It seems javascript is either disabled or not supported by your browser.

Sens giratoriu

Adăugat de Expressvectra
Raportează ca șters! 162

Sensurile giratorii cele mai periculoase din Iasi.

Acum 2 zile. data de la camera nu e reglata.

 

Ce mai caută lumea:
 • semnalizare intrare in sens unic
 • accident sens giratoriu
 • esti obligat sa semnalizezi stanga in sensul giratoriu?

60 comentarii

 1. Dragonfly

  Poate c-ai uitat sa semnalizezi….poate

 2. @Dragonfly, bravo, ai zis-o si tu….

 3. cosminiasi

  Desi nu-i obligatoriu in sens sa semnalizezi stanga, acolo-i de bun simt sa faci asta dat fiind ca-i un giratoriu improvizat

 4. Expressvectra

  Cosminiasi e cam obligatoriu sa semnalizezi 🙂 stanga, dreapta dupa caz. dragonfly daca te uiti in farul celui cu dacia cand masinile erau oprite o sa se reflecte samnalizarea mea 🙂

 5. Dragonfly

  @roxor Se putea merge si inainte? Daca da, ce-am zis rau? Omul venea tare si n-a observat semnalizarea
  @Express am uitat sa dau clipul celor de la FBI sa-l analizeze 🙂

 6. mariusikk

  Ce cap in parbriz pare ca da pasagerul daciei 🙂

 7. cosminiasi

  @expressvectra: Nu e obligatoriu, nu scrie nicaieri in Codul Rutier ca e. Semnalizezi dreapta inainte de iesirea ta, pana atunci tii banda de langa rond si nu e nevoie sa ai semnalizare stanga incontinuu cat te invarti tu.

 8. Expressvectra

  Cosmin in cazul nostru semnalizezi din timp stanga intentia de a intra in sens , apoi dreapta pentru a-l parasi in cazul nostru spre dreapta. right?? deci ce spui tu nu are sens.

  „Orice conducător auto are obligaţia de a semnaliza intenţia de a schimba o bandă de mers sau direcţia de deplasare cu cel puţin 50 de metri în localitate şi 100 de metri în afara localităţii înainte de efectuarea manevrei. Imediat ce a intrat în sensul giratoriu, în momentul în care semnalizează stânga conducătorul auto este obligat să se încadreze pe banda nr. 2, cea de lângă centru, iar în momentul în care vrea să se deplaseze spre dreapta, are obligaţia de a se asigura şi semnaliza dreapta pe banda nr. 1, cea de lângă acostament. Manevra de semnalizare se menţine pe toată durata deplasării, până la ieşirea din sensul giratoriu. În timpul deplasării în sensuol giratoriu trebuie să aveţi semnalizarea pe partea stângă până la ieşire, când semnalizaţi dreapta”,

  Uite-te putin aici : http://adevarul.ro/locale/suceava/video-manevra-gresesc-aproape-soferii-circula-semnalizeaza-corect-sensul-giratoriur-1_5204eb42c7b855ff56bf3b33/index.html#

 9. Expresule, te arunci ca schiopu in carja in giratoriu ala. Mergi la risc…preventie 0.

 10. cosminiasi

  Am citit articolul, sunt pur si simplu niste pareri exprimate de niste indivizi, nu e nicio regula. Ca sa luam niste exemple de la noi din oras, cum spui tu se aplica la gara internationala sau la Era unde sensurile giratorii sunt niste improvizatii si semnalizezi pentru ca altfel i-ai incurca pe ceilalti. Daca e sa luam un sens giratoriu normal (mare) cum e in fundatie, sus in Copou sau chiar Podu Ros (desi nu e giratoriu legal dar se comporta ca unul) nu e nevoie sa semnalizezi stanga. Semnalizezi stanga atunci cand intri in sens pe banda 1 si te duci spre centrul lui (banda 2,3) si atunci o faci doar pentru ca schimbi banda dar nu ca te invarti in sens. Asta ai spus si tu in citatul tau, dar nu se mai aplica daca tu ai intrat in sens direct pe banda de langa ax.

