanga”, „dreapta”, „inainte”, fiind niste notiuni relative la felul in care percepem modificarea pozitiei masinii in raport cu repere fixe), dar nu pot sa-ti spuna si de ce.

   Da, sensul giratoriu e un tip aparte de intersectie, din categoria celor dirijate. Insa a spune doar ca e intersectie si de aceea de pe B1 poti merge numai inainte sau la dreapta e fals.
   Exista intersectii, chiar dirijate, in care se face virajul la stanga (!) de pe B1:

   sau

   Iata pe scurt o selectie a modului in care este tratata corespunzator incadrarea si circulatia in sensul giratoriu, cu sublinierea unor detalii de interes. As vrea si eu sa-l vad cat mai curand adaptat si implementat in legislatia noastra.
   Lectura placuta celor interesati!

   110 Meaning of halfway around a roundabout
   A driver leaves a roundabout halfway around the roundabout if the driver leaves the roundabout on a road that is straight ahead, or substantially straight ahead, from the road on which the driver enters the roundabout.”

   „111 Entering a roundabout from a multi-lane road or a road with 2 or more lines of traffic travelling in the same direction:

   (1) A driver entering a roundabout from a multi-lane road, or a road with room for 2 or more lines of traffic (other than motor bikes, bicycles, motorised wheelchairs or animals)
   travelling in the same direction as the driver, must enter the roundabout in accordance with this rule.

   (2) If the driver is to leave the roundabout less than halfway around it, the driver must enter the roundabout from the left marked lane or, if the road is not a multi-lane road, as near as practicable to the left side of the road.

   (3) If the driver is to leave the roundabout more than halfway around it, the driver must enter the roundabout from the right marked lane or, if the road is not a multi-lane road,
   from the left of, parallel to, and as near as practicable to, the dividing line or median strip.

   (4) If the driver is to leave the roundabout halfway around it, the driver may enter the
   roundabout from any marked lane or, if the road is not a multi-lane road, anywhere on the part of the road on which vehicles travelling in the same direction as the driver may travel.

   (5) Despite subrules (2) to (4), if the driver is entering the roundabout from a marked lane and there are traffic lane arrows applying to the lane, the driver must:
   (a) if the arrows indicate a single direction — drive in that direction after entering the
   roundabout; or
   (b) if the arrows indicate 2 or more directions — drive in one of those directions after
   entering the roundabout.

   (6) Subrule (3) does not apply to the rider of a bicycle or animal.

   (7) Subrule (5) does not apply to the rider of a bicycle or animal if the rider is to leave the roundabout more than halfway around it.

   (8) […]”

   De ce (6) si (7)? 🙂

   „119 Giving way by the rider of a bicycle or animal to a vehicle leaving a roundabout
   The rider of a bicycle or animal who is riding in the far left marked lane of a roundabout with 2 or more marked lanes, or the far left line of traffic in a roundabout with room for 2
   or more lines of traffic (other than motor bikes, bicycles, motorised wheelchairs or animals), must give way to any vehicle leaving the roundabout.

   Regulile privind semnalizarea la intrarea in sensul giratoriu (112-113), la schimbarea benzilor in sensul giratoriu (117) si la iesirea din sensul giratoriu (118) se gasesc tot in aceasta sectiune si va invit sa le cititi pentru informare.

   P.S. Regulile sunt date pentru circulatia pe stanga. Pentru noi, s-ar inversa stanga cu
   dreapta, adica left cu right.

   Sursa: Australian Road Rules – February 2012, Part 9 Roundabouts, pp. 100-108.

  • @GeluCJ: In alta ordine de idei legate de legi scrise si interdictii inexistente legate de viratul la stanga de pe B1: daca sunt marcate benzile, nu ai nici un indicator sau marcaj de obligare, ai voie legal sa mergi in orice directie de pe orice banda respectand regulile referitoare la manevrele respective.

  • Mr. @Bobby nu ne spune nimic de astea.
   Hihihi.
   Lui Mr. Bobby „i s-a racit gura” de cate ori v-a spus pe TT cum se face prin alte parti pe unde oamenii folosesc organul care le umple craniul asa ca au scris regulile pentru a obtine ceea ce vor cu sensurile giratorii. V-a spus ce rol au sensurile giratorii si cum se circula in ele.
   Dar Mr. Bobby nu repeta la fiecare clip cu sens giratoriu din Romania…

   Ma bucur ca ti-am dat ocazia sa faci ceea ce iti place cel mai mult, citate din legislatie 🙂

   Nu mai am ce sa adaug ca ai adus toate argumentele mele cu legislatia din Australia (nu stiu de ce ai facut-o, poate ti se pare buna.. intamplator locuiesc in Australia si e MINUNAT sa folosesti sensurile giratorii… e ca un dans), dar totusi vreau sa repet ceva la asta:
   desi am spus ca nu exista real „stanga”, „dreapta”, „inainte”, fiind niste notiuni relative la felul in care percepem modificarea pozitiei masinii in raport cu repere fixe
   Ti-am mai spus, si repet poate ajuta si pe altii. Priveste sensul giratoriu ca un ceas. Absolut tot timpul, oricine intra in sensul giratoriu o face pe la ora 6, din perspectiva lui. Iesirile dintre ora 12 si 6 sunt „la dreapta”, intre 6 si 12 sunt „la stanga”. Inainte este la 12. Din perspectiva lui. Aceasta perspectiva nu se schimba in timp ce circuli prin sens, pentru ca perspectiva este la intrarea in intersectie. Evident, nu se sta cu raportorul in mana pentru masurarea unghiurilor, ca sa imi aduci iar te miri ce exceptie unde inainte este pe la ora 1… De fapt, este similar cu o intersectie obisnuita.

   Apropo de exceptii. Haha. Rad cu lacrimi de exemplu cu B1 stanga. Ce anume observam acolo? Atat B1 cat si B2 au obligatoriu stanga. Exceptiile au o „calitate”. Confirma regula.

