It seems javascript is either disabled or not supported by your browser.

Pune mana pe regulament

Adăugat de magnnum_carcam
86

Un pieton sigur pe el imi da lectii gratuite de legislatie rutiera drept multumire pentru ca nu l-am lovit. Trebuia dat volumul tare pentru a-l auzi, dar am pus si subtitrare.

 

OUG 195/2002, Art. 72:

(2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Ce mai caută lumea:
 • https://www trafictube ro/pune-mana-regulament/

54 comentarii

 1. Din pacate unii chiar cred ce spune el. In unul din clipurile puse de mine de curand, am primit pe Youtube mai multe comentarii de la „priceputi” din astia care spun ca la coltul strazii masinile trebuie sa opreasca pt a trece pietonii. Dar, le urez sa ajunga la Politie calcati de o masina cand ei se arunca in fata pe la coltul strazii, sa vada cine ramane cu buza umflata.

 2. doctor faust

  Era in mijlocul drumului deja cand apare racheta. Daca era la bordura si se arunca in fata ta intelegeam.

  • Si care e problema ca era in mijlocul drumului, ti se pare ca acolo era trecere de pietoni semnalizata corespunzator? sau merge pe prioritatea ca era deja pe mijlocului drumului?

  • @destroyerul daca omul era deja in traversare,se cuvine sa trecem peste el?

  • Era în mijlocul drumului pentru că s-a asigurat mai mult de-ajunge.
   Eu oricum am renunțat să mă mai consum la faze că aceasta, ii las sa traverseze in prostia lor.

  • Dacă era câtuși de puțin inteligent, se grăbea să se ferească din fața mașinii în loc să se oprească ca să dea din crengi și să se facă și mai tare de rahat în mijlocul străzii.

  • Si ce daca era in mijlocul drumului? Nu traversezi prin loc nepermis fara sa te asiguri si in nici un caz nu te opresti pe mijlocul drumului sa inviti soferul sa citeasca legislatia. Grabesti pasul si ai trecut. Nu il calci, dar nici nu il lasi sa iti faca morala cand de fapt el este cel care a gresit, dar tipic romanesc, prostul trebuie sa aiba ultimul cuvant.

 3. robwin_75

  Soferu@ Nu , sa-si ceara scuze !!!

 4. robwin_75

  Un BOU ( parinte ) cu gura mare care merita o lectie ( un pumn in cap poate ii vine mintea acasa ) !!!

 5. Eu stiu asa din lege : pietonii au drept de trecere la colt de intersectie nemarcata corespunzator DOAR daca nu se apropie vreun vehicul punct.

  Ma_arul ala putea sa iuteasca pasul si discret sa-si fi cerut scuze/multumiri si atunci toata situatia se rezolva elegant .

 6. Nu-s eu jurist dar partea „…numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic” imi pare ca face referire la ambele situatii trecere pietoni/coltul strazii. Asta s-ar traduce ca pietonii trebuie sa se asigure temeinic chiar daca au prioritate insa in niciun caz eu NU inteleg din acest art. de lege ca pietonii NU au prioritate cand traverseaza pe la colt.

  • Pai tocmai aici e diferenta – e zebra, ai prioritate, nu este, nu ai. Plus micile nuante cu „angajat in traversare” si respectiv „asigurare” pe care multi nu le inteleg. O fi asa greu”

  • „insa in niciun caz eu NU inteleg din acest art. de lege ca pietonii NU au prioritate cand traverseaza pe la colt.”

   NU înțelegi? Din expresia „pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule NUMAI ATUNCI CÂND sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate”, ce înțelegi?
   NÚMAI adv. 1. (Indică restricția sau exclusivitatea)

   Art. 135
   Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
   h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

   Pe unde trebuie să traverseze pietonul pentru a exista obligația conducătorului auto de a-i acorda prioritate?

 7. Lasind la o parte injuriile, are dreptate. El s-a asigurat ca poate trece si s-a angajat in trecere, tu nu erai acolo (ca nici incetisor nu veneai).
  Odata ce un participant la trafic a inceput o manevra ceilalti trebuie sa-l lase sa si-o termine. El s-a angajat in traversare cind tu nu erai acolo, l-ai surprins in mijlocul strazii, ce voiai sa faca, sa se evapore?

