It seems javascript is either disabled or not supported by your browser.

Reflex salvator: Aproape de poc

Adăugat de GeluCJ
Raportează ca șters! 142

Mare atentie la astfel de faze in sensul giratoriu! De multe ori se pot finaliza cu tamponari. De data aceasta au lasat amandoi de la ei si-au evitat un accident, desi au parasit sensul giratoriu pe alte directii decat cele vizate initial.

Geotag: http://goo.gl/maps/qOSLF

Ce mai caută lumea:
 • ce dau salvator să meargă

51 comentarii

 1. Sa inteleg ca dintr-un sens cu 2 benzi se iese pe o strada cu o banda pe sens si ca cel cu masina nu acolo vroia sa iese? Ca mie mi s-a parut ca cel cu masina si-a vazut de drum si cel cu dubita l-a observat pe bolovan tarziu de unde si manevra brusca. Bine ca nu s-or indoit nici unu’ sau mai rau.

  As completa titlul cu „neatent, dar [salvator]”

 2. Sunt 2 benzi pe sens si pe strada respectiva (http://goo.gl/maps/I7K1a). Cel cu masina mica vine de pe o strada cu 3 benzi care nu sunt marcate cu directiile de urmat, asa ca de obicei lumea se cam inghesuie pe prima banda a sensului. Noroc ca e destul de larga, dar saptamanal sunt accidente minore in zona.

 3. Daca imi dau seama bine, amandoi vroiau sa intre pe str. Fabricii.
  @RebounD11 strada pe care vor amandoi este cu 2 benzi. Deci daca fiecare isi vedea de banda lui, incapeau. Dar cel care vine dinspre dreapta (Aurel Vlaicu) avea o viteza cam mare si asta cu masina de IS s-a speriat un pic si mai bine s-a oprit decat sa riste sa se tamponeze. Asta cred.

 4. Cel cu dubita de IS intentiona sa continue mai departe pe str. Fabricii (semnalizeaza dreapta de la 0:28). Celalalt, care vine de str. A. Vlaicu dorea sa mearga inainte spre Bd. 21 Decembrie 1989. S-a trezit pe traiectorie de coliziune cu cel din sens, a tras brusc de volan dreapta (0:31) si a continuat spre str. Fabricii.
  Practic si-au schimbat intre ei directiile de mers dorite la inceput. Au fost totusi inspirati sa evite tamponarea, o secunda in plus si-si indoiau tablele.

 5. @Adrian Emanuel Aringhe (FB) Nu gresesti 🙂

 6. Sensul giratoriu trebuie privit ca un drum cu sens unic. Ambele masini se aflau in sens, dar cine schimba directia? Duba => trebuia sa cedeze prioritatea masinii.

 7. @nuiot Sigur? 😉

 8. privernezu

  @nuiot aplicand tot ceea ce te invata la scoala de soferi …. ce traseu urmezi cand te incadrezi pe prima banda intr-un sens giratoriu ? R: IESI PE PRIMA LA DREAPTA . Cel putin asa tin eu minte .

 9. @nuiot Stop-cadru la 0:17. Inca un stop-cadru la 0:24, inainte sa apara cel cu masina neagra (scuze, n-am retinut marca). Ce se vede?

 10. @privernezu scrie in lege asa ceva? eu nu cred. te poti invarti prin sens pe ce banda vrei tu. ca sa iesi din sens (de pe b2, b3 … samd) schimbi benzile => trebuie sa te asiguri!

 11. @nuiot Lung filmulet. Momentul-cheie pentru ce ne intereseaza aici: 1:44-1:49

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=rJJpAHwYUrE&t=104

  bazat pe:

  http://www.trafictube.ro/legislatie-rutiera/ordonanta-urgenta-nr-195-12-decembrie-2002/#art57, alin. (4)
  „(4) În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie.”

  si:
  http://www.trafictube.ro/legislatie-rutiera/hotararea-guvernului-nr-1391-2006/#art135, lit. d)
  „Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii: […]
  d) când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cel care circulă în interiorul acesteia;”

  😉

 12. Eu am considerat ca amandoi se aflau in sens. Tu consideri fix invers.

 13. @nuiot N-ai cum sa faci asta. Te rog frumos :), uita-te inca o data la clip, la secundele indicate pentru stop-cadru si la geotag-ul pe care l-am pus in descriere.