  Sper ca imi intelegi punctul de vedere, nu comentez pe aici ca sa starnesc discutii ci doar ca sa imi impartasesc parerea :D. Cert e ca in Codul Rutier nu e reglementata in niciun fel semnalizarea in sensul giratoriu asa ca ramane la latitudinea fiecaruia cum o face. Pana ce nu se modifica Codul niciunul din noi nu are dreptate 100% :))

 11. @Expressvectra Ia, da-ne articolul din lege..nu ce zice vreun politist plictisit de munca, sau vreun instructor fara chef.
  @dragonfly degeaba, nu tine.
  @cosminiasi are dreptate

  NU EXISTA STANGA IN SENSUL GIRATORIU. E CUM AI MERGE DREPT INTR-O INTERSECTIE OBISNUITA. Sa va intre dracu`asta in cap odata. Din cauza asta se semnalizeaza doar la parasirea sensului, pentru ca atunci schimbi directia si, eventual, si banda. Cand circului in interiorul unui sens giratoriu circuli pe o banda in cerc…de ce sa semnalizezi?

  P.S. Inainte sa votati comentariile…ganditi putin, ca nu-i asa greu.

 12. Dragonfly

  Ce sa nu tina? Apropo ai carnet de conducere ? Sau conduci fara sa te uiti ?

 13. @Dragonfly, in primul comment ai zis ca poate a uitat sa semnalizeze (stanga, se sugintelege). In al doilea zici ca putea merge si inainte si ca poate n-a vazut ala semnalul. Nu incerca sa-l scuzi pe ala…avea obligatia sa cedeze trecerea masinilor din sens..n-a facut-o. @Expressvectra n-a gresit cu nimic, nu era obligat sa semnalizeze in niciun fel.
  As putea sa te intreb acelasi lucru. Ai permis de conducere? Opresti sa acorzi prioritate in sens doar cand vezi ca cel din sens semnalizeaza stanga?

 14. Expressvectra

  Nu trebuie sa va dau eu nimic , cititi codul rutier

  7. Intersectii si obligatia de a ceda trecerea.

  Art.55. – Intersectiile sunt:
  a) cu circulatie nedirijata;
  b) cu circulatie dirijata. În aceasta categorie sunt incluse si intersectiile în care circulatia se desfasoara în sens giratoriu.

  Plus altele care se leaga din lege. in sensul ala de acolo poti merge inainte fara sa-l ocolesti, daca nu mergi inainte e clar ca semnalizezi. 🙂 Uite de asta avem accidente si in sensurile astea giratorii, ca fiecare circula cum il duce capu, acolo acum 2 zile a fost un accident tot un taxi nu a semnalizat intentia de a intra in sens s a fost luat in plin de o alta masina.

  Roxor aici era vorba de intentie de atentionarea celorlalti participanti in trafic , pentru ca acel sens este facut de 2 dorei si e mai bine sa previi, peransamblu vorbim de preventie . Dar fiecare cu ce poate.

 15. cosminiasi

  Voi semnalizati in curba? Daca toata lumea ar respecta treaba asta sa semnalizeze doar la iesire ar fi fluid traficul. Tu vrei sa intri in sens si vezi ca cel ce vine din stanga (e deja in sens) nu semnalizeaza dreapta, inseamna ca isi continua drumul si poti sa intri si tu pe banda de langa el. Ganditi-va putin si o sa vedeti ca e foarte logic si corect ce zic. Macar daca tot semnalizati stanga sa nu uitati la iesire sa dati dreapta ca aia e intr-adevar importanta.

 16. Dragonfly

  Asta-i un giratoriu provizoriu si poate ca, „calul” n-a stiut de modificare. Ce zici, asta tine? De undea-i scos varianta c-as tine cu „calul”?

 17. Expressvectra

  Cosmin aia nu e curba e sens giratoriu prost facut adevarat, citeste mai sus, preventie 🙂

  Mai uitati-va odata daca vii ca ……. fara sa arati nici cea mai mica intentie cei din sensul opus nu vor fi surprinsi de manevra ta din scurt?

