It seems javascript is either disabled or not supported by your browser.

Scurte: Ce ma enerveaza (1)

Adăugat de RebounD11
Raportează ca șters! 95

Raspuns: gunoaiele ca cel cu BMW-ul (si nu numai ei, dar ei a fost primul si cel mai ‘meserias’ in manevra) din imagini.

Cenzurat si destul de clar sper ca sa nu necesite explicatii.

Adaugiri:
Am sperat degeaba 🙁

Zic aici (probabil tot degeaba), ca sa nu repet aiurea si sa raspund si urmatorilor care vor comenta la fel:
– ce a facut cel cu BMW e depasire.
– nu am nici o obligatie la plecarea de pe loc ca nu m-am oprit din proprie initiativa, aveam obstacol in fata.
– nu a fost nici un accident, doar un gunoi.

Argumentele in comentarii mai jos. Cititi-le inainte.

UPDATE:
Raspunsul Politiei TM cu privire la vinovatia in cazul in care ne atingeam: http://i.imgur.com/nqHNxMd.png

Intrebarea a fost pusa strict pe baza filmuletului si a fost in legatura cu vinovatia in cazul unui accident, nu a fost legata de definitia depasirii, legata de aia avem deja 3 raspunsuri contradictorii prin comentarii, nu mai e nevoie de inca unul. Apreciez ca fata de cei pe care i-a intrebat @Jet, cei din TM s-au uitat la clip si nu au zis nimic de genul cum ca as fi plecat de pe loc. Concluzia mea e ca Politistii considera ca cel cu BMW a facut schimbarea de banda cu suficient timp inainte de a trece de mine ca sa nu fie considerata depasire. Nu pot zice ca ma incanta interpretarea, dar o accept si voi stii ce sa fac sa evit sa imi pierd timp prin tribunale si service-uri 🙂

Ce mai caută lumea:
 • cate puncte amenda primesti daca lovesti in spate la semafor plecand de pe loc?
 • t ext cuvant bpr t expresi
 • De ce imi ia și să îți dea in Asigurari a 3-a nebunia lui

249 comentarii

 1. nu sunt de acord cu tine tu ai banda ocupata trebuie sa astepti sa se elibereze banda 2 sa mergi mai departe el a fost pe faza si sa incadrat pe banda 2 bine un pic ;;haotic;; sa sic asa dar tot nu iti dau dreptate nici cu claxonul

 2. Si pe mine ma enerveaza (de multe ori blocheaza o colana de 4-5 masini ca n-are rabdare 5 secunde…deh…atunci a prins erectia…si daca nu profita…cine stie cand o sa mai aibe alta erectie.)…dar la un accident…tu erai devina.

  • Cel putin discutabila treaba cu vina. Eu mizez ca nu eram de vina cu filmarea… mai ales ca se aude foarte clar de cand semnalizez.

  • Q.E.D et Q.E.F.

   „mai ales ca se aude foarte clar de cand semnalizez”
   Sigur ca da, prioritate de semnal.

  • @Rebound Tare ma tem ca ai fi fost vinovat in caz de accident. Ca ai pus semnal din timp nu are relevanta in cazul asta, ci doar ca nu te-ai asigurat la schimbarea benzii… 🙁

  • @Q.E.D et Q.E.F.: poate pricepi si tu de la nivelul de inteligenta al renului lu’ Mos Craciun, ca cel care depaseste are niste obligatii, iar chiar prima din ele e sa nu faca ce a facut idiotul din imagini.

   Art. 118 – Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
   a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precede nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau stânjeni circulaţia din sens opus;

   Uita-te la secunda 0:10 cand semnalizez si ma asigur, pe ce banda e cel cu BMW-ul si cate masini sunt pe B2… dar cand scopul tau in viata e flame-ul si contradictia ma gandesc ca e greu sa si gandesti inainte de a comenta.

   Se pare ca nu a fost „destul de clar sper ca sa nu necesite explicatii” cum am crezut.

  • @Artie: azi nu are relevanta semnalul, maine ce nu o sa aibe relevanta?

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @RebounD11
   „poate pricepi si tu de la nivelul de inteligenta al renului lu’ Mos Craciun”
   Atata timp cat renul e inteligent si stie legislatia rutiera, totul e ok.
   Exemplu: „Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat”
   Sigur nu e schimbarea benzilor?
   Esti 100% sigur ca e depasire?
   Se pare ca renul lui Mos Craciun stie mai multa legislatie rutiera.

  • @Q.E.D et Q.E.F. Vezi mai jos… sau citeste asta

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @RebounD11
   Am citit si mai jos, si raspunsul politiei, dar nu se aplica in cazul tau.
   Iar daca te iei dupa raspunsul politiei, atunci suntem intr-o vesnica depasire.
   Exemple:
   1) Circul in spatele tau, iar peste 300 metri vreau sa virez la stanga. Prin urmare schimb banda si ma incadrez pe B2 sa pot vira la stanga. Te-am depasit?
   2) Tu esti oprit pe B1, intre alte 100 de masini. Nu e interzisa oprirea, nu sunt indicatoare, e o strada cu 3 benzi si lumea opreste (parcheaza) pe B1. Te urci in masina, semnalizezi si pleci. WOW! Ai depasit 100 de masini?
   3) O strada cu 2 benzi pe sens. Avem indicator de depasirea interzisa. Pe B1 sunt oprite (parcate) masini. Esti oprit (parcat si tu). Te urci in masina si vrei sa pleci. Surpriza, chiar daca e linie intrerupta intre benzi, tu n-ai voie sa pleci de pe loc fiindca ar insemna ca depasesti. Trebuie sa stai oprit (parcat) pana pleaca toate masinile din fata ta (posibil a doua zi dimineata cand pleaca lumea la servici).
   Misto raspunsurile astea ale politiei.

  • 1. Daca ai trecut in fata mea da, m-ai depasit, strict ca definitie legala.
   2. Acolo vorbim de punerea in miscare de pe loc… de oprire voluntara. Asta nu ai inteles tu nici alta data. Si vorbim de obstacole, pe care ai voie sa le depasesti si peste linie continua si pe depasirea interzisa. Nu sunt vehicule in circulatie.
   3. La fel ca la 2.

   Eu in clip nu am fost oprit sau parcat/ aveam un obstacol pe banda si am semnalizat si asteptat ca cele 2 masini de pe B2 sa treaca. Cei din spatele meu de pe B1 nu aveau voie sa depaseasca obstacolul si pe mine odata cu el inaintea mea conform obligatiilor depasirii.

   Nu mai dezvolta, stiu ce crezi despre mine, mi se rupe. Probabil stii si tu ce cred despre tine, daca esti om normal ti se rupe si tie. Hai sa o lasam asa. Am inteles: nu crezi in raspunsurile politiei, consideri ca nu am dreptate, eu sunt betiv etc. Vrei sa intelegi ca aici cel cu BMW a gresit, bine, nu vrei, ti-am inteles argumentele, nu sunt de acord cu ele, iara bine.

  • Q.E.D et Q.E.F.

   Raspunsul corect il ai in raspunsul lui bLaDeMVP, care la randul sau l-a primit de la politie.
   Raspunsul lui bate grav raspunsul postat de tine (ai luat raspunsul de aici de pe TT).

   bLaDeMVP
   „Mai exact vă întreb dacă se consideră depășire (sau în ce condiții ar fi) atunci când pe un drum cu mai multe benzi pe sens, eu circul pe banda 2, iar din spatele meu, de pe aceeași bandă, un autovehicul trece pe banda 1 sau pe 3?”

   Politia
   „Astfel, referitor la situația expusă de dumneavoastră, nu se consideră depășire trecerea unor vehicule aflate pe același sens de mers, dar care circulă cu o viteză superioară.”

   bLaDeMVP
   „Mai exact vă întreb dacă se consideră depășire (sau în ce condiții ar fi) atunci când pe un drum cu mai multe benzi pe sens, eu circul pe banda 2, iar din spatele meu, de pe aceeași bandă, un autovehicul trece pe banda 1 sau pe 3?”

   Politia
   În considerarea prevederilor legale de mai sus, situaţia ipotetică prezentată de dumneavoastră nu este considerată depăşire, întrucât vehiculul care circulă pe banda nr. 2, în spatele unui alt vehicul, aflat în acelaşi sens de circulaţie, deşi schimbă direcţia de mers pe o altă bandă, nu trece înaintea vehiculului din faţa sa.


   Text de lege:
   „Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol”
   Un vehicul care trece INAINTEA altuia.
   Deci care iese din spatele lui, trece pe langa el si se baga in fata lui.


   Iar referitor la cele de mai sus cu 1), 2) si 3): Of vai, iar interpretezi cum vrei, exact cum faci intotdeauna. Bun. Atunci mergi pe o strada cu 2 sau 3 benzi, iar la un moment dat pe B1 sunt oprite masini. Treci pe B2 si continui deplasarea. Aia e depasire? Sa fim seriosi.
   Acum e bun exemplu? Nu era ok daca erai oprit (parcat) intre ele, era greu daca il interpretai putin? Pfff.. ai facut exact ca in exemplul ala cu taximetristul, cand eu spuneam ca taximetristul merge sa preia o persoana care asteapta in ploaie, iar tu o bagai pe aia cu „persoana trebuia sa stea in scara blocului” dar culmea ca persoana aia nu locuia acolo si nu putea sa intre in scara blocului fiindca era bloc cu interfon. Exact cum faci intotdeauna, le sucesti cum vrei tu.

  • @Q.E.D et Q.E.F.
   Ref: http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416560
   Desi raspunsul a mai fost dat pana acum (chiar de mai multe ori), incerc sa fiu cat mai scurt.

   1. Depinde de modul in care executi manevra. Daca de exemplu ai schimbat banda de circulatie cu cel putin 50 de metri in spatele lui @RebounD11, mergi inca 50 (sau real 50+) metri pe banda alaturata, il ajungi din urma si treci in fata fara ca in acest interval de timp:
   – Sa fie nevoie sa te asiguri;
   – Sa fie nevoie sa semnalizezi;
   – Sa schimbi directia de mers;
   iar apoi parcurgi restul pana la locul unde virezi la stanga, nu e depasire.

   Daca schimbi banda de circulatie direct din spatele lui (sau undeva la mai putin de 50 m) si treci apoi in fata, e depasire. La fel se intampla si daca depasesti prin dreapta, diferenta fiind ca prin dreapta manevra e neregulamentara cu exceptia celor doua situatii prevazute in art. 45, alin. (5).

   De fapt aici poate se vede si mai bine. Circuli din diverse motive pe B2 (de exemplu alte masini se deplaseaza mai lent pe B1) si intalnesti in fata un autovehicul corect incadrat pentru virajul la stanga, cu semnalizarea in functiune. Te asiguri, semnalizezi dreapta, schimbi banda de circulatie, treci in fata lui si continui apoi deplasarea pe B1 daca nu exista alte constrangeri. Nu te obliga nimeni si nici nu trebuie sa treci inapoi pe B2 pentru ca manevra sa fie considerata … o depasire prin dreapta regulamentara 😆

   Daca schimbi banda de circulatie direct din spatele lui (sau undeva la mai putin de 50 de metri), dar ramai in spate sau la limita in paralel (nerecomandat), nu e depasire.
   P.S. Pentru drumuri in afara localitatilor distantele respective se dubleaza la 100 de metri, dar restul ramane valabil.

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @GeluCJ
   Asta am spus si eu, deci nu-mi da reply mie (@qed) ci lor.
   Ba chiar am exemplificat situatia: mergi pe B1 si dai peste mai multe masini parcate, sau mergi pe B1 si treci pe B2 fiindca vei vira la stanga.
   E o limita fina intre definitia depasirii si alte manevre.
   Plus ca lumea vorbeste la modul general, de exemplu „Am depasit” in loc de „Am efectuat manevra de schimbare a benzii si m-am dus in treaba mea pe langa masinile parcate.” sau „Am parcat dupa colt” in loc de „Am stationat dupa colt.”

 3. Nu stiu, poate se vede altfel pe camera, dar mie mi se pare ca aveai timp/spatiu suficient sa te incadrezi pe B2 de cand ai vazut B1 blocata. Uitandu-ma la trecerea de pietoni, par a fi 2 secunde intre tine si cel din spate, asa ca nu pricep de ce ai ales sa te opresti pe B1 in loc sa schimbi banda. Dar in fine, asa ai ales tu sa gestionezi situatia la momentul respectiv.

  • Cautam loc de parcare, de aia nu am semnalizat mai devreme. Am pus semnalul stanga cand am vazut ca nu e nici unul pana la camion… si nu puteam vedea mai devreme ca nu sunt Superman sa vad in curba.

   La trecerea de pietoni nici faptul ca acel camion bloca B1 nu era clar.

 4. dannygambino

  serios acum, tu opreai sa se bage unul daca erai in locul aluia cu bmw? la carte stiu ca zice sa pui semnal, sa te asiguri si sa te bagi cand nu incurci nimic…. nu sa dai claxoane ca nu te-a lasat…

  • Serios acum, da. Si eu si multi altii. Eu m-am asigurat, cum zice la carte, ce zici el a facut acelasi lucru?

 5. Apai aici nu-i de vina nici bemve-u’nici semnalu’… aci camionu’ e devina dar na, e mic si nu-l vede nimeni.

  Hai ma’ bobitza cum reusesti sa fii asa twisted si sa te enerveze o coloana de masini care nu se „rupe” cand dai tu semnal, iar ditamai camionu’ oprit jumate-n strada sa ti se piarda-n peisaj, ca fiind ceva firesc?
  Asta trebuia sa se termine cu „mana pe telefon”, sunat la locala/rutiera sa faca ceva, sa ia masuri, sa deblocheze banda 1 …

  • De ala cu camionu’ mam luat in repetate randuri (nu doar de el si de altii care fac la fel cand aprovizioneaza magazinul). Din pacate legal cel cu camionul nu a gresit cu nimic. Am incercat sa ii conving pe cei de la magazin sa isi amenajeze rampa de aprovizionare, am incercat degeaba. Am sunat la locala cand m-au blocat si nu vroiau sa ma lase sa ies mi-au zis ca nu au ce le face. Am facut sesizare la Politie si la Primarie cu imagini despre cum blocheaza parcarea si cum isi ‘rezerva’ locuri pentru aprovizionare cu tomberoane si cosuri de marfa, mi-au citat articolul care incepe cu „nu se considera oprire:…”

   In afara de a-i enerva si a parca in locurile pe care si le ‘rezerva’ sau a parca in locul in care aprovizioneaza sa ii fac sa care mai mult marfa dupa 2 colturi de cladire si cu mana ca nu incape stivuitoru; pe trotuar nu pot sa fac… sau pot dar e prea mult timp pierdut pentru binele lor in final, ca o rampa de aprovizionare acolo tot ar lua din locurile de parcare si daca nu au loc pe ea mai multe masini decat pot veni odata tot se va bloca B1.

 6. Vinovat 100% este RebounD11.
  Aveai 0 km/h, iar ei circulau cu cel puțin 35-40 km/h. Nu înțeleg cum așteptai să se oprească sau să încetinească ei pentru tine.
  BMW-ul a fost mai rapid, a schimbat banda înaintea ta..ghinion!

  • Vinovat ca ce?

   „Nu înțeleg cum așteptai să se oprească sau să încetinească ei pentru tine.”
   Uite-asa: https://youtu.be/iugUhBag0Qk clip care e exact in continuarea fazei din cel postat, e taiat din acelasi fisier video din camera. Da, stiu ca nu eram obligat sa il las pe cel cu autobuul, dar ilustram cum ma asteptam sa opreasca cel cu BMW de la ametitoarea viteza de 35-40 la ora CAND ERA OBLIGAT SA O FACA.

  • Fă diferența între depășire și schimbare de bandă!!!

  • @bLaDeMPVP; depasirea implica o schimbare de banda. Vezi mai jos ca am citat 2 persoane art. 45, alin. (1), ala care defineste depasirea. Compara-l cu ce a facut BMW-ul si vezi ce iese 🙂
   P.S.: Nu te-am facut gunoi… daca te simti e problema ta, inseamna ca faci si tu ce a facut cel din clip.

 7. ionut Andrei

  Nu ai dreptate. Tu ai oprit acolo…si voiai sa se opreascaa toti pentru tine? Stiu, ai ceva cu cel cu BMW ca s-a repliat maia repede ca tine. Dar prioritatea de semnal nu tine. Tu esti singurul vinovat. Cel cu BMW nu ti-a facut nimic, si-a vazut de drum.

 8. cetateanul turmentat

  Mda, cel cu bmw era de vina ca a schimbat banda inaintea ta…….
  Ai obstacol pe banda, pui semnal si te asiguri. Nu te bagi cu prioritate de semnal, doar ca ala era in spatele tau.

  • @cetateanul turmentat:
   Ai obstacol pe banda, pui semnal si te asiguri. Nu te bagi[…]
   Adica la fel ca cel cu BMW, nu? Semnalizare, asigurare, si abia apoi schimbarea benzii, nu? 🙂

  • cetateanul turmentat

   In caz de accident cine era de vina? Cu tot cu articole din cod, camere , etc.
   Punct!

  • Dacă se consideră depășire când stai în spatele cuiva și schimbi banda pentru a-l devansa sau nu, atunci cel care este depășit are obligația să nu mărească viteza și să circule mai pe dreapta, corect?
   Voi vă dați seama ce presupune acest lucru în condițiile în care stai la un semafor și când se face verde cei din spatele tău fac aceste manevre, respectiv schimba benzile prin dreapta sau stânga?
   Imaginați-vă o interesecție cu 3 benzi, din care una e de stocaj pentru viraj la stânga. Ajung în intersecție pe banda 2 pe direcția înainte, e verde, vreau să accelerez, dar cel din spatele meu semnalizează stânga pentru a schimba banda pe 3, unde oricum are roșu…cum ar trebui să procedez legal?

   Pe autostradă sau pe un drum modernizat cu minim 2 benzi pe sens, când se face coloană pe banda 2, din cauza unui adormit care refuză să schimbe banda, înseamnă că nimeni nu mai are voie să treacă pe banda 1, doar ar depăși ilegal, contrar legii, nu?

  • @cetateanul turmentat: sunt dispus sa fac pariu ca nu, nu sunt dispus sa fac accident sa aflu.

   @bLaDeMVP: in teorie da, in practica ala care doarme pe B2 cand B1 e libera e deja in ilegalitate, sa zicem ca nu cred ca pot fi pedepsiti cei care il depasesc pe dreapta fara sa fie pedepsit si el si asta in cazul in care se pedepsesc chestiile astea in afara situatiilor care se lasa cu accident.

 9. Mi se explica de ce sunt gunoaie multe in trafic… uite-i cum comenteaza si aici.

  Bai cetateni: aia ii depasire ce face cel cu BMW-ul, iar la depasire ai anumite obligatii, exact pe prima nu a respectat-o. Nici el, nici ceilalti 2 din spatele lui, prioritate de semnal cum aberati voi era daca ma bagam in fata primilor 2 care erau pe B2 de la inceput, ceea ce nu am facut si nici nu m-am luat de ei in vreun fel.

  Explicatii: nu toti care comenteaza pe aici sunt gunoaie, ci cei care considera ca cel cu BMW nu a facut nimic gresit SI procedeaza la fel ca el in trafic. Daca sunt si utilizatori ai site-ului care intra in categoria asta, pot sa se simta insultati, parerea mea ramane. Altfel, fiecare are dreptul la o parere pe care le-o respect atata timp cat nu incearca sa ma scoata vinovat pentru ceva ce nu s-a intamplat.

  • slipperyshadow

   M-am uitat de 2 ori ca sa fiu sigur ca nu gresesc. Cauta definitia depasirii si apoi revino-ti… Aia nu e depasire. E doar schimbare de banda. Am expus mai jos situatia in care chiar sunt enervanti astia care profita si in loc sa mai stea 1 secunda sa te lase si pe tine, se baga. In filmul tau nu e cazul Punct, nu mai continua ca te faci de ras…

  • cetateanul turmentat

   Decat sa te iei de cel cu bmw, mai bine te luai de cel cu camionul ca blocheaza o banda. Dar na, la „public „prinde mai bine cand se aude BMW….

  • La treaba asta tu ești cel jegos..
   Cu ce drept ne faci gunoaie?
   Nu există prioritate de semnal. Când te pui în mișcare trebuie să te asiguri!
   Trimite videoclipul la Direcția Rutieră și așteaptă răspuns!
   Una este politețea, iar alta este obligația!

   RebounD11:
   – legat de primele 2 afirmatii: http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416542
   – legat de trimis la rutiera… trimit, dar nu vad motivatia din moment ce am un raspuns de la rutiera care imi confirma ce am zis.

  • E amuzant ca nimeni nu iti raspunde referitor la citatul din lege pe care l-ai dat (obligatiile pe care le avea el cand efectueaza manevra de depasire).

   @slipperyshadow: Nu mai bine o cauti tu? Sau uite, o caut eu pentru tine:
   Art. 45. (1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.

  • @DriveTM: a raspuns exact mai sus, cam in acleasi timp cu tine 🙂

   @slipperyshadow: care definitie? asta:
   Art. 45. (1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.

   Hai sa o citim impreuna:
   – manevra prin care un vehicul trece inaintea altui vehicul prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda… deci nu e depasire ce a facut cel cu BMW?

   @cetateanul turmentat: m-am luat, de multe ori, legal nu am ce sa ii fac ca transporta marfuri perisabile… asta mi-a zis Politia si Politia Locala. Am incercat sa ii fac pe cei de la Profi sa isi amenajeze acolo o rampa de descarcare sa nu blocheze parcarea, nu am cu cine.

  • slipperyshadow

   Drive tm, tu intelegi ceva sau trebuie sa iti desenez? Ca sa fie depasire trebuie ca cel din spate sa te depaseasca si sa revina pe banda initiala. Altfel e schimbare de banda sau devansare. Citeste de 10 ori pana intelegi. Copialasi, e problema prea simpla. nu mai insistati ca gresiti voi 2, tu si initatorul flagrant si mai bine va predati permisele

  • @slipperyshadow: unde scrie despre revenirea pe banda initiala?

  • Acesta e mail-ul meu trimis în 2013/2014 spre Direcția Rutieră din București, Brigada Rutieră București, Serviciul Rutier Cluj, Serviciul Rutier Timiș:

   „Bună ziua,

   Nu știu dacă am nimerit bine sau dacă mă veți ajuta cu un răspuns în ceea ce privește depășirea și semnalizarea în sensul giratoriu, însă încerc:

   Mai exact vă întreb dacă se consideră depășire (sau în ce condiții ar fi) atunci când pe un drum cu mai multe benzi pe sens, eu circul pe banda 2, iar din spatele meu, de pe aceeași bandă, un autovehicul trece pe banda 1 sau pe 3?

   Precizez că am citit art. 45 alin. 1 din OUG 195/2002, însă la aliniatul 4 intervine o excepție, așa-zisa devansare din vechiul cod rutier (care nu mai este prinsă în actualul). Doresc să mă edific referitor la acest articol deoarece nu l-am înțeles prea bine sau îl interpretez greșit.

   A doua nelămurire ar fi referitoare la obligația semnalizării stânga la intrare ori în sensul giratoriu. Sunt de acord că avem obligația să semnalizăm ieșirea din sensul giratoriu, însă în baza cărui articol avem obligația de a semnaliza intrarea în el; spre exemplu când părăsim sensul giratoriu la a 3-a, a 4-a, ș.a.m.d., ieșire?
   Dacă trebuie să semnalizăm stânga atât la intrarea într-un sens giratoriu, cât și pe întreaga durată a circulației în sens, deși nu schimbăm încă direcția de mers și nici banda de circulație, cum vom semnaliza schimbarea benzii, de pe 2 pe 3 spre exemplu?”

   Răspunsurile lor:
   „Urmare a petiției dumneavoastră adresată prin e-mail conducerii Brigăzii Rutiere, înregistrată la data de 13.01.2014 sub numărul de mai sus, vă comunicăm următoarele:

   1. Potrivit prevederilor art. 45 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului României nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, „depășirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial”.
   Mai departe, alin. (4) stabilește că „nu constituie depășire, în sensul alin. (1), situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în același sens de circulație.”
   Astfel, referitor la situația expusă de dumneavoastră, nu se consideră depășire trecerea unor vehicule aflate pe același sens de mers, dar care circulă cu o viteză superioară.

   2. Circulația în intersecțiile cu sens giratoriu se desfășoară astfel:
   Vehiculele care vor circula pe prima stradă la dreapta (ieșirea nr. 1), vor semnaliza de la intrarea în intersecție și până la părăsirea ei, cu semnalizator dreapta.
   Vehiculele care vor circula pe celelalte străzi, vor semnaliza la intrarea în intersecție cu semnalizatorul stânga, se vor apropia cât mai mult de centrul intersecției, menținând semnalizatorul stânga aprins, iar la părăsirea intersecției, vor semnaliza cu semnalizator dreapta.
   Vehiculele care urmează să pătrundă în intersecție pierd prioritatea față de autovehiculele care deja circulă în intersecție.” – Brigada Rutieră

   „Urmare sesizării dumneavoastră, transmisă, în format electronic, Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, înregistrată cu numărul de mai sus, vă comunicăm următoarele:

   La art. 45 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se prevede că, depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
   În considerarea prevederilor legale de mai sus, situaţia ipotetică prezentată de dumneavoastră nu este considerată depăşire, întrucât vehiculul care circulă pe banda nr. 2, în spatele unui alt vehicul, aflat în acelaşi sens de circulaţie, deşi schimbă direcţia de mers pe o altă bandă, nu trece înaintea vehiculului din faţa sa.
   Aliniatul (4) al art. 45 din acelaşi act normativ, se referă la cazurile care nu constituie depăşire în sensul alin. (1), şi anume situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
   Prin urmare, în situaţia prezentată anterior, vehiculele circulă pe benzi diferite, în acelaşi sens de circulaţie, şi niciunul dintre conducătorii acestora nu inţiază manevra de depăşire prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial pentru a trece înaintea altui vehicul.
   Potrivit dispoziţiilor art. 135 lit. d) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, aprobat prin H.G. nr. 1391/2006, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cel care circulă în interiorul acesteia.
   Obligaţia conducătorului de autovehicul de a ,,semnaliza stânga” la pătrunderea într-o intersecţie cu circulaţie în sensul giratoriu nu este prevăzută de legislaţia rutieră, însă după pătrunderea în sensul giratoriu, la orice schimbare a direcţiei de mers sau a benzii de circulaţie, este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic, conform prevederilor art. 54 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
   De asemenea, la alin. 2 al aceluiaşi articol, se stipulează că, semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

   Cu deosebită stimă,

   DIRECTOR
   Comisar-şef de poliţie

   DINIŢĂ LUCIAN” – Direcția Rutieră

   Mai am răspuns de la Cluj, dar e print screen, nu pot copia și nici nu mă apuc să redactez.
   Dau acces la directorul cu răspunsuri ce-l am stocat pe Box, dar în privat, dacă e cineva interesat.

   Mulțumesc încă o dată că m-ai făcut gunoi..