   @RebounD11
   Poti face stanga de pe B1 daca nu sunt benzi marcate si sageti pe asfalt? Asa pare, dar iarasi, este inca o scapare crasa din legislatie, si unul ca mine, explic mai jos, remarca imediat asa ceva, nu se agata de scaparea din legislatie ca sa conduca aiurea. Dar:
   1. In acest clip benzile sunt marcate si exista sageti pe asfalt care indica directii.
   2. Daca faci stanga de pe B1 in intersectie cu benzi marcate dar fara indicatoare sau marcaje care specifica directia, in timp ce o masina de pe B2 merge inainte, tananana, cine-cui acorda prioritate de trecere? Ia vezi in giratoriu, cum mergi tu pe B1 la infinit si astepti sa iti acorde prioritate cei de pe B2 care vor sa iasa? Bine, nu stiu daca tu consideri asta, dar ideea de a merge prin sensul giratoriu pe B1 la infinit, chipurile legal, si de a avea prioritate de trecere fata de cei de pe B2 care vor sa iasa la un moment dat din sens este o idee extrem de populara pe TT. Daca faci acum un sondaj probabil ca majoritatea covarsitoare spune asta.

   Primele intrebari la accidente in sensul giratoriu trebuie sa fie: unde ai intrat, unde ai vrut sa iesi. Pentru fiecare parte implicata. Apoi restul este relativ simplu.

   Subscriu (din nou, din cate imi amintesc am fost printre primii care am spus asta pe aici pe TT, dar n-are nimic, luati-ma in bascalie 🙂 ) legea din Romania are lacune imense, in special al sensurile giratorii, mai ales cand cuvantul giratoriu apare de 2-3 ori in tot textul.

   Explicatie de ce vad eu problemele din legislatie: eu judec in spiritul legii mai degraba decat in litera ei.

  • „Poti face stanga de pe B1 daca nu sunt benzi marcate si sageti pe asfalt?”
   Am zis ca poti face stanga daca sunt marcate benzile, dar lipsesc marcajele sau indicatoarele de obligare. Daca nu sunt marcate benzile ai randuri, si daca ai randuri stanga faci doar de pe cel mai din stanga.

   Am vazut in schimb ca asta ai corectat-o mai jos la 2. Si legat de 2:
   – daca faci stanga de pe B1 si treci peste B2 te asiguri inainte pt ca altfel intri la neasigurare la schimbarea directiei de mers… nu e vorba de prioritate.
   – in giratoriu cand mergi la infinit pe B1 nu schimbi banda si nu treci peste alta banda. Nu e vorba de „chipurile legal”, e vorba de legea din tara noastra care iti da voie. Intr-un fel e si un lucru bun… se mai intampla in locuri necunoscute sa ratezi iesirea corecta dintr-un giratoriu si sa mai dai o tura. In plus sunt situatii in care atat in spiritul cat si in litera legii se poate ajunge la situatia in care tu mergi pe B1 si nu vrei sa iesi si altul de pe B2 vrea sa iasa din sens… nu e logic ca aici sa trebuiasca cel de pe B2 sa se asigure?

   „Primele intrebari la accidente in sensul giratoriu trebuie sa fie: unde ai intrat, unde ai vrut sa iesi. Pentru fiecare parte implicata. Apoi restul este relativ simplu.”
   Intrebari care in contextul legii din Romania nu au nici un sens. In cazul aplicarii legii e irelevant cum se circula in alte tari, e irelevant care e spiritul legii si e irelevanta vina morala. Se iau in considerare faptele de genul: locul in care s-a petrecut accidentul, viteza celor implicati si indicatoarele si marcajele de la locul faptei.

   Si eu sunt de acord ca legislatia are lacune, dar pana una-alta respecti ce exista nu ce ar trebui sa exista in viziunea unora sau altora. Cat despre judecatul in spiritul legii, ma degraba decat in litera ei, dupa mine nu e bine. Mai bine judeci in litera ei in primul rand si actionezi in spiritul ei cand se poate. Altfel risti sa pici vinovat pentru intentii bune.

  • PS: habar n-am cum sa editez ce am scris, si am remarcat cel putin o greseala de ortografie din cauza de typo. In general nu ma leg prea mult de typos, dar asta este prea grosolana si ma zgarie pe creier 🙂 Deci, „V-a spus” 😉

  • intri la neasigurare la schimbarea directiei de mers… nu e vorba de prioritate

   🙂
   Pai si de ce trebuie sa te asiguri? Nu pentru ca are prioritate celalalt?
   In fine…

   Intersectie fara sens giratoriu. Mergi pe B1, langa tine e unul pe B2. Fara marcaje pentru directii. El merge inainte prin intersectie, tu vrei sa mergi la stanga. Tu trebuie sa ii acorzi lui prioritate/sa te asiguri, desi tu nu vei schimba banda, pentru ca vei iesi la stanga tot pe B1! Dar te intersectezi cu el, si nu tu ai prioritate. In Romania.

   In sensul giratoriu este la fel, el fiind o intersectie. Giratoriul neffind un drum, nu are o banda B1 peste care trec cei care ies de pe B2. B1 si B2 sunt in functie de cum intri in intersectie, si treseul pe care il parcurgi ca sa iesi din ea. De aceea, indiferent de tara, este util sa stii unde ai intrat in intersectie, si unde ai iesit sau ai vrut sa iesi, daca s-a intamplat un accident. Ca de altfel si la intersectii fara sens giratoriu…

   QED. Cu placere 😉

  • @Bobby: vezi ca incurci un pic niste notiuni si exprimari… si nu ai demonstrat nimic decat ca poti imbarliga idei care de sine statatoare sunt corecte si interpreta gresit.

   1. Prioritatea este exact ce ai zis tu, dreptul unui participant la trafic de a-si continua drumul inaintea altuia cu care se intersecteaza. Problema e ca atunci cand 2 participanti la trafic merg pe acelasi drum, dar pe benzi diferite, ei au acelasi grad de prioritate iar drumurile lor nu se intersecteaza decat cand unul dintre ei schimba directia de mers – fie ea prin schimbatul benzii fie ea prin virajul intr-o intersectie. Aici intervine distinctia… care distinctie e foarte importanta prin prisma sanctiunii. Daca traiectoriile se intersecteaza cand ei vin de pe drumuri diferite e neacordare de prioritate – clasa a 2-a de sanctiuni + 30 de zile suspendare a permisului, daca traiectoriile se intersecteaza cand vin de pe acelasi drum e neasigurare la schimbarea directiei de mers, care intra la nerespectarea regulilor de circulatie pe benzi – clasa a 3-a de sanctiuni fara suspendare a carnetului.