 18. cosminiasi

  Am spus din primul post ca acolo trebuie sa semnalizezi pentru ca e facut lucrat prost sensul (la fel cum mai sunt vreo 2 prin oras), dar dupa cum zici si tu o faci pentru ati proteja tabla. La cat de mic e, ca sa faci 180 cred ca tii volanul virat maxim :))

 19. @Dragonfly Din comment-urile tale asta reiese. Il „scuzi” p-ala ca n-a vazut semnalul sau zici ca expressvectra poate n-a semnalizat.
  @Expressvectra, intelege si tu. Sensul giratoriu ce ca o strada cu sens unic in jurul unui parc. N-AI PENTRU CE SEMNALIZA STANGA, pentru ca n-ai unde face stanga, pentru ca nu este nicio strada in stanga. Nu conteaza ca e provizoriu, nou, vechi, mare, mic sau definitiv. Din moment ce are semn de sens giratoriu, e clar.
  Daca mergeai inainte, trebuia sa semnalizezi dreapta, pentru ca, in cazul asta, ieseai la prima. Ce conteaza ca-l ocolesti sau nu..ai trecut prin sens?…ai trecut.

  Cat despre preventie si bun simt da, de acord..si eu tin semnalul stanga in sens. Dar nu e OBLIGATORIU, si nu poti da vina pe cineva care n-o face.

 20. Expressvectra

  Cand vrei sa intri intr-un sens giratoriu corect, de pe banda 2 de exemplu si vrei sa te duci tot pe 2 trebuie sa tai si banda 1 corect\? ca sa-l parasesti la stanga sau sa te invarti in el, conform codului rudier schimb banda right?? ce faci cand schimbi banda?? semnalizezi… daca vii de pe unu si vrei sa faci acelasi lucru semnalizezi tot stanga ca te invarti in el nu?? pentru ca are mai multe iesiri si poti surpinde pe altii de pe 2 care vor sa-l paraseasca la prima pe dreapta …. care berbeci fiind erau pe 1 right?? are logica?:)

 21. @Expressvectra Nu era in iscutie semnalul stanga la schimbatul benzii in giratoriu. Era vorba de mentinerea semnalului stanga, ca in cazut tau, pe durata circulatiei in sens. Gen: intrii de pe b2 pe b2 in sens (sens cu doua benzi)..legal, nu esti obligat sa semnalizezi stanga..pentru ca n-ai de ce (nu faci nicaieri stanga, nu schimbi banda pe b3 ca nu exista, etc.
  Referitor la ce zici tu: 1. NU, de pe b1 pe b1 nu tai nicio b2…ca n-ai directia defecta. 2. Ca sa ma invart in el nu schimb nicio banda. Ma invart pe b1/b2 in el cat vreau (vorbim de sensuri clasice, nu exceptii).

 22. Ah, si inca ceva. Nici semnalul utilizat in exces nu e ok. Poate duce la confuzii.
  In orase cu sensuri giratorii de 3-4-5 benzi, semnalizand stanga, tu fiind pe banda din mijloc sa zicem, dai senzatia ca vrei sa schimbi banda spre banda din stanga, nicidecum ca vrei sa continui circulatia in sens.
  In sensurile cu 2 benzi e ok, poti semnaliza..nu incurci pe nimeni.

  La fel cu cei care semnalizeaza curbele..imi dau senzatia ca vor sa opresca pe dreapta.

 23. Expressvectra

  Ne referim strict la intrare si schimbare de banda… 🙂 deviezi de la subiect.

 24. @Expressvectra, bun venit în lumea celor care nu înțeleg giratoriul!

  Prietene, semnalul stânga nu are ce căuta înaintea lui, în el și la ieșirea din el, decât dacă schimbi banda pe una superioară în timp ce te învârți în el. Legal vorbind. Pentru că giratoriul, prin definiție, elimină direcția „stânga” – există doar înainte și la dreapta.

  Dacă-l dai tu că ți-e frică de ce pot face alții, e treaba ta, dar nu faci decât să contribui la marea masă de conducători auto care „protejază” o altă mare masă de conducători auto perpetuând un mit total fals și făcând rău tuturor pe termen lung!