  • slipperyshadow

   In articol. Trebuie sa stai bine cu logica. Citeste si definitia depasirii, si a devansarii si o sa intelegi. Iti spune „trece inaintea altui vehicul”
   Adica vine din spate si trece in fata lui. In cazul in care nu face asta, trecerea cu viteza mai mare pe benzi diferite se numeste devansare. Pt a indeplini conditiile impuse de lege trebuie sa revina. Altfel e doar devansare. Dar nu aia e importanta. Ci articolul 160 postat tot de mine mai jos in care iti spune ca atunci cand pleci de pe loc trebuie sa te asiguri ca o faci in siguranta.

  • @bLaDeMVP: intrebarea ta nu a fost pe subiect… nu ai zis niciodata ca ala care trece pe B1 sau B3 din spatele tau trece si inaintea ta.

   Am dat mai jos raspunsul cat se poate de clar de la Politie care spune exact ce spun eu si @DriveTM si am si citat din el desi e tot poza 🙂

   @slpperyshadow: Vezi ca ti-am raspus mai jos… si vezi ca obligatia de a reveni pe banda nu e in acelasi articol cu definitia depasirii si nu e atata o obligatie de a reveni pe banda (ca aia e implicita, trebuie sa circuli cat mai pe dreapta), ci e o obligatie de a o face in siguranta (art. 118, din Regulament).

  • Dacă se consideră depășire când stai în spatele cuiva și schimbi banda pentru a-l devansa sau nu, atunci cel care este depășit are obligația să nu mărească viteza și să circule mai pe dreapta, corect?
   Voi vă dați seama ce presupune acest lucru în condițiile în care stai la un semafor și când se face verde cei din spatele tău fac aceste manevre, respectiv schimba benzile prin dreapta sau stânga?
   Imaginați-vă o interesecție cu 3 benzi, din care una e de stocaj pentru viraj la stânga. Ajung în intersecție pe banda 2 pe direcția înainte, e verde, vreau să accelerez, dar cel din spatele meu semnalizează stânga pentru a schimba banda pe 3, unde oricum are roșu…cum ar trebui să procedez legal?

   Pe autostradă sau pe un drum modernizat cu minim 2 benzi pe sens, când se face coloană pe banda 2, din cauza unui adormit care refuză să schimbe banda, înseamnă că nimeni nu mai are voie să treacă pe banda 1, doar ar depăși ilegal, contrar legii, nu?

  • Q.E.D et Q.E.F.

   „Mi se explica de ce sunt gunoaie multe in trafic… uite-i cum comenteaza si aici.”
   Zise RebounD11, cel care pe forum, pe parcursul a cel putin 3 pagini ne explica ca nu stie care e stanga si care e dreapta.
   De unde atata tupeu jenant sa-i insulti pe userii TT-ului?!

  • @Q.E.D et Q.E.F.: In lumea ta imaginara oricum sunt betiv, violator de capre sau mai stiu eu cum mi-ai zis. Drum bun si cale batuta, mai ai multe de strabatut se pare 🙂

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @RebounD11
   Mai instigatorule si nesimtit care jignesti userii TT-ului spunand ca sunt gunoaie: aia cu violatorul ai scos-o din context. Acela a fost un raspuns al meu la o afirmatie mincinoasa a ta. Tu spuneai ca eu sutn nu stiu cum, iar atunci eu ti-am dat replica aceea. Din nou ai scos din context si ai interpretat cum vrei tu. rezulta clar ca esti nesimtit, iar daca mi se modereaza, pun linkul si copy/paste sa dovedesc ca esti nesimtit.
   Si oricum esti un nesimtit ordinar si ptr faza cand ai postat print screen cu IP-ul meu.
   Asa ca vezi de treaba ta si abtine-te sa mai instigi si sa insulti userii.

  • Nu ti se modereaza nimic… tin sa iti amintesc ca discutia asta e la un clip postat de mine, deci eu imi vad de treaba mea. Nu am instigat la nimic si nu am insultat pe nimeni… Tocmai tu sa vorbesti de interpretari si scos din context mi se pare amuzant, iar faza cu IP-ul, eu am postat o poza facuta de altcineva luata dintr-un loc in care ai acces (si pana nu demult puteai sa si comentezi pe-acolo… si inca poti teoretic daca vrei) dar nu ai zis nimic acolo. In plus, a fost sters acel comentariu, care nu avea scopul de a-ti face public IP-ul ci de a arata cum esti tu de fapt: razbunator, coleric si pe undeva ipocrit.

   Poti sa ma crezi acuma, poti sa verifici sau poti sa astepti si ajungi tot la concluzia asta. Ma gandesc ca nu te-or calcat hackerii pana acuma si nici nu s-o impiedicat nimeni de firul tau de net ca inca mai comentezi pe aici si esti foarte activ.

   P.S.: Am explicat pe larg ce am vrut sa zic in cometariul original, ca sa nu mai aud ca sunt sensibili insultati, nu ma astept sa priceapa toti, dar se pare ca astea sunt riscurile pe aici.

  • @slipperyshadow
   Ref: http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416522
   Ca sa fie depasire trebuie ca cel din spate sa te depaseasca si sa revina pe banda initiala. Altfel e schimbare de banda sau devansare.

   Este depasire chiar daca nu ai revenit din diverse motive pe banda de circulatie initiala: zona nu mai este circulabila, este ocupata de masini oprite/stationate sau diverse obstacole, nu exista spatiu de siguranta suficient pentru repliere, banda devine rezervata pentru alte tipuri de vehicule (transport public, biciclete), nu exista obligatia sa circuli neaparat pe ea fiind banda pentru vehicule lente etc. Faptul ca n-ai revenit pe banda de circulatie initiala, nu face ca manevra sa fie mai putin depasire.
   Daca treci de pe o banda de circulatie pe alta ori virezi la dreapta sau la stanga si nu semnalizezi, asta nu inseamna ca manevra ta n-a fost o schimbare a directiei de mers 😉

 10. slipperyshadow

  Sunt situatii in care poti spune ca te enerveaza unul din spate care avantajat de pozitie ( aka trece un automobil pe langa voi, si desi amandoi vreti sa iesiti din coloana, automobilul ii elibereaza intai lui calea iar el sa baga in loc sa mai astepte 1 secunda sa te bagi si tu). Aia poti spune ca sunt enervanti. Aici nu era cazul.

  • Si situatia de care zici tu e exact acelasi lucru… nu e doar enervant e neregulamentar. Iar aici nu avea de asteptat mai mult de o secunda. Am pus deja continuarea la clipul asta in care las un autobuz sa ocoleasca un parcat in drum… pot sa pun si continuarea cu urmatoarele 5 secunde in care sunt in paralel cu idiotul cu BMW la semafor… ca sa fie clar ca nu a castigat absolut nimic ca a fost gunoi.

 11. slipperyshadow

  Amice, citeste si daca nu intelegi iti explic eu ce inseamna depasirea:

  Este acea manevră prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul sau pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.

  Daca iti fac un desen depasirea inseamna merg 2 pe banda 1, cel din spate iese pe b2, trece de el si revine pe banda 1. aia e depasire. Altfel e schimbare de banda si devansare.

  Nu avea nici o obligatie fata de tine. Iar intampinam aceeasi problema si e dezamagitor sa vedem ca cineva care pleaca de pe loc are impresia ca are prioritate…si ca cel din spate trebuia sa se asigure ca nu efectuezi tu vreo manevra.

  TU, tie ti se adreseaza acest articol de lege:
  Art. 160. – (1) Conducatorul de vehicul care intentioneaza sa porneasca de pe loc sau sa opreasca, sa întoarca, sa iasa dintr-un rând de vehicule stationate sau sa intre într-un asemenea rând, sa vireze spre dreapta sau spre stânga pentru schimbarea benzii ori directiei de deplasare sau sa mearga înapoi este obligat sa efectueze aceste manevre numai dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca o poate face fara a pune în pericol participantii la trafic care îl urmeaza, îl preceda ori cu care urmeaza sa se întâlneasca, tinând seama de pozitia, directia si viteza acestora.

  • slipperyshadow

   TIE ti se adreseaza, nu celui cu bmw. Sorry. Nu stii nici ce e aia depasire, o confunzi cu schimbarea de banda si cu devansarea. Si cand pleci de pe loc ai mare girja copile… Edit: parca presimt ca sunt mai batran ca tine

  • 1. A mai fost dicutia cu depasirea in extenso pe site si a fost o lamurire oficiala din partea Politiei. Citez din ea:
   „Astfel pentru a fi considerata depasire, vehiculul care trece inaintea altui vehicul trebuie sa iasa de pa banda de circulatie sau din sirul de vehicule in care s-a aflat initial, indiferent daca acesta revine pe banda de circulatie sau isi continua deplasarea pe banda pe care a efectat depasirea.

   2. Articolul ala 160, se refera la punerea in miscare dupa o oprire voluntara, daca ai stop si cel din stanga ta are cedeaza, esti obligat sa opresti dar tot ai prioritate de dreapta fata de el… nu se aplica articolul 160, ca nu ai oprit din proprie initiativa ci ai fost obligat. La fel si la mine, obstacolul m-a obligat sa ma opresc.

   Stiu ca la plecarea de pe loc nu am prioritate, ca dovada ca atunci cand am dat de gunoaie de acelasi tip la plecarea din parcare am recunoscut ca era vina mea, dar tot gunoi ramane alalalt.

  • slipperyshadow

   Presimti rau, mai mult ca sigur. Ce raspuns ai primit tu se contrazice singur si sigur ala era beat. Mai pune o data intrebarea! Uite altcineva a pus aceeasi intrebare si a primit raspunsul corect si LOGIC si LEGAL!:

   La art. 45 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se prevede că, depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
   În considerarea prevederilor legale de mai sus, situaţia ipotetică prezentată de dumneavoastră nu este considerată depăşire, întrucât vehiculul care circulă pe banda nr. 2, în spatele unui alt vehicul, aflat în acelaşi sens de circulaţie, deşi schimbă direcţia de mers pe o altă bandă, nu trece înaintea vehiculului din faţa sa.
   Aliniatul (4) al art. 45 din acelaşi act normativ, se referă la cazurile care nu constituie depăşire în sensul alin. (1), şi anume situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.

   Daca mai ai si experienta si varsta si faci astfel de erori, E GRAV!
   Iti copiez aici ce trebuia sa citesti: În considerarea prevederilor legale de mai sus, situaţia ipotetică prezentată de dumneavoastră nu este considerată depăşire, întrucât vehiculul care circulă pe banda nr. 2, în spatele unui alt vehicul, aflat în acelaşi sens de circulaţie, deşi schimbă direcţia de mers pe o altă bandă, nu trece înaintea vehiculului din faţa sa.

   Deci prietenasi, daca nu revine in fata lui, nu e depasire! Cine stie in ce sat ai intrebat tu si ce plutonier ti-a raspuns…

  • Scrie acolo sus in poza ‘BUCURESTI’… nu eu am intrebat, eu am citat raspunsul.

   Intrebare de baraj: cel cu BMW circula e B2 sau a schimbat banda pe B2? Daca e prima se aplica alin. (4) ala cu ‘devansarea’ (chiar daca cuvantul nu aprare), daca nu, nu.

  • @slipperyshadow
   Ref: http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416529

   Politia a raspuns corect:
   În considerarea prevederilor legale de mai sus, situaţia ipotetică prezentată de dumneavoastră nu este considerată depăşire, întrucât vehiculul care circulă pe banda nr. 2, în spatele unui alt vehicul, aflat în acelaşi sens de circulaţie, deşi schimbă direcţia de mers pe o altă bandă, nu trece înaintea vehiculului din faţa sa.
   la intrebarea pusa:
   „[…] eu circul pe banda 2, iar din spatele meu, de pe aceeași bandă, un autovehicul trece pe banda 1 sau pe 3„.

   Ref: http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416519
   TU, tie ti se adreseaza acest articol de lege:
   Art. 160. – (1) Conducatorul de vehicul care intentioneaza sa porneasca de pe loc sau sa opreasca, […]

   De unde a fost luat acel art. 160?

 12. Stai acasa prietene D11 … cu tot cu „aibe” al tau si cu diversele citatele. Soferia nu e usoara mai ales daca te bazezi pe teorie si daca nu ai putin simt de anticipatie.

  Se potriveste de minune aici: „daca taceai, filozof ramaneai”.

  • Zici ca l-am omorat pe ala… l-am claxonat in numele lu’ Cristi, ca ii un gunoi nu m-am bagat in el, nu i-am taiat calea, nu l-am incomodat cu nimic. Ce rahat o dati cu simtul de anticipatie cu soferia… e vorba de bun simt si legislatie. Parca vad ca daca ma lovea cineva trecand pe rosu imi spuneai acelasi lucru… sau aia cu condusu’ preventiv… sau mai rau, articolul cu punerea in miscare 😆

 13. RebounD11 trimite-i această „complicată” speță lui Godină, poate-ți răspunde cum ar fi soluționat el cazul!!! 🙂

  • De ce lui Godina? Si de ce cand au mai trimis si altii EXACT pe aceeasi situatie si au primit deja raspuns de la alte politii (raspuns pe care l-am pus aici de cateva ori deja)?

  • Godină răspunde mai rapid 🙂
   E simplu, îl întrebi „dacă mă băgam ca musca-n lapte-n fața ăluia cu BMW cine era vinovat? El, că doar a intrat în „depășire” deși m-a văzut că intenționam să fac același lucru sau eu pentru că nu m-am asigurat la schimbarea benzii?”

   Tu-ți dai seama ce s-ar fi putut întâmpla dacă forțai intrarea în fața bmw-ului? Accident în lanț

   RebounD11 :

   https://postimg.org/image/9dj0b8zsn/226b80d8/

   https://postimg.org/image/t7slr3noj/c4d6c0e5/

  • Unde vedeti oameni buni fortarea? Ce am fortat? Daca si cu parca… L-am claxonat si injurat (dar partea aia e cenzurata si oricum nu m-a auzit ca nu avea cum). Asta nu inseamna ca nu a gresit, nu inseamna ca nu e un gunoi si nu inseamna nici ca o sa risc un accident de dragul dovedirii unei magarii.

   Legat de Godina, nu cred ca are masina timpului sa raspunda inaintea raspunsului pe care l-am postat pe aici.

   Al 2-lea link e aproape cu ce vorbim aici, in afara de partea cu giratoriul… dar probabil ca la Cluj depasirea e alta decat la Bucuresti, cu toate ca raspunsul pe care l-am dat eu e in ton cu ce au spus unii din Cluj pe aici 🙂

  • Nu scoate din context te rog, am specificat „ce s-ar fi întâmplat DACĂ ai fi forțat intrarea”, adică dacă te băgai în detrimentul claxonului!

   La partea cu răspunsul mizam pe faptul că Godină, pe Facebook, poate răspunde mai repede, decât o părere oficială al poliției!

  • @bLaDeMVP: „Nu scoate din context te rog, am specificat „ce s-ar fi întâmplat DACĂ ai fi forțat intrarea”, adică dacă te băgai în detrimentul claxonului!”
   Ok, deci vorbim de situatia ipotetica in care as fi fost prost 🙂

   „La partea cu răspunsul mizam pe faptul că Godină, pe Facebook, poate răspunde mai repede, decât o părere oficială al poliției!”
   Pai esti liber sa ii pui intrebarea… mie mi-e un pic mai greu fara Facebook 😀

 14. Ai dreptate, e un gunoi!

 15. slipperyshadow

  Mai d11, nu mai continua. Aia cu depasirea si devansarea e cea mai mica problema si nesemnificativa. Articolul 160 cu plecatul de pe loc se refera la punerea in miscare a masinii. La experienta ta sa nu stii atata lucru? daca stii, nici nu trebuia sa mai postezi asa ceva.

  Ti-am zis, daca era din scurt, era altceva, dar in cazul asta…. eu te inteleg, la varsta noastra avem o gramada de probleme de rezolvat, dar…nu ai dreptate si cam atat. Nu mai aplica eronat articole de lege. E simplu, te-ai oprit asteptand sa te lase cineva sa intri. Ce a facut ala in spate cu 50 m avand viteza e vax albina. Daca era in spatele tau, amandoi opriti si se baga primul ca un meltean, intelegeam, dar asa nu ai ce sa comentezi. POate erai cu ochii dupa parcare si dupa ce te-ai razgandit ai vrut sa reintri si pe moment nu ti-ai dat seama, e de inteles. Dar sa postezi si sa continu aiurea cand ar trebui sa iti fie clar…

  • „Articolul 160 cu plecatul de pe loc se refera la punerea in miscare a masinii.”
   Nu vad reevanta articolului ala aici. Repet, daca ai STOP, si ala din stanga ta are cedeaza, tu ii dai prioritate in intersectie ca tu ai fost obligat sa te opresti?

   „Ce a facut ala in spate cu 50 m avand viteza e vax albina.”
   Nu sunt 50m… cu indulgenta sunt 25.

   „Daca era in spatele tau, amandoi opriti si se baga primul ca un meltean, intelegeam, dar asa nu ai ce sa comentezi.”
   Era in spatele meu si am ce sa comentez… daca gunoiul e in miscare tot gunoi e. Asa cum pretindeti ca eu cer prioritate de semnal, vad ca inventati prioritatea de viteza.

   „Dar sa postezi si sa continu aiurea cand ar trebui sa iti fie clar…”
   Mie mi-e foarte clar. Unii vad ca nu pricepeti. Dar asta e ultimul comentariu de genul Don Quixote pe care il postez.

   „POate erai cu ochii dupa parcare si dupa ce te-ai razgandit ai vrut sa reintri si pe moment nu ti-ai dat seama, e de inteles.”
   Eram cu ochii dupa parcare, dar am vedere periferica destul de buna. Pot sa vad si parcarea si oglinda. Mi-am dat seama exact de tot, sincer m-am asteptat pe undeva sa schimbe banda, dar nu asa de brusc (apropo de calitati de sofer, ca ala zici ca a facut depasirea secolului pe circuit in campionat mondial), ca dovada ca nu l-am lovit si nici nu am fost aproape.Din momentul cand am inceput sa semnalizez cel putin deja ma asiguram din spate.

 16. Cum pot adăuga imagini unui comentariu?

 17. slipperyshadow

  Articolul 160 nu se refera la nimic. El incepe asa: Conducatorul de vehicul care intentioneaza sa porneasca de pe loc sau sa opreasca,

  Deci nu se refera la nici un stop, da? Ca daca ai stop si intentionezi sa opresti e iar ilogic. 🙂

  Tu esti cel care nu intelege. Tu cautai ceva, te-ai oprit si ai vrut sa pleci. Cand pleci…deh, trebuie sa ii lasi pe toti. Ce o fi atat de complicat????? la un sofer cu, chipurile, experienta??? Vad ca drivetm a tacut. tu? mai ai? vrei sa te faci de ras maxim??

  • slipperyshadow

   Stii ce e intrigant? ca vorbesti ca la peste 40…si, din pacate inca ai o eroare grava daca tot continui sa sustii ca ala trebuia sa te lase… 🙁

  • M-am oprit ca aveam camionu’ in fata pe banda, nu m-am oprit sa ma uit dupa locuri de parcare sau Mos Nicolae.

   @DriveTM a tacut ca stie ca se lupta cu morile de vant… iar de acum ii voi lua exemplul.

 18. slipperyshadow

  A tacut deoarece a inteles ca a gresit. Stiu, e mai convenabil sa iesi din discutie asa…cu morile de vant. Fii barbat si recunoaste ca ai gresit. E mai onorabil…

  • E dreptul tau sa crezi ce vrei, chiar daca e gresit.

  • @slipperyshadow: Extraordinar, stii tu de ce am tacut…
   Note to self, daca pleci doua ore de la calculator, automat iti accepti infrangerea 😀

   Revenind, RebounD11 are dreptate – nu prea are rost sa te lupti cu morile de vant. Eu mi-am zis parerea, tu ti-ai zis-o pe a ta. Amandoi am avut argumentele noastre, si inclusiv raspunsurile de la Politie (care sunt mai relevante decat parerile noastre) postate aici contin ambele pareri. Un politist l-ar invinui pe cel cu BMW, alt politist pe RebounD11. Asta arata faptul ca situatia respectiva este… mai… sensibila decat una in care s-ar sti clar cine e vinovat. Iar legea din Romania e de multe ori interpretabila. Atat de interpretabila incat pana si politistii o interpreteaza in mod subiectiv.

   Deci tu ai o parere diferita, e dreptul tau sa crezi ce vrei. Din partea mea, poti chiar si sa il consideri complet nevinovat pe nesimtitul cu BMW, desi aici e cat se poate de clar: NU a respectat obligatia de a semnaliza o manevra pe care a efectuat-o brusc, din viteza (deci si conduita preventiva zero).

   Chestia e ca invers nu e valabil… Eu am o parere diferita fata de a ta, si totusi tu nu poti sa concepi asta, si chiar iti faci in minte scenarii ca eu m-as fi retras pentru ca nu vreau „sa ma mai fac de ras”.

   Eu am spus ce am avut de spus legat de situatia prezentata in clip. Nu voi mai insista. Mai important vis-a-vis de scopul educativ al site-ului, ar fi sa nu ajungem la certuri (sau mai rau – injuraturi) din cauza unei discutii teoretice despre… un claxon. Indiferent cine are dreptate…

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @DriveTM
   „Din partea mea, poti chiar si sa il consideri complet nevinovat pe nesimtitul cu BMW, desi aici e cat se poate de clar: NU a respectat obligatia de a semnaliza o manevra pe care a efectuat-o brusc, din viteza (deci si conduita preventiva zero).”
   Legea nu trebuie respectata intotdeauna, ci in functie de situatie.
   Daca insisti ca BMW-ul trebuia sa respecte legea, inseamna ca esti de acord cu un accident sau cel putin o situatie periculoasa.
   Legea spune ca trebuie sa semnalizezi cu 25 metri inainte.
   Alegi sa nu respecti legea si sa virezi brusc aruncand o privire scurta in retrovizoarea din stanga, sau alegi sa semnalizezi cu 25 metri inainte desi pana in masina lui RebounD11 sunt doar 7 metri, iar astfel trebuie sa franezi brusc sau sa intri in el?

   Nu spun ca ala cu BMW e vinovat sau nevinovat, e adevarat ca a virat brusc, dar motivele ptr care a ales sa vireze brusc fara sa semnalizeze, le stie doar el, noi le putem doar deduce, dar totodata putem sa gresim. Parerea mea e ca a virat brusc deoarece e mai ok decat o frana puternica sau a tamponarii lui RebounD11, prin urmare semnalizarea ar fi fost cam degeaba. Nu prea mai are rost sa semnalizezi exact in clipa in care tragi de volan, si oricum e mai important in situatia de fata sa te uiti in retrovizoarea din stanga si sa tragi de volan decat sa-ti mai stea capul la semnalizat. Cam asta ar fi ordinea prioritatilor intr-o situatie de genul acesta, si nicidecum semnalizarea prima data.

   P.S.
   Si ca sa facem o paralela cu respectatul legii, in giratoriu semnalizezi dreapta si iesi, sau semnalizezi cu 25 metri inainte, ceea ce inseamna ca semnalizezi inainte sa intri in giratoriu sau ca semnalizezi si mai faci 2 ture de giratoriu ca sa fie aia 25 metri prevazuti de lege?
   N-as prea crede ca respecti legea si te invarti de 2-3 ori in giratoriu, dar interesant ca insisti ca altii sa o respecte.

  • @Q.E.D et Q.E.F.: a virat brusc de racer si de imbecil. Uite ce lin au virat ceilalti. Era destul de aproape de mine daca as fi franat brusc sa fie in pericol, dar nu a fost cazul. Erau cam 15m fata de mine in momentul cand a schimbat banda. Mai mult omul a semnalizat, ca ‘smecherii’ deodata cu trasul de volan, chestie care m-a luat vag prin surprindere.

   Problema e depasirea lui pe care eu o consider neregulamentara si problema mai mare e ca per total nu a castigat nimic. La semaforul la care eu am intors eram in paralel cu el si pe drum am mai lasat un autobuz sa schimbe banda in fata mea ca sa ocoleasca un parinte parcat in mijlocul drumului.

   Legat de respectatul legii, daca el nu a respectat-o evident, faptul ca eu am respectat-o si am fost si preventiv a dus la evitarea unui accident. Sincer problema mare aici nu e atat respectarea legii cat respectarea celorlalti participanti la trafic. Daca schimba banda cum vroia el, dar ma ajuta si pe mine sa intru, gen incetinit un pic, sau daca nu schimba asa de brusc si nu ma lua prin surprindere aveam timp sa imi calculez mai bine intrarea pe B2… sau nu trebuia sa calc asa brusc frana si puteam sa il las sa treaca fara emotii sau claxoane/injuraturi. Tot m-ar fi deranjat, si tot as fi fost de parere ca e o magarie dar macar nu as fi putut spune de el ca conduce de parca depasirea aia e apogeul carierei lui de pilot.

  • @RebounD11: Nu are rost, iti pierzi timpul. Deja s-a ajuns la pareri ca un raspuns al poitiei e valid, dar alt raspuns poate fi ignorat, sau la pareri ca ala cu BMW, saracul, nu are nicio vina (nici moral, nici legal), si ar fi ok faptul ca nu a semnalizat din cauza ca oricum nu mai avea 25 de metri (care de fapt sunt 50 in localitati, si 100 in afara), ci avea doar 7 metri la dispozitie (de parca nu trebuie sa circuli cu o viteza si la o distanta fata de masina care te precede, care sa iti permita oprirea in conditii de siguranta si evitarea accidentelor. Deci aia 50 de metri nu sunt pentru a-i avertiza de ce vrei sa faci pe ceilalti soferi (cum ai fi tu, de exemplu in cazul asta – cand te uiti in retrovizoare). Sunt pusi la misto in lege, si de fapt cu cat virezi mai din scurt, si cu cat distanta disponibila e mai mica, cu atat nu mai are rost sa semnalizezi. Mai bine te uiti din scurt in oglinda, tragi de volan ca maimuta, si accelerezi in continuare, fara sa iti pese de restul traficului (a se citi fraierii care circula corect si preventiv).

 19. Banda ta e blocata, tu nu depasesti, tu ocolesti un obstacol, deci trebuie sa te asiguri atunci cand faci manevra(nu doar cand o initiezi).

  A mai fost cineva aici cu senzatia ca daca a semnalizat cu juma de secunda mai devreme are prioritate.
  Cand ai vrut tu sa faci manevra el deja era acolo.

  Inteleg punctul tau de vedere, ca am patit de multe ori sa fie banda blocata sau sa urmeze sa depasesc ceva si altul care vine din spate sa aiba senzatia ca are prioritate la manevra doar pt ca vine mult mai tare si se asteapta ca atunci cand ajunge in dreptul meu sa fie libera banda, el circuland cu o viteza care abia ii permite sa mai franeze cand vede ca de fapt eu am intrat in locul respectiv. Dar aici nu e cazul, se vede clar ca era deja incadrat inaintea ta.
  Deci faptul ca incepeti manevra in acelasi timp si el vine din spate mai tare e una, faptul ca el a prevazut situatia si deja s-a incadrat pe b2 inaintea ta e altceva. Tu tot trebuie sa ii dai prioritate cand schimbi banda.
  Stiu ca te asteptai sa te lase si sa treaca si el dupa tine, asa era normal. Dar ideea e ca te bagi cand poti si el s-a bagat in asa fel incat sa nu mai treci tu.