 14. – Daca consideram ca doar duba se afla in sens, vinovat este cel cu masina pentru neacordare de prioritate

  – Daca consideram ca amandoi erau deja in sens, vinovat este cel cu duba pentru schimbare de directie fara asigurare.

  De acord?

 15. privernezu

  @ nuiot bine … atunci sa fie ca la carte , cel cu golful (ca arata a golf 4) nu a semnalizat schimbarea directiei de mers . La intrare in sens se semnalizeaza ,chiar daca unii nu stiu , stanga in cazul in care nu iesi pe prima cand se pune semnal dreapta .

 16. ShadowGreywolf

  @nuiot, nu consideram nimic. Pe filmare se vede clar ca al doilea protagonist nu a respectat cedeaza si s-a bagat ca narodul. Ca a avut atentia la el dupa aia, bravo lui, a evitat un accident aiurea. Doar ca el trebuia sa incetineasca acolo si dupa aia sa patrunda.

 17. @ShadowGreywolf Si in plus a scapat de multe neplaceri, cum ar fi neacordarea de prioritate soldata cu pagube materiale care inseamna printre altele 60 de zile de pietoneala si un test de verificare a cunostintelor rutiere de tip 13/15 (am scris asta de mai multe ori pana acum).

  @nuiot „Consideram ca doar duba se afla in sens” este varianta castigatoare 😀

 18. @privernezu: tu spui de reguli de bun simt (cu semnalizatu’ la intrarea in sens spre stanga, cu iesitu’ la prima daca mergi pe B1), dar legal vorbind nu esti obligat sa semnalizezi decat iesirea din sens ca doar atunci schimbi directia de mers (sau cand schimbi banda in sens din acelasi motiv). Mai mult ai voie sa te invarti in sens cat vrei tu pe orice banda vrei tu si ai prioritate fata de cei care intra (sau ies daca iti taie calea prin manevra).

  PS: eu semnalizez stanga cand intru in giratorii si in dreptul fiecarei iesiri pe care o sar si dreapta cand ies, dar daca circul pe B1 si B2 e ocupata pana in giratoriu o sa merg pe B1 si in giratoriu pana ies chiar daca ies la a 5-a. Aia nu inseamna ca daca la a 2-a vrea sa iasa unu’ de pe B2 si se baga in mine ca eu sunt de vina.

 19. nuiot: daca ai permis atunci distruge-l.

 20. distruge-l tu, @RebounD11 a explicat foarte bine ce am vrut sa zic. In cazul de fata eu inca sustin ca atat masina cat si duba se aflau deja in intersectie.

 21. @nuiot De acord, @RebounD11 a explicat bine, multumesc @RebounD11 🙂

  Deosebirea esentiala intre ceea ce a scris dansul si ceea ce se vede in imagini este urmatoarea: atunci cand face sensul pe B1 si doreste sa-l paraseasca la a cincea iesire, fiind in paralel cu unul de pe B2 (sa zicem) care vrea sa foloseasca a doua iesire, amandoi sunt deja in sensul giratoriu, iar raportarea situatiei se face la cei aflati in sens, la fel ca la o banala schimbare de banda.

  In clipul prezentat, raportarea celui din sens (dubita de IS) se face la altul care urmeaza sa intre in sens (de exemplu eu la 0:17) si care are obligatia legala sa acorde prioritate, indiferent de banda pe care se deplaseaza vehiculul din sens.

 22. @nuiot: daca tu esti in giratoriu, eu intru din dreapta si „iti tai fata” si tu ma lovesti. Cine e de vina, ca amandoi eram in intersectie?

 23. Luci Luciano

  Cel cu duba avea prioritate.Celalalt nu avea ce cauta pe prima banda daca vrea sa iasa la a 2 a sau a 3 a iesire.Exact intr-o situatie fix asemanatoare m-am aflat intr-o zi noroc ca m-am uitat in oglinda inainte sa fac dreapta sa ies din sens si am vazut ca s-a bagat unu si am virat repede stanga si am mai facut o tura de sens ca sa nu ma bag in celalat..:))

 24. @Alex1 daca amandoi suntem deja in giratoriu (eu pe B2, tu pe B1), eu sunt de vina ca am schimbat banda in sens fara sa ma asigur. Tu poti sa te invarti in sens pe orice banda vrei, de cate ori vrei, atata timp cand nu schimbi banda, toti iti vor da prioritate.