  (Interesant câte minusuri și-au luat @roxor și @cosminiasi încercând să-ți explice lucrul ăsta…)

 25. Expressvectra

  Tibike, despre asta era si vorba … ai citit tot?:) sau ai venit sa ne arati tu pe final cum se face??

 26. Ma intreb in caz de accident daca poti sa ceri despagubiri idiotului care a facut acel sens giratoriu. Foarte prost semnalizat, cu un autobuz in dreapta ratezi semnul f usor. Marcajele aiurea si ele, dar na, au auzit ei ca sensul giratoriu reduce accidentele si au facut si ei unu de-al dracu sa arate ca nu e adevarat, ca dimpotriva pot fi mai multe accidente 🙂

 27. catalin.ionescu.7

  discutii fara rost: se intra si se iese din sensul giratoriu cu semnalizare.

 28. Terminati cu prostiile! Ala e un sens giratoriu improvizat, mic si ingust. Faci accident chiar si cu semnalizare stanga daramite fara.
  Mai acum o saptamana era un accident cu victime acolo. Politia in mjlocul strazii, una dintre masinile busite in sensul giratoriu, criminalisti, o gramada de oameni, iar unul trece glont prin giratoriu.
  Fara sunet. Am reusit sa stric microfonul camerei incercand o modificare. Oricum, in scurt timp va fi „aruncata” pe spate.
  L-am claxonat inca de dinainte sa ajunga. L-am simtit ca trece ca planta. Nici nu si-a intors capul.
  http://www.youtube.com/watch?v=Wq_GxXoI3as&feature=youtu.be

 29. Ma ati inebunit ?
  Se semnalizeaza intrarea si iesirea din giratoriu…

 30. daca era mâzga aia pe asfalt, care se tot formeaza aproape zi de zi, cu siguranta se oprea fix in tine …

 31. Cata incredere ai in franele de dacie de te-ai bagat asa :))

 32. Bai baieti bai… nu-mi vine sa cred citi posteaza pe aici si nu stiu ca se semnalizeaza atit intrarea cit si iesirea din sensul giratoriu. Nu e tot una cu a semnaliza in curba, ideea e ca la circulatia in sens giratoriu cei care te asteapta sa iti dea prioritate nu iti pot vedea semnalul dreapta de iesire daca vrei sa iesi inainte de intrarea lor, dar semnalul stinga in cazul in care vrei sa-ti continui miscarea in sens spre o iesire dupa intrarea lor il vor vedea. Cu alte cuvinte, daca nu semnalizezi pentru cei care te asteapta la iesirile fata de care tu ai prioritate inseamna ca iesi la prima iesire disponibila. Insa exista posibilitatea sa-i incurci pe cei care circula in sens cu tine si sa nu te inteleaga ce faci, mai ales daca sensul are mai multe benzi/iesiri.
  Am inserat mai jos un link catre un clip relevant. Primele doua secvente sint chiar cu giratoriul de la internationala, ASA trebuie semnalizat de catre cei care merg inainte. Singura situatie in care la intrarea in giratoriu semnalizezi direct dreapta este cind folosesti o iesire din dreapta. Daca prima iesire este cea pentru tot inainte la intrare trebuie semnalizat tot stinga si apoi dreapta. Deci daca la intrarea in giratoriu nu semnalizezi intrarea in sens (stinga) si se intimpla ceva, eu daca as fi politist as da culpa comuna.
  In ultima secventa e si cel cu masina de Vrancea care semnalizeaza corespunzator.

  http://www.youtube.com/watch?v=VyqHvYd19hA

 33. Cosmin Duru

  @Mituc daca nu semnalizezi pentru cei care te asteapta la iesirile fata de care tu ai prioritate NU inseamna ca iesi (de unde presupunerea asta????), ci inseamna ca iti continui drumul in sens

  cei care asteapta sa iti dea prioritate iti pot vedea semnalul dreapta (daca iesi din sens) cu exceptia cazurilor cand sunt chiori