  • @mst: si cand ocolesti un obstacol e depasire. El a initiat manevra dupa mine, eu am initiat-o cand am inceput sa semnalizez, dar nu puteam sa trag de volan ca ii loveam pe cei de pe B2. Si el e obligat sa se asigure cand ma depaseste, printre altele si daca eu nu am initiat sau mi-am semnalizat intentia de a depasi si eu. Chestie pe care nu o facut-o.

   „Inteleg punctul tau de vedere, ca am patit de multe ori sa fie banda blocata sau sa urmeze sa depasesc ceva si altul care vine din spate sa aiba senzatia ca are prioritate la manevra doar pt ca vine mult mai tare si se asteapta ca atunci cand ajunge in dreptul meu sa fie libera banda, el circuland cu o viteza care abia ii permite sa mai franeze cand vede ca de fapt eu am intrat in locul respectiv.”
   E exact aceeasi situatie.

   „A mai fost cineva aici cu senzatia ca daca a semnalizat cu juma de secunda mai devreme are prioritate.”
   In teorie daca semnalizez cu jumate de secunda inainte am intaietate, dar nu vorbim de situatii absurde. Aici nu e vorba de anticipatie sau inceput in acelasi timp. Eu am inceput sa semnalizez dinainte ca el sa vada obstacolul, dar el a semnalizat o data cu acea tragere mirifica de volan ca daca era un pic ud pe jos cred ca facea cerculete.

   „Stiu ca te asteptai sa te lase si sa treaca si el dupa tine, asa era normal. Dar ideea e ca te bagi cand poti si el s-a bagat in asa fel incat sa nu mai treci tu.”
   Aia zic si eu. Ca asa era normal si completez ca asa era si regulamentar. Nu am fortat nimic, doar l-am claxonat, nu fac accidente intentionat ca sa pedepsesc pe cineva sau sa imi impun punctul de vedere, dar imi rezerv dreptul sa le atrag atentia la gunoaie ca sunt gunoaie 🙂

 20. Nu am stat să citesc toate comentariile deci este posibil să repet ceea ce s-a mai zis.

  M-am oprit când unul care se dădea AS al șofatului pe la alte posturi doar ce a debitat că nerespectarea unei obligații duce de la sine anularea definiției. Tare aș vrea să văd cum justifică agentului constator că el nu a depășit pe marcaj continuu, ptr. că el nu a semnalizat manevra și ptr. că nu a trecut de cel din fața lui și ca atare nu are motive să îi suspende permisul. Poate chiar ar adauga că are mai multă experiență și înțelege mai bine traficul.

  Mai exact sunt curios ce ar răspunde la afirmația că se ia în calcul inițierea manevrei.
  Nu pot să fac treaba aceasta, că altfel ar lua ban doar pentru aberații care induc în eroare oamenii care mai citesc prostiile lui.

  Asta cred că este boala ereditară a românului. Datul cu părea (ba nu … sfaturi) când habar nu ai. Urmată de grandomanie.
  Poftim aici. Cu dedicație ultimele două.

  Acum, on topic, judecând faza, da este un mare jeg.
  DAR în caz de accident
  A. Fără filmare este neasigurare la schimbarea direcție de mers. (și cel mai OK rezultat)

  B. Cu filmare și cu un poolițist adevărat, atât jegul cât și autorul se fac vinovați pentru nerespectarea obligațiilor cu privire la depășire. Unul că nu l-a lăsat pe cel din față să depășească și altul că nu l-a lăsat pe cel din spate. Ambii depășesc și rămân fără permis.
  Dar asta e pură teorie.

  În ambele cazuri vinovat de producerea accidentului și cel care plătește daunele (indirect) este autorul, căci prin manevra lui a dus la crearea accidentului.

  • Pana la partea cu dedicatia ma gandesc ca nu mi se adreseaza asa ca cine se simte (nu am dat click pe link-uri) poate sa raspunda.

   Iar acum sa vorbim pe situatia ipotetico-fantastica ca as fi facut acolo accident.
   „A. Fără filmare este neasigurare la schimbarea direcție de mers. (și cel mai OK rezultat) „
   Nu contest. E calea de minima rezistenta.

   „B. Cu filmare și cu un poolițist adevărat, atât jegul cât și autorul se fac vinovați pentru nerespectarea obligațiilor cu privire la depășire. Unul că nu l-a lăsat pe cel din față să depășească și altul că nu l-a lăsat pe cel din spate. Ambii depășesc și rămând fără permis.”
   Cu tot respectul nu sunt de acord ca eu as putea fi vinovat cu filmare de ceva, poate doar scos din context.

   Ala a incalcat primul (sau nu?) regula, deci el a initiat actiunea. Daca poti asa sa scoti faptele din context aici puteam fi vinovat eu ca l-am lovit pe cel cu Twingo din spate, nu mai conta ca cel din spatele meu m-a lovit primul. Mi se pare absurd sa fim ambii vinovati pentru nerespectarea aceleiasi reguli intr-un accident in care suntem ambii implicati si sa pice de fazan ala care a incalcat-o al 2-lea. Si asta in conditiile in care as accepta ca eu as fi incalcat ceva.

   Mi se pare mie ca daca asa ar fi interpretarea, la noi legea recompenseaza „smecherii” si „descurcaretii”… ceea ce nu m-ar mira daca stau sa ma gandesc, ca am vazut culpe comune date in situatii in care bunul simt spunea altceva.

  • Că el a încălcat legea nu e scuză pentru tine să o încalci și tu.
   Nu ești îndrepățit să-l judeci că a încălcat legea, nu e de competența ta. Din pct. de vedere al legalității tu trebuie să ai în vedere doar manevrele pe care le faci tu.
   Eu cam așa înțeleg legea.

   Mai apoi, eu cred că se ia în calcul manevra care a dus la accident. El prin manevra lui a creat accidentul ? NU. – bine, acum depinde de pct de impact.

   Situația o văd similară ca aceea cu accident la STOP cu unul care circulă ilegal pe sens unic.
   Ambii greșesc, ambii plătesc în fața legii. Unul pentru circulat pe interzis altul pentru neacordare de prioritate. Doar unul dintre ei plătește pentru accident.

  • „Că el a încălcat legea nu e scuză pentru tine să o încalci și tu.”
   Foarte corect.

   „Nu ești îndrepățit să-l judeci că a încălcat legea, nu e de competența ta. Din pct. de vedere al legalității tu trebuie să ai în vedere doar manevrele pe care le faci tu.”
   Si mai corect.

   „Eu cam așa înțeleg legea.”
   Principial ne intelegem 🙂

   Daca era mai aproape de mine, si face acea manevra brusca. Eu cu ochii in oglinzi vedeam B2 libera, si cand ma pun in miscare B2 nu mai e libera, brusc. Nu e ca si cum am incalcat legea in cunostiinta de cauza, era inevitabil. De aia exista in lege obligativitatea aia de asigurare daca cel din fata si cel din spate semnalizeaza… respectiv obligativitatea de a semnaliza cu minim X metri inainte de manevra, ca restul sa poata sa se asigure si sa nu incalce neintentionat legea. Ala nu a semnalizat manevra nici un metru, daca clipeam ratam semnalizarea si ma trezeam cu el langa mine. Nu e cazul in clip, dar suntem in continuare in taramul ipotetic.

   Manevrele mele depind de actiunile celor din jur. Daca cei din jur incalca una sau mai multe reguli si imi fac imposibila respectarea legii, cum pot eu fi acuzat ca nu am respectat-o? Cum poti sa imi spui ca nu m-am asigurat la schimbarea directiei de mers cand in momentul in care ma pun in miscare spre B2 pe B2 nu e nici o masina doar pe B1 in spatele meu?

   „NU. – bine, acum depinde de pct de impact.”
   La fel de bine pot sa zic ca „da”, iar punctul de impact sa zicem ca e util in cazul fara camera. faptul ca vii lansat nu te scuza de respectarea regulilor.

   „Situația o văd similară ca aceea cu accident la STOP cu unul care circulă ilegal pe sens unic.
   Ambii greșesc, ambii plătesc în fața legii. Unul pentru circulat pe interzis altul pentru neacordare de prioritate. Doar unul dintre ei plătește pentru accident.”

   Pot sa accept similaritatea, dar intrebarea de baraj e care plateste pentru accident si de ce? De pe site am inteles ca ambii platesc pentru accident (era o situatie cu cedeaza si unul pe contrasens) – desi acolo asiguratorul a hotarat asta daca tin minte bine. Pedeapsa mai mare e pentru neacordare de prioritate (desi si aici pot fi interpretari), dar daca legal se poate impune pedeapsa aia, e automat si vinovat pentru accident, doar pentru ca fapta e mai grava? Daca da, revin la concluzia ca se incurajeaza smecheria, tupeul si lipsa bunului simt in trafic in loc de respectarea regulilor si prevenirea accidentelor.

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @T.C.
   Dupa parerea ta, care dintre raspunsurile politiei privind depasirea e bun?

   1)
   Cel postat de RebounD11 – http://razvanbb.ro/wp-content/uploads/2015/04/11180176_763021347152690_146186833_n.jpg
   A luat acel raspuns dintr-un post al lui RazvanBB http://razvanbb.ro/lamurire-oficiala-depasire-versus-devansare/
   Consider ca acel raspuns al politiei este gresit.

   2)
   Eu sunt de acord cu depasirea ca fiind situatia in care vehiculul a REINTRAT pe banda de pe care a initiat manevra, exact raspunsurile politiei postate de bLaDeMVP aici http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416525
   A se vedea https://bpr.politiaromana.ro/ro/legislatie-rutiera/hg-1391-din-2006 Art. 118 „Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat” lit. d) „să REINTRE pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.”
   Acelasi lucru se desprinde si din OUG 195/2002 Art. 45 alin. (1) „Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece INAINTEA altui vehicul” deci iese din spatele lui, trece pe langa el si se baga in fata lui.

   Dezvoltand chestia cu „Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat să REINTRE pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial” avem asa:
   – daca conducatorul nu a reintrat pe banda initiala, inseamna ca nu a depasit
   – daca conducatorul nu a reintrat pe banda initiala, nu putem considera ca nu a respectat obligatia de a reintra pe banda, fiindca e posibil sa doreasca sa vireze stanga peste cateva sute de metri, sau e posibil sa vada ca la un moment dat banda initiala e din nou blocata si alege sa ramana pe banda pe care a ales-o
   – daca conducatorul circula pe b1 si constata ca sunt oprite (parcate) masini, acesta trece pe b2 si nu poate respecta obligatia de a reveni pe banda initiala, deci ramane o schimbare de banda si nu o depasire

   Coroborand aceste doua texte de lege – HG 1391/2006 Art. 118 lit. d) si OUG 195/2002 Art. 45 alin. (1) – rezulta ca raspunsul politiei postat de RazvanBB nu e ok (vina e a politiei nu a lui Razvan), iar raspunsurile politiei postate de bLaDeMVP sunt ok.

   P.S.
   Pot sa-si dea si altii cu parerea, dar direct la subiect si cu texte de lege, nu povesti ca sa lungim postul aiurea.

  • Revin in particular maine.
   Nu am chef să mai dau apa la moara nimanui

  • @Q.E.D et Q.E.F.: Daca tu consideri ca depasirea implica revenirea pe banda obligatoriu, inseamna ca consideri si ca nu ai voiesa depasesti mai mult de un vehicul fara sa te repliezi?

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @T.C.
   Bine, nu e nici o graba.

   @RebounD11
   „Daca tu consideri ca depasirea implica revenirea pe banda obligatoriu”
   Nu eu consider, ci legea.
   Citeste asta foarte atent si ramai la subiect in cazul in care dai reply: https://bpr.politiaromana.ro/ro/legislatie-rutiera/hg-1391-din-2006 Art. 118 „Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat să REINTRE pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial”

  • Pai cam tot ce tine de depasire, in legislatie, se refera la UN VEHICUL. Incepand cu definitia si terminand cu obligatiile. ‘Depasirea’ simultana a mai multor vehicule, trecand pe sensul opus, s-ar incadra mai degraba ca circulatie pe contrasens. Asta ca sa o luam strict pe litera legii. Ca noi interpretam cum ne convine, e altceva; recunosc ca si eu mai ‘depasesc’ cate doua-trei masini odata. Dar un politist mai zelos imi poate salta permisul pentru circulatie pe contrasens (nu asta fac si cei ce ‘depasesc’ coloanele aflate in mers si apoi forteaza intrarea?)

  • @Q.E.D et Q.E.F.: repet, tu consideri pentru ca e interpretarea ta asta… acel articol citat, acel aliniat de fapt mai are si alte mentiuni, printre care aia importanta: „poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.”

   Nu vreau sa lungesc comentariu, dar din definitia depasirii eu inteleg ca:
   – depasirea inseamna, iesitul din sir/de pe banda si trecutul inainte vehiculului depasit, deci 1 vehicul, 1 depasire. Nu inseamna si revenitul pe banda… in sensul ca daca nu ai revenit pe banda nu e depasire.
   – daca ai iesit de pe banda si ai ajuns inaintea unui vehicul, ai facut o depasire. Facand o depasire ai niste obligatii (cele de la art. 118 din regulament) printre care si cea de a reveni pe banda „daca o poti face in siguranta”. Daca vrei sa depasesti inca un vehicul, fiind deja in fata primului depasit si in spatele celui pe care mai vrei sa il depasesti, trebuie din nou sa te asiguri ca poti si ca nu vrea la randul lui sa depaseasca… daca nu vrea si poti, mi se pare mai sigur sa nu te repliezi din moment ce continui sa accelerezi si sa treci si in fata acelui vehicul si tot asa pana treci de toata coloana pe care vrei sa o depasesti in siguranta cand te repliezi.

   @aladdin: eu stiu ca e interzis sa depasesti o coloana oficiala sau o coloana in asteptare (adica oprita)… in rest daca respecti obligatiile depasirii si te asiguri dupa fiecare vehicul depasit ca urmatorul nu vrea sa depaseasca la randul lui, nu vad de ce nu ai putea depasi mai multe fara sa te repliezi. Dupa cum am spus mai sus, obligatia de a reveni pe banda initiala vine cu conditia sigurantei manevrei, iar in definitia depasirii nu zice „inaintea altui vehicul pe aceeasi banda cu el” ci doar „inaintea altui vehicul”. Cand depsesti mai multe vehicule deodata, faci de fapt mai multe manevre de depsaire (cate una per vehicul), dar aia nu inseamna ca nu ai voie sa faci sau ca circuli pe contrasens.

 21. slipperyshadow

  Doamne fere… sunt vreo 3 care se uita la alt film…

 22. Tare de tot treaba. La prima vedere, in caz de accident cei care „ti-au luat spatele” ar parea ca au dreptate, tu trebuind sa dai prioritate la schimbarea benzii.
  Inteleg in parte si justificarile tale cu privire la obligatiile lor la „depasire”.

  Ar fi mare pacat sa nu trimiti filmul asta la politie (eventual lui Godina, ca ii place sa despice firul in patru). Si sa revii cu un raspuns. Dar strict pe filmare, nu cu citate din lege ca dupa cum vezi alea se pot interpreta.

  Fiindca e o situatie foarte des intalnita. De multe ori am fost blocat pe banda1, dar am asteptat cu semnalizarea pusa sa se elibereze banda 2, inclusiv de profitorii care trec in viteza de pe banda 1 pe 2. Nu mi-am pus problema ca as avea prioritate fata de ei. Asa am gandit-o eu.

  Deci sper ca revii cu un raspuns oficial strict pe filmare.
  Si mai usor cu jignirile ca nu cred ca in asta consta rolul educativ al site-ului.
  Plus ca cel care jigneste se desconsidera in primul rand pe el.

  • „Fiindca e o situatie foarte des intalnita. De multe ori am fost blocat pe banda1, dar am asteptat cu semnalizarea pusa sa se elibereze banda 2, inclusiv de profitorii care trec in viteza de pe banda 1 pe 2. Nu mi-am pus problema ca as avea prioritate fata de ei. Asa am gandit-o eu.”
   Eu imi pun problema, pentru ca e o problema in primul rand de bun simt. Cat despre semnalizat si asteptat, dupa cum se vede pe clip, la fel fac si eu. Nu sunt genul care sa faca accident de dragul accidentului.

   Facebook nu folosesc deci nu stiu cum sa ii trimit lu’ Godina si nici nu as vrea. Situatia e din Timisoara, as vrea sa fie explicata de politistii din zona. Nu vroiam sa fac din moment ce am un raspuns exact legat de problema asta de la Politie luat de aici de pe TT, dar:
   Codul de confirmare a primirii petitiei dumneavoastra este : 29z324353

   Legat de insultat, doar pe cel din clip si in extenso pe cei care procedeaza ca el si incurazeaja comportamentul i-am insultat. Unii se simt insultati din secunda in care zici „nu sunt de acord cu tine” si iau foc, alora nu am ce sa le fac. 🙂

 23. slipperyshadow

  E hilllaaarrrr …deci nene, nu mai pot de ras. Acest sofer doreste ca daca el a fost prins pe banda 1 si deoarece el si-a semnalizat intentia de a depasi ( in fapt de a ocoli un obstacol, nicidecum de a depasi. Depasirea e o confuzie totala in intelegerea dumnealui.Nnu stie nici ce inseamna depasirea, nici nu o intelege) ca toti ceilalti prinsi pe banda 1 in spatele lui, chiar daca vin lansat, sa opreasca, sa faca coada toti ca sa treaca maria sa. LOLOL

  Atat e ce pot spune despre acest clip si despre cei trei crai de la rasarit. pardon, la apusul …apogeul….vietii lor de soferi experimentati…care isi arata lacunele.

  • Am dat click pe linkul din comentariul lui @T.C., care e la un clip postat cat am fost in concediu, de aia nu l-am vazut. Inteleg ce vrea sa spuna si inteleg acuma ca se referea la tine (@umbra alunecoasa). Cred ca am incercat prea mult sa conversez cu tine… asa ca ma opresc si mai pun un ren la sanie 🙂

  • slipperyshadow

   Who cares ce nu a inteles acel tc si ce link a dat? El nu intelege nimic din nici un video. NU ma mira ca nici acolo, nici aici nu a inteles nimic.

   Tot comentariul tau se bazeaza pe ipoteze false si intelegeri eronate ale legii. Cam atat e de spus.

 24. Ultimii 3 care trec pe lângă tine fac toți aceeași prostie și este într-adevăr foarte enervantă (și ilegală).
  Dar în caz de accident și eu cred că erai răspunzător chiar și cu filmarea. Explicația a dat-o T.C..

  • Aia am zis si eu, dar primul a facut-o cel mai ‘artistic’ 🙂

   Legat de vina, din nou, nu se pune problema in realitate, ipotetic, inca nu sunt convins sau de acord.

 25. Sa presupunem ca ai oprit in fata camionului, ai coborat sa arunci ceva la cos, dupa care ai urcat din nou in masina si ai pornit. Cu ce difera situatia? Hai, sa zicem ca BMW-ul te-a avut in campul vizual, dar cei din spatele lui au vazut doar o masina oprita care vrea sa porneasca de pe loc, nu? Si atunci, pentru BMW aplicam regulile depasirii iar pentru cei din spatele lui, care nu au de unde sa stie ce e cu tine acolo, articolul 160?!?
  Iar prin „inaintea” altui vehicul, cum si una din obligatiile celui care efectueaza depasirea e sa revina pe banda initiala, si eu inteleg ca inseamna sa intre in fata ta, pe aceeasi banda, pentru a fi considerata o manevra de depasire. Daca-si continua deplasarea pe banda alaturata, atunci nu mai este depasire. Pentru ca atunci s-ar considera depasire orice schimbare de banda pe o banda cu viteza superioara.

  „(2) Conducatorul vehiculului care se angajeaza în depasire trebuie sa se asigure ca vehiculul care circula în fata sau în spatele lui nu a initiat o asemenea manevra.”
  Luat mot-a-mot, tu nu prea circulai, erai la fel de obstacol ca si camionul.

  • slipperyshadow

   Bravo, welcome to the club al celor care inteleg legea,
   Omul nu intelege nici ce e aia depasire, nici ca el nu depasea ci ocolea un obstacol, nici ca misca masina de pe loc. E o confuzie totala. Culmea e ca mai are vreo 3 ca el care ii tin isonul. Doamne fereste fratilor…

  • „Sa presupunem ca ai oprit in fata camionului, ai coborat sa arunci ceva la cos, dupa care ai urcat din nou in masina si ai pornit. Cu ce difera situatia?”
   Cu multe… si oricum e o premisa mai falsa si SF decat aia cum ca as face accident 🙂 Nu as opri acolo sa arunc ceva la cos, nu fac de astea. Si prin presupuneri de gen urgenta medicala si lasat masina in fata spitalului pe avarii si as fi urcat cat mai pe bordura, dar din nou, o da in presupuneri SF.

   „Hai, sa zicem ca BMW-ul te-a avut in campul vizual, dar cei din spatele lui au vazut doar o masina oprita care vrea sa porneasca de pe loc, nu? Si atunci, pentru BMW aplicam regulile depasirii iar pentru cei din spatele lui, care nu au de unde sa stie ce e cu tine acolo, articolul 160?!?”
   Pai daca BMW-ul care intr-adevar m-a avut de cam 2km constant in campul vizual, ma vede si stie ca depasesc nu ma pun in miscare, si semnalizeaza si el ca depaseste si se pune in spatele meu ii atentioneaza automat pe cel din spatele lui sa nu il depaseasca si tot asa pana in capatul coloanei.

   Nu poti sa raportezi totul la mine. Cei din spatele BMW-ului s-or asigurat ca cel din fata si cel din spate nu au initiat manevra, ca dovada ca cei 3 au trecut in aceeasi ordine. In spatele meu si cel care ma interesa pe mine era cel cu BMW-ul.

   „Daca-si continua deplasarea pe banda alaturata, atunci nu mai este depasire. Pentru ca atunci s-ar considera depasire orice schimbare de banda pe o banda cu viteza superioara.”
   Depasirea ii cand iesi din sir sau de pe banda cu cel depasit, treci inaintea lui… nu zice ca treci in fata lui pe aceeasi banda sau sir. Conditia e sa schimbi banda si sa ajungi in fata si gata e depasire, fie ca revii sau nu pe banda. Exceptia aia care nu se considera depasire e cand circuli pe alta banda, adica nu schimbi banda ca sa treci de ala din fata. Daca ii sa te iei dupa obligatiile de semnalizare a manevrelor, daca ai schimbat banda, ai oprit semnalizarea si ai stat 50 de metri in oras si 100 in afara pe banda aia fara sa treci inaintea aluia de pe banda de pe care ai plecat, dupa aia poti sa zici ca nu mai e depasire. Asta daca vrei sa fi „scrofulos” 🙂

   „Luat mot-a-mot, tu nu prea circulai, erai la fel de obstacol ca si camionul.”
   Luat mot-a-mot astept si eu ca voi sa dati prioritate celor care trec pe rosu ca tocmai v-ati pus in miscare pe verde, sau celor din stanga care intra in intersectie pe cedeaza cand tu ai plecat de pe loc dupa ce ai oprit la STOP.

   @slipperyshadow: amice tu pricepi ca ocolirea unui obstacol tot depasire ii? Vad ca nu mai stii sa vorbesti romaneste, decat rongleza… ca altfel nu imi explic cum de habar nu ai sa citesti exact articolul dat de tine.

  • In primul rand, exemplul cu cosul de gunoi a fost un exemplu pe care l-ai luat personal cand nu era cazul. Tu crezi ca ceilalti participanti la trafic stiu cine-i RebounD11, cum parcheaza el si cat e de civilizat? Si ca el era la volanul masinii oprite mai in fata?
   Si nu m-am facut inteles. BMW-ul a gresit schimband banda fara sa semnalizeze. Dar chiar daca semnaliza si nu iti acorda prioritate (cum s-a intamplat, mai putin partea cu semnalizarea), cei din spatele lui tot o masina care vrea sa plece de pe loc vedeau. Deci totul depindea de cum gestiona BMW-ul situatia; daca el nu te-a lasat, cei din spate nu prea aveau motive sa te lase.
   Btw, conform interpretarii tale, in momentul in care trec de pe B1 pe B2 si circul mai repede decat cei de pe B1, tocmai am inceput o depasire care se va termina, nu stiu, peste 1-2-3 km cand voi reveni pe B1?!? Depasesc intr-una? Si atunci cum mai e cu art. 45 alin (4)? Sa si semnalizez stanga pe toata durata ‘manevrei’?

  • @alladin: legat de cosul de gunoi, probabil ca am interpretat eu un pic prea dur, dar am inteles ce ai vrut sa zici si chiar si tu ai ajuns la concluzia ca nu e cazul in situatia asta… in clip singurul moment in care am oprit a fost sa il evit pe cel cu BMW-ul, in rest eram in miscare.

   Legat de semnalizare, a semnalizat cel cu BMW, dar scurt si din scurt ca si schimbarea de directie, si a facut-o odata cu trasul de volan (alta chestie care ma enerveaza). Tocmai pentru ca el era primul in spatele meu m-am luat doar de el. Cei din spatele lui nu aveau treaba directa cu mine. Daca el a intrat in depasire inseamna ca pot si ei ca nu il incurca pe cel din fata sau cel din spate.

   Legat de interpretarea depasirii, depasirea nu se termina cand revii pe banda, se termina cand ajungi in fata celui depasit. Obligatia de a reveni pe banda e data de obligatia de a circula cat mai pe banda din dreapta sau de a nu circula pe contrasens (in cazul in care depasirea intra pe contrasens), daca nu ai intentia sau posibilitatea sa revii pe banda (faci stanga sau banda ocupata) e tot depasire. In definitia depasirii nu scrie nicaieri de revenire, deci ca sa fie depasire nu trebuie sa existe revenirea pe banda. Intr-adevar exista obligatia de a reveni pe banda in regulament, dar la cum e scrisa acea obligatie imi suna mai mult a obligatia de a semnaliza si a te asigura cand o faci decat o obligatie de a o face… dar oricum ar fi, nu esti obligat sa o faci decat in siguranta si cand e posibil.

   legat de mentinutul semnalizarii, teoretic ar trebui mentinuta pana ajungi in fata celui depasit, dar conform obligatiei de ati semnaliza intentia cu minim 50m in localitate si 100 in afara, daca ai schimbat banda si in 50/100m nu ai depasit, e doar manevra de schimbare de banda. Apoi daca treci in fata celui de pe banda de pe care ai plecat nu se mai considera depasire conform alin. (4).

   Poate ca mai sus am tras un pic de sensuri, dar vroiam doar sa zic ca strict in spiritul legii, daca iesi de pe o banda ca sa treci de un vehicul sau obstacol e depasire. Daca nu depasesti nimic e doar schimbare de banda, dar tot in spiritul legii, nu ai de ce sa schimbi banda spre stanga daca nu depasesti sau urmeaza sa virezi la stanga. Mai era mult pana avea voie sa faca stanga, deci putem exclude situatia aia (abia la a 2-a intersectie semaforizata o putea face) si ajungem tot la depasire.