   2. In situatia descrisa de tine la intersectie fara sens giratoriu – presupunem ca nu exista indicatoare sau marcaje care sa indice ca drumul pe care circula cei 2 implicati curbeaza – daca ajungi de pe B1 pe un drum pe B1 pe alt drum ai schimbat directia de mers pe cand cel de pe B2 nu a schimbat nimic, si-a continuat deplasarea pe acelasi drum. De aia trebuie sa te asiguri cand faci o astfel de manevra si sa ii dai intaietate de trecere.

   3. Sensul giratoriu e o intersectie intr-adevar, dar cine zice ca o intersectie – giratoriu sau nu – nu poate avea benzi? Presupunem ca are benzi, pentru ca altfel e aberatie, acceptand pentru explicatia asta ideea ta ca stanga, dreapta si inainte in sens sunt in functie de cum circuli, sa zicem ca:
   – ai un giratoriu cu 2 benzi si 4 intrari/iesiri – nord, sud, est si vest – toate cu cate 2 benzi pe sens, doar cu marcaje de delimitare a benzilor
   – atunci conform regulilor nescrise presupuse de tine de pe B1 ai voie sa mergi inainte sau la dreapta iar de pe B2 doar inainte sau la stanga – corect? am inteles bine?
   – Ce se intampla cand: paricipantul 1 intra pe B2 dinspre sud si merge spre nord, participantul 2 intra pe B1 dinspre est si merge spre vest iar cei 2 sunt in paralel in sens in dreptul iesirii spre nord? Aplicand logica ta in functie de unde or intrat si unde vor sa iasa ambii au prioritate… cel putin eu asta am inteles si nu ii OK asa.

   Daca nu am inteles corect sau daca mai ai alte informatii/explicatii o sa te rog sa le comunici mai clar si fara presupuneri de QED… pana una alta in Romania circulam dupa legislatia din Romania, buna, completa, incompleta sau cum o fi ea.

  • Ce se intampla cand: paricipantul 1 intra pe B2 dinspre sud si merge spre nord, participantul 2 intra pe B1 dinspre est si merge spre vest […]

   Simplu. 2 trebuie sa astepte sa treaca 1, pentru ca sud este inainte de est in sens trigonometric. Abia apoi are dreptul sa intre in intersectie, moment in care 2 este deja jumatate iesit in conditii normale. In conditii de exceptie… ei bine, sunt exceptii.

   QED.

   Si eu vorbesc tot despre legea din Romania. Ca e deficienta sau nu, totusi asta se deduce. Despre legi din alte tari las pe altii sa dea citate, personal le gasesc irelevante la discutie 😉

   Sa mergi pe B1 la infinit in sensuri giratorii din Romania este apoape tot timpul ilegal. Daca totusi este legal (lipsa marcaje) nu ai prioritate fata de cei de pe B2 (decat initial, in dreptul iesirii la dreapta).

   Mai vorbim peste o vreme, luni, ani. 🙂

  • @Bobby: eu zic ca ei sunt in paralel la iesire si tu imi zici ca 2 trebe sa astepte sa treaca 1 pentru ca sud e inainte de est in sens trigonometric 😐 Ce are sula cu prefectura?

   „Daca totusi este legal (lipsa marcaje) nu ai prioritate fata de cei de pe B2 (decat initial, in dreptul iesirii la dreapta).
   1. Singurul marcaj care nu te lasa sa te invarti in giratoriu pe B1 e cel care te obliga sa iesi la prima.
   2. Unde altundeva mai vorbim de prioritate a B1 fata de B2 decat in dreptul iesirii la dreapta? Fraza asta iti contrazice concluzia de mai sus legata de situatia ipotetica prezentata de mine.

   Am incheiat discutia asta despre giratorii cu tine… ori nu vrei sa intelegi unele chestii ori nu poti, ori mai grav, trebuie sa ai tu dreptate desi te contrazici singur. Legat de legea noastra, poti sa o consideri gresita sau incompleta cand se poate ajunge la accidente cand toti cei implicati circula regulamentar si nu e vorba de o problema a administratorului drumului. Nu e cazul cu giratoriile, unde in orice situatie de poc se poate stabili o vina strict pe baza regulilor in vigoare si situatiei din teren, chiar daca nu e solutionarea intuitiva sau „in spiritul in care a fost facuta acea amenajarea sau regula/lege”.

  • 1. Singurul marcaj care nu te lasa sa te invarti in giratoriu pe B1 e cel care te obliga sa iesi la prima.
   Fals. O sageata care indica „inainte sau la dreapta” pe B1 inainte de intersectie (cu sens giratoriu) nu iti permite sa mergi la infinit in cerc prin sensul giratoriu.

   Crezi ce vrei, ca „e grav” ce zic/gandesc eu, etc. I don’t give a… damn.

   Am incheiat discutia asta despre giratorii cu tine…
   OK buddy 🙂

  • @Bobby
   Ref: http://www.trafictube.ro/lectie-giratoriu/#comment-347119
   N-as spune chiar ca ti-ai racit gura de pomana. Ti-ai prezentat si sustinut (cu insistenta) punctul de vedere. Dupa cum ti-am scris si eu si altadata, e bine sa mai cunosti si alte lucruri, chiar daca te intereseaza in mod indirect (ma refer la circulatia din AUS).

   Intamplator sau nu, spre deosebire de alte ocazii in care noi am purtat un dialog, in aceasta privinta sunt de acord cu tine. Problema e ca legislatia asta, in forma ei actuala, cu gaurile care exista la nivelul anului 2015, n-am facut-o nici eu, nici tu, nici alti colegi de pe TT care posteaza diverse comentarii pe-aici.
   Sensurile giratorii in RO au luat un avant deosebit, apar ca ciupercile dupa ploaie, mai bine sau mai putin bine construite, dar legislatia privitoare la acestea a ramas in epoca de piatra.
   Cu alte cuvinte, asa cum este, trebuie sa ne descurcam cu ea in prezent. Atunci cand lucrurile se vor schimba, regulile se vor schimba, precizarile vor fi facute altfel, vom putea discuta diferit.