 34. @Cosmin Duru, nu ti-l pot vedea totdeauna, mai ales in sensurile strinse unde intri si iesi sub unghiuri destul de nefavorabile pentru cei ce asteapta. Exista un motiv pentru care deplasarea in sensul giratoriu trebuie semnalizata atunci cind intri si respectiv iesi (sau cind schimbi benzile in sens). Daca-ti continui mersul in sens pe aceeasi banda atunci intr-adevar nu e necesar sa semnalizezi, dar asta merge la sensuri giratorii mari, nu la unele in care parcurgi sub 30m de la intrare pina la iesire.
  Era o regula cu semnalizarea cu cel putin 50m a unei manevre, ma rog, in codul rutier ar trebui cumva adnotat si spus „sau cu cel putin 4-5 secunde inainte”, ca de aia in localitati la viteze de 40-50Kmph unde ai cam 12-15m/s e 50m iar in afara localitatilor unde ai 80-100 adica 22-27m/s e 100m, de fapt SI durata de timp e vizata, nu doar distanta.
  Deci in sensuri giratorii asa mici daca nu-ti clampane in continuu semnalizarea atunci nu e prea bine, pentru ca faci doua manevre: intri in sens, respectiv iesi din sens.

  Lamurit, Cosmine?

 35. @Mituc: regula exista in Codul Rutier sub forma 50m in localitati si 100m in afara lor. Daca ar pune ca referinte o durata in timp ar fi prea usor de contestat (ar trebui sa fie masurata viteza autovehiculului cu un dispozitiv omologat). Daca nici asta nu e clar pentru toti soferii…

 36. eu chiar nu inteleg chestia cu semnalizarea in giratoriu…
  Eu cel putin cand locuiam in Romania obisnuiam sa semnalizez intrarea si iesirea din giratoriu.M-am mutat in Germania si am ramas surprins ca nu se semnalizeaza decat iesirea din giratoriu.si ceva ce mi se pare chiar logic,cat timp esti in giratoriu esti obligat sa urmezi o anumita directie(ca si in curba),da cand il parasesti schimbi directia de mers,ceea ce te obliga sa si semnalizezi.Acuma nu mai semnalizez decat iesirea din giratoriu,mi-a iesit din obisnuinta sa mai semnalizez si intrarea…
  +

 37. 🙂 ….. eu, cand locuiam in Romania..semnalizam… acum ca locuiesc in alta tara semnalizez, cand ma duc in alta tara in vizita semnalizez mereu si cand intru si cand ies 😉 …nu ma intereseaza ca unii cred ca protejez pe cei care nu sunt atenti sau nu stiu sa folosasca sensul..nu. Eu semnalizez pt ca mi se pare logic sa i anunt pe ceilalti de cate ori schimb directia.
  (nu ma intereseaza cum au invatat ei la scoala de soferi din tara
  respectiva )
  Apoi ma simt mult mai bine cand claxonez la ei stiind ca am semnalizat :)))))

 38. @gopo +1 🙂 Cu alte cuvinte, prima data semnalizarea si apoi claxonul 🙂

  @suhaib_DE Te-a stricat rau Germania (glumesc). Si cand vii inapoi la Cluj ce faci? 🙂

  @Expressvectra Discutia aceasta cu semnalizarea stanga in sens este interminabila 🙂 Au fost aduse argumente pro si contra, date fel de fel de explicatii etc. A pornit mai demult, a continuat pe Forum si a primit recent o noua „viata” dupa ultimele (multe) comentarii postate recent aici: http://www.trafictube.ro/forumroot/topic/circulatia-in-giratorii/
  + pentru clip si pentru … semnalizarea stanga 😀

 39. N-am sa inteleg nicodata de ce unii insista cu semnalizarea inainte de intrarea in sensul giratoriu. Sa semnalizezi ce? Semnalizezi stanga, cand de fapt si tu si toti ceilalti o iau la dreapta, ca sa faca sensul? Nu vi se pare absurd? Pe de alta parte, daca semnalizezi obligatoriu stanga la intrare sau imediat dupa intrare, toti ceilalti vor crede ca vrei sa te duci pe banda a doua sau a treia, in interior. Si daca vrei sa iesi imediat, la prima iesire, si intri si iesi pe b1? Semnalizezi stanga si in nanosecunda doi semnalizezi dreapta? Ce credeti ca e sensul giratoriu, orgã de lumini? 🙂