  • @aladdin
   Iar prin „inaintea” altui vehicul, cum si una din obligatiile celui care efectueaza depasirea e sa revina pe banda initiala, si eu inteleg ca inseamna sa intre in fata ta, pe aceeasi banda, pentru a fi considerata o manevra de depasire. Daca-si continua deplasarea pe banda alaturata, atunci nu mai este depasire.

   Se revine pe aceeasi banda de circulatie de cele mai multe ori datorita altor obligatii legate de circulatie (de exemplu obligatoriu atunci cand pentru depasire este folosit sensul opus de mers), insa nu neaparat intotdeauna. Asta nu face ca manevra, daca se inscrie in definitia data depasirii cf. art. 45 … sa nu mai fie depasire 🙂
   Vezi te rog si:
   http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416680

  • GeluCJ: Avem mai multe răspunsuri ale poliției care se bat cap în cap. Eu am de la 3 instituții care spun că nu se consideră depășire când sunt mai multe benzi pe sens.
   RăzvanBB a dat exemplu un singur răspuns al unei instituții.
   Până la urmă ce luăm în considerare, minoritatea în fața majorității?

   De asemenea gândiți-vă că BMW-ul venea lansat din spate, nu avea de unde să știe ce căuta Rebound11 acolo, poate credea că atunci s-a pus în mișcare.
   Cum ar fi fost să oprească toți gârlă pentru unul.
   Dinamica traficului face imposibilă manevra dorită de Rebound11.
   În caz de accident niciun polițist nu ar da culpă comună sau dreptate autorului topicului!

   Am ajuns să ne contrăm pentru un caz mult prea puțin important din legislația rutieră!!

   Drumuri bune ! ! !

  • @bLaDeMVP: nu as minimiza importanta cazului atata. Uite cate discutii a generat ca sa nu zic de problema care exista si se pare ca e incurajata de legislatie conform multora in care smecheria castiga.

  • @bLaDeMVP
   Ref: http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416729
   Noi am mai discutat chestiunea asta si mai demult, poate chiar de mai multe ori (probabil iti mai amintesti), cand povesteam despre diferentele dintre o depasire si o devansare.

   Tu esti instrutor auto. Sa presupunem ca maine vine un elev si-ti spune urmatoarele.
   Dle instructor am vazut un film pe net in care era pe unul pe B1 si-avea banda blocata, tipul avea semnalizarea pusa in functiune sa depaseasca si:

   A. Au venit doi pe banda alaturata (B2) care:
   1. Nu s-au asigurat.
   2. N-au semnalizat.
   3. N-au schimbat directia de mers / banda de circulatie.
   4. Au trecut in fata masinii din care s-a filmat.

   iar apoi:

   B. Din spate a venit altul (BMW-ul) care:
   1. Nu stiu daca s-a asigurat.
   2. A semnalizat (din scurt la 0:12).
   3. A schimbat directia de mers / banda de circulatie trecand de pe B1 pe B2.
   4. A trecut apoi pe langa masina din care s-a filmat, ajungand inaintea acesteia.

   Daca elevul te intreaba ce fel de manevre au fost executate in cazul A si respectiv in cazul B, ce-i raspunzi? 😉

   In legatura cu afirmatia: „[…] nu se consideră depășire când sunt mai multe benzi pe sens.” sa zicem ca sunteti la volanul unui camion si circulati pe prima banda.
   Ce manevra este interzisa aici:

   sau aici?

   Sunteti la volanul unui camion, pe autostrada si circulati pe prima banda. Ce manevra este interzisa aici?

   Sunteti la volanul unui autoturism si circulati pe prima banda. Ce manevra este interzisa aici?

   Multumesc si eu si drumuri bune!

  • GeluCJ: sunt pe telefon și nu văd bine toate imaginile.
   Indicatoare montate greșit sau pentru o întelegere mai „ușoară sau rapidă” pentru unii, am văzut în dese rânduri.
   Eu aș fi schimbat acel indicator ce interzice camioanelor să depășească cu cel de orientare care organizează traficul pe benzi de circulație (unde obligă camioanele să circule exclusiv pe banda 1).
   Motivul pentru care se folosește totuși acel indicator, în detrimentul celui menționat de mine, este că nu există un indicator ce să arate sfârșitul acelei organizări.

   A – devansare
   B – schimbare de bandă, devansare

  • @bLaDeMVP Indicatoare montate gresit … dap, nu contest exista din pacate uneori. In imaginile de mai sus nu prea e cazul 🙂 De exemplu asta se poate intampla atunci cand nu sunt respectate:
   http://www.trafictube.ro/ghinionisti-autostrada/ (1:27-1:54).

   P.S. Ca idee, indicatorul respectiv nu exista numai la noi: 🙂
   https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_European_road_signs
   sectiunea „Prohibitory”, pozitia „No overtaking by heavy goods vehicles”.

  • GeluCJ: Eu nu contest motivul pentru care a fost pus acel indicator sau importanța acestuia, dar am considerat că era mai oportun alt indicator care poate fi folosit în acelasi scop, dar mai corect.
   Gândește-te că până în 2006 în lege erau prevăzute atât devansarea, cât și următoarea precizare „nu se consideră depășire, dacă nu se trece efectiv de axul drumului”.
   Chiar și atunci era acel indicator de interzicearea depășirii a camioanelor.

   La acest indicator fac referire:
   https://s30.postimg.org/v1yi5t2lt/3699.jpg

   Imaginați-vă următorul scenariu: cel cu bmw, fiind mai în spate, nu a fost atent la mașina lui Rebound11, când l-a observat a crezut că acesta era deja oprit voluntar, pentru a lăsa pe cineva și acum vroia să se repună în mișcare. În acest caz șoferul bmw-ului nu avea nicio vină, dacă e să considerăm că efectuează o depășire.

  • @bLaDeMVP acela este un indicator din categoria de orientare. Prin definiție, el singur nu crează nicio restricție. Mai exact, restricția o impune altceva, un alt indicator, o prevedere legislativă.

   În mod normal acel indicator nu se instalează așa de sine stătător (de ex pe autostradă). El ar trebui precedat de un indicator de interzicere/restricție sau de un marcaj aferent unei obligativități.

   Un alt exemplu care este probabil rău interpretat este cel de informare „Trecere de pietoni”. Indicatorul în sine nu te obligă la nimic. Te informează că acolo este înfințată o trecere de pietoni, trecere care impune prin lege anumite obligații.

   Singurele argument pe care le mai pot aduce:
   -definiția depășirii a fost modificată în mod expres în noul cod rutier. S-a scos partea cu intrarea pe contrasens și s-a introdus această ieșire de pe bandă/șir. OARE DE CE?
   -în alte țări unde oameni competenți iau decizii devansarea pe bandă inferioară este interzisă prin lege.
   Unde vreau să ajung? La noi, dacă nu s-ar considera depășire (așa cum susții tu), atunci, legea chiar ar încuraja devansarea pe banda inferioară. Ori, sper că nu mă contrzici când zic că manevra este una foarte riscantă.

  • T.C. Știu că este de orientare, am și precizat acest lucru, dar poate fi coroborat cu alte reguli de circulație menționate de tine.
   La fel cum consider că sensul giratoriu este marcat necorespunzător în Romania prin acele marcaje discontinue în formă de cerc, ce delimitează benzile în interior, la fel consider ca în multe situații indicatoarele și marcajele par trântite fără o informare și o dezbatere amănunțite.
   Administratorul drumului e numit politic și avizul poliției rutiere de multe ori e inexistent.

   Bineînțeles că devansarea prin dreapta e extrem de periculoasă, întrucât circulăm pe partea dreaptă în sensul de mers și oglinda din dreapta e cea mai puțin folosită, mai ales la revenirea dintr-o depășire, iar în cazul nostru la schimbarea benzilor inferior. Asta pentru că suntem obișnuiți să fim depășiți prin stânga și nu ne așteptăm să fim devansați prin dreapta. (Era un articol pe promotor unde precizau că deși e periculoasă, devansarea prin dreapta e permisă)

   Toate discuțiile astea sunt generate din cauza a două articole care în speța noastră se bat cap în cap. În funcție de interpretare alegi o tabără sau alta.
   Atât timp cât instituții oficiale interpretează diferit, e evident că și noi o facem!

   P.S. Mi-am reamintit de debate-urile din liceu, mulțumesc.

  • @bLaDeMVP
   Ref: http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416875
   S-au schimbat unele lucruri din 2006 (doar au trecut 10 ani de atunci) si trebuie sa ne adaptam schimbarilor, altfel vom fi invechiti si … depasiti 😀

 26. Esti pamant de flori si te-ai facut de cacao.

 27. slipperyshadow

  Lol, tot nu intelegi ce e depasirea. E periculos sa interpretezi legile in felul tau. Acest post e o aberatie.

  Confunzi extraordinar de multi termeni si te afunzi la fiecare postare. Vai vai…
  E atat de aberant incat sper sa se sesizeze vreun politist si sa iti ridice permisul pe motiv de pericol public.

  • Art. 45. (1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.

   Am pus cu bold sa vezi si tu… daca nici acuma nu pricepi pot zice ca e periculos sa nu stii sa citesti, functional vorbind.

  • „E atat de aberant incat sper sa se sesizeze vreun politist si sa iti ridice permisul pe motiv de pericol public.”
   Made my day! 😆

   Concluzia e doar una legata de tine 🙂

   Ma duc sa ma lupt cu alte mori de vant. De alea mai spectaculoase. Nu mai postez nimic pana nu primesc raspunsul de la Politie, baschetul ma asteapta 😀

   P.S.: Inca ii bine ca nu m-o facut nimeni frustrat pe aici, ca atunci se atingea nivlul zero-absolut 😀 Dar mai este timp.

  • slipperyshadow

   Nu iti mai da cu tesla-n oua non stop. E madness ce e incurcatura asta la tine acolo. Nu spun unde acolo,,,
   Tu te opresti pe loc si semnalizand ai impresia ca esti in depasire. HILAR! atat…

   rad de mor. aberatii mai mari nu am vazut pana acum. fa un drum la Udriste si fa un bine tuturor predand permisul de buna voie.

   A, si nu numai ca esti in depasire ci ca toti de pe banda 1 trebuie sa faca coada in spatele tau si sa astepte sa intri tu cand nu o mai circula cineva pe banda 2, care circula pe banda 2 si nu care cumva care si-a permis sa intre de pe 1 pe 2.

   mooorrr…de ras.

  • „fa un drum la Udriste si fa un bine tuturor predand permisul de buna voie.”
   Da, e clar… @umbrutz-o, vezi ca asa cum citesti legislatia, asa ai citit si etichetele clipului: prost sau deloc. Unde ii Udriste asta in Timisoara?

 28. Deci In lege scrie clar
  depăşirea este manevra prin care un vehicul treceînaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol
  dar tu susții că nu e depăsire.
  Deci la capitolul înțelegerii textului legii este clar ca nu te va putea convinge nimeni ca nu ai dreptate.

  Hilar este cum la clipul mai sus mentionat de.mine vorbeai de respect iar aici unde chiar e vorba de respect ai alta parere.
  Mai hilar este cum de fiecare dată tii partea celor care fac nesimțiri in trafic.

  P.s. iti recomand cu căldura sa alegi mai bine cuvintele data viitoare. Atitudinile acestea de superioritate nu sunt prea bine văzute

  • slipperyshadow

   Incapatanatule…si cum se face manevra de depasire a unui obstacol? Am contestat eu ca e sau nu depasire? Schimbarea benzii pentru a depasi se face dupa ce au trecut toti cei pe care trebuie sa ii lasi. El insa nu, vrea sa faca lumea coada pe b1 ca e el oprit si el se considera in depasire ( lol)

   iti recomad sa citesti de la inceput tot. Sa vezi ce e depasirea ( nu ce considera el ca e…ci ce e in realitate)

   Ce respect aici mai omule? Ca el e oprit si vrea ca toti sa se opreasca din mers sa il lase? Dar de ce sa il lase? Ca deh, el semnalizand se considera in depasire, stationat fiind. Aplica legile cum vrea el. lol

   Aici singurul fara respect e el, cel care filmeaza

   In fapt e boala mintala ce se posteaza pe aici. De ce sa ma contrez eu cu unii care efectiv au rastalmacit in totalitate legile ca sa le pice lor bine? Succesuri… cu aberatiile

 29. slipperyshadow eu am impresia ca nici permis n-ai (ca daca-l ai…este grav…chiar foarte grav)…si pe langa o lipsa crasa de bun simt…nici nu prea le ai cu logica. Nu te supara pe mine, dar pe langa ca ai lacune foarte mari (de fapt…intreaga legislatie rutiera este o mare lacuna pt tine)…si putinul pe care-l cunosti il interpretezi gresit…si il consideri ca un intreg…ce nu cunosti tu…nu exista…si ce nu ai citit tu in lege (adica n-ai citit…ca asta se intelege din potariile tale)…nu exista….si degeaba iti arata lumea…ca tu ignori cu gratie.
  Eu te sfatuiesc asa: ia legislatia, o citeste bine de tot…dupa care mergi la o persoana ce preda legislatie sa-ti si explice. Dupa care posteaza pe aici. Sfatul meu…

 30. Teoretic, daca incepem de la definitia circulatiei pe benzi-Art.42 si a depasirii -Art.45. – (1), atat BMW-ul, cat si autorul efectueaza depasire. Ca atare, ambii trebuie sa respecte obligatiile legale privind aceasta manevra.
  Dar, avand in vedere ca autorul nu mai era in miscare, intervine si partea de obligatii de la Art.54. – (1). In plus, BMW (chiar daca a fortat putin manevra) era deja pe B2 in momentul in care autorul incearca sa plece de pe loc. A se vedea prioritatea: un vehicul aflat in miscare vs vehicul care nu se afla in miscare.

  • Va rog, nu mai ziceti ca nu eram in miscare. Nu m-am oprit decat ca sa il evit pe cel cu BMW-ul… Mergeam incet ca nu aveam unde sa inaintez dar nu eram oprit, si oricum nu era o oprire cum s-a mai spus aici „sa arunc ceva la gunoi” era un fel de oprire la STOP sau la semafor.

  • Nici nu am afirmat ca ar fi fost oprire (adica manevra voluntara), tocmai de aceea am evitat termenul.
   In astfel de situatii, nu consider ca as avea prioritate fata de cei de pe B2 (indiferent ca eu mai sunt in miscare sau nu), chiar si fata de cei care ajung pe B2 prin manevre cum a facut Bmw-ul. E mai sigur asa pentru tabla masinii.

  • Sa consideri ca ai prioritate si sa actionezi in consecinta cu orice risc e altceva. E acelasi lucru ca la trecutul pe zebra ca pieton. Ai prioritate, soferul care nu iti acorda acea prioritate e in covarsitoarea majoritate a cazurilor un jeg, dar aia nu inseamna ca daca esti pe trecere nu trebuie sa cedezi acea prioritate pentru siguranta 😀

 31. Colegu’ slipperyshadow a spus tot ce era de spus.Autorul clipului sa mai dea sala si traseul inca de cateva ori pana ii intra soferia in cap .Sper sa nu ma intalnesti pe drum.E un sfat,nu o amenintare!
  Prin contradictii cu ceilalti colegi,te afunzi mai rau in…..penibilitate.

 32. nu ai dreptate. in caz de accident erai vinovat cu tot cu filmarea si cu semnalizarea . asta e tare ca daca „am semnalizat” . nu zic ca cel cu bmw-ul nu e idiot dar a fost mai iute de picior si de mana si s-a bagat si din moment ce el era deja pe b2 tu trebuia sa semnalizezi stanga si sa astepti sa se elibereze banda …
  iti spun ca 100% ce a facut bmw-ul nu se numeste depasire ( fata de tine ) in cazul asta …era mult in spatele tau . intre voi era seat-ul visiniu , iar la momentul cand a trecut pe langa tine era deja de 20-30 metri pe banda 2

  • De la cati metri e considerata depasire atunci? Cu argumente din legislatie sau regulament daca se poate 🙂

  • @RebounD11
   repet .era demult pe B2 chiar cu o masina in spatele tau .
   daca o iei cu legislatie si regulament s-ar putea sa constatam mai tarziu ca nu purta nici centura , avea si un bec ars , etc ….
   cand spun ca erai vinovat ma refer ipotetic in cazul in care ar fi intrat in tine cand tu intrai pe B2

  • La tine am inteles situatia de vinovtie… ai fost explicit. Nu ma iau de chichite, vreau doar sa inteleg de ce zici ca ‘ era demult pe B2’. Era pe B2 la 1.5 secunde la viteza lui fata de mine. Sunt cam 15m de la mine la locul in care el schimba banda si sincer asta nu mie se pare mult, deci cu atat mai putin o masina distanta e timp suficient.

   La distantele astea nu pot fi de acord cu tine ca ce s-a intamplat nu e depasire.

 33. robwin_75

  RebounD11@ Principalul vinovat este PROFESIONISTUL care a parcat CA BALEGA si dupa aceea , TU !!!

  • Vinovat ca ce? Spuneti si voi daca va referiti la o situatie ipotetica sau la ce se vede… ca eu nu am pus nici o intrebare in legatura cu vinovatia si sa zici ca sunt vinovat fara sa zici de ce e cel putin aiurea.

 34. NormalDriver

  RebounD11, salut.
  Cei din spatele tau nu au gresit cu nimic. Ceea ce au facut cu ei e doar devansare, chiar daca erau in spatele tau. Ar fi fost depasire daca reveneau pe banda 1, dar au ramas pe banda 2.
  Cei din spatele tau au facut o devansare pentru ca au avut o vizibilitate mult mai buna.
  Fi calm si nu te mai enerva. Chiar daca autocamionul galben nu a parcat corect sau a parcat corect, nu trebuie sa te afecteze. Discutia s-a lungit prea mult pentru ceva prea simplu. Rezolvarea consta in urmatoarele, te asigureai , intrai pe banda 2 ceva mai devreme, si reveneai pe banda 1.

  • Nu ai citit restul discutiilor… desi fiind 100+ comentarii nu pot sa blamez asta. Ce a facut cel cu BMW e depasire. Fie ca consideri ca eu as fi fost vinovat sau el in cazul unui accident posibil, eu raman la parerea ca ce a facut cel cu BMW e depasire.

   Daca ai fi citit mai multe comentarii ai fi vazut ca nu am intrat mai repede pe B2 pentru ca ma uitam dupa un loc de parcare. Fiind o usoara curba acolo nu am vazut daca sunt locuri sau nu, iar cand am fost sigur ca nu sunt am inceput sa semnalizez stanga, fiind deja prea tarziu sa si schimb banda. Cand m-am asigurat erau 2 masini pe B2, cand am inceput sa trag de volan hop-tzop si ala cu BMW.

   Din moment ce sunt arumente de amele parti is chiar si pareri de acord cu parte din unele de o parte si cu parte din unele din alta parte, totusi se pare ca nu e asa de simpla problema 🙂

 35. Autorul circula pe prima banda (0:03-0:10) pana intalneste obstacolul. Peugeot-ul albastru si Seat-ul visiniu care circula pe banda a doua in aproape acelasi interval de timp (0:03-0:13) executa o trecere pe langa autor sau mai popular spus o devansare (nu schimba banda de circulatie, nu sunt obligati sa se asigure si sa semnalizeze schimbarea directiei de mers etc.)
  BMW-ul circula pe prima banda 0:07-0:11, „da semnal” scurt la 0:12, schimba banda de circulatie pe B2 (0:12-0:13) si trece in fata la 0:14, executand o depasire a autorului. La fel procedeaza Loganul MCV si Sandero la 0:14-0:16.

  Au fost ei putin mai smecheri, au vazut masina autorului blocata pe B1 si-au trecut repede dincolo. Din pacate se intampla destul des asta, ca sa nu mai astepte. Mi s-a intamplat si mie sa am banda (B1) blocata, sa semnalizez depasirea si Nea Smecherie din spate cand a vazut semnalizarea, hop repede s-o taie „pa banda doi”. Interesant e ca uneori acolo a si ramas … putin mai in spate 😆
  +
  P.S. De asemenea, ca idee si ce-a executat cel din fata autorului la 0:04-0:09 a fost tot o depasire, insa a unui obstacol (camionul), uitand de semnalizarea necesara la schimbarea directiei de mers / benzii de circulatie 😉

  • „Mi s-a intamplat si mie sa am banda (B1) blocata, sa semnalizez depasirea si Nea Smecherie din spate cand a vazut semnalizarea, hop repede s-o taie „pa banda doi”.”
   That’s what really grinds my gears 🙂

  • @RebounD11 A fost un film bun si-a generat o discutie cel putin interesanta care explica intr-o oarecare masura de ce se intampla uneori ca oamenii sa procedeze asa. Desi poate n-au neaparat intentia, de fapt depasesc, crezand ca executa doar o devansare printr-o schimbare de banda si-o trecere inainte fara sa mai revina pe banda initiala.

 36. Am citit mare parte a comentariilor, poate ca e si raspunsul la intrebarea mea pe undeva si nu am vazut eu. Cu cat timp inainte (ce distanta) ar fi fost ok sa schimbe banda ca sa nu fie depasire? E mentionaat undeva in lege distanta? Adica daca schimb banda cu 50 m inainte e depasire, dar daca o schimbam cu 100 m era devansare?

  • E mentionata distanta de la care trebuie sa semnalizezi o manevra: 50m in localitate si 100m afara. Dar schimbatul benzii B1->B2 si depasirea, amble se semnalizeaza spre stanga. Eu din astea 2 cumulate, plus definitia depasirii de la art. 45, deduc ca daca semnalizezi stanga, schimbi B1->B2, si nu treci mergi mai tare decat cel de pe B1 in urmatorii 50/100m, ce se intampla dupa nu mai e depasire.

   Dar asta nu e o analiza corecta in orice situatie si in cazuri de astea trebuie luata litera legii si aplicata situatiei. Daca cineva vrea sa depaseasca pe autostrada cu 130 la ora pe cineva care merge cu 125 la ora, manevra va dura mai mult de 100m… dar tot depasire va fi. Dar daca tot pe autostrada depasesc impreuna cu cineva din fata mea un camion trecand de pe B1 pe B2, iar dupa depasire eu revin pe B1 si cel din fata mea ramane pe B2… daca el incetineste sau eu accelerez dupa depasire si trec de el pe B1, nu e depasire ce am facut eu… nu e nici o manevra de dorit (din contra e periculoasa si nu o recomand, in alte tari fiind interzisa), dar nu e nici depasire… si e si mai putin depasire daca chestia asta se intampla si dupa cateva secunde in care astept si ii fac loc sa se replieze dar el nu o face.

  • Nu mi-e clar, de ce nu e depasire in cel de-al doilea caz?!? Pleci din spatele celui de pe B2, treci pe B1 (schimbi banda) apoi, conform interpretarii tale, treci inaintea lui – exact definitia depasirii, nu? Faptul ca depasirea trebuie efectuata doar prin stanga si numai in anumite cazuri prin dreapta (deci da, exista si depasire prin dreapta), e altceva; sunt reguli ce nu tin de definitie ci de modul de ‘implementare’.
   PS: Funny chestia cu ‘si e si mai putin depasire’ 🙂 Deci avem depasiri mai… depasiri decat alte… depasiri 🙂

  • @RebounD11: Din ce inteleg eu, BMW-ul si cei doi din spatele lui ar fi trebuit sa ramana pe banda 1 pana treceai tu de camion (ca sunt cam 50 m de la trecerea de pietoni pana unde ai oprit tu si trebuie semnalizat cu cel putin 50m inainte de schimbarea directiei de mers, chestie pe care nici tu n-ai facut-o :), deci nu aveau cum sa treaca pe banda 2 inainte de camion) si apoi sa treaca si ei pe rand. Pentru ca toti trei au facut aceeasi manevra. Dupa acelasi rationament, daca schimbau banda inainte de trecerea de pietoni, la vreo 75 – 100m de camion, ar fi fost devansare?

  • @DHV: eu am pus semnalul cand am vazut ca nu sunt locuri de parcare libere… De la trecerea de pietoni (care intr-adevar e cam la 50m de camion) nu se poate observa cu siguranta ca banda e blocata. BMW-ul de unde era nu cred ca a observat camionul care bloca banda, ci a dedus din faptul ca eu incetinesc si semnalizez ca e blocata si a fcut o smechereala.

   Cat despre rationament, e destul de corect, da consider ca daca la trecerea de pietoni era pe B2 ar fi fost devansare (cazul peugeotului si seatului), daca ai trecut de trecerea de pietoni si esti pe B1, sa schimbi banda si sa treci de cineva in locul in care eram eu e depasire.

 37. @RebounD11 Eu tot îți zic că ești frustrat și că autorii filmării sunt 100% vinovați de orice filmează… dar tu nu, nu crezi primul rezultat pe care ți-l dă calculatorul…

  https://www.facebook.com/interestingengineering/photos/a.139188862817493.25247.139188202817559/1288771067859261/?type=3&theater

 38. Eu sunt curios ce ar fi zis politia rutiera in caz de poc.Foarte curios.

  • Am observat ca intr-un mod se raspunde la o petitie si in alt mod la o situatie concreta cand se prezinta petentii cu speta concreta (respectiv poc-ul).Probabil raspunsul la petitie o sa impace si capra si varza fara sa lamureasca fara dubiu.Dar sa nu zicem poc…pardon hop inainte de a sari pirleazul si sa vedem ce zice politia rutiera. :))
   P.S: Asteptam pozitia domnului Godina

  • In petitie am dat linkul clipului de pe YouTube si am pus intrebarile:
   – ce a facut celalalt (cel cu BMW din clip) este sau nu depasire?
   – daca ne atingeam cine era vinovat pentru producerea accidentului?

   Am si descris in detaliu situatia in cazul in care au probleme la accesarea clipului. Din experienta, raspunsurile sunt foarte punctuale pe situatie, la intrebari generale vor raspunde asa de general ca e inutil… iar cand fac asta pe situatii punctuale ori inseamna „vedem la fata locului” ori inseamna „nu suntem siguri” (sau „e o problema acolo dar nu vrem sa o corectam de lene”). Doar de 1-2 ori am primit raspunsuri inutil de generale la o situatie concreta, si ambele au fost ori citat articolul din lege fara nici o interpretare ulterioara (adica ce cerusem eu), ori „am sesizat administratorul drumului pentru remedierea problemei de semnalizare”… fara sa spuna ce faci pana se remediaza problema.