   Bun, acum … in alta ordine de idei, intamplator sau nu, citatele astea din regulile AUS le-am dat cu un scop bine definit (de fapt sunt mai multe scopuri, dar unul dintre ele e principal).
   Intamplator sau nu, am ales ca demo aceste reguli pentru ca sunt naturale si precizeaza clar cum trebuie sa se circule corespunzator intr-un giratoriu, avand ca tinta … te las pe tine sa completezi.
   Intamplator sau nu, le respectam si noi aici (ma rog, unii, sper cat mai multi) cu exceptia anumitor situatii, adaptate la ceea ce exista in prezent in lege si pe teren.

   Merci pentru efort, nu e nevoie sa-mi repeti mie personal modul de a privi giratoriul ca un ceas, insa intr-adevar poate ca-i ajuta eventual pe altii. La fel de bine ii poate ajuta si-un alt mod de a-l privi, folosind punctele cardinale:
   http://www.trafictube.ro/giratoriul-toti/#comment-323279
   pe care l-am prezentat mai demult ca alternativa la „ceasul” tau:
   http://www.trafictube.ro/funny-putin-funny-7/#comment-314581
   Fiecare poate alege ce crede de cuviinta ca se potriveste mai bine. Vad ca @RebounD11 l-a folosit pe acesta din urma in exemplul dat mai sus.

   Ma bucur ca te-ai amuzat un pic. Pana la urma ce-ar fi viata asta fara un zambet?
   Exceptiile intaresc in general regulile, dar in ansamblu prezinta un tablou general mai extins decat ce-ai vrut tu sa ne sugerezi 😉

   Ref: http://www.trafictube.ro/lectie-giratoriu/#comment-347120
   Nu e vreo problema cu greseala typo. La un comentariu atat de lung se poate intampla oricui si oricum, se trecea cu vederea. Totusi am corectat-o, daca asta ti-a fost dorinta.

   Ref: http://www.trafictube.ro/lectie-giratoriu/#comment-347198
   Giratoriul neffind un drum, nu are o banda B1 peste care trec cei care ies de pe B2.
   In momentul in care ai pus roata peste marcajul de delimitare a benzilor existent in giratoriu (presupunem ca exista), ai schimbat banda de circulatie. Daca ai fost initial pe B2, atunci unde ai ajuns? Nu trebuie neaparat sa iesi din giratoriu, doar sa fie o banala schimbare de banda pentru a pregati parasirea sensului la urmatoarea iesire. Si cand ajungi acolo, de pe care banda iesi?
   Nu mai vorbesc de sensurile giratorii in care numarul de benzi nu coincide cu cel al intrarilor/iesirilor. Intri intr-un giratoriu de pe banda a treia (ora 6), in sens circuli pe banda a doua (directia 6-3-12 spre 9) si-l parasesti … (ora 9) de pe prima banda 🙂

   Tot in acest sens, ca sa incercam sa lamurim putin macar pentru utilizatorii TT si problema asta a semnalizarii in sensul giratoriu, problema la care pana si Politia din pacate da uneori raspunsuri diferite, nu doresti sa ne oferi putina asistenta pentru a proceda corect?

  • @RebounD11 Exemplu de intersectie dirijata, cu marcaje de separare a benzilor, fara marcaje cu sageti pentru urmarea obligatorie numai a anumitor directii.

   Interesante sunt cele doua pozitii succesive ale Hyundai-ului alb care se vad in imagini 😆

  • Vorba lunga saracia omului.

   Sigur ca poti sa dai exemplu cu punctele cardinale, numai ca sunt mult mai rare giratoriile aliniate cu punctele cardinale decat cele care nu sunt. In plus, de cate ori vorbesti despre giratorii folosing punctele cardinale, trebuie sa iti ajustezi explicatia. Daca intri din sud, dreapta este inspre est. Daca intri din est, la dreapte este catre nord etc. etc. etc.

   Exemplul cu ceasul (nu este al meu, l-am preluat si eu, nu mai stiu de unde, prin tinerete) este cel mai potrivit. Pentru ca nu conteaza din ce punct cardinal intri, nici macar in ce plan esti, cu ceasul ai tot timpul perspectiva din punctul tau de vedere.

   In fine. Nu e atat de important ce exemplu folosesti, atata timp cat reusesti sa transmiti mesajul pe care vrei sa il transmiti.

  • @Bobby Toate ca toate, dar de ce la modul de calcul folosind ceasul te raportezi intotdeauna la tine (tu fiind mereu ora 6), dar la modul de calcul folosind punctele cardinale nu o faci (tu fiind mereu sud, iar vestul la stanga)?

  • Oh dear….

   Punctele cardinale se refera la planeta. Un sens giratoriu aflat pe o strada pe planeta are intrarile si iesirile in puncte cardinale fixe, indiferent pe unde intri tu in el. Nu poti sa intri in el pe la nord si sa spui ca din punctul tau de vedere acea intrare este sud.

   Te referi, probabil, la harti, unde chiar daca te uiti inspre est cu harta in fata ta, partea de jos a hartii este sud si cea de sus este nord. Nu imi dau seama cum transpui asta unui sens giratoriu, care practic este un obiectiv pe harta, fara sa introduci confuzie. „Pai, uite, acolo, inspre est este considerat dreapta.” – „Stai ca acolo este vest, ca noi am intrat pe intrarea dinspre nord” – „Aaaa, nuuuu… considera ca pe unde am intrat noi este sud si o sa intelegi” – „??!!??” 🙂

   Si apoi: „mergi catre vest!”. – „Care vest? vestul real sau vestul din giratoriu?” 🙂

   Asta imi aminteste de o calatorie cu niste colegi indieni mai demult, cand GPS-urile nu era inca populare, eu conduceam si unul din ei ma naviga cu harta, prin Paris. „We need to turn left at the next junction” – (eu, cand sunt aproape de intersectie, incerc sa confirm) „So, left here?” – (navigatorul) – „Right” – (eu) „WTF man, I thought you said left!” – „Yeah, left, I answered now right as in correct, turn left here” – 🙂 🙂 😀

   Nu-mi vine sa cred in ce discutii ma bag 😀 Cred ca am prea mult timp la dispozitie 😀

  • Mda …. esti foarte haios cand incerci sa ai doar tu intotdeauna dreptate.