 40. Lupu Radu

  @Kor – pentru ca din seria filme si pentru ca automobile!!!! Ce este atat de greu de inteles pentru ce? Mai ales in Romanica…..cred ca in primul rand pentru siguranta ta. Semnalizezi intrarea in sens ca sa stie adormitul din spatele tau ca vei incetini ca sa faci aceasta manevra, deci exista sanse ca sa incetineasca si el sii sa nu-ti intre in c_r! Si in al doilea rand pentru cel din sens opus ca sa vada berbecul ca cineva intra in sens, iar daca el cunoaste regulile din giratoriu o sa incetineasca si iti va acorda prioritate. Daca el nu vede pe nimeni semnalizand, se gandeste ca nu intri in sens si nici nu are de gand sa puna piciorul pe frana, astfel risti o mare dauna cu dreptatea in mana si mai ales cu „neintelegerea” asta a ta. Indiferent ca scrie sau nu in codul rutier, astea sunt motivele pentru care eu semnalizez intrarea in sens. Si ne vom compara cu Germania cand vom avea strazile lor, marcajele lor rutiere si mai ales cultura si educatia lor rutiera. Degeaba credeti ca au Autobahn-uri cu NO SPEED LIMIT? deci….lasa orga de lumini si incearca sa sofezi pentru siguranta ta. In curand vom ajunge ca in clipurile alea de la indieni unde este un haos total. Atunci sa vad ce o sa mai intelegi si ce nu….

 41. @Lupu Radu – scrii mult si fara rost. Inainte de intrarea in sensul giratoriu nu se semnalizeaza nimic. Punct.

 42. Cosmin Alexandru Simon

  cand citesc comentariile de pe-aici imi dau seama de ce sunt atatea masini de Iasi care stau ca vaca-n strada prin sensurile giratorii din Brasov. te crezi mare sofer, si crezi ca absolut toti ceilalti participanti in trafic sunt atenti, si stiu legislatia la perfectie? atunci nu semnaliza in sensul giratoriu. altfel, pune dracu mana si da semnal stanga ca sa anunti ca „inca ma mai invart” si dreapta sa zici „gata, m-am saturat, vreau acasa”. si cand pui semnal dreapta, daca ai pe altcineva in dreapta ta cu semnal stanga, ALA are prioritate, ca tu schimbi banda. ce e asa greu? se numeste condus preventiv, tocmai ceea ce nu face bizonul cu dacie rosie din clipul de mai sus. hai, sariti cu commenturile negative, si cu down vote-ul, ca voi sunteti soferi de mult timp, si nu ati avut accidente, deci e bine cum faceti voi..

 43. Lupu Radu

  @Kor – tu ai inteles ce am scris? si de ce? daca nu….asta e! eu nu incerc sa te conving de nimic. Si totusi ma-ndoiesc ca TU respecti codul rutier la punct si la virgula!

 44. @Lupu Radu tu scrii asa: „Semnalizezi intrarea in sens ca sa stie adormitul din spatele tau ca vei incetini ca sa faci aceasta manevra”

  Motivatia ca asta n-am mai auzit. 🙂

  Care manevra? Intrarea in sens? Pai unde, Doamne iarta-ma, m-as putea duce altundeva, cand ma apropii de sensul giratoriu, decat sa intru in sens. Cum adica „Daca el nu vede pe nimeni semnalizand, se gandeste ca nu intri in sens”? Si daca nu intru in sens, unde ma duc? Imi iau zborul?

  Iar la intrarea in sens, daca nu exista indicatoare de limitare a vitezei, atunci exista obligatoriu indicatorul de cedeaza trecerea, care ii obliga pe toti care se apropie sa incetineasca. Doar daca nu e perfect cretin, cel din spatele meu n-are cum sa intre in mine, ca doar vede cu ambii lui ochi ca ne apropiem, si el si eu, de sensul giratoriu, nu?