 39. @RebounD11 – fara suparare, acum multi ani exista expresia: „Te agiti ca un Pepsi”. Situatii de genul asta sunt multe. Sunt convins ca cel cu BMW nici nu te-a luat in calcul. A vazut cel mai probabil camionul care blocheaza prima banda si a schimbat banda fara sa-l intereseze ce faci tu.
  Ce mi se pare mie ciudat este ca il judeci DOAR pe cel cu BMW-ul cu toate ca mai sunt inca 2 masini care fac acelasi lucru, un MCV si un Sandero.
  Eu nu inteleg deloc supararea ta. Nu ai fost atent la trafic, nu ai reusit sa te strecori si a trebuit sa te opresti si sa lasi 5 masini sa treaca, lucru care s-a intamplat in 8 secunde. Ar trebui sa te mandresti ca ai fluidizat traficul si nu ai pus 5 masini sa opreasca ca sa poti sa depasesti tu obstacolul oprit, manevra care evident ar fi durat cel putin 30 secunde.
  Este trist cand vad soferi cu abordari ca ale tale, dupa BMW+2 masini a fost LIBER! De ce sa te inghesui?

  • „acum multi ani exista expresia: „Te agiti ca un Pepsi””
   Nu stiam ca o disparut 😆 si mai era variatiunea: ‘te agiti ca sampania’.

   „Sunt convins ca cel cu BMW nici nu te-a luat in calcul. A vazut cel mai probabil camionul care blocheaza prima banda si a schimbat banda fara sa-l intereseze ce faci tu.”
   Sunt sigur ca a fost foarte mandru de stilul lui de condus… dar sa presupunem ca ai dreptate, ti se pare normal sa circuli pe strada si sa nu ii iei in calcul pe ceilalti participanti? sa nu te intereseze de ce fac ei?

   „Ce mi se pare mie ciudat este ca il judeci DOAR pe cel cu BMW-ul cu toate ca mai sunt inca 2 masini care fac acelasi lucru, un MCV si un Sandero.”
   Cel cu BMW era in spatele meu. Il judec pe el pentru ca daca citesti in regulament, trebuie sa te asiguri ca cel din fata si cel din spatele tau nu au semnalizat intentia de depasire. Eu eram cel din fata BMW-ului… ceilalti au vazut ca BMW-ul depaseste si s-au bagat si ei, fata de mine nu mai aveau ei obligatie, doar cel cu BMW.

   „Eu nu inteleg deloc supararea ta. Nu ai fost atent la trafic, nu ai reusit sa te strecori si a trebuit sa te opresti si sa lasi 5 masini sa treaca, lucru care s-a intamplat in 8 secunde.”
   Daca nu o intelegi din clip, din explicati si din toate comentariile de aici, nu cred ca mai am cum sa te fac sa o intelegi… Legat de neatentie, am mai spus, cautam un loc de parcare, parcarea e in curba, cand am vazut ca nu sunt locuri am semnalizat stanga si m-am asigurat sa trec de camionul oprit pe B1. Le-am dat prioritate celor care erau pe B2, dar BMW-ul nu era pe B2… si nu a trebuit sa ma opresc decat ca sa il evit pe gunoi, pana nu a facut el manevra de 2 lei eram in miscare.

   „Ar trebui sa te mandresti ca ai fluidizat traficul si nu ai pus 5 masini sa opreasca ca sa poti sa depasesti tu obstacolul oprit, manevra care evident ar fi durat cel putin 30 secunde.”
   Evident… de unde organu’ lu’ Terente ai scos evidenta asta?

   „dupa BMW+2 masini a fost LIBER! De ce sa te inghesui?”
   Si dupa o masina, adica a mea ar fi fost tot liber… cum rahat poti sa zici ca eu ma-nghesui nu stiu.

  • @RebounD11 – cu raspunsurile tale ne-ai dat gata pe toti. Esti o persoana trista, cu viziune ingusta si cu multa prioritate. Din cate spui chiar tu, te-ai blocat singur pe banda 1 cautand loc de parcare si te-ai suparat cand nu te-au lasat altii sa te bagi pe banda 2.
   Lasand la o parte marele orgoliu care da sa-ti iasa din aura de sfant, unde te grabeai sa sa intri pe b2 daca tu cautai loc de parcare? De ce sa nu lasi masinile din spate sa treaca si apoi sa cauti linistit loc de parcare? Stiu, urmeaza un raspuns in care vei „spinteca” tot ce ti-am scris mai sus, comentand frustrat ca tu esti detinatorul absolut al adevarului si toti ceilalalti sunt doar cei fara prioritate.

  • O sa trec peste argumentul cretinului cu „frustrat” si te intreb: la clip te-ai uitat?

   „Esti o persoana trista, cu viziune ingusta si cu multa prioritate.”
   Si tu esti un jeg probabil ca si cel cu BMW… dar nu stiu de unde faza cu multa prioritate. Pe cel cu Peugeotul si pe cel cu Seatul i-am lasat, erau pe banda lor… ala cu BMW era la cativa metri in spatele meu pe aceeasi banda, nu avea nici o prioritate, nu avea voie legal sa faca depasirea pe care a facut-o.

   „Din cate spui chiar tu, te-ai blocat singur pe banda 1 cautand loc de parcare si te-ai suparat cand nu te-au lasat altii sa te bagi pe banda 2.”
   Nu, in Pastele ma-sii, m-am suparat ca nu m-a lasat cel din spatele meu de pe B1 sa intru pe B2 si a facut-o intr-un mod jegos, tragand brusc de volan deodata cu semnalizarea, desi m-a vazut in fata ca semnalizez, dar de ce sa astepte o secunda sa intru si eu.

   „De ce sa nu lasi masinile din spate sa treaca si apoi sa cauti linistit loc de parcare?”
   Daca nu am gasit locul ce sa mai caut? Am terminat de cautat acolo, am renuntat, am mers si am parcat in alta parte.

 40. Întrebare pentru nota 10.
  I se va suspenda permisul celui verde? Daca DA, pentru ce faptă?

  Vizați sunt: Q.E.D et Q.E.F, aladdin, slipperyshadow,bLaDeMVP

  După ce voi primi răspuns (indiferent că îmi place sau nu răspunsul), o să îmi exprim părerea cu privire la răspunsul primit de bLaDeMVP din partea poolițiștilor de la Cluj.

  • Nefiind vizat de intrebare nu o sa raspund (desi sunt convins ca voi raspunde la fel cu @T.C.), dar ori e cel putin ciudata intersectia ori lipsesc niste semafoare din ea 😆

  • Am luat prima poza pe care am gasit-o pe net. Configurația intersecției nu are nicio legătură cu fapta despre care întreb.

   L.E. Pentru cei care vin din dreapta sus, semafoarele sunt dupa intersectie. Sunt strict pentru pietoni si e rosu pentru mersul inainte, si verde pentru stanga. Acesta este motivul pentru care verdele …. face manevra.

   L.E.2 În lipsa unor marcaje specifice albul are voie să ocupe orice bandă dacă merge pe direcția înainte, deci staționează legal pe b2 la roșu.

  • Stiu ca nu are relevanta, era o constatare… si cu ocazia asta o sa o sterg, cu tot cu comentariul asta si raspunsul tau ca sa ramana curata intrebarea 😀

   Am vazut si editul… care aduce informatie utila asa ca despre ce e taiat mai sus, s-a produs o razgandire 😀

  • 2. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile de la săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:

   4)circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @T.C.
   „… semafoarele sunt dupa intersectie. Sunt strict pentru pietoni si e rosu pentru mersul inainte, si verde pentru stanga.”
   Este un singur semafor ptr. pietoni, cel din jos-stanga imaginii in fata SUV-ului negru.

   Citez din nou acelasi lucru ptr. continuarea rationamentului „… semafoarele sunt dupa intersectie. Sunt strict pentru pietoni si e rosu pentru mersul inainte, si verde pentru stanga.”
   E rosu si ptr. inainte si ptr. stanga ca sa poata trece masina albastra si VAN-ul.
   Masina albastra si VAN-ul nu au semafoare, fiindca ele vor trece prin intersectie doar cand e verde la pietoni, deci celelalte semafoare vor fi pe rosu. Aceste masini patrund in intersectie si dau prioritate pietonilor de pe trecere fiindca e verde la pietoni.

   „si verde pentru stanga. Acesta este motivul pentru care verdele …. face manevra.”
   Nu e verde ptr. stanga, iar autoturismul verde trece pe rosu si i se suspenda permisul.

   Daca totusi prin absurd e verde, inseamna ca autoturismul alb s-a incadrat gresit.
   „În lipsa unor marcaje specifice albul are voie să ocupe orice bandă dacă merge pe direcția înainte, deci staționează legal pe b2 la roșu.”
   Fiind doua semafoare, deci unul ptr. banda masinii rosii si unul ptr. banda masinii albe, nu conteaza daca lipsesc marcajele.
   Si totusi n-ar trebui sa fie verde unul dintre semafoare, fiindca asta ar insemna sa fie verde deodata cu cel al pietonilor, iar daca e verde deodata cu cel al pietonilor, inseamna ca pe semafor e vopsita o sageata de dreapta, deci masina alba s-a incadrat gresit.
   Iar daca e verde ptr. masina alba, atunci masina albastra si VAN-ul au pus-o, fiindca vor patrunde in intersectie la Pasteler Cailor.

   Asta reiese din poza si informatiile postate de tine. Daca ti-a scapat vreo informatie sau ai expus-o eronat, raspunsul poate fi altul, dar strict pe poza si informatiile date de tine, asta e raspunsul meu. Poate ai vrut sa arati ceva, dar a iesit altceva 🙂

   @RebounD11
   „ori e cel putin ciudata intersectia ori lipsesc niste semafoare din ea”
   Nu lipseste nici un semafor.
   Lipseste un indicator de pe stalpul pe care e suspendat semaforul din dreptul botului VAN-ului (lipseste indicatorul care arata ca e interzis pietonilor).
   Ai in stanga un semafor suspendat, il vezi cumva in fata botului VAN-ului.
   Chiar pe mijlocul intersectiei mai ai un semafor spate in spate cu cel care arata rosu, pe acelasi stalp.

   „desi sunt convins ca voi raspunde la fel cu @T.C.”
   Daca raspunzi la fel cu T.C. e doar din noroc, fiindca atata timp cat n-ai vazut semafoarele, nu poti merge pe acelasi rationament cu T.C. fiindca nu le iei in calcul.

  • Amenda, fara suspendarea permisului pentru schimbarea directiei la stanga pe linie continua.

  • @aladdin, deci dacă acolo era discontinuă tot lua amenda ptr. circulat pe contrasens,da?

   @Q.E.D et Q.E.F. hai să presupunem că alb este încadrat greşit. De ce anume se face verde vinovat?

   @nickart, acolo verdele nu face stânga. Iese de pe banda lui de circulatie, trece pe lângă obstacolul din fața lui şi abia apoi virează la stânga.

  • @Q.E.D. et Q.E.F: nu e din noroc, e din faptul ca stiu ca semafoarele in intrebarea lui @T.C. dar si in raspunsul pe care il cauta sunt irelevante.

   Iar in legislatia noastra, daca semaforul e deasupra benzii se aplica doar benzii aleia, daca semaforul e altundeva (dreapta, stanga, de partea opusa a intersectiei) el se adreseaza tuturor. Daca are o sageata pe/sub el, se adreseaza celor care merg in directia aia, nu obliga la urmarea directiei aleia. Daca pe B2 nu sunt marcaje de obligare iar semafoarele sunt de partea opusa a intersectiei, ai voie sa mergi in orice directie de pe banda aia daca semafrul pentru directia ta e verde. De exemplu e in Brasov un semafor de stanga cu timpi separati de semaforul petru inainte, dar exista o banda de inainte sau la stanga. Nu esti obligat sa faci stanga de pe ea daca cei pentru stanga au verde si cei pentru inainte au rosu. La fel si aici nu poti spune ca cel alb e incadrat gresit… bine poti, dar ar fi eronat.

   Si toate astea sunt total off-topic, pe langa intrebarea lui @T.C. asa ca o sa ma opresc aici legat de asta.

   P.S.: @T.C. deja a dat indirect, dar evident, raspunsul 😀

  • T.C. Dacă faci referire la faptul că mașina verde, deși intersecția e dirijată, depășește încălcând linia continuă (care ar trebui să fie dublă), da i se va suspenda dreptul de a conduce.
   Ține cont că mașina verde intră pe contrasens, nu circulă pe o altă bandă în același sens cu mașina albă.

   De asemenea dacă se consideră depășire ceea ce voi susțineți, ar trebui să vă predați premisele ori de câte ori schimbați o bandă peste linie continuă și devansați ulterior un autovehicul ce circulă pe fosta voastră bandă.

   Îmi cer scuze pentru exprimarea greoaie, a fost o zi lungă pentru mine.

  • @bLaDeMVP: Ai perfecta dreptate aici:
   „De asemenea dacă se consideră depășire ceea ce voi susțineți, ar trebui să vă predați premisele ori de câte ori schimbați o bandă peste linie continuă și devansați ulterior un autovehicul ce circulă pe fosta voastră bandă.”

   Doar ca eu as pune altfel problema, daca sunt prins cand fac asa ceva nu voi comenta cand mi se va lua carnetu’. Din fericire nu imi vine in minte vreo situatie in care am facut asa ceva, mai ales sa o fi facut in cunostinta de cauza.

  • @bLaDeMVP
   Ref: http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416828
   De asemenea dacă se consideră depășire ceea ce voi susțineți, ar trebui să vă predați premisele ori de câte ori schimbați o bandă peste linie continuă și devansați ulterior un autovehicul ce circulă pe fosta voastră bandă.

   Suspendarea permisului de conducere pentru nerespectarea regulilor privind depasirea (in acest caz depasire pe linia continua) se face daca se incalca: 😀
   Art. 120 – (1) Se interzice depăşirea vehiculelor: […]
   i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;

   P.S. Da, de cele mai multe ori cand exista mai multe benzi pe sens, marcajul longitudinal de separare a sensurilor e trasat cu linie dubla continua (unde se impune sa fie continua).
   Insa exista situatii (nu numai teoretice) ci chiar reale, in care benzile de circulatie au o latime mai redusa (3 m) decat cea obisnuita si marcajul de separare a sensurilor e trasat doar cu o linie continua simpla.
   Exemplu:
   http://www.trafictube.ro/parteneri-trafic-96/, secventa 2:06-2:24, inainte de / dupa iesirea din sensul giratoriu.

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @T.C.
   „@Q.E.D et Q.E.F. hai să presupunem că alb este încadrat greşit. De ce anume se face verde vinovat?”
   Dupa ce m-am chinuit sa demontez bucatica cu bucatica poza de mai sus, acum pui alta intrebare? 🙂

   @RebounD11
   „nu e din noroc, e din faptul ca stiu ca semafoarele in intrebarea lui @T.C. dar si in raspunsul pe care il cauta sunt irelevante.”
   Ba da sunt relevante.
   Daca masina alba are verde si nu misca de pe loc, atunci cel verde nu e vinovat fiindca a trecut peste marcajul galben.
   E ca atunci cand unul a parcat pe banda de circulatie si esti nevoit sa treci peste marcajul continuu.

   „Iar in legislatia noastra”
   In primul rand, in legislatia noastra nu exista indicatorul acela ptr. pietoni, deci nu ne raportam deloc la legislatia noastra!
   Iar le sucesti cum vrei si dai alte interpretari deviind de la subiect.
   Pai daca faci din astea, atunci raspunsul este: soferul masinii rosii da spaga si nu i se suspenda permisul.
   Mai termina cu chestiile astea, asa faci la orice comentariu, pur si simplu iti bati joc de oameni si ii duci spre alte directii.

   Demontati argumentatia mea daca puteti, strict pe poza, fara chestii de genul „daca ne luam dupa legislatia noastra” sau „uite aici un link cu unul din satul cutare care a depasit o caruta” sau alte devieri de a subiect.

  • „Dupa ce m-am chinuit sa demontez bucatica cu bucatica poza de mai sus, acum pui alta intrebare? 🙂”
   Te-ai chinuit degeaba, nu ai inteles scopul intrebarii… sau mai exact, l-ai inteles, ai facut pe prostu’ si ai deviat discutia de la acel scop spre a arata ca poza nu e completa/corecta/calata pe legislatia noastra.

   „Mai termina cu chestiile astea, asa faci la orice comentariu, pur si simplu iti bati joc de oameni si ii duci spre alte directii.”
   Nu, ala esti tu. @T.C. te-a intrebat cu ce e vinovat cel cu masina verde si tu ai zis ca ala cu masina alba e incadrat gresit.

  • GeluCJ: tocmai asta e ideea, că nu se consideră depășire când schimbi o bandă, si doar când treci efectiv de axul drumului se suspendă permisul.

   Intotdeauna trebuie să existe linie dublă continuă când cel puțin pe un sens există două benzi, altfel nu aș ști câte benzi are sensul meu, dacă ar fi linie continuă peste tot.

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @RebounD11
   Esti complet lipsit de discernamant sau o faci cu rea intentie, si am sa demonstrez in cele ce urmeaza:

   1)
   Citez „Te-ai chinuit degeaba, nu ai inteles scopul intrebarii… sau mai exact, l-ai inteles, ai facut pe prostu’ si ai deviat discutia de la acel scop spre a arata ca poza nu e completa/corecta/calata pe legislatia noastra.”
   Raspuns: NU! Eu am analizat bucatica cu bucatica poza si am argumentat. Tu ai venit si ai spus ca „Iar in legislatia noastra”
   Eu n-am deviat discutia catre legislatia noastra, ci m-am referit strict la poza si ce vad in ea!

   2)
   Citez „@T.C. te-a intrebat cu ce e vinovat cel cu masina verde si tu ai zis ca ala cu masina alba e incadrat gresit.”
   Eu n-am spus asa ceva, ci am prezentat 2 ipoteze care se desprind din poza:
   1 – Nu e verde ptr. stanga, iar autoturismul verde trece pe rosu si i se suspenda permisul.
   2 – Daca totusi prin absurd e verde, inseamna ca autoturismul alb s-a incadrat gresit.
   Daca e a doua ipoteza, autoturismul verde nu e vinovat cu nimic.

   3)
   Ramane varianta 1.
   Am demonstrat inca o data ca rastalmacesti totul, ca faci greseli imense apoi spui ca altii le fac.
   Clar nu ai discernamant sau o faci cu rea intentie spunand ca eu am deviat discutia catre legislatie, cand de fapt CHIAR TU AI DEVIAT!

   CITESTE!
   – RebounD11 : „Iar IN LEGISLATIA NOASTRA, daca semaforul e deasupra benzii”
   – Q.E.D et Q.E.F. : „In primul rand, in legislatia noastra nu exista …”
   – RebounD11 : „ai facut pe prostu’ si AI DEVIAT DISCUTIA de la acel scop SPRE A ARATA CA POZA nu e completa/corecta/calata PE LEGISLATIA NOASTRA”

   MAI CITESTE O DATA!!!
   – RebounD11 : „Iar IN LEGISLATIA NOASTRA, daca semaforul e deasupra benzii”
   – Q.E.D et Q.E.F. : „In primul rand, in legislatia noastra nu exista …”
   – RebounD11 : „ai facut pe prostu’ si AI DEVIAT DISCUTIA de la acel scop SPRE A ARATA CA POZA nu e completa/corecta/calata PE LEGISLATIA NOASTRA”
   N-AI AVEA AER DE OM FARA DISCERNAMANT CARE DEVIAZA DISCUTIA SI APOI SPUNE CA EU AM DEVIAT-O!
   Cum iti permiti ba om fara discernamant sa decredibilizezi alti useri prin afirmatiile tale?!
   Cum iti permiti ba om fara discernamant sa pui vorbele tale in carca altor oameni!?
   Cum iti permiti ba om fara discernamant sa faci astfel de afirmatii prin care lasi sa se inteleaga ca eu sau alti useri am scris diverse chestii?!
   De zeci de ori ai facut chestia asta!

   Daca si acum mai insisti, te injur pe fata, iar acea injuratura nu e o jignire ci e adevarul pur si demonstrat cu citate din propriile tale posturi!
   La fiecare post faci chestiile astea, interpretezi cum vrei tu, deviezi de la subiect, bagi tot felul de linkuri ca sa distragi atentia, etc, iar la final pare ca interlocutorul tau a scris niste aberatii care de fapt au fost scrise de tine, iar cei care citesc isi fac o parere naspa despre acel interlocutor.

  • @Q.E.D et Q.E.F: Tu ai zis primu’ prostia asta: „Fiind doua semafoare, deci unul ptr. banda masinii rosii si unul ptr. banda masinii albe, nu conteaza daca lipsesc marcajele.” Eu doar ti-am raspun ca simplul fapt ca sunt 2 semafoare nu inseamna ca unul e pentru o banda si altul pentru alta,

   Din nou, daca repeti o chestie nu o face automat adevarata, in plus est groaznic de nehotarat, ori ma injuri ori imi spui adevarul. 😆

   Sfatul doctorului: goosfraba!

 41. M-ați înnebunit cu Godină acesta.
  Godină nu este cumva cel care afirma că un motociclist are dreptul de a ocupa întreaga lățime a benzii de circulație?
  Este cel care afirma despre un anumit individ că este bun șofer și îi shara clipurile pe FB, clipuri în care individul se pișa pe codul rutier?

  Evident posturile lui au dispărut instant și fără explicații/corecții, când mai mulți i-au explicat că greșește.

 42. Hai sa nu o mai lungim. Puteai sa aplici regulile de circulatie asa cum le imtelegi tu si afli exact daca ai dreptate sau nu la politie. Daca ai ales sa nu faci asta inseamna ca nici tu nu ai fost convins 100% ca ai dreptare.
  Bravura si injuriile pe care le arati aici, la adapostul internetului nu au nici o valoare. Aveai alernativa sa-i arati celui cu BMW ca a gresit si sa-l bati la palma cu codul rutier, puteai sa te duci dupa el si sa-i zici in fata toate cuvintele pe care i le-ai scris aici: gunoi, jeg, etc.
  Lucrul asta m-a facut sa-ti spun ca esti o persoana trista, foarte trista. Inteleg daca iti punea viata in pericol, daca facea ceva odios, dar situatia prezentata de tine si numarul de comentarii care contrazic „adevarul tau” nu arata decat nivelul de frustrare la care esti tu acum.
  Succes

  • „Hai sa nu o mai lungim. Puteai sa aplici regulile de circulatie asa cum le imtelegi tu si afli exact daca ai dreptate sau nu la politie. Daca ai ales sa nu faci asta inseamna ca nici tu nu ai fost convins 100% ca ai dreptare.”
   Stai asa, ca ai plecat cu Sorcova. Tu im ispui ca daca am evitat un accident inseamna ca nu am fost 100% convins ca am dreptate? Tu esti intreg? Si aici te pomenesti ca trebuia sa imi risc viata si sa o plesnesc pe aia cu Jaguaru’ ca o trecut pe rosu (a 2-a faza)?

   „Bravura si injuriile pe care le arati aici, la adapostul internetului nu au nici o valoare. Aveai alernativa sa-i arati celui cu BMW ca a gresit si sa-l bati la palma cu codul rutier, puteai sa te duci dupa el si sa-i zici in fata toate cuvintele pe care i le-ai scris aici: gunoi, jeg, etc.”
   Dar stai ca nebunia continua… sa ma duc dupa el sa ce? Ce-s eu ma-sa sa ma apuc sa il educ? eu cand merg cu masina incerc sa o fac din punctul A in punctul B cat mai in siguranta. Daca dau de idioti pe drum nu ma abat de la drum doar sa le dau o lectie. Singura motivatie pentru care as faceasa ceva e daca mi-ar insulta sau pune in pericol pe cineva drag si poate nici atunci nu m-as abate de la drum.

   „Lucrul asta m-a facut sa-ti spun ca esti o persoana trista, foarte trista. Inteleg daca iti punea viata in pericol, daca facea ceva odios, dar situatia prezentata de tine si numarul de comentarii care contrazic „adevarul tau” nu arata decat nivelul de frustrare la care esti tu acum.”
   Comentariul asta imi spune ca esti o persoana foarte proasta. Ce legatura are ca cineva nu e de acrod cu mine cu nivelul de frustrare. Ma repet, argumentul asta cu frustrarea e argumentul cretinilor. Iar ce a facut nu a fost odios, doar jegos. E din categoria blocat pe cineva din manevra de parcare ca sa i iei tu locu’ sau depasit coloana pe banda de obligatoriu dreapta (sau stanga dupa caz) sau pe linia de tramvai.

   „Succes”
   Bafta si tie, ai mai multa nevoie daca esti genul care faci accident doar pentru ca crezi ca ai 100% dreptate.

 43. Întrebare de 10 puncte, că e la modă:

  Circul pe banda 2 în spatele mașinii X, iar la un moment dat intru pe banda 1 și-mi mențin viteza, rămânând la o lungime de mașină în spatele lui X care își continuă deplasarea pe banda 2. Practic circulăm cu aceeași viteză, dar pe benzi diferite și la o distanță longitudinală una de cealaltă.

  (Sunt convins ca deja știți unde bat)

  Cât timp trebuie să circul așa până să pot accelera și să-l pot devansa pe X pe banda 1 pentru a nu se considera depășire? Vreau articol din lege cu numărul de secunde.

  • Toate discuțiile acestea în contradictoriu pleacă de la punctul că românii nu respectă legea.

   Eu am o gândire analitică și am învățat că FALSUL imiplică ORICE.

   Deci, ca răspuns la întrebarea eu zic așa..
   Din start, circulând pe b2 în spatele mașinii X încalci legea deci deja începem „exercițiul” cu un FALS care mai departe se poate interpreta oricum, care naște întrebări de genul cu cât timp înainte … etc. RESPECTÂND LEGEA nu se ajunge în această situație.

   Revenind la prima mea afirmație din acest comentariu avem așa.
   Conform legii se circulă pe b1, iar benzile superioare sunt folosite pentru depășire.
   În cazul în care este trafic aglomerat se pot folosi benzile superioare doar dacă viteza de deplasare a celor de pe benzile superioare este mai mare decât a celor de pe benzile inferioare – – caz în care nu este depășire – cam așa se dorește înțeles textul legii.
   Este și logic așa, tocmai pentru că o devansare/depășire pe dreapta este riscantă.

   Evident că sunt și excepții în cazul ambuteiajelor de exemplu, când este posibil ca pentru un scurt timp be benzile inferioare să se circule mai repede. Dar legea nu se referea la aceste cazuri, la excepții ci la circulația normală.

  • T.C. Ești o persoană inteligentă și ai evitat elegant răspunsul printr-un text lung în care ai spus nimic.
   De ce începi să faci supoziții și nu răspunzi concret la întrebare? Eu am făcut-o la intrebarea ta..

   Nu are nicio relevanță de ce circul pe 2. Tot așa puteam sa zic circulăm pe 1 ambii și eu trec pe 2, cu intenția să schimb direcția spre stânga, dar nu accelerez și circul în paralel cu mașina X care a rămas pe banda 1, dar la o mica distanță în fața mea.

   Totodată, revenind la primul meu exemplu, poate circulam pe banda 2 în spatele mașinii X pentru că banda 1 era blocată sau devansam deja alte autovehicule, iar după ce am trecut de acestea eu revin pe banda 1, dar mașina X rămâne pe 2 la o lungime de mașină în fața mea.

   Intrebarea mea se aplică pentru ambele spețe: cât timp trebuie să circul cu o viteza legală sau mai mica decat X, pentru a nu se considera depășire, ci devansare, când voi trece pe lângă el cu o viteză superioară fie pe banda 1 ori pe 2?