   Si vezi ca nu ai intrat pe la ora 6 pentru ca de fapt este ora 19:00 (na, ia-ti moneda inapoi).

  • @Bobby
   Ref: http://www.trafictube.ro/lectie-giratoriu/#comment-347325
   si
   http://www.trafictube.ro/lectie-giratoriu/#comment-347332

   N-are nicio legatura ce-am spus eu cu alinierea sensurilor giratorii in raport cu punctele cardinale geografice, asa cum n-are nicio legatura faptul ca intra pe la „ora 6” (pe ceas) cu timpul.

   Evidente, sunt doar niste puncte cardinale locale atasate celui care intra intr-un giratoriu, ca si cum l-ar privi pe harta. Asa cum pe ceas pentru cel care intra intotdeauna e „ora 6”, alternativ intra intotdeauna prin „Sud”. „Nord” este „inainte”, „Est” la „dreapta”, „Vest” la „stanga”.
   Cand e vorba insa de o analiza a circulatiei a doi participanti, intrarea/iesirea si directia de circulatie a fiecaruia se raporteaza la acelasi sistem de referinta cu ore pe ceas / puncte cardinale pe o harta locala, altfel nu are sens discutia (vezi exemplul de mai jos).

   Trecand peste aceste banalitati evidente, eram mai interesat sa vad un raspuns la intrebarea colegului @RebounD11 de aici:
   http://www.trafictube.ro/lectie-giratoriu/#comment-347210

   Plusez cu o situatie similara, dar cu o mica modificare si anume: participantul 1 intra pe B2 dinspre „Vest” (ora 9) si intentioneaza sa paraseasca sensul in „Nord” (ora 12), circuland pe directia 9-6-3-12 (pe scurt, vireaza „la stanga”).
   Participantul 2 isi mentine aceleasi date ca si in exemplu lui @RebounD11: intra pe B1 dinspre „Est” (ora 3) si circula spre „Vest” (ora 9) pe directia 3-12-9.

   Participantul 2 vede semnalizarea stanga a lui 1 de pe B2, nu e nevoie ca „2 trebuie sa astepte sa treaca 1„, poate intra pe B1 lejer fara sa mai discutam de nicio neacordare de prioritate si circula in apropierea lui 1 pana in dreptul iesirii din „Nord” (ora 12) unde doreste sa continue pentru a ajunge la iesirea „Vest” (ora 9).
   Ce se intampla acolo, exact acolo, in momentul in care traiectoriile corecte de altfel ale celor doi participanti genereaza aparitia unui punct de conflict?

  • @GeluCJ, la problema ta, 1 iese si are prioritate fata de 2. Situatia de a ajunge ei in paralel asa cum spui tu este aproape imposibila in conditii normale de trafic.

   Un cautator de nod in papura probabil ca sigur o va putea forta…

   Problema pusa de tine, doar ca circulatie pe partea stanga a drumului.

   Uite cum se semnalizeaza corect. Vezi ce vede 2 la 1 cand apare in campul lui vizual. Acolo se circula cu 60-70kph, pe acele drumuri care se intrsecteaza. Prin sens probabil 30kph. Vezi tu pe unde trebuie sa fie 1 cand intra 2 ca sa ajunga amandoi „in paralel” la iesirea lui 2.

   Si mai remarca si cum sunt trasate marcejele de ghidare. Asa sunt benzile in intersectie, nu crercurile acelea concentrice care genereaza confuzie.

   Harta:

  • @Bobby
   Da, problema nu este a mea, ci a fost doar pusa in discutie de mine. E intr-adevar o diferenta.

   1. Nice try! Dupa cum ti-am scris si mai demult si sper sa-ti amintesti, sensurile giratorii pot avea diferite forme geometrice, dimensiuni, benzi, tipuri de marcaje sau sunt fara, insule centrale cu/fara spatii de siguranta aditionale etc.

   Vorbim de niste lucruri diferite. Ti-am afisat imaginea si harta GM. Tu aici arati un sens giratoriu cu turbogiratie, in care apar marcaje de ghidare in giratoriu, diferite de marcajele de delimitare a benzilor de circulatie de pe intrari/iesiri sau care exista in alte tipuri de sensuri giratorii.
   Poti sa ne explici si de ce in acest caz aratat de tine, participantul 1 va trece mai departe spre iesire sau daca vrei sa spui altfel, va avea prioritate de trecere fata de 2?

   Cand vom circula in astfel de sensuri giratorii, cu marcaje de ghidare si eventual cu marcaje-sageti pentru indicarea corespunzatoare a directiilor de urmat … ei bine, atunci lucrurile vor sta complet altfel. Oare cate astfel de turbogiratorii exista in RO ca sa putem aplica ce-ai scris tu mai sus?
   Poate acum vei reusi sa intelegi in sfarsit adevarata problema de aici. In cazul unui incident, evenimentul se judeca pe baza legislatiei in vigoare in acel moment si a semnalizarii care exista la fata locului in acel moment, nu pe ce-ar trebui sa fie daca giratoriul circular ar fi un turbogiratoriu si in locul marcajelor de delimitare a benzilor ar exista alte tipuri de marcaje.

   2. Da, semnalizarea din imagine e cea corespunzatoare. Esti amabil sa ne spui si pe baza a ce anume se procedeaza astfel?

   P.S. Poate n-am inteles eu bine. Cine e acel „cautator de nod in papura” care ar putea s-o forteze?

  • Nu este turbogiratie!
   Toate sunt marcate asa in Australia (WA, din cate imi amintesc asa sunt si prin alte state). Sunt doar marcate diferit decat sunteti voi obisnuiti cu acele cercuri concentrice, mult mai intuitiv.