  • De acord cu Mituc. Pietonii par deja angajati in traversare, nu venea nimic atunci cand s-au asigurat ei. Ar fi trebuit sa faca pasi inapoi si sa astepte cuminti pe trotuar?
   Ce s-a intamplat cu sunetul pana la 0:10? Presupun ca i-ati claxonat, si abia la asta a reactionat domnul nervos, asa-i? Altfel ma indoiesc ca se apuca sa vocifereze din senin.

  • @Mituc: unde scrie ca odata ce un participant la trafic a inceput o manevra ceilalti TREBUIE sa-l lase sa si-o termine?
   Asa for fun…unde scrie acest lucru?

  • #ana
   Totusi, e vorba de o alee de 3-4 metri latime, nu vreun „bulivar” cu 3 benzi pe sens.

  • Mituc, când spui că are dreptate susții ceea ce spune el, respectiv că ar avea prioritate în traversarea pe la colțul intersecției.
   Nu trebuia să se evapore, trebuia să-și miște intelectul de pe partea carosabilă atunci când a constatat că are lângă el o mașină. El a preferat să rămână în mijlocul străzii ca să demonstreze cât e de inteligent.

   E interesantă asta cu „eu m-am asigurat dar nu erai acolo” (te-ai materializat în intersecție exact când traversam eu), e asemănătoare cu „nu te-am văzut” (pentru că nu m-am uitat). Crezi că funcționează dacă i-o spui și polițistului după ce faci un accident pentru că nu ai acordat prioritate?

   I-a calxonat, a fost atent, i-a văzut din timp, nu a dat peste ei. Pentru autor de ce nu e valabil „eu m-am asigurat dar nu erai acolo când am început să virez stânga”?

  • @jeanbart Foarte de acord, mai erau cativa pasi si respectivii terminau de traversat fara ca noi sa avem acum ce discuta. Dar au trebuit claxonati, nah…altfel cum sa urmarim si sa dezbatem acum o tema asa controversata.
   Si eu am in zona astfel de alei si tocmai de aceea reduc viteza cand virez, mai ales dupa lasarea intunericului. Nu e acela locul in care sa ma grabesc sau sa ma enervez.

  • Multi soferi care sar sa acuze pietonul se pare ca uita ca si ei sunt de multe ori pusi in situatii similare (dar din cealalta perspectiva): trecere de pietoni inainte de un sens giratoriu, te asiguri ca nu este pieton pe trecere si avansezi dar nu poti patrunde in sens si astepti PE trecerea de pietoni; ce faceti in cazul in care in acel moment un pieton se angajeaza in trecere? Seamana situatiile?

   Daca pietonul vine si iti bate in masina = claxonatul autorului…

  • @Nadgob, simplu. Îi acorzi prioritate pietonului, adică rămâi pe loc și îl lași să treacă înaintea ta.

   1.acordare a priorităţii – obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească;

   În mod normal, o astfel de situație nu ar trebui să existe. Nu avansezi dacă spațiul din față nu-ți permite să traversezi complet marcajul pietonal. Este la fel ca în cazul intersecției blocate sau atunci când traversezi un drum cu prioritate și nu treci de colțul intersecției chiar dacă din partea stânga nu se apropie niciun vehicul dar nu poți traversa din cauza traficului care vine din dreapta.

  • Nu avea prioritate in traversare, dar avea voie sa traverseze. Odata angajat in traversare daca a venit o masina care in timpul in care el a facut 4 pasi masina a facut 30 de metri ce voiai sa faca, sa o iau inapoi? Nu, de asta exista acea prevedere in regulament cum ca daca in deplasare surprinzi un alt participant la trafic in timpul efectuarii unei manevre trebuie sa astepti sa termine manevra.

  • unde scrie in regulament asta??

  • Mituc, ai și un articol din legislație cu prevederea aia?