 45. @Cosmin Alexandru Simon – nu era vorba de semnalizare in interior, ci inainte de intrarea in sens.

 46. Lupu Radu

  daca tu te simti sigur pe sosele din romania si respecti codul rutier intocmai, atunci recomanda-mi si mie iarba aia care te face sa fii asa…..ca mie nu mi iese, mai ales cand vad cati idioti sunt prin jurul meu tinand de volan! si conduc minim 100km/zi in medie…..cei mai multi in oras!
  P.S.: Tu, cand intri intr-un sens giratoriu si stii ca vei merge inainte, pui semnal dreapta??? iar daca din intamplare esti pe alta banda decat banda unu, incetinesti ca sa te asiguri din dreapta?

 47. @Lupu Radu – ca orice sofer normal la cap, cand ma apropii de sensul giratoriu incetinesc, atat pentru ca ma apropii de o intersectie, cat, mai ales, datorita faptului ca am Cedeaza Trecerea. La fel vor face si toti soferii noemali la cap din spatele meu. N-am ce semnaliza in acest moment (adica inainte de intrare), pentru ca cu totii vom intra in sensul giratoriu, si o vom face la fel, adica virand usor dreapta.

  Acuma, imediat dupa ce am intrat, in functie de iesire vreau sa folosesc sau ce banda vreau sa schimb in interior, voi semnaliza dreapta sau stanga si voi acorda, daca e cazul, prioritate celor de pe banda pe care vreau sa intru. Simplu.

  Inca o data: vorbesc despre semnalizarea absolut inutila si contradictorie de dinainte de intrarea in sens. Odata intrat, semnalizarea e obligatorie, conform legii, atat la schimbarea benzii cat si la iesire.

 48. Lupu Radu

  atunci sa nu fii nervos cand te va lovi unul (de genul papucului din clip) si va urla nervos la tine „da’ de ce nu ai semnalizat ma la intrarea in sens???”. Te va incalzi faptul ca tu stii teorie si el stie practica romaneasca??
  http://adevarul.ro/locale/suceava/video-manevra-gresesc-aproape-soferii-circula-semnalizeaza-corect-sensul-giratoriur-1_5204eb42c7b855ff56bf3b33/index.html
  de citit! tipic romanesc, legislatie facuta cu cu_u!

 49. @Lupu Radu – n-o sa fiu nervos de loc. O sa-mi repar bara din spate pe banii sau asigurarea lui. El trebuie sa pastreze distanta, si tot el trebuie sa incetineasca la apropierea de sensul giratoriu.

  Nu inteleg ce tot ii dai cu „ala din spate”. Eu n-am auzit inca de nici un accident de genul asta – adica unul incetineste la intrarea in sens, iar cel din spate il loveste. Sau or fi fost, dar, repet, asta e alta problema, si e legata de pastrarea distantei de siguranta.

 50. @GeluCJ cand vin in tara ,trebuie sa ma adaptez,e adevarat ca cateodata mai uit sa si semnalizez….dar in general incerc sa imi amintesc,ca trebuie sa mai si semnalizez stanga… 😀

 51. Lupu Radu

  @Kor – iar citesti printre randuri. Vorbeam de faza din clip, cand impactul va fi lateral pt tine. In fine, nu are rost sa continuam discutia. Eu unul prefer ca in astfel de situatii sa fiu preventiv decat sa am masina blocata 2 saptamani in service….bonus drumuri pe la asigurari si altele de genul. Nu mai zic de cazurile in care te loveste vreo tigaie cu nr de bulgaria. Dar na…..fiecare cu timpul lui liber. Eu unul stau f prost la acest capitol chiar daca nu pare :))

 52. @Lupu Radu – ok, poate n-am inteles eu prea bine ce situatie descriai tu. Stai linistit, nici mie nu-mi place sa-mi botesc masina chiar daca am dreptatea in brate si intotdeauna fac tot ce pot ca sa evit orice fel de impact. Abia dupa ce l-am evitat, ma simt liber sa-l injur pe prostanac, sau nu… 🙂

 53. La giratoriile astea trantite intr-o intersectiie normala,in cruce, ai toate sansele sa iti repari masina gratis pe asigurarea altuia atunci cand faci stanga de pe (fostul) drum prioritar, pe (fostul) drum secundar. Giratoriile proiectate ca si giratorii sunt mult mai intuitive pe cand 5 popice puse in cerc pentru a transforma o fosta intersectie in cruce intr-un giratoriu naste astfel de situatii.