   Acel „cautator de nod in papura” este generic si il gasesti frecvent pe TT. Este genul de sofer care daca observa ceva „ciudat” pe strada, instantaneu trage niste concluzii (de multe ori gresite), nu accepta ca „autoritatile” pot gresi, si apoi conduce inadins pe baza acelor concluzii ca sa „prove a point”. Daca are si camera pe masina, tacamul este complet.

   O sa mai raspund la alte intrebari, dar sa ma gandesc cum sa formulez ca sa:
   1. nu fie nevoie pentru comentariul meu sa fie trimis spre aprobare
   2. sa fie aprobat dupa 🙂 🙂 (poate trebuie sa fiu de acord cu opinia cenzorilor si a aplaudacilor lor 😉 )

  • @Bobby Foarte bine, take your time. Gandeste-te cat doresti. Dupa aceea, daca gasesti vreun raspuns poate ni-l comunici si noua.

 40. Din pacate, multi cred ca pot vira la dreapta de pe b2 pentru a iesi din sens, fara sa acorde prioritate celor de pe b1.

 41. @Bobby – sageata inainte si la dreapta…. bun, dar. ce facem cu sensurile giratorii cu mai mult de 4 intrari/iesri si cu cele asimetrice? Unde e „inainte”? Cate grade sau cati radiani inseamna inainte? 🙂 Se admit abateri de +- grade?

  Eu zic ca si tu, putin, dar si destui altii, mai mult, puneti carul inaintea boilor. In primul rand trebuie sa vina obisnuita semnalizarii si asigurarii la orice schimbare a directiei de mers. Sigur, tre sa umblam, poate, si la legislatie, si la marcaje, etc. Dar majoritatea incidentelor din giratorii sunt provocate de neatentie, eventual meltenism, nu neaparat de interpretari sofisticate despre cine are sau n-are prioritate.

  • Simplu de tot. Dar extrem, extrem de simplu.
   Imagineaza-ti absolut orice intersectie cu sens giratoriu fara acel sens giratoriu. Si ai primit raspunsul cu directiile si care este directia inainte.

 42. Deci am stabilit ca sensul giratoriu e o intersectie (dupa parerea unora) sau mai multe (dupa parerea altora).
  La intrare in intersectie e clar: dai prioritate celor care circula pe acolo.
  La iesire (cand sunt mai multe benzi in sensul giratoriu), practic avem de executat o manevra de viraj la dreapta si avem asa:
  Art. 107
  (2) La intersecţiile fără marcaje de delimitarea benzilor, conducătorii vehiculelor ocupă în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:
  a) rândul de lângă bordură sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;
  b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga, sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stângă;
  c) oricare dintre rânduri, cei care vor să meargă înainte.

  Art. 106 – (1) Pe un drum public prevăzut cu minimum trei benzi pe sens, când conducătorii a două autovehicule circulă în aceeaşi direcţie, dar pe benzi diferite şi intenţionează să se înscrie pe banda libera dintre ei, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă.

  Art. 54. (1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

  Si ce patesti daca nu respecti regulile:
  Art. 101. (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
  16. nerespectarea regulilor privind circulaţia pe benzi;

  Art. 108. (1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

  a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
  6. nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers;

  b) 3 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
  3. nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

  Deci, ca o concluzie: cand intri in sensul giratoriu acorzi prioritate celor care sunt deja acolo si te inscrii pe ce banda vrei tu, DAR la IESIRE ar trebui sa te gasesti pe B1 ca sa poti face virajul la dreapta. Daca iniante de iesire esti pe B2 sau B3, respecti regulile pentru schimbarea benzii, descrise mai sus.
  Altfel dai banu’ la contraventia de clasa a 3-a si daca mai faci si POC!, ai si puncte de penalizare si iti creste si RCA-ul la anu’!

  Sper ca am fost destul de clar!

 43. Am si eu o intrebare (am mai pus-o, dar n-a primit raspuns).

  Discutia este in cazul acestui sens giratoriu care se aseamana cu o multime de astfel de giratorii:

  Voi spuneti ca intersectia este una singura, doar ca circulatia se desfasoara intr-un sens (ora 6,3,12,9 cum a spus si @GeluCJ). Bun pana aici, sa zicem ca asa este. Pe GMaps avem 3 benzi inainte de sens, toate cu obligatoriu „inainte” (B1 fiind „sau la dreapta”).

  Intr-o astfel de intersectie (una fiind, cum ati stabilit), avem voie sa:
  1) facem stanga sa intram la Carrefour?
  2) facem rondul sa ne intoarcem?
  , conform legislatiei rutiere in vigoare in Romania, bine-nteles.

  Trecand peste ideea de „a avea voie legal”, ajung la intrebarea: voi cum ati face?

  • Pai daca aplicam teoria conform careia sensul giratoriu „este” mai multe intersectii, totul devine foarte logic!
   Si anume in prima intersectie ai 3 benzi cu marcaje de preselectare, ca nu cumva sa se trezeasca vreo unul cu ideea ca odata intrat in sensul giratoriu are dreptul sa intre la carefour de pe B2 sau B3.
   DUPA prima intersectie (inbtrarea in sensul giratoriu) urmezi regulile de schimbare a benzilor. Deci daca vrei sa faci dreapta la iesirea de dupa Carefour, ar trebui sa te gasesti pe B1 sau macar sa te asiguri de pe B2 ca nu vine nimeni pe B1, care face stanga, spre urmatoarea iesire din giratoriu.
   Unele sensuri giratorii sunta facute aiurea, in sensul ca ar parea ca poti sa mergi inainte si de pe B3, dar atunci ai sa observi ca in sensul giratoriu ‘calci’ toate marcajele de delimitare a benzilor (care sunt in cerc).
   Sunt multe giratorii ‘desenate’ anapoda, dar regulile nu se schimba!
   Daca nu ma crezi pe cuvant, incearca sa explici ce articol din lege iti da dreptul sa ‘calci’ marcajele de delimitare a benzilor (alea in cerc) din sensul giratoriu.