   El nu a luat-o nici înapoi, nici înainte, a rămas ca popândăul în mijlocul străzii să dea din crăci și să orăcăie ca urangutanu’. Tocmai asta a generat subiectul clipului. Sau… așa e prevăzut în regulament că trebuie să procedeze cel care este surprins în timpul „manevrei”?

  • Mituc de unde le scoti mai nene? Deci dupa gandirea ta… daca unul are cedeaza si tu vii pe drum cu prioritate, si te lovesti cu el, cine crezi ca greseste? El ca avea cedeaza sau tu findca el intrase deja cu botul in intersectie? De aia se intampla atatea accidente. E plin de soferi priceputi. Multi meritati sa va reexamineze periodic. Nu ai idee, mai stai pe acasa sa mai aprofundezi materia.

  • @ flo, are dreptate Mituc, iti dau un exemplu. De pe cedeaza trecerea vine un autotren care se poate misca cu doar 5km/h, se asigura, nu vine nimeni, bun. Incepe sa iasa pe drumul cu prioritate, incet incet. A iesit deja complet pe sosea si tot nu a venit inca nimeni, dar autotrenul mai are secunde bune sa ia virajul si sa se incadreze pe banda. Si hop in acest moment apari tu pe prioritate cu 100km/h si intri in el! Cine crezi ca e vinovatu?

  • fie ca tine.
   Pana una alta imi arati si mie unde scrie asta?
   Sau inventam reguli noi dupa „cum ni se pare nou ca ar trebui sa fie”?
   astept actul legislativ cu aceasta reglementare

  • Mituc, să ne anunți când găsești articolul ăla, da? 🙂

 8. Asta are partea lui de dreptate.Era deja la mijlocul strazii. La cum sunt parcate masini peste tot mai greu cu asiguratul temeinic. Dar mie mi-a sarit un dobitoc in fata de pe trotuar sustinad aceeasi idee. Ca e la coltul strazii, deci are prioritate.

  • In care lege zice ca daca pietonul trece pe la coltul strazii are PRIORITATE? Pe sosea masina are prioritate. Tu, ca pieton, treci cand e liber si grabesti pasul, cand e pe loc nepermis. Nu te opresti in mijlocul drumului.

 9. In unele tari cand schimbi directia de mers trebuie sa dai prioritate pietonilor, biciclistilor. La noi e specificat numai pierderea prioritatii la virajul la stanga fata de vehiculele care vin din sens opus si fata de bicilistii care circula pe o pista pentru bicilisti. Ar fi binevenit o clarificare a situatiei de mai sus, si logic ar fi ca in aceste cazuri pietonul sa aiba prioritate. Momentan, legal tu ai avut dreptate.

 10. Ca sa clarific anumite nelamuriri, nu este sonor pt ca aveam o discutie cu pasagerul. L-am claxonat foarte scurt pe pieton. Observ ca multi ii iau apararea pietonului fiindca era deja aproape la jumatate. Vreau sa va atrag atentia asupra faptului ca el trecea oblic si cu privirea in fata de parca era pe trecere (nu ca ar fi ok pe trecere sa faci asta). Mi se pare iresponsabil sa nu te asiguri incontinuu cand treci strada, mai ales prin loc nemarcat.

 11. giiman_loco

  „Viata are prioritate” – du-te la politie si spunele ca un imbecil ti-a sarit in fata si l-ai lovit… si cu filmare… vei avea dosar penal… omul avea dreptate…singura ta nevinovatie ar fi fost lipsa de vizibilitate…. problema voastra e urmatoarea… eu cu copil mic de 3 ani am incercat sa trec pe la colt de strada.. nuprin miljloc… desi aveam panou de trecere… nu marcaj… o cucoana venea cu peste 60 km si pana nu am inceput sa zbier la ea nu avea de gand sa opreasca… am si filmare… ce m-a deranjat si mai tare… a venit fustrata la mine cu genu „care e problema mea”… si cu asta basta… cu totii stim legea… :))

  • Indiferent de împrejurările în care se întâmplă un accident soldat cu vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, se deschide un dosar de cercetare penală.