 25. @nuiot: nu exista specificat in legislatie la prioritate banda pe care circuli. Cel cu duba ERA in giratoriu cand cel cu Golf-ul a intrat. Astea sunt toate elementele care sunt tratate in lege in situatia de fata. Tu pleci de la premiza ca „amandoi suntem deja in giratoriu”, doar ca cel cu Golf-ul ajunge dupa cel cu duba, deci iti bazezi teoria pe o premiza falsa. Daca intrau pe aceeasi „gaura”, aveai dreptate, dar au intrat la distanta de minim 2 „gauri”, deci cel cu duba are prioritate, fiind primul intrat.

  Ca raspuns mai concret, nu, nu poti intra in giratoriu daca eu ma invart ca prostul pe banda a doua.

 26. De ce sa nu pot sa intru? Daca tu folosesti B2 e problema ta, daca am loc sa ma bag pe B1, tu facand sensul la infinit pe B2, nu comit nicio ilegalitate. Nu conteaza cand intri in sens, conteaza doar sa nu-i fortezi pe cei deja aflati in sens sa iti acorde prioritate fortata.

  Si daca am avea de exemplu un sens giratoriu cu o singura banda, tu faci sensul la infinit, iar eu astept sa intru, dupa ce treci de mine, imediat ma bag si eu si ne invartim ca idiotii in cerc pana innebunim. Am comis vreo ilegalitate? Nu.

 27. @nuiot Sa presupunem ca esti politist rutier si privesti imaginile urmatoare (0:00-0:38, clip realizat pentru TT, dar nepublicat la vremea respectiva, fiindca erau deja prea multe cu acelasi subiect):

  Da-mi voie sa-ti pun o intrebare simpla. Cui i-ai suspenda permisul de conducere pentru neacordare de prioritate?
  a) Autorului;
  b) Soferului Daciei rosii.

 28. RebounD11, GeluCJ și toți ceilalți:
  Cum aveți răbdarea să vă contraziceți la o chestiune destul de simplă ? Sau să încercați să explicați ceva mai mult decât evident. Cel cu duba era în sens, recte avea prioritate față de bovina din dreapta. E cea mai simplă intersecție posibilă, pe care mulți cretini, posesori de permis de conducere, nu o înțeleg. Sau poate nu vor.
  Ce atâtea presupuneri ? Cum poți să presupui ceva cu imaginile în fața ochilor ? Doamne, apără și păzește.

 29. Tati, eu asta vad din video. E fix problema voastra ce vedeti voi. Eu nu am spus nimic gresit despre mersul in giratoriu, doar ca voi vedeti ceva, eu altceva. End of story!

 30. @G.I. Raspunsul e destul de simplu. In timpul activitatii pe TT am avut neplacuta surpriza sa remarc cum sunt intelese, interpretate si chiar aplicate multe dintre regulile de circulatie. De fapt, aceasta este realitatea care sta in spatele multor incidente de trafic, lasand la o parte neatentia, indolenta, nesimtirea, greseli intentionate, oboseala la volan si alte „defecte” omenesti.
  Sa zicem ca uneori avem rabdare, intelegere si poate putin timp sa le explicam. Cu cat vor fi mai multi in trafic care le vor interpreta si aplica corect, cu atat va fi mai bine pentru noi toti. Sunt destul de multi cei care vizualizeaza aceste clipuri si posteaza comentarii, iar scopul unor filme educative d.p.d.v. rutier este sa schimbam informatii, idei si sa ajungem la concluzia corecta.
  Nu sustin ca intotdeauna am dreptate, oricine poate sa se mai insele si sa greseasca. Insa incerc, ca si altii, sa o fac cat mai rar. Nu este cazul aici 🙂

 31. @nuiot Atunci asta e. Din partea mea, sper ca nu vei ajunge niciodata in fata unui politist rutier care cunoaste si doreste sa aplice legea, cu o astfel de explicatie in urma unui incident rutier similar intr-un sens giratoriu.

 32. privernezu

  atunci o sa intreb si sper sa primesc un raspuns pertinent : nu se aplica ce spune litera a de la alineat 2 ?