  • @georgyc
   Aceeasi intrebare s-ar putea pune si aici: 🙂

   iar raspunsul ar fi probabil asemanator cu cel din secventele urmatoare: 😆

   P.S. Mentionez ca e vorba de sensul giratoriu de la aeroportul din Cluj, a carui amenajare a costat 450000 de euro si s-a lucrat la el … doi ani!
   http://ziuadecj.realitatea.net/administratie/cum-arata-noul-sens-giratoriu-de-la-aeroport-pentru-care-au-muncit-2-ani-fotovideo–122147.html

  • @GeluCJ Mersi de raspuns.

   Tocmai de asta zic eu ca privesc giratoriile ca o multitudine de intersectii. Tocmai pentru acele sageti care sunt in marea majoritate de obligatoriu inainte (sau dreapta). Si deci n-am voie stanga in „prima intersectie” mai apoi avand voie sa fac stanga spre Carrefour (exemplul meu) sau stanga spre aeroport (exemplul tau) sau chiar sa intorc (in ambele cazuri).

   Ca altfel, daca priviti giratoriul ca o singura intersectie atunci inca astept raspunsul la intrebarea de mai sus: cum faceti stanga sau intoarceti intr-o intersectie cu obligatoriu inainte.

   Da, puteti spune ca Dorel o fi facut gresit acele marcaje pe jos, dar parca trebuie sa conducem dupa regulile prezente (bune sau proaste). Si deci voi mi-ati spune (cum ai facut-o tu deja) ca ati incalca legea si n-ati lua in considerare acel obligatoriu inainte. Iar faptul ca eu privesc giratoriile ca o multitudine de intersectii nu vad cu ce incurca.

   1) Eu fac legal stanga spre aeroportul tau acolo, privind prima intersectie cu obligatoriu inainte, cea de intrare, apoi, in sens, nemaiavand alte sageti de obligare, pot face stanga/pot intoarce.

   2) Eu acord prioritate celor aflati deja in sens (intersectie) la intrare.

   3) Eu acord prioritate celor aflati pe alte benzi in sens, deci nu schimb dupa bunul plac benzile, inclusiv la iesirea mea din sens, considerand sensul giratoriu ca un drum prioritar cu iesiri spre dreapta deci nu pot sari in fata celui de pe B1 ca vreau eu sa schimb directia.

   Nu vad vreo eroare in modul meu de privire a giratoriilor ca o multitudine de intersectii, atata timp cat legislatia noastra nu are elemente ajutatoare.

   Lectia lui @Huffy e de fapt o exceptie de la regula. Nu exista regula celui intrat primul in giratoriu. Acel accident al prietenului lui a fost din alta cauza, si anume viteza mult prea ridicata care se ia in considerare in cazul oricarui accident, nu doar in cazul giratoriilor.

   Pe scurt: clipul lui Huffy = da. Si eu as fi dat prioritate aluia avand deja semnalizarea pusa. Daca n-o avea pusa la intrarea mea in sens sau pusa imediat dupa, nu l-as fi lasat. Iar cazul accidentului lui = nu. Vinovat a fost datorita unui giratoriu probabil super mic, a vitezei excesive si a unui accident pe singura banda aferenta acelei iesiri, cand deja era o masina incadrata pe acea banda. Nu datorita neacordarii de prioritate celui care era inaintea lui cu 5-10-30 secunde inaintea lui in sens.

   PS: Ca sa ne descretim fruntile, daca ar exista obligatoriu stanga inaintea giratoriilor, ar putea crea confuzii pentru unii, cum a facut-o cineva dintr-un clip al lui @Pepsy89, adica acesta:
   http://www.trafictube.ro/giratoriu-corect/ 🙂

  • @georgyc Din pacate nu e chiar asa. Sensul giratoriu este in ansamblul lui o singura intersectie, cu circulatie dirijata. Ca partial, pe masura ce parcurgi sensul giratoriu si treci pe langa intrari/iesiri, il poti descompune mental sau vedea ca un fel de succesiune de intersectii in T este o modelare locala.

   Sageata inainte care apare de altfel in multe dintre cazuri ma face sa ma gandesc ca probabil pentru cei care au semnalizat astfel giratoriul: proiectare, aprobare, executie acel „inainte” reprezinta de fapt … parcurgerea sensului giratoriu. Apoi, iesirea pe care urmeaza s-o folosesti depinde de drumul pe care il ai de facut.

   Cand exista acel marcaj-sageata cu „sau la stanga”, nu poate sa apara nicio confuzie (eventual doar in mintea unora) care sa-i faca sa vireze direct la stanga. Indicatorul de sens giratoriu obliga la ocolirea insulei centrale prin dreapta 🙂 Este o caracteristica proprie acestui tip de intersectie, in care virajul „la stanga” / ora 9 / „Vest” se face ocolind prin dreapta centrul intersectiei, unde se gaseste de fapt insula centrala.

 44. @GeluCJ La chestia cu facutul direct la stanga, era doar o gluma ca sa fac legatura cu acel clip haios dar si trist in acelasi timp.

  Revenind la problema: in continuare eu nu sunt de acord cu giratoriul ca o singura intersectie. Scrie undeva clar ca este vorba doar de una singura (intersectie)? Sau negheaza clar undeva ca nu-i vorba de mai multe? Ca pana acum am vazut doar presupuneri ca „intersectiile” alea se refera la nu stiu ce si nu stiu ce, dar clar, sa confirme sau nu ca-i vorba despre una sau mai multe, n-am vazut.

  Si de ce ce cred in continuare ceea ce zic? Spre exemplu, giratoriul acesta (recunosc ca nu-i unul normal) de la mine din oras:

  Atentie, este marcat ca giratoriu, toate intrarile au indicator de avertizare si apoi cel de atentionare ca este sens giratoriu (chiar si intrarile care nu au semnele respective pe GMaps, acum au).

  Exista doar un singur rond circular pe mijlocul intersectiilor atator drumuri. Sunt intrari din 4 directii, 3 din ele au cate 2 benzi, iar una (cea din care am pus GMaps) are pe un ciclu de verde, 3 benzi, iar pe alt ciclu inca 2 benzi.