   Legea este proastă fiind interpretabilă! De ce 2 judecători iau decizii diferite în același caz? Vorbesc ipotetic, nu fac referire la cazul nostru.

   Legea trebuie să facă referire și la excepții! E imperios să se gândească la toate cazurile când se stabilește o lege, ca să se poată mula pe orice caz, indiferent cât de ciudat sau rar poate fi!

  • bLaDeMVP, apreciez discuția, sincer. Încep să văd aici pe TT discuții care erau acum 4 ani, cu oameni care știu să îți exprime elegant, pertinent punctul de vedere.
   M-am săturat de cei care nu știu altceva decât să insulte și pe urmă să se plângă pe forum că nu mai pot comenta.
   Încă o chestie , pe vremea mea nu se făceau în liceu ore de „debate”.

   Punctual, circuli pe b1 schimbi pe b2 cu intentia de viraj la stânga, nu treci de cel pe be b1 nu e depășire.

   Circuli pe b2 ptr că pe b1 sunt alte mașini atunci îți respecți obligația de a trece pe b1 când se poate și nu se consideră depășire.

   Vezi te rog și ultimele mele comentarii:
   http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416937
   http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416947

  • T.C. În ambele cazuri expuse de mine ai considerat că nu s-au întrunit elementele constitutive a depășirii, dar nu mi-ai răspuns complet, adică:

   Conform celor 2 spețe, am schimbat banda, circul cu o viteză constantă și nu trec de mașina X care a rămas pe cealaltă bandă, dar după cât timp pot sa accelerez ca să intervină definiția devansării și să nu cad în tabăra depășirii?

   P.s. Am avut la engleză sau dirigenție dezbateri, dar nu foarte multe, pe teme alcool vs tutun, ș.a.

 44. @Rebound, in opinia ta daca merg pe B2 si tu pe B1, iar in fata ai un obstacol, ai voie sa intri peste mine pe B2 doar fiindca ai semnalizat?

  • @prislea, în opinia ta BMW mergea pe B2?

  • A trecut pe B2 cu ~10m inaintea lui. Daca se pupau, in momentul impactului bmw era pe b2 si autorul nu s-ar fi asigurat la schimbarea benzii. In cel mai rau caz, bmwu a schimbat fara semnalizare, iar autorul nu s-a asigurat la schimbarea benzii.

  • Da, poate ala face slalom printre benzi fara semnal in mod obisnuit sau o fi vreun cocalar sau mai stiu eu ce, dar in cazul de fata nu cred ca era scos vinovat

  • A trecut pe B2 cu ~10m inaintea lui

   și

   Da, poate ala face slalom printre benzi fara semnal

   Cu alte cuvinte, recunoști că nu circula pe b2.

   q.e.d

  • Daca se pupau, bmwu era deja pe b2, autorul intra peste el.

  • prisleu, incearcă să te exprimi mai clar pe viitor.
   Discuția era despre OBLIGAȚIA celui cu BMW sau mai exact despre faptul că a depășit.

   Dar vorba lui Techmoan It is a BMW so you should expect this kind of things.

 45. @Q.E.D et Q.E.F. îmi cer scuze pentru confuziile create cu poza și nu mai vreau să insist pe situația de acolo.
  Revin la întrebarea ta inițială.

  S-au adus în discuție și trei răspunsuri ale pooliției rutiere și am fost rugat să răspund în raport cu acele răspunsuri.
  Înainte de toate, vreau să menționez (așa cum a mai zis cineva mai sus) că de regulă poolițiștii răspund la astfel de solicitări strict punctual, fără presupuneri sau interpretări – mai ales la întrebăi despre cazuri ipotetice și nu situații concrete.

  Întrebările au fost:
  „se consideră depășire (sau în ce condiții ar fi) atunci când pe un drum cu mai multe benzi pe sens, eu circul pe banda 2, iar din spatele meu, de pe aceeași bandă, un autovehicul trece pe banda 1 sau pe 3?”

  și

  „în baza cărui articol avem obligația de a semnaliza intrarea în el”

  Important de menționat că în întrebarea nr.1 se menționează doar trecerea de pe b2 pe b1 sau pe b3 și nicidecum faptul că autovehiculul circulă cu viteză superioară față de cel pe be b2.

  Răspunsurile lor sunt:
  BRIGADA RUTIERA
  1. Nu este depășire în contextul Art 45 alin 4.
  2. Nu răspund la întrebare. Dau un răspuns evaziv despre cum consideră ei că ar trebui făcut, DAR NU ADUC NICUN TEMEI LEGAL în discuție.

  Părerea mea. Nu pot pune baza pe afirmațiile cuiva care arată că nu înțelege întrebările și răspunde la orice altceva. La prima întrebare răspund de viteze superioare, la cea de a doua își dau cu părerea doar.

  Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Românei
  1. Nu este depășire pentru că „vehiculul care circulă pe banda nr. 2, în spatele unui alt vehicul, aflat în acelaşi sens de circulaţie, deşi schimbă direcţia de mers pe o altă bandă, nu trece înaintea vehiculului din faţa sa”
  2. Obligaţia conducătorului de autovehicul de a ,,semnaliza stânga” la pătrunderea într-o intersecţie cu circulaţie în sensul giratoriu nu este prevăzută de legislaţia rutieră

  Părerea mea.Sunt total de acord cu ambele răspunsuri.

  Clujul
  1. Nu este depășire în contextul Art 45 alin 4.
  2. Semnalizează la intrare doar dacă schimbă banda sau dacă banda se divide (WTF!?)

  Părearea mea. Răspunsurile lor sunt la fel de lipsite de profesionalism ca ale celor de la Brigada Rutiera. La nr.1 răspund și ei la altceva nu la ce se întreabă. La 2 nu dau niciun articol de lege și răspund incomplet și parțial eronat.
  Se semnalizeză la intrare schimbarea direcției de mers către dreapta de către cei care ies pe prima – ei nu iau în calcul aceast aspect.
  Mai apoi, divizarea benzii? În lege se prevede semnalizarea schimbării benzii nu divizarea benzii.
  Marcajul + numerotarea benzilor, descrescător de la ax îmi spun dacă am schimbat sau nu banda, nu diviziunea în sine.

  Acestea fiind spuse eu văd un singur răspuns pertinent, pentru că se răspunde punctual și argumentat la întrebări.
  Celelalte două sunt pur și simplu păreri despre o presupusă interpretare a ceva ce nu este menționat în întrebare și un răspuns complet pe lângă, fără niciun temei legal.

  Revin în următoarea oră cu:
  I. Este depășire – unde mă includ și pe mine
  II. Nu este depășire ptr. că NU S-A INTRAT PE CONTRASENS
  III. Nu este depășire ptr. că NU S-A REVENIT ÎN FAȚA CELUI DEPĂȘIT (circulația pe două benzi diferite)

 46. Deci:
  I. Este depășire – unde mă includ și pe mine
  II. Nu este depășire ptr. că NU S-A INTRAT PE CONTRASENS
  III. Nu este depășire ptr. că NU S-A REVENIT ÎN FAȚA CELUI DEPĂȘIT (circulația pe două benzi diferite)

  Definiția depășirii este dată strict la Art 45. Alin 1.
  Art. 45. (1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.

  Prin simpla definiție se demontează II și III. Explic…

  Se definesc condițiile de inițiere ale manevrei și condiția de finalizare:
  – ieșirea de pe bandă sau din șir
  – trecerea înaintea unui alt vehicul sau pe lângă un obstacol

  Pe lângă faptul că nu se menționează nimic de pătrunderea pe sensul opus (AȘA CUM ERA FORMULAT ÎN VECHIUL COD RUTIER – deci în mod expres s-a schimat) mai avem așa:
  – Art 45 Alin (3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie – DECI SE POATE DEPĂȘI ȘI FĂRĂ INTRAT PE CONTRASENS
  – inidicatoare pe autostradă (și nu numai) care INTERZIC DEPȘIREA fie ea chiar și autovehiculelor de mare tonaj – deci se interzice depășirea pe un drum cu mai multe benzi pe sens
  – Art 120 care ne spune că depășirea coloanei se permite daca nu se intră pe contrasens
  Deci dacă nu intru pe contrasens, DAR IES DE PE BANDĂ atunci depășirea este legală (aici intră situațiile cu șirurile care așteaptă la semafor)
  sau dacă banda este destul de lată

  Alineatul 4 se referă la situația când , coroborat cu Art 42. (Când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcţie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare) se circulă pe mai multe benzi
  în paralel și nu la situația când am schimbat banda și am trecut de tine.

  Cine consideră altfel îl invit să combată legea Art 45 Alin 3 și Art 120.

  Situația cu nerevenirea în fața celui depășit:
  Definiția manevrei nu menționează nimic despre revenirea pe bandă ci despre starea temporală de înainte ca poziție, în prisma vitezei superioare. Definiția menționează înainte. ATENȚIE Înainte poate să fie pe oricare dintre benzi nu doar pe cea pe care mă aflu eu.
  Prin faptul că acela care a depășit nu a revenit pe banda inițială sau în șir acesta nu respectă o obligație. Prin aceasta însă nu se anulează manevra de depășire.
  Alături de obligația de revenire este și obligația de a te asigura și de semnaliza.
  Dacă nu revin atunci nu e depășire. Pe aceaeași logică:
  Dacă nu semnalizez atunci nu e depășire.

  Aici este o mică problemă legislativă, pentru că aceste obligații sunt definite în Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006 pentru pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și nu în OUG în sine.
  NU sunt puține cazurile în care în cele două acte lucrurile nu se împacă perfect.

  Luând strict OUG obligația de a reveni este doar în cazul depășirilor care se efctuează pe contrasens.

  Mai multe de atât eu nu mai pot să spun.
  Repet că, respectând legea (cu circulatul pe b1 ) nu se creează interpretări gen … cu cât timp trebuie să schimb să nu se considere … NU conform legii nu schimbi deloc ci rămâi în b1.

  • Mi-e atât de greu să tot scriu de pe telefon ceva logic, dar hai că încerc.

   Prima liniuță: art. 45 alin. 3 se referă la cazul când pe banda ta este un obstacol (gen o groapă) sau un vehicul (gen biciclist, scooter, cele trase și împinse cu mâna, un auto parcat) și prin ocolirea lor nu ești nevoit să treci de axa drumului, tot depășire se numește! Lățimea unei benzi este de 3-3,5m (Stasulh), lățimea unui autoturism 1,5 m (diferă în funcție de mașină), deci se poate.
   Totodată același articol se referă la toate vehiculele care pot efectua o astfel de manevră, nu doar la cat B.

   A doua liniuță: un indicator nu stabilește definiția depășirii! Mai mult, acel indicator nu explică unde se montează (pe drumurile cu o bandă pe sens sau mai multe), ci doar ce interzice. Dacă este montat corect sau nu e partea a doua, pentru că nu-l vezi pe toate autostrăzile!

   A treia liniuță: nu înțeleg de ce faci aluzie că acest articol face referire la mai multe benzi pe sens. Pentru că asta implici dacă îl aduci ca argument în speța noastră.
   Este foarte simplu: Când lățimea benzii permite, un vehicul (biciclist, motociclist sau orice alt vehicul care încape pe bandă) poate depăși o coloană de vehicule aflate în așteptare, dacă nu trece de axul drumului.
   Altfel la litera k al aceluiași articol puteau să detalieze: pe sectorul de drum unde s-a format o coloană „sau mai multe în paralel” în așteptare..

   Așa cum pentru voi legea e clară, așa pot spune și eu că pentru mine legea e tot clară, întrucât am articolul 45 unde este definită depășirea, dar mai apoi îmi specifică foarte clar că, pe un drum cu mai multe benzi pe sens, trecerea pe lângă un vehicul aflat pe bandă diferită în același sens nu se consideră depășire.

   Deși când schimb banda în urma unui vehicul întrunesc la început condițiile depășirii, când deja incep sa accelerez pe o bandă superioară ori inferioară, dar în același sens, întrunesc condițiile devansării. Astfel voi considera ultima manevră făcută, devansarea!

   Nu consider revenirea în fața autovehiculului ca fiind necesară pentru a se considera depășire; altfel când intru în depășire și fac accident cu cel care vine din sens opus nu se mai consideră că am efectuat manevra de depășire pentru că nu am apucat să revin pe bandă? Sau când depășesc o coloană și nu mai trec în fața ei, că mă opresc undeva pe stânga, înseamnă că nu am depășit?

  • Q.E.D et Q.E.F.

   Nu faceti confuzie intre depasire si depasire 🙂
   Suna ciudat, nu?
   La fel cum se face uneori intre: oprire, oprire voluntara, parcare, stationare.
   Oprim pe B1 unde nu e interzis, inchidem masina si plecam.
   E parcare, oprire sau stationare?
   Asa e si cu depasirea.
   Cand trecem pe langa alta masina, e mai usor sa zicem ca l-am depasit decat sa zicem ca am schimbat banda si l-am devansat si o intreaga poveste.
   Zicem ca l-am depasit si gata.


   Am mai spus o data: http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416650


   https://bpr.politiaromana.ro/ro/legislatie-rutiera/hg-1391-din-2006

   Exemple:

   1)
   Eu merg pe B1 iar tu esti in spatele meu. Peste 300-400 metri B1 e ptr. dreapta si inainte, iar B2 e ptr. stanga. Tu vrei sa faci stanga. Daca treci pe B2 si accelerezi putin mai tare ca mine, e depasire si ai obligatia sa revii pe B1 fiindca asa zice legea „Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat să REINTRE pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial” Rezulta ca nu ai voie sa virezi la stanga ci trebuie sa revii pe B1 care e ptr. dreapta si inainte. Scrie in lege ca ai obligatia sa revii pe banda initiala, deci pe B1 in cazul de fata? Scrie. Mai poti vira stanga de pe B1? Nu. Acum mai gandeste-te o data daca e depasire sau schimbare de banda.

   2)
   Daca tu spui ca atunci cand iesi din spatele unuia si treci pe langa el pe B2 e depasire, citeste art. 120 tot de pe linkul de mai sus:
   (1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
   b) în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
   c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
   Mergi pe un drum in panta/rampa sau in curbe, iar drumul are 2 benzi pe sens. Esti pe B1 si ajungi un TIR. Nu ai voie sa treci pe B2 fiindca tu zici ca aceea e o depasire. Deci degeaba e linie intrerupta intre B1 si B2, nu ai voie sa schimbi banda fiindca e depasire dupa spusele tale, iar acest articol interzice depasirile in curbe cu vizibilitatea redusa sub 50 metri.
   Interesant ca nici nu poti veni pe B2 de departe fiindca este un articol care spune ca circulatia se face pe B1.
   Inseamna ca B2 in cazul de fata e asfaltat degeaba fiindca nimeni nu are voie sa circule pe B2.
   Avem o multime de drumuri care au curbe de genul acesta cu vizibilitatea redusa sub 50 metri dar cu 2 benzi pe sens: Valea Oltului, Valea Prahovei, Piatra Craiului, etc.
   Avem si drumuri pe langa orase, iar aceste drumuri au parapeti despartitori din beton intre sensuri, iar din aceasta cauza in curbe vizibilitatea e sub 50 de metri (pe aceste drumuri soferul unei dube sau a unui SUV are vizibilitate peste 50 metri, el vede peste parapet, deci astia au voie sa schimbe banda ceea ce tu consideri depasire, dar cei cu masini mici nu au voie? – ar fi interesant un punct de vedere al politiei referitor la faza asta)
   Aici de exemplu, doar anumite masini au voie sa depaseasca, fiindca soferii din anumite masini nu vad peste parapet? Ia uite discriminare: https://www.google.ro/maps/@46.7330798,23.5946618,3a,75y,170.1h,81.42t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4o75ckCChay5fVtRgvf5DA!2e0!7i13312!8i6656

   Depasirea e aceea cand iesi din spatele cuiva si mergi pe B2 fara sa revii pe B1, sau e aceea cand iesi de pe B1 si revii pe B1?
   Daca depasirea e aceea cand treci de pe B1 pe B2 si nu mai revii pe B1, nasol, pe anumite drumuri nu poti depasi vehicule lente care merg pe B1 chiar daca ai B1 si B2 cu linie intrerupta intre ele.
   Cum e pana la urma, depasire sau schimbare de banda?

  • @bLaDeMVP, faza cu revenirea au menționat-o Q.E.D et Q.E.F. și încă altcineva. Pentru ei era.

   Acum, îți spun sincer că îți înțeleg punctul de vedere și lucrurile au o logică bine închegată pornind pe ideea că Art 45, ca întreg, definește depășirea ca fiind:
   -ieșirea de pe bandă cu intrarea pe contrasens
   -depășirea fără ieșitul de pe bandă (dacă banda este mai lată și permite)

   Deci cu aceste idei ca punct de pornire atunci, da, tot ce ai spus este logic.
   Totuși o repet, de ce nu este menționată EXPLICIT noțiunea de intrare pe contrasens – așa cum era în vechiul cod rutier?
   Eu nu am alte argumente cu ajutorul cărora să te pot convinge.
   Pot să mai fac referire la răspunsul poliției de aici .

   Cu privire la răspunsurile primite de tine, am spus părerea mea: Întrebarea este incompletă pentru situația discutată de noi.

  • T.C. : „Totuși o repet, de ce nu este menționată EXPLICIT noțiunea de intrare pe contrasens – așa cum era în vechiul cod rutier?”

   Pentru că se consideră depășire și când ocolești ceva aflat pe banda pe care circuli fără a ieși de pe aceasta.

   E ultimul răspuns aici, oricum avem păreri diferite și fiecare aducem argumente mai mult sau mai puțin pertinente.
   Vă doresc drumuri line fără evenimente neplăcute care să ne confirme sau infirme cele dezbătute!

 47. @T.C. Mai avem si raspunsul Politiei din postul dlui RazvanBB:
  http://razvanbb.ro/2015/04/lamurire-oficiala-depasire-versus-devansare.html
  unde de asemenea mai exista date o serie de explicatii (cred) interesante privitoare la efectuarea manevrelor, pentru cine doreste sa le citeasca.

  Celelalte raspunsuri au venit la o intrebare formulata ceva mai vag, care lasa loc de interpretari. La o cerere de exprimare a unui punct de vedere oficial formulata corespunzator, raspunsul a fost clar si citez:
  […] pentru a fi considerata depasire, vehiculul care trece inaintea altui vehicul trebuie sa iasa de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule in care s-a aflat initial, indiferent daca acesta revine pe banda de circulatie sau isi continua deplasarea pe banda pe care a efectuat depasirea„.

 48. Indiferent de răspunsurile polițiilor, tot instanța va decide într-un caz dus la extrem.

  Spun acest lucru pentru ca politia niciodată în caz de accident nu alocă procente când vine vorba de vinovăția șoferilor.
  Mai exact în caz de accident ei încearcă să simplifice și-l scot vinovat pe unul, iar celuilalt îi întocmesc un proces verbal pentru o altă faptă, chiar dacă acțiunea sau inacțiunea sa stau la baza producerii accidentului.
  În schimb instanța îl scot vinovat pe primul cu 55%, pe al doilea cu 40% și-i mai lasă 5 procente lui Dorel de la drumuri care nu a semnalizat bine intersecția.

  P.S. Conduc BMW, deci tot un jeg/gunoi la volan trebuie sa fiu..

  • Corect! În definitiv instanța este cea care poate să decidă peste hotărârile poolițiștilor.

   Aici, vin cu o completare la ceea ce a răspuns @Q.E.D et Q.E.F, cu privire la nevinovăția celui verde, care o scurtează peste marcajul continuu, cu scuza că acela din fața lui este încadrat greșit.
   Cel verde este 100% la vinovat și pooliția va aplica sancțiune pentru că aceasta este treaba lor: să constate contravenția. Nu intră în atribuțiile lor interpretarea cirscumstanțelor atenuante. Aceasta este treaba unei instanțe judecătorești. Instanță care foarte bine poate să spună, că altul a greșit și a încălcat legea nu înseamnă că te-a obligat și pe tine să o faci – a fost alegere ta.

   P.S.
   Se spune că excepția întărește regula. O să pun un film astăzi cu o fază similară, poate o să fie mai pe înțeles.

 49. @RebounD11 Si eu urasc atunci cand suntem mai multi intr-o situatie asemanatoare, dar cei din spate decid ca mai repede fac ei manevra decat sa lase sa se faca in ordinea sosirii.

  Adica exact ce e in clipul tau, cu un obstacol (care si pentru ei era) dar ordinea in care se face schimbarea de banda/depasirea (chiar nu conteaza, ca la ambele sunt obligatii pe care nu le-a respectat cel cu BMW-ul) este data de cine e mai rapid si care sare peste cativa pasi.

  In momentul respectiv e normal ca ei din spatele tau vor apuca sa faca manevra inaintea ta doar pentru ca cei de pe B2 au trecut de ei mai repede si li s-a eliberat banda mai repede. Plus ca tu trebuia sa si pleci de pe loc.

  Dar un caz mai clar pentru ce vrei tu sa arati dar lumea s-a legat ca erai oprit: coloana pe B1 din cauza unui vehicul lent, pe B2 se circula mai repede. Eu fiind primul in spatele vehicului lent dau semnal si astept sa se elibere B2 sa schimb banda/depasesc (sa-i impac pe toti).

  Dar logic ca atunci cand trece ultima masina de pe B2 de coloana de 10 masini de pe B1, a 10a masina incepe prima depasirea ca are B2 libera si poate sa apuce inaintea celor 9 din fata lui. Si tot asa, pana cand eu ajung sa trec ultimul pentru ca apuca sa se bage altii inainte.

  In acel moment nu mai poate nimeni sa zica ca tu depaseai un obstacol iar ei nu, sau ca tu plecai de pe loc si aveai alte obligatii. Fix in aceasta situatie exist aceeasi manevra pentru toti, dar cei care sunt mai in spate o fac mai devreme doar pentru ca li se elibereaza B2 inaintea celorlalti, ceea ce nu mi se pare corect, mai ales ca cel din fata ta semnalizeaza si astepta saracul sa faca asta, dar dpdv geografic e pozitionat mai in fata.

  In acest caz da, urasc cand sunt prima masina si sunt singurul care astept cu semnal pus, dar sunt si ultimul care trece. Si nu, nu este nici moral dar nici legal sa se intample asa ceva, exact ce vrei tu sa arati prin acest clip dar ales prost ca lumea poate creea prea multe alte scenarii. Practic ii las pe toti, asa cum i-ai lasat si tu (multa lume nu intelege ca nu te-ai pus de-a curmezisul in fata lui, ci l-ai claxonat pentru nesimtirea facuta, ilegala de schimbare a benzii/depasirii, cum vrea fiecare s-o dea).

  Deci da, inteleg ce vrei sa spui cu clipul. Poate altii nu pot face acest exercitiu de imaginatie si sa-si dea seama esenta postului tau din pacate si se leaga de alte chestii teoretice pe care oricum si tu le-ai facut (nu te-ai bagat in fata lui, nu ai facut accident), ci doar l-ai claxonat sa-i spui ca a sarit peste niste pasi si s-a bagat datorita vitezei si pozitiei, nu pentru ca legea ii da 100% dreptate sa faca asta.

  Da, in momentul cand deja erau pe B2, trebuia sa-i lasi, ceea ce ai si facut, dar eu sper si cred ca acel claxon a fost nu pentru ca nu s-au oprit pe B2 sa te lase pe tine cand au ajuns in dreptul tau, ci pentru cum au ajuns pe B2 inaintea ta.

 50. Q.E.D et Q.E.F.
  Eu închei așa discuția:
  – nu faceți confuzie între depășire și manevra de încadrare pentru viraj. (e clar că BMW ul nu vira la nicio stânga acolo)
  – dacă depășirea este interzisă atunci nu este marcaj discontinuu (așa cum menționai mai sus)
  – nu fă confuzia cu banda destinată vehiculelor lente (de cele mai multe ori în pantă)
  – dacă sunt min două benzi pe sens ai dreptul să circuli pe cele superioare dacă ai o viteză superioară celor de pe inferioare și abia acum intră în viguare alin 4.
  -explică-ți te rog (nu mie, că nu ai cum) prezența inidicatorului de depășire interzis pe autostradă

  • Q.E.D et Q.E.F.

   „– nu faceți confuzie între depășire și manevra de încadrare pentru viraj. (e clar că BMW ul nu vira la nicio stânga acolo)”
   Nu avem de unde sa stim daca peste vreo 300 metri BMW-ul a virat stanga sau nu.
   BMW-ul a schimbat banda fiindca a vazut un obstacol.
   E vorba si de intentie si de ceea ce percepi.
   Daca tu mergi cu masina si vezi ca B1 e ocupata de un camion, NU ai de unde sa stii daca dupa camion mai sunt parcare masini sau nu, sau e ocupata de un sire de 10-20 masini oprite (parcate), intentia ta e sa schimbi banda sa nu intri in el/ele. Daca e o masina mica si vezi ca dupa ea e libera B1, atunci intentia ta e sa o depasesti si sa reintri pe B1.

   „– dacă depășirea este interzisă atunci nu este marcaj discontinuu (așa cum menționai mai sus)”
   Nici nu trebuie sa fie marcaj discontinuu, fiindca avem textul de lege care spune ca e interzisa depasirea in curbe cu vizibilitate sub 50 metri. Soferii cunosc legea si nu vor depasi chiar daca marcajul e discontinuu. Cei care spun ca schimbarea de banda cand intalnesc un vehicul sau mai multe vehicule e depasire.

   „– nu fă confuzia cu banda destinată vehiculelor lente (de cele mai multe ori în pantă)”
   Nu fac.
   Stim toti ca exista drumuri cu 2 benzi care au vizibilitate sub 50 metri (2 benzi normale, nu e vb. de banda ptr. vehicule lente).
   Acolo daca ajungi un TIR din spate (poate daca scriam vehicul lent era mai ok, greseala mea) nu ai voie sa treci pe B2 fiindca unii spun ca e depasire, iar conform legii nu ai voie sa depasesti daca vizibilitatea e sub 50 metri, deci B2 exista degeaba.
   Ca sa nu caut un geotag cu astfel de drumuri am pus cel cu Calea Turzii care are parapeti de beton.
   Apare unu cu masina sport joasa care nu vede peste parapet, deci vizibilitate sub 50 metri, deci n-are voie sa depaseasca (ptr. cei care spun ca schimbarea benzii cand intalnesc un vehicul e depasire).
   Vine unu cu o duba, are vizibilitate, deci are voie sa depaseasca.
   Depasire discriminatorie 🙂

   „– dacă sunt min două benzi pe sens ai dreptul să circuli pe cele superioare dacă ai o viteză superioară celor de pe inferioare și abia acum intră în viguare alin 4.”
   N-ai cum sa circuli pe acele benzi fara sa intri in depasire (daca schimbarea benzii e considerata de unii depasire).

   „-explică-ți te rog (nu mie, că nu ai cum) prezența inidicatorului de depășire interzis pe autostradă”
   Mi-am explicat-o.