   1. Cum argumentezi din punct de vedere legal că pietonul are prioritate atunci când traversează pe la colțul străzii?
   2. Dacă pietonii au prioritate atunci când traversează pe la colțul străzii, de ce se mai amenajează în unele intersecții treceri de pietoni dacă oricum „se știe” că au prioritate?

 12. giiman_loco

  @Bobita ..
  1. in orice situatie daca ai camp vizual si nu reduci viteza in mod corespunzator situatiei… esti vinovat!!!
  2. – De ce nu marcheaza toate intersectiile in mod corespunzator?… iti vor raspunde ca e prea costisitor… anual aceeasi operatie… ar trebui vizitate cateva tari mai evoluate.. unde copii sunt sunt priviti ca niste zei… la simpla apropiere si incercare de traversare a unui colt de strada… mi-a fost mie rusine de rusinea lor…

  • Încă aștept argumentarea afirmației tale din punct de vedere legal (precizând articolele din Codul Rutier) cu privire la cele două aspecte:
   1. De ce este șoferul vinovat.
   2. De ce consideri că pietonul nu este vinovat

   Punctual, spune-ne ce reușești să înțelegi tu din textele de mai jos:

   (2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule NUMAI ATUNCI când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice PRIN LOCURI SPECIAL AMENAJATE, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

   (3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, NUMAI PRIN LOCURI SPECIAL AMENAJATE şi semnalizate corespunzător, iar ÎN LIPSA ACESTORA, în localităţi, PE LA COLȚUL STRĂZII, NUMAI DUPĂ CE S-AU ASIGURAT CĂ O POT FACE FĂRĂ PERICOL PENTRU EI şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

   (4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării PRIN LOCURI NEPERMISE, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, SAU A NERESPECTĂRII ALTOR OBLIGAȚII stabilite de normele rutiere POARTĂ ÎNTREAGA RĂSPUNDERE a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

   În acel sector, obligația conducătorului auto era să circule cu 30Km/h atunci când a efectuat schimbarea direcției de mers prin viraj și să acorde prioritate vehiculelor cu care s-ar intersecta din sens opus sau care s-au angajat în depășire.

 13. giiman_loco

  urmare a clipului postat..
  1. soferul este vinovat caci recunoaste ca a vazut si a incetinit tocmai pentru a nu-l lovi realizand un viraj la stanga (posibilitatea a declara ca nu a avut camp vizual este exclus din start)… faptul ca o viata e mai putin importanta decat un autovehicul.. nu este justificat… beepul ne spune ca soferul nu da doi bani pe regulament aplicand injuraturi asuspra pietonului…
  2. pietonul a vazut autovehiculul… era deja angajat in traversarea pe la colt de strada… nu alergand si mai ales neimpleticindu-se de la bautura… faptul ca il indruma pe sofer sa citeasca regulamentul… pietonul este sofer cu ani de experienta in spate… si nu un pustan care este angajat pe dubita sa faca curse in viteza pentru un bonus…

  ok mai departe ai toate raspunsurile… si iti acord dreptate… ma retrag

 14. giiman_loco

  *beep = lipsa sunetului… apropo.. era si un copil fara sa se asigure… dar tatal a fost cel care s-a asigurat ca se poate face manevra…

  • Discutia am inceput-o cand se aude pe filmare, nu am injurat deloc pietonul. Aveam o discutie privata cu pasagerul. Discutia a luat sfarsit cand apare sonorul.

 15. Pe filmocea asta de fapt la deranjat ca a comentat pietonul tocmai lui marele cititor de regulamente. Atata polemica pt nimic. –

 16. Nu vreau să răspund celor cărora nu le este clară noțiunea de prioritate, celor care nu vor sau nu pot să înțeleagă legea.
  Evident că nu e un motiv să facem „Carmagedon”
  Vreau să adaug altceva.
  Oare a observat cineva cum traversează acest fin cunoscător al legii ?? Acolo este sens unic. Oare cum s-a asigurat individul care traversează cu SPATELE LA SENSUL DE MERS? Da, nu perpendicular:

 17. Nici nu stau sa citesc toate comentariile….
  Sunt sofer dar si pieton, deci, eu l-as fi lasat sa termine traversarea fara absolut nicio atentionare (claxon, flash-uri sau atentionari verbale). E o chestie de bun simt, drumurile publice pot fi folosite de toata lumea in limita legii si al bunului simt desigur. Nu vad nimic exagerat in traversarea respectivului, e o alee … si eu traversez stradutele din cartier pe unde apuc, dupa ce ma asigur.
  Indiferent cine are dreptate in aceasta situatie, parerea mea ca trebuie sa convietuim, soferi si pietoni deopotriva! In consecinta, sa ne respectam reciproc si sa lasam orgoliile deoparte acolo unde se poate si nu dauneaza celorlalti.
  In situatia de fata se putea trece cu vederea traversarea pietonului, usor si fara injurii.

  P.S. intr-o localitate in Belgia, mergand acasa de la servici, o doamna la vreo 75-80 de ani a deschis portiera fara sa se asigure. Am sesizat ca portiera s-a miscat (m ai aveam 8-10 m pana la masina ei), masina fiind parcata regulamentar pe partea dreapta.
  Am franat puternic sa opresc masina caci doamna deschisese portiera complet si era deja cu capul scos sa iasa din masina. Am reusit sa opresc masina la 1 m de capul ei …. s-a speriat desigur.
  Nu am claxonat, nu am injurat, nu am comentat! Mi-am zis : ” bine ca am reusit sa opresc si am vazut la timp!”

  Mai avea vreo relevanta ca doamna nu s-a asigurat?

  Accept greselile din neatentie insa nu accept „greselile” facute cu buna-stiinta!

  Hai sa fim mai impaciuitori. Azi e ala vinovat dar maine poti fi tu vinovat …

  • Mai are frane furia albastra? 🙂

  • Dar s-a oprit pe urmă în fața ta doamna și te-a înjurat și ți-a spus să citești regulamentul pentru că ea are prioritate când deschide ușa să coboare din mașină?

  • giiman_loco

   Bobita… tu tot nu te prinzi… in clip e vorba de un copil si nu de orgolii… explica-i tu copilului tău care e regulamentul de la 10 ani in jos… si cum se aplica legea… e ca si cum as încerca ți-e sa-ți explic unde e problema

  • Copilul învață în primul rând din exemplele pe care le vede la cei din jurul său, fie ele bune sau proaste. Ce a învățat copilul din experiența respectivă, sigur o să-l „ajute” la următoarea situație de acest gen.

  • giiman_loco ba fix de orgoliu e vorba. Orgoliul pietonului care face el pe profesorul de legislatie. In cazul asta trebuia sa grabeasca pasul si sa termine de traversat. Nu sa se opreasca pe mijlocul drumului si sa comenteze. Voi o dati de zor cu moralitatea. Pe sosea ne ghidam dupa legi. Iar legea ii da prioritate soferului.

 18. Pietonul nu are nicio vina. De-abia pe la secunda 6 putea vedea masina autorului, si ca acesta face stanga, moment cand pietonul era angajat in traversare. Pe de alta parte, ma indoiesc ca situatia este prevazuta clar in regulament.

  • Ba are vina. Ca s-a oprit in mijlocul drumului. Trebuia sa termine de traversat si sa isi vada de drum.

  • Esti rupt de realitate. Urmareste pe viu, si vezi cati pietoni se opresc, si cati merg mai departe. Instinctual, toti care observa masina instant, se opresc.

 19. @magnnum_carcam A uitat sa mentioneze de care regulament ar fi vorba. Probabil unul rescris in fundul curtii, unde are prioritate absoluta de deplasare. Putea ridica o mana, sa-si ceara scuze, nu neaparat sa multumeasca ca n-a fost sifonat si incidentul era probabil uitat.
  +

 20. Omul super destept.. Oare are carnet ?.. 😀 vai de noi..

Adaugă un comentariu

Pentru a posta un comentariu pe Trafictube.ro, trebuie să te autentifici. Nu ai cont? Înregistrează-te!