  Si totusi, am semne pe jos, indicatoare suplimentare de prioritate pe directia sud-nord (centru-nord), indicatoare de stop in sensul giratoriu pe directia est-vest, semafoare in giratoriu in toate punctele.

  Deci fiecare drum care se intersecteaza cu acel sens giratoriu are alte reguli (indicatoare/semne/semafoare) care iti arata ce sa faci. Nu e vorba doar de o singura intersectie, cea a giratoriului.

  Deci din nou, nu vad unde scrie clar in lege asta, ca giratoriul este doar o singura intersectie. Si nu vad unde scrie ca daca giratoriul e mai mare si marcat diferit, ca cel din acest exemplu, atunci e un giratoriu diferit, sau turbo-giratoriu sau cine mai stie ce alte lucruri.

  Iar in cazul giratoriilor simple, unde n-am indicatoare suplimentare in interiorul lui, eu consider ca am voie sa merg in orice directie odata ce am trecut de prima intersectie a drumului cu sensul giratoriu. Iar in cazul giratoriului din exemplul meu, dupa prima intersectie unde aveam doar inainte (deci nu fac stanga din motive clare), am apoi un semafor sau indacator stop sau prioritate, sau marcaje de incadrare/obligare pe benzi (inainte, stanga, dreapta) pentru a-mi selecta banda si deci nu mai pot face chiar orice ca in cazul unui giratoriu nemarcat.

  Si atunci, daca voi luati intersectiile tuturor drumurilor cu rondul circular ca o singura intersectie, cum va explicati exemplul meu de giratoriu? Unde ati mai vazut voi o intersectie cu 4 semafoare/indicatoare/marcaje diferite in interiorul ei (intersectiei)?

  Cu ce articol din lege mai explicati acest sens giratoriu? 🙂

  • @georgyc Cum sa zic, lucrurile sunt uneori putin mai complicate decat par la prima vedere. Exista mai multe categorii de intersectii giratorii, clasificate in functie de capacitatea de transport a vehiculelor. Cel de la voi este un fel de asa-numit „rotor”, giratoriu cu capacitate mare de transport si raza mare (peste 20 m). Acestea pot fi si semaforizate in functie de necesitati si prioritati, in faze diferite, incercand sa se optimizeze coada de asteptare din interior (pe calea inelara) ca sa nu se blocheze accesul de pe benzile pentru „inainte”.
   Imagine de sus:

   Giratoriile uzuale cu care suntem obisnuiti si cele mici sau mini-giratoriile nu se semaforizeaza.

   Nu cred ca vei gasi aceste lucruri in legea rutiera (actuala cel putin) si din pacate nici o definitie corespunzatoare a sensului giratoriu. Legislatia sufera in continuare transformari, se fac eforturi pentru modificarea normativelor, dar acestea se fac destul de dificil, procesul e de durata si-n plus trebuie armonizate bine intre ele.

   Pana atunci insa, pot sa-ti ofer o mostra dintr-o alta tara. Spre deosebire de altcineva de mai sus care ii lasa pe altii sa dea citate, cred ca e relevanta pentru discutie. S-ar putea sa avem si noi ceva asemanator, poate nu peste mult timp.

   109 What is a roundabout
   A roundabout is an intersection:
   (a) with either:
   (i) one or more marked lanes, all of which are for the
   use of vehicles travelling in the same direction
   around a central traffic island; or
   (ii) room for 1 or more lines of traffic travelling in
   the same direction around a central traffic island;
   and
   (b) with or without a roundabout sign at each entrance.

   Note 1 Intersection, marked lane, traffic and traffic island are defined
   in the dictionary. […]

  • @GeluCJ

   Nu exista asa ceva. Parca spuneam ca noi conducem dupa regulile de la noi, nu ale altora. Si atata timp cat nu avem decat de 2-3 ori mentionat cuvantul „sens giratoriu” in legislatie, iar in acele dati nu se specifica diferentele dintre giratorii, atunci nu prea mai ai cum sa explici conform legii noastre, acest giratoriu al meu.

   Si atunci nu prea mai poti spune ca giratoriul este o singura intersectie in care exista 4 semafoare/indicatoare/marcaje diferite in interiorul ei. Pentru ca nu exista o astfel de intersectie. Si nu mai poti spune cum incearca sa zica @Huffy, ca cel care e cu cateva secunde in el inaintea ta, are prioritate.

   Dar daca aplici viziunea mea si a altor cativa, si anume ca giratoriul creaza mini-intersectii cu fiecare intrare/iesire (nu scrie nicaieri in legislatie ca nu este asa) unde se aplica regulile existente, atunci totul devine usor si facil.

   Ca nici toate discutiile celorlalti cu „pentru inainte si dreapta folosesti B1, pentru inainte si stanga folosesti B2” nu exista in legislatia noastra mentionat. Aproape tot ce s-a discutat aici nu exista la noi.

  • Spre deosebire de altcineva de mai sus care ii lasa pe altii sa dea citate, cred ca e relevanta pentru discutie
   Devine ridicol felul acesta de a ma ataca degeaba si inutil.

   Imi pierd orice respect pentru tine… Te aliniezi celor care nu stiu cum sa castige un argument decat prin cenzura si atacuri din astea inutile. Auzi, tu dai citate din legea din Australia si eu nu? Si?? Eu consider irelevanta legea din Australia pentru cum se trebuie sa se circule in Romania.

   Stii, spre exemplu, ca in Australia (si cred ca si in UK) ai voie sa faci viraj peste linia continua, desi nu ai voie sa depasesti peste ea? Cu ce te-ar incalzi citatul cu legea asta intr-o discutie despre liniile continue din Romania?? Asa si aici cu giratoriile astea. Daca vrei sa stii cum e unde locuiesc eu, iti explic, iti dau si citate. Dar m-as simti penibil sa le ofer asa, degeaba, de vreme ce sunt inutile.

Adaugă un comentariu

Pentru a posta un comentariu pe Trafictube.ro, trebuie să te autentifici. Nu ai cont? Înregistrează-te!