  Art. 107 (1) La intersectiile prevazute cu indicatoare si/sau cu marcaje pentru semnalizarea directiei de mers, conducatorii de vehicule trebuie sa se incadreze pe benzile corespunzatoare directiei de mers voite, cu cel putin 50 m inainte de intersectie si sunt obligati sa respecte semnificatia indicatoarelor si marcajelor.
  (2) La intersectiile fara marcaje de delimitarea benzilor, conducatorii vehiculelor ocupa in mers, cu cel putin 50 m inainte de intersectie, urmatoarele pozitii:
  a) randul de langa bordura sau acostament, cei care vor sa schimbe directia de mers spre dreapta;
  Iar daca raspunsul este DA atunci golful nu trebuia intradevar sa faca dreapta pe prima ?
  ps. sursa Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

 33. Gelu, am zis eu ceva gresit in tot ce am povestit legat de sensul giratoriu?! Nu am vorbit neaparat de cazul din video! Pricepi? Vad ca la sarcasm esti cel mai bun, felicitari! Se cauta in ultimul timp comedianti in bodegi de 2 lei!

 34. @nuiot Incearca sa nu depasesti anumite limite ale formularilor din comentarii. Eu cred ca ti-am vorbit destul de elegant, dar pot la fel de lejer sa schimb atat tonul cat si modul de a ma exprima.

 35. Mi-ai vorbit pe naiba … m-ai luat la misto extrem de discret, cat sa nu ma enervez prea tare din prima. Asa ca „hotul striga hotii„, in cazul de fata!

  @privernezu ce ai semnalat tu acolo nu se aplica pentru sensul giratoriu:

  1. Nu stiu vreun sens giratoriu nemarcat.
  2. Degeaba te incadrezi tu cu 50m inainte de sens pe prima banda sau pe oricare alta banda, cand intri in giratoriu, practic intri pe alt drum de mers independent, poti sa faci sensu de cate ori vrei, pe ce banda vrei, ai prioritate fata de oricine care vrea sa iasa sau sa intre sau sa schimbe banda in caz ca sensu e prevazut cu mai multe benzi.

  Tot ce stiti voi de la scoala de soferi ca prima banda e pt prima iesire si asa mai departe, sunt reguli de bun simt, nescrise, pentru a fluidiza circulatia in sens, si am face bine sa tinem cont de ele, insa in caz de accident degeaba celalalt este autorul moral, tu ramai cu tabla indoita si cu rca-u mai scump.

 36. audstele01

  @GeluCJ – Chiar vroiam sa scriu ca te admir pt munca si rabdarea cu care explici o data , de doua ori ,de trei ori, de zece ori…. si tot nu pricepe .
  @nuiot- E tarziu… copii cuminti dorm deja 😉

 37. privernezu

  @ nuiot alin 1 zice „prevazute cu indicatoare si/sau cu marcaje pentru semnalizarea directiei de mers, ” marcajele sau indicatoarele pentru semnalizarea directiei de mers eu stiam ca sunt sagetile desenate pe asfalt si panourile mari albastre cu sageti albe pe fiecare din benzile desenate pe el , restul nu se incadreaza la 2 a ? eu sageti desenate pe jos in giratorii nu am vazut . :S

 38. @nuiot Deja ai devenit prea obraznic. Crezi ca asta suntem noi, „comedianti in bodegi de 2 lei„? “Hotul” care „striga hotii”?

  Nu-mi place sa discut nici cu cei obraznici, nici cu cei care fac dovada ca nu vor/pot intelege niste lucruri simple, asta dupa ce li se explica de mai multe ori si de catre mai multe persoane. Nu e prima data cand dai dovada de lipsa de fair play, lacune in cunostintele de legislatie rutiera, incapatanare si incerci sa-ti bati joc de cei care doresc cu bunavointa sa-ti explice niste chestiuni.

  Atentie baiete! Nu jucam la aceeasi categorie, din multe puncte de vedere! Astea fiind zise, interventiile tale pe acest post au luat sfarsit. Du-te si incearca in alta parte.

  @audstele01 Merci 🙂 Cineva trebuie sa o faca si pe asta, dar ai dreptate, pana la un punct.

 39. reflexele ok, dar nu prea era cazul

 40. TraficMadrid

  Voi reveni mai tarziu cu replica la acest clip, 2 soferi cu accent de pelicanism….
  +

 41. @florin Mai bine asa cu reflexele, decat sa se tamponeze.