 54. catalin.ionescu.7

  ma intreb daca multi care au comentat aici ar mai da odata sala, cate puncte ar mai face?

 55. Expressvectra

  Ar pica cu brio multi.

 56. @Expressvectra și catalin.ionescu.7: Faceți 3 chestionare de pe drpciv.ro, fiți cinstiți și spuneți-ne punctajul. Dacă primiți admis la cel puțin 2 chestionare „sunteți tari”! (asta în cazul în care nu ați luat permisul de o perioadă mai mică de 3 ani.

  Anyway discuția e interminabilă, dacă vreți să dezbateți problema semnalizării la intrare și în sensul giratoriu, citiți argumentele pro și contra din topicul oferit de GeluCJ și postați „noutăți”.

  Cu riscul de a mă repeta:
  Semnalizarea stânga la intrare ori în sensul giratoriu a apărut din cauza berbecilor cărora le e lene să semnalizeze dreapta la părăsirea sensului giratoriu.
  Practic atât timp cât nu semnalizezi dreapta înseamnă că-ți continui deplasarea în sens. Faceți un astfel de exercițiu și veți vedea logica.
  (Nu mai veniți cu argumente gen stânga, dreapta, înainte într-un sens giratoriu, pentru că nu există decât ieșiri – prima, a doua, a treia, etc.)

 57. Cosmin Duru

  @Mituc nu sunt lamurit deloc
  semnalizarea manevrei „intru in sens” e inutila si redundanta, fiind singurul lucru pe care il pot face fizic (sa intru in sens) cand ma apropii de un sens giratoriu
  legislatia nu face diferenta intre sensuri giratorii mici, mari sau mijlocii, cu o banda, cu doua sau cu sapte

  Adydum a sesizat bine problema, confuzia vine din improvizarea giratoriilor in locul fostelor intersectii cruce. un sens giratoriu nu are voie sa fie asa mic si sa permita trecerea in linie dreapta prin el, ci ar trebui sa oblige conducatorul auto sa franeze (are cedeaza) in primul rand din cauza legilor fizice, si anume prin faptul ca trebuie sa urmeze un arc de cerc.. rumegatorul ala cu dacia daca avea de urmat un S nu intra asa ca la raliu

  parerea mea e ca in caz de accident, un astfel de sens giratoriu ca cel din filmare poate fi contestat cu succes si daunele platite integral de administratorul drumului (cretinul de primar/politist/constructor care a realizat aceasta minunatie de sens-merge-si-asa) pe baza incalcarii normelor rutiere valabile la nivel comunitar in EU. exista niste reguli de raza, diametru, curbura, latime, inclinatie, etc. nu pui o popica si 3 semne si gata giratoriul mancatzias

 58. De apreciat ca, aceasta Dacia, fata de muuulte ale masini, are frane brici !!!

 59. Cosmin Duru

  Nu e chiar asa. Din moment ce exista un semn de sens giratoriu, ala trebuie respectat si cu asta basta. Poti sa pui in mijloc un popic, o cutie de bere sau nimic… 🙂

  Exemplu:
  http://www.sabre-roads.org.uk/wiki/images/a/a9/Tiny_mini_roundabout_1_(Perth)_-_Coppermine_-_4701.JPG

  dar, pe undeva ai dreptate. Macar marcajele sa fie trasate corect…

Adaugă un comentariu

Pentru a posta un comentariu pe Trafictube.ro, trebuie să te autentifici. Nu ai cont? Înregistrează-te!