Cum poti ramane fara permis

Adăugat de TimTrafic
Raportează ca șters! 52

Din cauza unora ca asta. Stau efectiv pe trecerea de pietoni, iar cand opresti iti fac semn ca nu vor sa treaca. Tot mai multi in ultima vreme

Ce mai caută lumea:
 • ce se intampla daca accidentezi un pieton
 • https://www trafictube ro/poti-ramane-fara-permis-2/

20 comentarii

 1. Nu pierzi permisu’ pentru asta ca nu ii pe sensul tau… 🙂

  Dar altfel da, e plin de dirijori.

  • TimTrafic

   Ba da. Doar daca benzile sunt despartite de scuar. Adica, pietonul mai are 10cm pana la marcajul din mijlocul drumului, tu treci razant cu 60-70km/h, dar permisul nu ti-l poate lua ca „mai avea 10cm pana sa ajunga pe sensul meu”. Vezi trecerea de la catedrala, saptamanal stau baietii de la rutiera acolo, si ramai fara permis daca pietonul a pus piciorul pe partea cealalta, care e la 20m, nu la 2

  • Nu am zis ca sunt de acord cu legea cum e ea formulata… dar nu zice nici un articol de scuar.

   P.S.: La Catedrala e scuar… de cand au dat drumul pe linia de tramvai dinspre Maria nu mai stau acolo.

  • In articolul 135, privitor la acordarea de prioritate nu scrie nimic de scuar, iar la litera H (ultimele 11 cuvinte) specifica NUMAI de sensul de mers al autovehiculului.

  • TimTrafic

   jeanbart,
   Daca ai trecut prin fata pietonului care traversa regulamentar pe marcaj, inseamnă ca nu ai acordat prioritate de trecere acestuia.
   Poti să faci contestatie si te vei convinge singur.
   Sa inteleg ca te afli la 20-30m de trecere, vezi pietonul ca traverseaza, ce zici „hmm, hai sa accelerez repede sa nu cumva sa treaca de jumatatea drumului si sa ajunga pe sensul meu” . E doar o chestiune de timp pana vei lovi pe cineva

  • Unde scrie in legislatie de SCUAR? In legislatie scrie foarte clar…NUMAI pe sensul de mers ! Nu contest faptul ca politistii profita de naivitate sau necunoasterea legislatiei de catre sofer si astfel soferul ramane fara permis, dar cu un martor,sau eventual camera video ca tot e la moda , un judecator in cazul contestatiei va da dreptate soferului …conform legislatiei rutiere! Desigur pentru a nu avea batai de cap e bine sa oprim si sa dam prioritate pietonului de pe celalalt sens de mers

   Si pietonul trebuie sa se asigure cand traverseaza 😉

  • TimTrafic

   @catalinp, pietonul trebuie sa se asigure numai atunci cand traverseaza pe la coltul intersectiei, in lipsa trecerii Acolo scrie de faza cu asiguratul. Daca e trecere, eu nu imi aduc aminte de asta.

  • @TimTrafic:
   Teoretic daca il fortezi pe pieton sa se opreasca sau sa te evite nu i-ai acordat prioritate:
   Art. 6. În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
   1. acordare a priorităţii – obligaţia oricărui participant la trafic de a nu-şi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să-şi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească;

   Practic, din pacate, obligatia de a acorda prioritate se refera doar la sensul de mers:
   Art. 135 – Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
   h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

   aceasta fiind si isngura situatie in care poate fi sanctionata:
   Art. 100.
   (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier sau tramvai a următoarelor fapte:
   b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier sau tramvaiului;

   iar la o contestatie, daca ai o camera in bord si poti face dovada ca pietonul era pe sensul opus, daca nu l-ai facut sa se opreasca sunt mari sanse sa castigi contestatia.

   @catalinp:
   Sunt de acord cu @TimTrafic legat de obligatia de a te asigura. Apare doar la traversarea pe la coltul strazii:
   Art. 72. (3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
   Mai ales ca asigurarea, ca actiune si ce presupune ea, nu e clara in legislatie. Daca accidentezi un pieton pe trecere nu poti invoca faptul ca nu s-a asigurat, chiar daca l-ai filmat ca nu a ridicat privirea din telefon. Poate sa zica doar ca atata timp cat nu a auzit o sirena restul vehiculelor care nu sunt in regim prioritar trebuie sa ii acorde prioritate… asta la nivel teoretic, pentru ca nu vorbim acum de instincte de supravietuire sau necesitatea asigurarii ca sa nu mori cu dreptatea in mana. Recomand tuturor pietonilor sa se asigure cand traverseaza, dar nu pot accepta ca e o obligatie legala.