   Depasirea cu definitie si texte de lege:

   – OUG 195/2002 Art. 45 alin. (1) „Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece INAINTEA altui vehicul …”
   – OUG 195/2002 Art. 45 alin. (4) „Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.”
   – HG 1391/2006 Art. 118 lit. d) „Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat să REINTRE pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.”
   – OUG 195/2002 Art. 42 „Când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcţie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare, având obligaţia să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, dacă aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane.”

   Depasirea este atunci cand o masina are o alta masina in fata sa, schimba banda in stanga si apoi reintra pe banda initiala. E obligata sa reintre pe banda initiala datorita OUG 195/2002 Art. 42 care spune „având obligaţia să revină pe prima bandă” si HG 1391/2006 Art. 118 lit. d) care spune „este obligat să REINTRE pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial” (nu vb. de depasirea tramvaielor).

   Cand o masina are in fata sa o alta masina, dar totodata peste o distanta de 300 metri doreste sa vireze la stanga, schimba banda si ramane pe B2, iar aceasta nu e depasire ci e schimbare de benzi si/sau incadrare pe B2 si se incadreaza la OUG 195/2002 Art. 45 alin. (4) „Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.”

   Cand o masina are in fata sa mai multe masini, trece pe B2 dar NU reintra pe B1, asa cum spune HG 1391/2006 Art. 118 lit. d) „Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat să REINTRE pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial”, avem situatia din OUG 195/2002 Art. 45 alin. (4) „Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.” Deci cand mergi pe B1 si ai in fata mai multe vehicule, treci pe B2 si continui deplasarea, rezulta ca ai schimbat banda si nu ai depasit.
   Daca atunci cand treci de pe B1 pe B2 si treci pe langa un sir de vehicule, nu e considerata depasire, de ce sa fie considerata depasire atunci cand ai pe B1 un vehicul iar tu treci pe B2 iar peste 300 metri virezi stanga? E doar schimbare de banda si/sau incadrare pentru viraj la stanga.

   Daca mergi pe B1 si ajungi un vehicul lent, treci pe B2 apoi ai obligatia sa revii pe B1 in cazul in care doresti sa continui deplasarea si nu virezi la stanga. Daca nu revii pe B1 incalci OUG 195/2002 Art. 42 care spune „având obligaţia să revină pe prima bandă” si HG 1391/2006 Art. 118 lit. d) care spune „este obligat să REINTRE pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial” Dar e posibil ca atunci cand vrei sa reintri pe B1 sa observi ca peste cateva sute de metrii sunt masini oprite (parcate) sau gropi pe B1 si decizi sa continui pe B2. Automat situatia devine una in care ai schimbat banda, nicidecum ca ai depasit.

   Simplu:
   Mergi pe B1 si dai peste 10-20-30 masini oprite (parcate) si treci pe B2, rezulta ca ai schimbat banda si/sau te-ai incadrat pe B2.
   Mergi pe B1 si dai peste un vehicul lent si treci pe B2 apoi revii pe B1, rezulta ca ai depasit.
   Mergi pe B1 si dai peste un vehicul lent si treci pe B2 dar peste 300 metri virezi la stanga, atunci nu ai depasit ci ai schimbat banda si/sau te-ai incadrat pe B2 ptr. viraj la stanga. Faptul ca ai trecut pe langa un vehicul lent nu e depasire, tu oricum schimbai banda ca sa te incadrezi ptr. viraj la stanga, indiferent ca era un vehicul lent sau strada era goala.
   Mergi pe B1 si ajungi un vehicul lent, treci pe B2 dar cand sa reintri pe B1 observi ca sunt alte vehicule sau gropi, deci ramai pe B2 ceea ce e schimbare de banda nu depasire.

   RebounD11 in clip merge atat de incet incat practic pentru cei care vin din spatele lui, el nu depaseste ci pleaca de pe loc sau schimba banda.
   Daca de exemplu noi oprim (parcam) pe B1 intre alte masini si apoi ne punem in miscare cu 5-10 km/h si viram pe B2, e plecare de pe loc, e schimbare de banda, punere in miscare, sau orice altceva dar nu depasire.
   Acolo e o limita fina de interpretare, iar cel care vine din spate te vede ca si cum te pui in miscare sau schimband banda, nu ca o depasire.
   Ar fi culmea sa mergi pe B1 incet, apoi cand vezi ca unul vrea sa te depaseasca (sa schimbe banda) ii sari in fata si il scoti vinovat fiindca nu s-a asigurat la depasire.
   Asa cum am spus intotdeauna, legea trebuie interpretata rezonabil, nu te bagi aiurea pe ideea ca tu depasesti cand de fapt tu te pui in miscare sau orice altceva (repet: cel din spate NU stie ca tu depasesti, el poate crede ca ai lasat pe cineva sa coboare si apoi te pui in miscare).

   Asa inchei eu discutia.

  • @Q.E.D et Q.E.F.
   Poate ar mai fi destule de legate de acest subiect, insa am sa ma rezum doar la cateva observatii pe marginea comentariului de mai sus.

   Nici nu trebuie sa fie marcaj discontinuu, fiindca avem textul de lege care spune ca e interzisa depasirea in curbe cu vizibilitate sub 50 metri.
   De acord, exista si aceasta prevedere. Este vorba de cazurile in care depasirea se executa folosind sensul opus de mers, iar riscul producerii unui accident frontal este marit datorita dificultatii realizarii unei asigurari corespunzatoare si apoi distantei reduse in care depasitorul ar fi obligat sa se replieze pe sensul de mers, asa cum ii cere art. 45, (3).
   Legislatia nu e perfecta, a fost completata/modificata/transformata de cateva ori pana acum, poate as zice chiar „carpita” uneori si sunt multe lucruri care necesita imbunatatiri si clarificari.

   Stim toti ca exista drumuri cu 2 benzi care au vizibilitate sub 50 metri (2 benzi normale, nu e vb. de banda ptr. vehicule lente).
   Acolo daca ajungi un TIR din spate (poate daca scriam vehicul lent era mai ok, greseala mea) nu ai voie sa treci pe B2 fiindca unii spun ca e depasire, iar conform legii nu ai voie sa depasesti daca vizibilitatea e sub 50 metri, deci B2 exista degeaba.

   Mi se pare putin cam exagerat spus. B2 nu exista degeaba. Exista tocmai ca sa poti trece de vehicule care se deplaseaza mai lent sau de exemplu au ramas in pana partial pe suprafata carosabila (pentru ca nu exista suficient loc pe acostament). Sau poate c-a fost facuta o depasire putin inainte si din cauza unui sir de camioane care nu pastreaza o distanta suficienta intre ele pentru o repliere in siguranta nu s-a mai revenit pe prima banda si astfel circuland un timp mai lung numai pe banda respectiva, manevra se transforma practic intr-un fel de lunga devansare.

   La fel de posibil, undeva mai in spate a fost facuta o simpla schimbare de banda, s-au mai parcurs 100+ m pe B2 si apoi fara sa fie nevoie de asigurare + semnalizare + o alta schimbare a directiei de mers, s-a trecut in fata unui vehicul mai lent.
   Aceasta e tot o devansare cf. art. 45, alin. (4) coroborat cu alte articole care precizeaza reguli de efectuare a manevrelor.

   Apare unu cu masina sport joasa care nu vede peste parapet, deci vizibilitate sub 50 metri, deci n-are voie sa depaseasca (ptr. cei care spun ca schimbarea benzii cand intalnesc un vehicul e depasire).
   Vine unu cu o duba, are vizibilitate, deci are voie sa depaseasca.

   In momentul in care exista un parapet de separare a sensurilor de mers, depasirea folosind sensul opus de circulatie devine imposibila. Nici cel cu masina sport, nici cel cu duba sau camionul n-au de ce sa se mai uite peste parapet, rolul acestuia fiind tocmai de-a impiedica pe cat posibil patrunderea pe sensul opus de mers.
   Totusi trebuie sa fie atenti si la restul indicatoarele de pe sensul lor de mers astfel incat sa nu se ajunga la lansarea intr-o depasire (pe sensul lor de mers), acolo unde din anumite motive, ea este interzisa:

   sau la fel pe o portiune fara separatoare:

   ori:

   N-ai cum sa circuli pe acele benzi fara sa intri in depasire (daca schimbarea benzii e considerata de unii depasire).
   Schimbarea de banda nu e depasire. Schimbarea de banda (ca si schimbare a directiei de mers) impreuna cu trecerea inaintea unui alt vehicul/obstacol, cand aceasta manevra a fost singura care a necesitat asigurare + semnalizare + schimbarea directiei de mers este depasire.
   De asemenea, se poate circula pe acele benzi daca esti intr-o devansare, mai scurta sau mai lunga, cu o viteza superioara altora.

   „„-explică-ți te rog (nu mie, că nu ai cum) prezența inidicatorului de depășire interzis pe autostradă”
   Mi-am explicat-o.”
   Explicatia poate fi chiar mai simpla. Indicatoarele respective exista tocmai pentru a nu se intampla asa ceva:
   http://www.trafictube.ro/ghinionisti-autostrada/ secventa 1:27-1:54.

   Depasirea este atunci cand o masina are o alta masina in fata sa, schimba banda in stanga si apoi reintra pe banda initiala. E obligata sa reintre pe banda initiala …
   De acord, exista si aceea prevedere a art. 118, lit. d). Este una normala tinand cont si de restul articolelor expuse mai sus, care te obliga sa folosesti benzile in ordine crescatoare de la dreapta la stanga, in functie de mai multi factori, atunci cand nu exista alte restrictii sau nu intervin alte reglementari cum ar fi de exemplu cele privitoare la incadrare pe benzi in apropierea intersectiilor.

   De asemenea, aceasta obligatie trebuie neaparat respectata in cazul unui anumit tip de depasire si anume atunci cand pentru a trece in fata altor vehicule/obstacole se foloseste sensul opus de mers, fiind in directa legatura cu:
   http://www.trafictube.ro/legislatie-rutiera/ordonanta-urgenta-nr-195-12-decembrie-2002/#art45,
   (3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.

   Am zis mai sus unui tip de depasire, pentru ca depasirea nu este neaparat conditionata de revenirea pe banda initiala pentru a fi identificata astfel ca si manevra! 😉

   Exista depasire pe aceeasi banda de circulatie, exista depasire pe un drum cu o singura banda pe sens (prin trecere pe sensul opus de mers), exista depasire pe un drum cu mai multe benzi pe sens, cu/fara revenire pe banda initiala, exista depasiri prin stanga sau prin dreapta. Toate sunt depasiri daca se incadreaza in definirea manevrei asa cum este ea in prezent (2016) facuta.
   Bineinteles, pe un drum cu mai multe benzi pe sens poate exista si devansare, cf. art. 45, alin. (4). Diferenta majora intre cele doua tipuri de manevre e data de modul in care este executata manevra respectiva.

   Am luat o secventa la intamplare dintre multele prezente in filmele postate pana acum:
   http://www.trafictube.ro/adunate-drumuri-31/ 0:52-1:22.

   Cel din fata a depasit autocarul (0:56-1:01) si nu a mai revenit apoi pe B1, desi era complet libera si circulabila, fara alte restrictii. Eu de asemenea am depasit (1:02-1:09) nu devansat 😉 , dar am revenit pe B1 si apoi pentru ca n-a mai fost nevoie de asigurare + semnalizare + schimbare a directiei de mers in urmatorii 100+ metri (1:09-1:22), trecerea pe langa Mercedes a fost doar o devansare (1:22).
   Cel din fata nu poate invoca faptul ca doar pentru ca n-a mai revenit pe B1 (nu stiu de ce n-a facut-o), a executat o schimbare de banda + devansare (0:56-1:01). Nu, aceea a fost o depasire (asigurare? + semnalizare + schimbare directie de mers + trecere in fata autocarului), executata pe un drum cu doua benzi pe sens.

   Cand o masina are in fata sa o alta masina, dar totodata peste o distanta de 300 metri doreste sa vireze la stanga, schimba banda si ramane pe B2, iar aceasta nu e depasire ci e schimbare de benzi si/sau incadrare pe B2
   De acord, cu conditia sa nu treaca in fata masinii de pe B2. In general insa nu prea are rost sa luam in discutie incadrarile din zona apropiata a unei intersectii, unde urmeaza sa se schimbe directia de mers prin viraj la stanga/dreapta, deoarece acolo intervin regulile de incadrare pe benzi/siruri pentru a urma o anumita directie dorita, plus restul semnalizarii rutiere existente in zona. Admit ca pot exista si exceptii, dar situatiile in practica pot fi extrem de variate si trebuie discutate de la caz la caz.

   Cand o masina are in fata sa mai multe masini, trece pe B2 dar NU reintra pe B1, asa cum spune […] Deci cand mergi pe B1 si ai in fata mai multe vehicule, treci pe B2 si continui deplasarea, rezulta ca ai schimbat banda si nu ai depasit.
   Schimbarea asta de banda are un anumit scop si se concretizeaza cu o anumita finalitate. Aceasta poate sa fie o depasire, o devansare, o incadrare pentru a urma o anumita directie de mers. Din nou conteaza modul in care e executata manevra, acesta face diferenta intre ele.
   P.S. Am pus mai demult un film cu o anumita manevra pe care privitorul era invitat sa recunoasca: 🙂

   Drumuri bune!

 51. @georgyc: per total buna analiza ta si ma bucur ca a inteles cineva asa ceva, doar ca pot adauga una-alta:
  – daca eu sunt in miscare si ei nu m-au vazut plecand de pe loc e absurd ca consideri ca am plecat de pe loc si sa te bagi ca nesimtitu’
  – l-am claxonat sa ii spun ca ii un gunoi pentru modul si locul in care a schimbat banda, adica cam cum spui tu aici: „dar eu sper si cred ca acel claxon a fost nu pentru ca nu s-au oprit pe B2 sa te lase pe tine cand au ajuns in dreptul tau, ci pentru cum au ajuns pe B2 inaintea ta.” cu adaugirea injuraturii meritate dar cenzurate in clip 😀

  @Q.E.D. et Q.E.F.:
  „RebounD11 in clip merge atat de incet incat practic pentru cei care vin din spatele lui, el nu depaseste ci pleaca de pe loc sau schimba banda.”
  1. Daca vezi pe cineva ca se misca incet dar nu l-ai vazut plecand de pe loc, nu e o scuza buna ca sa sustii ca a plecat de pe loc. Singurul moment cand m-am oprit a fost sa il feresc pe imbecil. Asta apropo de interpretarea rezonabila.
  2. Cand cineva semnalizeaza ca schimba banda si tu esti pe aceeasi banda in spatele lui si vrei si tu sa schimbi banda, ti se pare normal sa faci manevra inaintea lui? Ti se pare normal sa fie ala din fata vinovat daca va ciocniti? A dracu’ rezonabil.

  Legat de vizibilitatea de 50m… e vorba de drum, nu de peste parapet. Daca drumul e drept nu te freaca grija de contrasensu’ din partea aialalta a parapetului, iar daca e in curba oricum nu vezi dupa colt daca ai scaunu’ mai inalt, iar daca vezi 50m in padurea din stanga iara nu se pune.

  „Nu avem de unde sa stim daca peste vreo 300 metri BMW-ul a virat stanga sau nu.
  BMW-ul a schimbat banda fiindca a vazut un obstacol.”

  Nu a virat. Nu ca ar conta curiozitatea asta in nici un context.

 52. Q.E.D et Q.E.F.

  @RebounD11
  „Legat de vizibilitatea de 50m… e vorba de drum, nu de peste parapet”
  Nu pot sa cred ca dupa ce ai sustinut 3 pagini ca stanga e dreapta, acum nu stii ce e vizibilitatea.
  Vizibilitatea NU se aplica doar la drumul in sine, ci si la obstacole, iar astea pot fi masini, stanci, parapeti, etc, sau chiar la fenomene meteo, ca de exemplu ceata, ploaie, ninsoare, chiar si soare puternic.
  Vizibilitatea e vizibilitate si e important daca vezi sau nu, indiferent de ceea ce ai in fata!

  „iar daca e in curba oricum nu vezi dupa colt daca ai scaunu’ mai inalt, iar daca vezi 50m in padurea din stanga iara nu se pune.”
  Nu pot sa creeeed :))))))))


  Acum combate asta:

  Spuneai ca parapetii din geotagul meu nu au relevanta, dar ti-a fost greu sa-ti imaginezi o alta situatie.
  Culmea ca in situatiile in care iti convin, stii sa extrapolezi exemplele.
  Spuneai ca atunci cand ai pe banda ta un vehicul si schimbi banda, e depasire.
  Fie cum vrei tu, chiar nu ma deranjeaza cu nimic.
  Dar avem textul asta de lege din HG 1391/2006 care spune:
  (1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
  b) în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
  c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;

  Apoi avem asa: https://www.google.com/maps/@46.9653605,22.677337,3a,75y,231.79h,72.71t/data=!3m6!1e1!3m4!1sIF4UrjO6odtjprFxhYRqOQ!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1
  Asta e un drum cu 2 benzi, exact asa cum spuneam ca avem pe Valea Oltului, Valea Prahovei, Piatra Craiului, etc.
  Circuli pe B1 si ajungi din spate un vehicul lent.
  Pentru ca tu spui ca schimbarea de banda e depasire, iar legea interzice depasirea in zone ca si cea din geotag, rezulta ca nu ai voie sa schimbi banda, ci esti obligat sa circuli pe B1.

  Daca nu iti convine geotagul acela, iti dau unu din oras: https://www.google.com/maps/@46.7555519,23.565521,3a,75y,77.25h,92.62t/data=!3m6!1e1!3m4!1sq73iLqBUESm2uRGB88KzCQ!2e0!7i13312!8i6656
  Poftim, str. Frunzisului Cluj-Napoca, 2 benzi pe sensul de mers, dar avand in vedere ca legea spune ca e interzisa depasirea unde ai vizibilitate sub 50 metri iar tu spui ca schimbarea de banda e depasire atunci cand in fata ta ai un vehicul, rezulta ca nu ai voie sa treci pe B2.

  Hai Rebound, spune-ne cum treci pe B2 in locatiile din geotaguri cand ajungi din spate un vehicul lent daca tu spui ca schimbarea de banda e depasire, iar legea interzice depasirea in curbele cu vizibilitate sub 50 metri.

  Acum esti multumit?
  Geotagurile cu parapeti nu ti-au placut, acum ai doua fara parapeti.
  Mai nene, vizibilitatea se refera la orice, PARAPETI, ceata, copaci, case, etc.
  De ce parapetii nu sunt ok pentru exemplificare, dar niste copaci sunt ok?
  Fiindca asta esti tu: atunci cand altii iti dau exemple asemanatoare ti-e greu sa-ti imaginezi putin altfel situatia si gasesti motive ca cele cu parapetii, dar cand tu dai exemple asemanatoare consideri ca sunt bune si ar trebui sa ne punem putin la treaba imaginatia.
  O dai la intors cum vrei tu, ca atunci cand ne contraziceai pe toti si spuneai ca stanga e dreapta dar nu stim noi care e stanga si care e dreapta :)))

  Hai, da-o la intors, stiu ca esti in stare sa deviezi subiectul si sa rastalmacesti absurd legea, stiu ca poti gasi mii de motive sa te disculpi, te rog nu ma dezamagi! 🙂

  • O sa iau primul link de pe Google Maps si iti zic ca acolo nu esti obligat sa circuli pe B1. Asta gasesti mai jos la baza urcarii din acel link: https://goo.gl/maps/4hpsnK8Emjq

   Unde acel mirobolant indicator defineste conform Anexei 2 din OUG 195/2002 „banda destinata vehiculelor lente”. Iar ce zice art. 42 din aceeasi legislatie:
   Art. 42. Când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcţie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare, având obligaţia să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, dacă aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane.

   Daca ai ales sa mergi pe B1 acolo inseamna ca te consideri vehicul lent, pe cale de conseciinta daca dai de alt vehicul mai lent si nu ai vizibilitate 50 de metri nu ai voie sa intri pe B2 si sa il depasesti, pentru ca da, schimbatul de banda si trecutul in fata altui vehicul e depasire contrar a ceea ce crezi tu.

   Iar la link-ul cu strada frunzisului, ai fix o curba in care nu ai vizibilitate si in care nu ai voie sa depasesti, acolo treci de un vehicul lent cu rabdare, dupa curba aia ai voie, la fel si inainte de la sensul giratoriu pana la acea curba.

   Nu am rastalmacit nimic, dar nu esti asa de destept pe cat vrei sa pari. Si pari doar papagal repetand intr-una:
   „O dai la intors cum vrei tu, ca atunci cand ne contraziceai pe toti si spuneai ca stanga e dreapta dar nu stim noi care e stanga si care e dreapta :)))”
   Daca tu ai inteles aiurea ce am scris eu pe forum acolo, asta e, nu esti de acord. Sa tot dai aia ca exemplu de cat de prost sunt eu, e distractiv, dar gresit si imbecil. Dovedeste doar cat de incuiat esti si ce gandire de copil de gradinita ai.

   Oricum stiu ca acuma o sa te enervezi ca ti-am demonstrat ca habar nu ai ce ii ai depasire si ce inseamna banda pentru vehicule lente si probabil o sa ma injuri si o sa imi zici ca de fapt spui adevarul.

   Te rog tine-te de promisiunea asta:
   „Asa inchei eu discutia.”
   sau nu mai repeta ca papagalul acelasi lucru crezand ca asa devine adevarat. Vino cu idei si argumente noi, cu situatii relevante nu cu „RebounD11 nu stie care ii stanga si care-i dreapta deci ce o facut BMW-u’ nu e depasire”.

   P.S.: Consider ca ai mentionat la clipurile mele destul unele idei, adica te-ai repetat ca un pick-up stricat, deci daca ia repeti pe aici acelasi lucru, respectiva parte din comentariu va fi stearsa (si nu nu taiata dar lasata vizibila).

  • Q.E.D et Q.E.F.

   „Unde acel mirobolant indicator defineste conform Anexei 2 din OUG 195/2002 „banda destinata vehiculelor lente”. Iar ce zice art. 42 din aceeasi legislatie:”
   „Daca ai ales sa mergi pe B1 acolo inseamna ca te consideri vehicul lent, pe cale de conseciinta daca dai de alt vehicul mai lent si nu ai vizibilitate 50 de metri nu ai voie sa intri pe B2 si sa il depasesti”
   Mooor :))))
   Primul link e EXACT ca al doilea intr-o oarecare situatie.
   Defineste vehicul lent.
   Apoi considera ca mergi cu un vehicul lent, si ajungi din spate unul si mai lent.
   Nu schimbi banda?
   Daca schimbi banda e considerata depasire dupa spusele tale, deci nu e voie sa depasesti.
   Vezi, te incurci in propriile tale cuvinte si explicatii.

   „schimbatul de banda si trecutul in fata altui vehicul e depasire contrar a ceea ce crezi tu”
   Gresit, minciuna si lipsa de discernamant din partea ta.
   Eu am afirmat ca trecutul in fata altui vehicul e depasire, tu ai spus ca trecerea in lateralul lui e depasire.
   Citeste mai sus, vad ca tu uiti de la mana pana la gura.
   Ia uite aici ce am spus eu, deci lasa aberatiile: http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416574
   Text de lege:
   „Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol”
   Un vehicul care trece INAINTEA altuia.
   Deci care iese din spatele lui, trece pe langa el si se baga in fata lui.

   „Iar la link-ul cu strada frunzisului, ai fix o curba in care nu ai vizibilitate si in care nu ai voie sa depasesti”
   Serios?
   Iar marcajul e discontinuu asa degeaba, nu?
   Iar B2 e facuta asa degeaba, nu?

   „Nu am rastalmacit nimic, dar nu esti asa de destept pe cat vrei sa pari. Si pari doar papagal repetand intr-una”
   Nu.
   Papagal esti tu care pe 3 pagini ai incercat sa ne convingi sa stanga e dreapta, si ai insistat ca ptr. tine stanga inseamna dreapta.

   „Oricum stiu ca acuma o sa te enervezi ca ti-am demonstrat ca habar nu ai ce ii ai depasire si ce inseamna banda pentru vehicule lente si probabil o sa ma injuri si o sa imi zici ca de fapt spui adevarul.”
   Nu m-am enervat chiar deloc, dimpotriva, sunt amuzat de nestiinta ta.

   „Te rog tine-te de promisiunea”
   Aia era discutia cu T.C. dar tu ca de obicei habar n-ai.

   „nu mai repeta ca papagalul acelasi lucru crezand ca asa devine adevarat”
   Eu am demonstrat, tu nu.
   Tu ai afirmat ca nu ai voie sa depasesti pe linie discontinua.
   Tu esti cel care contrazice legislatia rutiera.
   Esti singurul din a caror afirmatii rezulta ca atunci cand schimbi banda ca sa te incadrezi ptr viraj la stanga inseamna depasire. 🙂

 53. @Q.E.D et Q.E.F. hai sa o luam ca la gradinita si cu pasi marunti:
  In imaginea asta: http://i.imgur.com/a6xWxXH.png
  Masina verde e inaintea masinii portocalii sau in lateralul ei?

  • Q.E.D et Q.E.F.

   E o imagine statica in care se vede o masina verde pe banda ei, nici inaintea masinii portocalii, nici in lateralul ei.

   Totul depinde de interpretare, iar interpretarea poate fi, in functie de context: logico-gramaticala, sistematica, logica, istorica, oficiala, generala, stricto sensu, etc.
   – Daca e sa o iei la modul general, ai putea spune ca masina verde e inaintea masinii portocalii, desi nu e nici chiar inaintea ei, ci e in stanga-fata sau oblic. Daca ar fi sa primesti o palma peste tampla stanga, spui ca ai primit o palma peste fata?
   – Daca e sa o iei stricto senso si sa analizezi logico-gramatical textul legii, masina verde este pe B2 iar masina portocalie este pe B1. Intr-o speta, imaginii respective i se ataseaza un text de lege, iar textul de lege spune ca e pe B2.

   Dar fiindca ai adus vorba despre gradinitia, iti explic ca la gradinita sa intelegi si tu:
   Intr-un sens si inteles general, depasirea inseamna o chestie, iar strict pe lege depasirea inseamna alta chestie.
   – Spui ca ai depasit o masina sau un obstacol, si nu te apuci sa insirui ca ai schimbat banda, apoi ai continuat deplasarea dupa care ai revenit pe banda ta. E mai usor sa spui ca ai depasit.
   – Spui ca ai parcat, desi doar ai oprit sau ai stationat. Ea te intreaba „Unde ai parcat?” iar tu raspunzi „Am parcat dupa colt.” dar de fapt tu ai stationat/oprit NU ai parcat.
   – Spui ca ti-ai cumparat adidasi, desi ti-ai cumparat Reebok sau Nike, nicidecum Adidas.
   – Spui ca ti-ai placat tavanul cu rigips, desi l-ai placat cu gips-carton de la Knauf, nu cu Rigips care e tot un brand producator de gips-carton.
   – Exemplele pot continua.
   – Exact asa e si cu depasirea, spui ca depasesti dar de fapt nu depasesti ci faci alte manevre.
   Apropo, ca tot vorbeai de gradinita, ce grupa esti?