  @TraficMadrid Be my guest 🙂

 42. Conform logicii de mai sus ( @ nuiot ) daca iesi dintr-un giratoriu si esti pe oricare alta banda decat 1 trebuie sa le dai prioritate celor care intra din dreapta in giratoriu folosind b1 .
  In imaginea de mai jos masina galbena ( merge de la stanga la dreapta imaginii, dupa cum se vede pe acea ruta nu se foloseste decat o banda, 2 ) are prioritate fata de cei care intra in giratoriu doar prin B3 si B2 , cei din B1 pot sa il pocneasca linistiti pentru ca cel din giratoriu a schimbat banda fara sa se asigure.
  Sau putem considera ca masina neagra era in giratoriu inca de cand s-a urcat soferul masinii negre la volan, iar jeep-ul a oprit de prost ?

 43. @Adydum Sunt de acord. Cel cu SUV-ul a oprit (0:23) pentru a acorda prioritate, inainte sa ajunga masina neagra in giratoriu! Cum poate atunci sustine cineva ca „erau amandoi (N.B. dubita si masina neagra) in giratoriu”? Doamne-ajuta! Mai rau, ii poate zapaci si pe altii sa se ia dupa el.

  Cine vrea si poate, intelege fara probleme aceste chestiuni simple. Multumesc pentru imagine, am integrat-o in post sa o avem sub ochi 😉
  P.S. Dubita folosea exact B2 pentru a iesi, deoarece iesirea spre str. Fabricii are doua benzi pe sens. A tinut B2 in sens, iesea tot pe B2. Daca masina neagra ar fi intentionat sa iasa tot pe-acolo, nu era absolut nicio problema: negrul iesea pe B1 a iesirii, dubita pe B2 a iesirii, practic ieseau amandoi in paralel si toata lumea era fericita.

 44. Eu vad doar o neacordare de prioritate la intrarea in sensul giratoriu..
  Daca era accident singurul vinovat era cel care nu a dat prioritate.

 45. @jgyprime Asa vad si eu si inca multi altii 😀

 46. @Razvan Razv (FB) Nu. Secventele au fost filmate cu un Kodak Zx1, care e mai putin sensibil in conditii de lumina scazuta.

  @Alex Popescu (FB) Daca asa ar gandi toti soferii, astfel de clipuri nu si-ar mai avea rostul. Din pacate, realitatea de pe drum si chiar din unele comentarii ne dovedeste contrariul. Vezi te rog si clipul colegului @carcoSi acum ce fac?„, intre 0:54-1:05.

 47. Am citit tot si cred ca singura nelamurire pe care o au unii (eu inclusiv) este daca atunci cand vrei sa intri in sens daca trebuie sa dai prioritate la toti de pe toate benzile sau doar la b1. Daca unul se invarte in cerc pe b3 eu nu pot sa intru in b1? In cazul din acest video se poate interpreta ca duba era e b2 si cel cu masina neagra a intrat pe b1. Asta e intrebarea…e legal sau nu?

  • @mefisto Obligatia celui care intra in sensul giratoriu este de a acorda prioritate de trecere celor care circula deja in sensul giratoriu, indiferent de banda de circulatie. Daca prin intrarea in giratoriu se produce o modificare a directiei, vitezei sau oprirea unuia care circula acolo, inseamna ca nu ai acordat prioritate.
   In cazul de fata, duba era pe B2, circula in sensul giratoriu si a schimbat banda pentru a parasi sensul giratoriu. Cel care a venit din dreapta cu viteza, prin nereducerea acesteia si continuarea deplasarii, l-a fortat sa-si schimbe directia (evitand accidentul n-a mai parasit giratoriul la iesirea dorita) si pana la urma chiar si el a iesit pe unde n-ar fi dorit.

   Daca unul se invarte in cerc pe B3, poti intra in giratoriu pe B1, respectand conditiile de mai sus.
   In acest sens, vezi te rog de exemplu filmul de aici:
   https://www.youtube.com/watch?v=IQquAB65zWg
   La prima faza (0:04-0:26) eu intorc pe B2, TIR-ul intra pe B1, fiecare isi urmeaza banda … si nu e neacordare de prioritate 🙂

 48. @GeluCj Atunci e clar, multumesc pentru raspuns!

Adaugă un comentariu

Pentru a posta un comentariu pe Trafictube.ro, trebuie să te autentifici. Nu ai cont? Înregistrează-te!