  • La 1 banda/sens nu trebuia sa dai prioritate indiferent de sensul pe care e?

  • @elcraft Indiferent de numarul de benzi pe sens esti obligat legal sa acorzi prioritate pietonului angajat in traversare pe sensul tau de mers. Daca drumul are o singura banda pe sens si vrei sa fii amabil, nu cred ca te impiedica cineva sa lasi pietonul sa treaca 🙂

  • Și acum vine întrebarea: 🙂
   Dacă există un indicator pentru trecere de pietoni dar marcajul lipsește, vorbim tot despre acel „loc special amenajat, marcat ȘI semnalizat corespunzător”?

  • @Bobiță: din ce îmi aduc aminte trecerile de pietoni sunt semnalizate prin marcaj pe carosabil și/sau indicator auto. Deci dacă doar una din aceste modalități e folosită, tot e regulamentară trecerea de pietoni.

  • @dragoscj: intrebarea lui @Bobita era relativa la ce se intampla cand se intalnesc un pieton care nu vede marcajul ca nu exista si putem presupune ca nu vine din directia indicatorului iar soferul vede indicatorul. Soferul e clar ca trebe sa opreasca, dar pietonul e obligat sa se asigure ca la traversarea la colt de strada sau are prioritate si fara asigurare? Intra situatia asta la categoria „semnalizata corespunzator?

   Eu zic ca in caz de accident intra. 🙂

  • Eh, daca vorbim de „corespunzator” sunt multe chestii care nu sunt corespunzatoare, de exemplu lipsa semnelor de prioritate la intersectia drumurilor fara prioritate (numai in Romania cred ca mai trebuie sa intorci capul dupa semnul „cedeaza” al vecinului), lipsa indicatoarelor de preselectie benzi (cel putin in zonele mai problematice) chiar daca exista marcaje pe jos, lipsa marcajelor de ghidare in intersectii (cel putin in cele gen unde 3 benzi se fac 2, sau altfel de decalaje).
   Bineinteles, si o trecere de pietoni civilizata nu are ce cauta fara semn cu margine reflectorizanta si zembra.

 2. RebounD11 si pietonul este obligat sa se asigure chiar si cand traverseaza pe trecerea de pietoni.Nu poate pasi pe trecere privind numai inainte.
  De multe ori am fost in situatia de a fi luat pe capota si nu din cauza mea, ci neatentiei celor de pe banda 2.Cand cel de pe B1 opreste la o trecere,cel de pe B2 trebuie sa gandeasca ca ala nu a oprit sa bea o cafea 🙂
  Si se da pioritate NUMAI pietonilor care se afla pe sensul tau de mers.
  E atat de usoara soferia,nu trebuie decat sa respecti legile si pe cei din jurul tau.Atat 🙂

  • „Si se da pioritate NUMAI pietonilor care se afla pe sensul tau de mers.
   E atat de usoara soferia,nu trebuie decat sa respecti legile si pe cei din jurul tau.Atat 🙂”

   Complet de acord cu asta 🙂

   „RebounD11 si pietonul este obligat sa se asigure chiar si cand traverseaza pe trecerea de pietoni.Nu poate pasi pe trecere privind numai inainte.”
   Legal vorbind nu. Si sunt foarte curios in ce conditii poti amenda un pieton pe trecere ca nu s-a asigurat.

  • Șoferu, dacă e așa cum spui tu, de ce nu sunt sancționați contravențional pietonii accidentați pe trecere? 🙂

  • @Bobita: conform lui Godina sunt sanctionati (nu e vorba de unul accidentat)… chiar daca inca nu a zis si pentru ce ii sanctioneaza 😀
   http://mariangodina.ro/trecerea-de-pietoni/

  • A sancționat unul singur în toată cariera lui. 🙂

 3. @TimTrafic Pentru asta nu poti sa-ti pierzi permisul decat daca dai peste un politist care nu cunoaste regulile de circulatie si reuseste sa te vrajeasca 😉

Adaugă un comentariu

Politica de confidențialitate. În cazul în care vei bifa opțiunea de mai jos poți oricând să te dezabonezi prin butonul "dezabonare" din fiecare mesaj sau scriindu-ne la contact@trafictube.ro.