   Cuprivire la poza, acest caz este o antinomie.
   Demult i se spunea aporie, iar Immanuel Kant a formulat cateva aporii:
   1) Lumea este finita si infinita;
   2) Fiecare substanta complexa consta din lucruri simple, dar si acele lucruri simple sunt complexe deci nu exista nimic simplu;
   3) etc.

   Sau cum obisnuiesc eu sa spun:
   1) Adevarul este ca nu exista adevar.
   2) Totul conteaza dar nimic nu conteaza.

   Ei bine, cam asta situatia cu poza ta.

   ..rest my case, blow ya mind.

  • Si uite cum demonstrezi din nou ca poti sa bati campii cu gratie la o intrebare simpla.

   Nu te-am intrebat daca masinile din imagine sunt pe acelasi sir, rand sau banda, te-am intrebat daca e cea verde inaintea celei portocalii. Atata timp cat nu esti filosof sau autist intrebarea e simpla.

   Comentariu tau a ajuns in Hall of (Sh)Fame, sa vada si altii ce inseamna sa aberezi in adevaratul sens al cuvantului.

  • @@Q.E.D et Q.E.F.
   Tu ești unul dintre cei care susțin că dacă nu revii pe bandă atunci nu e depășire, pentru că nu ești în fața vehiculului pe care l-ai depășit, da?

   Mai încerc o dată, altfel:
   Ai o căruță în fața ta și între sensurile de mers este marcaj continuu (ai o bandă pe sens).
   Semnalizezi ieși de pe banda ta dar când ești paralel cu căruța (deci nu ai trecut de ea) vezi un polițist și frănezi și te repliezi în spatele căruței.

   Ți se va suspenda sau nu permisul? Dacă da, de ce?

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @RebounD11
   „Nu te-am intrebat daca masinile din imagine sunt pe acelasi sir, rand sau banda, te-am intrebat daca e cea verde inaintea celei portocalii.”
   Iar eu ti-am dat raspunsul, ba mai mult, ti-am dat doua raspunsuri, unul general si unul strict pe textul de lege.
   Tu neintelegand nimic fiindca trebuie sa ti se explice ca la gradinita, duci discutia in derizoriu.

   „Comentariu tau a ajuns in Hall of (Sh)Fame, sa vada si altii ce inseamna sa aberezi in adevaratul sens al cuvantului.”
   Interesant ca unul care pe 3 pagini a sustinut ca stanga e dreapta, a avut tupeul jenant sa puna comentariul meu acolo, dar oricum nu ma deranjeaza.

   @T.C.
   Fiindca nu ai dat mai multe date, pot raspunde in 2 feluri:
   1) Mie nu mi se va suspenda permisul, sau daca militianul e capos, mi se va suspenda apoi voi castiga 100% in instanta.
   Motiv: Starea de necesitate.
   2) Daca drumul e in curba, daca pe contrasens vin alte masini iar eu pun in pericol circulatia, etc, atunci mi se va suspenda permisul sau voi primi amenda si 6 puncte penalizare.

   Precum ii explicam si lui Rebound mai sus, o singura chestie poate fi interpretata in mai multe feluri, totul tine de circumstante si context.

   „Tu ești unul dintre cei care susțin că dacă nu revii pe bandă atunci nu e depășire, pentru că nu ești în fața vehiculului pe care l-ai depășit, da?”
   Doar in anumite situatii, dar asa cum am spus de atatea ori, cand intri in polemica cu Rebound totul ajunge talmes balmes si nu se mai intelege nimic fiindca omul e strateg, duce discutia in derizoriu pana nimeni nu mai intelege nimic.
   Daca chiar vrei sa intelegi ce am spus cu adevarat, citeste din nou toate comentariile.
   Stiu, e greu, trebuie efort (nu-s ironic deloc), sunt reply peste reply, exemple, poze, geotaguri, interpretari diferite, si nimeni nu mai intelege cine e cu cine si cum sta treaba.

   Iar daca tu afirmi ca e depasire orice situatie in care treci pe B2 cand ajungi un vehicu din spate, ai text de lege mai sus intr-un post, dar acelasi text de lege cu exemple din clipul lui GeluCJ aici http://www.trafictube.ro/adunate-drumuri-41-intrebari/#comment-417509

  • Q.E.D et Q.E.F.

   „Nu te-am intrebat daca masinile din imagine sunt pe acelasi sir, rand sau banda, te-am intrebat daca e cea verde inaintea celei portocalii.”
   Nu stiu sa interpretez dupa cum vrei tu, deci nu am un raspuns concret.
   Spune-mi tu, cea verde e inaintea celei portocalii sau nu?

 54. Ploiestean

  Rebound, te rog nu mai instista ca nu te prinde…e o vorba din batrani..cand 3 iti spun ca esti beat te duci si dormi..in cazul strict prezentat de tine – ala a fost mai tare cat tine , cu o intuitie mai buna, ai incalcat legea ca ai utilizat claxonul in localitate si nu ptr evitarea unui pericol iminent ci ptr al „atentiona” pe cel cu BMW-ul…ca tu faci altfel in cazuri asemanatoare e stric problema ta…drumuri bune sa ai

  • Totuși sunt 91 92 ( 🙂 ) de aprecieri la acest clip ! Ce spune aceasta despre dusul la culcare?

  • Vorba era cu 2… dar sincer mi se pare ca nu sunt singurul de acord cu mine. Drumuri bune si tie, sper ca stii sa conduci mai bine decat stii gramatica.

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @T.C.
   „Totuși sunt 91 92 ( 🙂 ) de aprecieri la acest clip ! Ce spune aceasta despre dusul la culcare?”
   Ti-as raspunde eu ce inseamna acele aprecieri, dar apoi ai spune ca jignesc useri, cand de fapt e purul adevar nu jignire.
   Filmeaza un clip cu nereguli ale administratorului unui drum, nereguli care pot duce la accidente grave soldate cu decese.
   Apoi filmeaza un nazad cu multe injuraturi.
   Ai sa ramai surprins care clip primeste mai multe aprecieri.
   Daca userii au ajuns sa aprecieze faptul ca Rebound il face gunoi pe ala cu BMW cand de fapt ala cu BMW s-a miscat putin mai repede si a efectuat manevra mai rapid, e clar ce inseamna acele aprecieri.
   Cam asta e cu aprecierile si mai multe nu zic.

   Ce sa mai zic de afirmatiile lui RebounD11
   1) „Mi se explica de ce sunt gunoaie multe in trafic… uite-i cum comenteaza si aici.”
   2) „Explicatii: nu toti care comenteaza pe aici sunt gunoaie, ci cei care considera ca cel cu BMW nu a facut nimic gresit SI procedeaza la fel ca el in trafic.”
   Deci aia care comentasera sunt gunoaie, desi nu au jignit cu nimic, ci doar si-au exprimat parerea.
   Dar daca eu spun caRebounD11 e un retardat, se supara, iar tu ma cenzurezi.
   Iar cand cineva da aprecieri unuia care insulta userii, cand cineva da aprecieri unuia care pe forum pe parcursul a 3 pagini sustine ca stanga e dreapta, cand cineva da aprecieri unuia care pune o faza nerelevanta din trafic.. e clara treaba.

   Da, ai dreptate, aprecierile spun tot despre dusul la culcare, apreciatorii ar trebui sa aiba parte de un somn bun si odihnitor.

  • @Q.E.D et Q.E.F.:
   „Dar daca eu spun caRebounD11 e un retardat, se supara, iar tu ma cenzurezi.”
   La clipurile mele, dupa cum ti-am explicat, pot sa moderez si eu comentariile, si in ciuda eforturilor tale de a ma enerva si a-ti cenzura comentariile uite ca nu am facut-o, ba chiar ti-am aprobat aberatiile, ca sa radem toti de tine nu doar unii.

   Pe scurt, nimeni nu te cenzureaza, cel putin nu aici si nu inca, iar RebounD11 nu se supara, ca RebounD11 nu e curva virgina ca tine sa ii faca pe altii in fel si chip apoi tot el sa planga ca i se raspunde. Daca il faci pe RebounD11 retardat, RebounD11 iti va raspunde cu zambetul pe buze… bineinteles ipotetic vorbind, nu-i asa? ca doar am inceput ambii frazele cu „daca” 😉

   P.S.: Vezi ca cel mai probabil ai trimis pe cei carora te adresezi la culcare iar unii sunt admini pe aici… sa nu fie printre ei unul sensibil ca tine, ca poate te trimite si el la comentat pe altundeva 😆

   P.P.S.: Tot despre aprecieri:
   „Iar cand cineva da aprecieri unuia care insulta userii, cand cineva da aprecieri unuia care pe forum pe parcursul a 3 pagini sustine ca stanga e dreapta, cand cineva da aprecieri unuia care pune o faza nerelevanta din trafic.. e clara treaba.”
   1. Vorba ta, nu e insulta e purul adevar: daca esti de acord cu manevra celui cu BMW si (cu accent pe operatia logica „SI”) procedezi la fel, esti un gunoi.
   2. Ce crezi tu ca sustin si ce zic eu sunt din motive de intelegere 2 lucruri diferite, in plus e dreptul tau sa nu fii de acord cu mine si vice-versa. Sa repeti ca papagalu’ o chestie pe care o crezi tu e doar tactica de manipulare, nu o face adevarata, valabila sau utila discutiei sau subiectului.
   3. Asa e de nerelevanta situatia din trafi prezentata, ca sunt 200+ comentarii, aproape 100 de voturi si din ele reiese ca si altii se lovesc de situatia asta, unii fiind de acord cu interpretarea mea a situatiei, altii fiind de acord cu manevra gunoiului. Daca astia din urma si procedeaza la fel, vezi punctul 1.

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @RebounD11
   „ca sa radem toti de tine nu doar unii”
   Serios?
   Ai mai sus 2 raspunsuri de la politia rutiera care spun exact ce spun si eu.
   Tu in schimb contrazici cele 2 raspunsuri.
   Se pare ca tu esti de rasul lumii.
   Ar trebui sa-ti fie jena, un om normal s-ar simti rusinat, dar tu nu.

   „Vezi ca cel mai probabil ai trimis pe cei carora te adresezi la culcare iar unii sunt admini pe aici… sa nu fie printre ei unul sensibil ca tine, ca poate te trimite si el la comentat pe altundeva”
   Mi se falfaie.
   Atata timp cat un individ ca tine posteaza date personale pe un site public (IP-ul meu), apoi injura direct userii si face flame, chiar nu-mi pasa.
   Precum ziceam, aici nu conteaza bunul simt, fiindca daca ar conta, erai plecat de mult, aici (ca peste tot) conteaza vizualizarile.

   Si nu uita sa explici lumii daca masina verde e inaintea celei portocalii.

  • „Ai mai sus 2 raspunsuri de la politia rutiera care spun exact ce spun si eu.”
   Ai si unul care spune exact ce spun eu si nu numai eu. Sunt de parere ca intrebarile la cele 2 raspunsuri nu au fost puse complet in acord cu situatia mea pe cand cel pe care l-am dat eu ca exemplu descrie cap coada toate situatiile in care se considera depasire si care nu.

   „Se pare ca tu esti de rasul lumii.”
   Speranta moare ultima. 😀

   „Atata timp cat un individ ca tine posteaza date personale pe un site public (IP-ul meu), apoi injura direct userii si face flame, chiar nu-mi pasa.
   Precum ziceam, aici nu conteaza bunul simt, fiindca daca ar conta, erai plecat de mult, aici (ca peste tot) conteaza vizualizarile.”

   Tu vorbesti de bun simt? Vai de capu’ tau. Daca citez aici din „bunul tau simt” se rusineaza filtrul de limbaj al site-ului. Cu faza cu IP-ul nu insist, am vorbit in particular, mi-am tras concluziile, restul e treaba ta.

   „Si nu uita sa explici lumii daca masina verde e inaintea celei portocalii.”
   Lumea care nu argumenteaza cu „adevarul e ca nu exista adevar” oricum nu va tine cont de nimic. Restul stiu ca masina verde e inantea celei portocalii.

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @RebounD11
   „Restul stiu ca masina verde e inantea celei portocalii.”
   Deci daca masina verde pune frana brusc, masina portocalie o tamponeaza din spate.
   Nasol.
   Eu credeam ca e pe B2 intr-o pozitie avansata.

   Imi imaginez cum s-ar scarpina in cap un politist cand i-ai explica „Sa vedeti domnule politist, masina care era inaintea mea …”

   Esti tare Rebound, foarte tare, felicitari!

  • „Deci daca masina verde pune frana brusc, masina portocalie o tamponeaza din spate.”
   Doar daca are probleme la sistemul de franare si/sau directie. Asta nu inseamna ca cel verde nu e inaintea celui portocaliu.

   „Eu credeam ca e pe B2 intr-o pozitie avansata.”
   E vreo diferenta intre ce zici tu aici pompos si „inaintea”?

   Cred ca esti „distractiv” la petreceri. Sunt curios cand si daca te-ai uitat la cursa de 100m sprint de la Olimpiada de anul asta ai zis ca Bolt o castigat ca o trecut linia de sosire „intr-o pozitie avansata fata de ceilalti pe culoarul lui” sau ca o castigat ca o trecut linia de sosire „inaintea celorlalti”?

  • Q.E.D et Q.E.F.

   „Sunt curios cand si daca te-ai uitat la cursa de 100m sprint de la Olimpiada de anul asta ai zis ca Bolt o castigat ca o trecut linia de sosire „intr-o pozitie avansata fata de ceilalti pe culoarul lui” sau ca o castigat ca o trecut linia de sosire „inaintea celorlalti”?”

   A castigat fiindca a trecut linia de sosire inaintea celorlalti.
   Aici in poza este vorba de alta situatie, acolo cu Bolt e alta situatie.
   E una sa treci linia de sosire inaintea altora, si e alta sa fi explicit si concret pe subiect.
   Se pare ca tu nu ai proprietatea cuvintelor.

   E exact cum am spus mai sus:
   Lumea vorbeste la modul general, de exemplu „Am depasit” in loc de „Am efectuat manevra de schimbare a benzii si m-am dus in treaba mea pe langa masinile parcate.” sau „Am parcat dupa colt” in loc de „Am stationat dupa colt.”
   Cand spui ca masina verde e inaintea celei portocalii, vorbesti la modul general.
   Strict pe lege, masina verde este pe B2 intr-o pozitie avansata.
   Tu postezi clipuri si critici soferi, dar nu te stii exprima strict pe legislatie, ci vorbesti la modul general.
   Cum naiba sa critici alti soferi cand tu nu te stii exprima?

   Baga la cap:
   Masina verde este pe B2 intr-o pozitie avansata fata de masina portocalie.
   Poti gasi sinonime sau alte sintagme in loc de pozitie avansata, dar nu cuvantul „inainte”.
   Cuvantul „inainte” fara alte indicii poate da da inteles ca masina verde se afla inainte de masina portocalie, tot pe B1.
   Invata sa te exprimi concret pe legislatie, nu la modul general, daca tot esti cu filmari si critici la adresa participantilor la trafic.

  • @Q.E.D et Q.E.F.:
   „Invata sa te exprimi concret pe legislatie, nu la modul general, daca tot esti cu filmari si critici la adresa participantilor la trafic.”
   Concret, pe legislatie, unde zice ca „inainte” sau „in fata” se refera la cel de pe aceeasi banda?

  • Q.E.D et Q.E.F.

   @RebounD11
   „Concret, pe legislatie, unde zice ca „inainte” sau „in fata” se refera la cel de pe aceeasi banda?”
   Intr-o multime de articole, unul chiar cel din raspunsurile politiei.
   Uite articolul „Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol”
   Scrie „Un vehicul trece inaintea altui vehicul” si nu „pe langa”
   Apoi avem „pe langa un obstacol”
   Cine cunoaste limba romana si are proprietatea termenilor intelege ca:
   Un vehicul trece inaintea altui vehicul fiindca cel din urma e in miscare.
   Daca schimbarea benzii ar fi fost considerata depasire, atunci ar fi scris in lege „Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece PE LANGA un vehicul” si nu „INAINTEA altui vehicul”.

   Deci scrie concret in legislatie, si in acest articol si in multe altele.

   Iar cine e logic intelege ceea ce am mai scris: Daca mergi pe B1 si ajungi un vehicul, apoi treci pe B2 si mergi mai tare sa prinzi verdele in timp ce vehiculul celalalt opreste la culoarea rosie, nu e depasire. Daca mergi pe B1 si ajungi un vehicul, iar vehiculul merge mai incet desi are verde ptr. inainte, apoi observi ca B2 e libera si treci pe B2 care are verde tot ptr. inainte, mergi repede sa prinzi verdele, nu e depasire, e incadrare/schimbare de banda/etc/ce vrei tu dar nu depasire.

   Iar aici ai raspunsul politiei!
   „În considerarea prevederilor legale de mai sus, situaţia ipotetică prezentată de dumneavoastră nu este considerată depăşire, întrucât vehiculul care circulă pe banda nr. 2, în spatele unui alt vehicul, aflat în acelaşi sens de circulaţie, deşi schimbă direcţia de mers pe o altă bandă, nu trece înaintea vehiculului din faţa sa.”
   Iar acest raspuns postat de bLaDeMVP este argumentat cu MAI MULTE texte de lege, nu doar cu unul singur asa cum e raspunsul postat de Razvan.
   Nu reusesc sa inteleg, crede-ma ca incerc, dar pur si simplu nu reusesc sa inteleg cum si de ce contrazici raspunsul politiei fara sa pui nici macar un singur text de lege sau argument legal.
   Ah, tu esti RebounD11 care stie mai bine decat politia.

  • Q.E.D et Q.E.F.

   Acest raspuns al politiei ar trebui sa te lamureasca https://postimg.org/image/t7slr3noj/
   E postat mai sus de Blade.

 55. Ploiestean

  A fost ca la votarea de duminica…multi vad putini voteaza

 56. Ploiestean

  Sigur conduc mai bine ca tine….ar fi bine ca si tu sa conduci la fel de bine la cat de bun esti la gramatica…eu recunosc ca mai sar, dublez su incurc unele taste………..
  drumuri bune….

  • „Sigur conduc mai bine ca tine…”
   Dovezile tale in sensul asta sunt:
   – un comentariu in care spui clar ca obisnuiesti sa mergi inainte de pe banda de stanga
   – alt comentariu in care luai apararea unuia care fenta coloana pe contrasens si nu i-a iesit smecheria cu cel care filma si din care mie imi pare ca consideri ca daca ai camera esti justitiar deci meriti sa ti se bage camera pe gat si sa ti se faca volanul fular, dar e OK sa fentezi coloane
   – bijuteria de aici in care zici ca alalalt nu a gresit cu nimic, doar a fost mai ‘tare-n intuitie’ ca mine
   si probabil altele dar asta e doar ce imi amintesc din putina ta activitate pe aici, pentru ca clipuri nu ai.

   La mine se pot convinge oamenii despre cum conduc din cele >200 de clipuri de pe aici (cu bune si cu rele, chiar cele mai rele din partea mea). La tine tot ce pot sa creada ii ca este o posibilitate ca tu sa fii soferul Matizului (de la 0:26).

   Probabil zici si de Matizache ala ca a fost mai tare ca mine si a avut intuitie mai buna, nu?

   P.S.: Greseala ta nu a fost de dublat sau sarit sau incurcat taste. Sunt absolut convins ca nu stii ca e corect „a-l atentiona”.

 57. Ploiestean

  RebounD11..ptr tine si numai pentru tine :
  1. „un comentariu in care spui clar ca obisnuiesti sa mergi inainte de pe banda de stanga” – mai citeste odata si nu mai scoate din contex….am scris ” ..si eu mai fac asa daca e libera..oricum dupa B2 nu poti sa treci pe B3 decat dupa trecerea de pietoni”…ca tot esti bun la gramatica si la toate : si eu MAI fac asa..nu si eu fac asa de obicei…
  2. a fost un sfat cu buna intentie…daca dai peste niste cefe late de intelopi mictioneaza pe camera ta si pe tine…sper sa nu aveti de a face cu unii care nu sunt dusi la biserica de multe ori…

  P.S…astept nota la gramatica….ca vad ca te iei de toate ……drumuri bune sa ai si fara evenimente…

  • 1. Bine, nu obisnuiesti, dar tot recunosti ca faci, care e tot de porc.

   2. Sa zicem ca nu sunt nici neajutorat nici usor de speriat, din contra, am fost catalogat drept „ceafa-lata”… cu toate astea sa presupunem ca chiar dau de unu’ care ar putea sa imi faca ce ai zis, tu crezi ca sunt asa de idiot sa nu incui usa? sau sa ies din masina? Geamu’ lateral e foarte greu de spart, iar prin parbriz desi e usor de spart, e greu de trecut prin el. Pana ajunge el la mine, am timp sa gasesc loc de ocolit violentu’, de scos ceva de prin buzunare/masina care poate fi folosit ca arma (gen o surubelnita) si de sunat la 112, apel care in general ii evapora pe astia. Sfatul cum l-ai dat tu nu a fost sfat, a fost mult mai aproape de amenintare.

   P.S.: Recunosc ca nu ai mai facut alte greseli de calibrul celei mentionate. Poate intr-adevar a fost o neatentie, sau poate dupa aia te-ai controlat mai bine, oricum rezultatul e bun 🙂

   Drumuri bune si fara evenimente si tie.

 58. Salut,
  Avand in vedere controversa legata de aceasta filmare si pentru ca este util sa stie lumea varianta oficiala, am trimis filmarea la politie. Astazi am primit raspunsul brigazii rutiere. Este scurt si fara rezerve. Este irelevant daca te-ai oprit din necesitate sau nu, se aplica exclusiv art 135 lit. f, care spune ca la punerea in miscare trebuie sa acorzi prioritate tuturor vehiculelor aflate in deplasare.
  Este nesimtit din partea BMWului ca s-a bagat. Si pe mine ma oboseste acest comportament in trafic. Dar, din punct de vedere legal, fiind oprit, chiar si cu semnal, nu ai prioritate.
  Drumuri bune si la multi ani!

  • Pune te rog întrebarea ta și răspunsul aici, pentru că eu în situația din clip am oprit doar din cauza celui cu BMW, nu înainte să mă depășească, deci nu are cum să fie vorba de plecare de pe loc. Undeva s-a pierdut ceva în traducere.

   La mulți ani și ție 🙂

 59. Am trimis link direct catre filmulet, cerand punctul lor de vedere.

  „In conformitate cu prevederile art. 135 lit. f) din R.A.O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicat, „Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere: lit. f) CAND SE PUNE IN MISCARE sau la patrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alaturata acestuia fata de vehiculul care circula pe drumul public, indiferent de directia de deplasare.”
  Conform prevederilor legale mentionate, autovehiculul care se afla oprit pe partea dreapta a partii carosabile si se pune in miscare, trebuie sa acorde prioritate de trecere autovehiculelor care circula pe drumul public.”

  Intradevar in cazul tau circulai cu viteza extrem de redusa, nu erai chiar oprit. Probabil n-au observat (la fel cum nici eu nu tin minte sa fi observat). Dar asta a fost raspunsul, care oricum clarifica situatia generala a berbecului care te depaseste cand te-ai oprit fortat.

  • Am văzut la taxiuri că sub 10 la oră intră aparatul de taxat în modul staționare… Nu mă așteptam să fie la fel la Poliție 😆

 60. Am primit raspuns la petitia cu codul de confirmare 29z324353, si il voi posta in descrierea clipului.

  • Q.E.D et Q.E.F.

   Misto raspuns din partea politiei. Si totusi ai afirmat ca ala cu BMW care e nevinovat, precum si unii useri, sunt gunoaie.

  • Raman la convingerea sincera ca cei care procedeaza ca cel cu BMW-ul sunt gunoaie, useri sau nu.

   Nevinovat nu inseamna automat normal, frumos sau corect, desi ar trebui.

 61. Q.E.D et Q.E.F.

  @RebounD11
  „Concluzia mea e ca Politistii considera ca cel cu BMW a facut schimbarea de banda cu suficient timp inainte de a trece de mine ca sa nu fie considerata depasire.”

  Asta a fost si concluzia mea, am scris mai sus ca:
  Sigur nu e schimbarea benzilor?
  Esti 100% sigur ca e depasire?
  http://www.trafictube.ro/scurte-enerveaza-1/#comment-416533

  Poate acum se vor lamuri toti ce e aceea depasire.

  • Nu vad cu ce imi contrazice raspunsul lor ce inteleg eu prin depasire. Tot ce inteleg ii ca daca era mai aproape de mine schimbarea de banda a lui intra la depasire si din perceptia lor.

 62. @RebounD11
  Apreciez ca ai cerut si ai pus raspunsul politiei chiar daca nu-ti era favorabil.
  Ai un + de la mine pentru asta.
  Trebuie sa ai caracter ca sa poti recunoaste ca ai gresit.
  Majoritatea o scalda in situatii de genul asta.

  • Nu sunt o persoana ipocrita, dar nu recunosc neaparat ca am gresit aici decat ca am presupus ca in caz de accident nu m-ar fi considerat nimeni vinovat.

   Personal inca cred ca manevra pe care a facut-o cel cu BMW e de cacat, inca ii consider pe cei care fac la fel gunoaie si nu mi-am schimbat parerea despre ce e aia depasire.

   Singurul lucru pe care il recunosc e ca atata timp cat cel care face o depasire ca cel cu BMW-ul reuseste sa se inscrie complet pe banda 2, Politia il va da nevinovat daca cineva in situatia mea il loveste, iar cel din urma va trebui sa isi caute dreptatea la un judecator… Cam aceeasi treaba cu cineva care iese depe o strada cu cedeaza si taie calea cuiva cu prioritate dar reuseste sa incadreze drept masina pe banda si e lovit in spate, la fel Politia il va da cel mai probabil vinovat pe cel care a lovit in spate.

 63. Tinand cont de intrebarea pusa, raspunsul Politiei privind vinovatia celui care ar produce accidentul mi se pare corespunzator. E putin discutabila incadrarea aceea „din timp pe banda” (?), probabil n-au urmarit alte detalii sau reperele din filmare si nici n-au luat in calcul faptul ca unele camere cu unghi larg deformeaza usor distatele. Ceva si mai discutabila este aducerea in discutie a obligatiei de a fi acordat prioritate (?) 😆
  In fine, la fel se intampla de exemplu cand urmeaza sa virezi undeva la stanga si unul „grabit” depaseste neregulamentar prin stanga pe linie continua (pe un drum cu una sau mai multe benzi pe sens 🙂 ). Daca nu te-ai asigurat corespunzator si-l lovesti, esti cel care a produs accidentul, chiar daca celalalt depaseste ilegal. Se poate ajunge eventual si la o culpa comuna, deoarece fiecare are o parte de „contributie”, mai mare sau mai mica, la producerea incidentului rutier.

  • „Ceva si mai discutabila este aducerea in discutie a obligatiei de a fi acordat prioritate (?) 😆”
   E exact genul de chestie care imi scade increderea intr-un raspuns ‘oficial’ 🙂

 64. […] o situatie similara AICI, dar in cazul respectiv cel din spate s-a incadrat pe B2 mai din timp, nu in acelasi timp cu […]

Adaugă un comentariu

Pentru a posta un comentariu pe Trafictube.ro, trebuie să te autentifici. Nu ai cont? Înregistrează-te!